Nimiq is een open-source gedecentraliseerd peer-to-peer betalingsprotocol voor het world wide web. Door browsergebaseerde toegang aan te bieden, wil Nimiq de toetredingsdrempels verlagen en daarmee de acceptatie van blockchain verhogen voor gemeenschappen van nieuwe gebruikers die mogelijk worden afgeschrikt door de wrijving van het gebruik van bitcoin en andere cryptocurrencies..

In deze gids behandelen we:

Wat is Nimiq?

Nimiq heeft één visie: blockchain-acceptatie naar de mainstream brengen. Het beoogt dit te bereiken door de ontwikkeling van een betalingsprotocol dat veel gemakkelijker te gebruiken is voor nieuwkomers op de markt dan bestaande platforms.

Nimiq is geschreven in Javascript ES6, dus het werkt volledig in een webbrowser zonder dat het met een knooppunt hoeft te worden gesynchroniseerd. Gebruikers kunnen NIM-tokens opslaan en uitwisselen met alleen hun browser of een mobiel apparaat. Het hele platform is ontworpen voor gebruiksgemak. Zo erg zelfs dat zelfs een totale crypto-noob aan de slag zou kunnen gaan zonder ooit termen als portemonnee, P2P-netwerk of cryptografie te hebben gehoord.

Gebruikers kunnen ook eenvoudig NIM-tokens minen, alleen met hun webbrowser (meer daarover hieronder). De hele installatie is ontworpen om de implementatie van speciale software te vermijden, wat betekent dat het lichtgewicht is en op elke machine kan draaien, zelfs een mobiel apparaat.

Nimiq startpagina

De startpagina van Nimiq

Nimiq is ook een open source-project. Nogmaals, vanwege de eenvoud van het gebruik van Javascript kunnen zelfs beginnende ontwikkelaars meedoen.

Hoe werkt Nimiq?

Het is ongelooflijk eenvoudig – alles wordt gedaan via de browser. U gaat gewoon naar de Nimiq-startpagina en binnen enkele minuten kunt u een account aanmaken waarmee u uw eerste NIM-betalingen kunt verzenden of ontvangen. Als alternatief kunt u browsermining starten, zoals hieronder wordt beschreven.

Reeks apps op het Nimiq-platform

Bereik van apps op het platform

Hoe Nimiq te mijnen

Nimiq is een van de weinige projecten die je kunt minen met alleen een CPU. In lijn met de missie van het project om het meest eenvoudig te gebruiken, kunnen noob miners zelfs aan de slag met browser-based mining. Dit is als optie toegankelijk vanaf de homepage van het project.

Meer ervaren miners kunnen de node.js-client downloaden en een backbone-browser worden. Omdat backbone-mijnwerkers een hogere hash-snelheid leveren dan browsermijnwerkers, zijn de beloningen groter voor een backbone-browser. Het project handhaaft echter browsergebaseerde mijnbouw als onderdeel van zijn visie om toegankelijk te blijven voor de massa.

U kunt de blokbeloning voor het minen van NIM berekenen volgens de formule:

blockReward = (totalSupply – circulerendeSupply) >>> k

waar k = 22.

Dit blijft van kracht tot bloknummer 48.692.960, waarna de blokbeloning daarna wordt vastgesteld op 0,4 NIM. Er is namelijk een uitgebreide grondgedachte voor deze berekening van de blokbeloning beschreven in meer detail op de Github van het project. Het is niet helemaal duidelijk uit de online documentatie, maar we gaan ervan uit dat de bovenstaande formule de blokbeloning is voor backbone-mijnwerkers, in plaats van browsermijnwerkers.

Je kunt NIM solo minen of je aansluiten bij een van de mining pools. EEN huidige lijst van actieve mining pools is beschikbaar op de projectsite.

Munttoevoer

Er is een totaal aanbod van 21 miljard NIM, waarvan 12 procent of 2,5 miljard werd vrijgegeven bij het genesisblok. De rest kan worden gewonnen volgens de bovenstaande formule.

Roadmap en team

Het NIM-token begon zijn leven als het NET-token, een ERC-20-token. Nimiq lanceerde in eerste instantie NET om een ​​ICO te lanceren, die met succes $ 10 miljoen opbracht in juni en juli 2017. Het Nimiq-mainnet ging live in april 2018, op welk moment NET-tokenhouders konden ruilen voor NIM-tokens.

Sinds de lancering van het mainnet concentreert het team zich op systeemontwikkeling, inclusief verbeteringen aan de voor- en achterkant, marketing en community building. Het team heeft het NET smart contract in december officieel gedeactiveerd, waarbij op dat moment meer dan 80 procent van de beschikbare NIM-tokens was geactiveerd.

Nimiq is gecreëerd door Robin Linus en Philipp von Styp-Rekowsky. Er zijn momenteel 18 andere teamleden vermeld op de website, die verschillende rollen vervullen. In januari 2019 werd een groot intern conflict duidelijk toen Linus terugkeerde van een zes maanden durende afwezigheid en plaatste verschillende grieven met het project openbaar op Reddit.

Reddit post Robin Linus

Een fragment uit de Reddit-tirade van Robin Linus

Het Nimiq-team (vermoedelijk geleid door Styp-Rekoswky) terug gestraald in een medium post, reageren op de opmerkingen van Linus en zijn vertrek uit het project aankondigen. Hoewel de prijs van Nimiq onmiddellijk een dip nam, valt de impact op de lange termijn nog te bezien. Het vertrek lijkt dramatisch. Echter, aangezien Linus de afgelopen zes maanden al afwezig was, zal het NIM misschien snel herstellen.

De Roadmap voor 2019 details geplande grote en kleine ontwikkelingen. Het meest opvallende is dat Nimiq van plan is om een ​​uitwisselingsfunctionaliteit te lanceren en over het hele platform over te schakelen van een JS naar een Rust-taalgebaseerde implementatie. Het project lanceert ook een betaalplug-in voor webwinkels.

Handelsgeschiedenis

Het NIM-token is relatief nieuw vanwege het feit dat het pas werd gelanceerd toen het mainnet in 2018 live ging.Er waren een paar prijspieken: één begin september en nog twee eind oktober en eind November.

De pieken in september en oktober lijken samen te vallen met herinneringen aan blogposts aan de gemeenschap over het activeren van NIM-tokens voorafgaand aan de deactivering van het NET smart contract. De laatste piek, in november, vond plaats vlak voor de deactivering van het NET smart contract. Er is niets anders dat deze prijspieken kan verklaren.

Vanaf januari 2019 nam de prijs een dramatische dip als gevolg van het hierboven geschetste interne geschil.

Concurrenten

Nimiq neemt een vrij specifieke niche in op de cryptomarkten. In termen van het worden van een gebruiksvriendelijke, instant cryptocurrency, is het vergelijkbaar met Dash. Dash begon echter als een vork van Bitcoin en kan dus niet bogen op de eenvoud van NIM.

Er zijn andere projecten op basis van Javascript, zoals Ark of Lisk, maar ze willen bredere toepassingen vervullen dan alleen betalingen. Nimiq lijkt de enige in zijn niche te zijn die werkt aan op Javascript gebaseerde eenvoud voor een pure, browsergebaseerde betalingsoplossing.

Waar te koop NIM

TradeSatoshi en HitBTC zijn momenteel de twee grootste beurzen voor het kopen van NIM-tokens. Sinds Nimiq het mainnet heeft gelanceerd, is het niet langer een ERC-20-token. Dit betekent dat elke exchange configuratie nodig heeft voor NIM-handelsparen, daarom ondersteunen momenteel slechts enkele exchanges het token.

Op het moment van schrijven is de Changelly-integratie voor NIM echter net gelanceerd, waardoor fiat-uitwisselingen mogelijk zijn. Daarom kan Changelly het binnenkort overnemen als een van de meer populaire uitwisselingen voor het kopen van tokens.

Waar NIM

Voor koude opslag biedt de altijd vertrouwde Ledger Nano S-portemonnee NIM-integratie. Als je er geen hebt, biedt het Nimiq-platform een ​​gepatenteerde hot-storage-portemonnee genaamd Nimiq Safe, waar je NIM-tokens kunt verzenden en ontvangen.

Conclusie

Hoewel het nog steeds een relatief obscure altcoin is, toont Nimiq potentieel. Het is niet proberen om alle dingen voor alle mensen te zijn. Het heeft een duidelijke en eenvoudige visie om … nou ja, duidelijk en eenvoudig te gebruiken. Crypto heeft nog steeds barrières voor acceptatie, vooral voor de meer technisch fobische mensen in de wereld, en Nimiq streeft ernaar die barrières te overwinnen. In dit opzicht zou het aantrekkelijker kunnen zijn voor niet-crypto-folk dan bitcoin of ETH.

Het wassen van de was in het openbaar is echter nooit een goede zet voor een team in een organisatie. Laat staan ​​een gedecentraliseerde crypto-organisatie die afhankelijk is van een loyale gemeenschap om te overleven.

Het team van Nimiq heeft snel gehandeld in het omgaan met de Reddit-opstand van zijn mede-oprichter. Ze hebben nu echter wat werk te doen om ervoor te zorgen dat de gemeenschap de hoop op de visie van het project niet verliest. Als ze dat kunnen bereiken en de prijs de komende weken en maanden weer omhoog krijgen, heeft Nimiq nog steeds een kans op een mooie toekomst.

Aanvullende bronnen

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me