Tezos introduceert ‘s werelds eerste zelfontwikkelende blockchain en is een slim contractplatform vergelijkbaar met Ethereum. Terwijl gevestigde virtuele valuta’s zoals Bitcoin zich aan hun geweren hebben gehouden, ziet Tezos de toekomst van cryptocurrency als een pad naar succes dat kan worden opgewaardeerd..

De technologie van cryptocurrency vordert zo snel dat het nogal moeilijk lijkt om de nieuwste ontwikkelingen bij te houden. Waarom zou u uw blockchain niet upgraden met de nieuwste technologie zodra deze beschikbaar komt? Naarmate nieuwe innovaties zich ontvouwen, voorspelt Tezos dat hun blockchain voorop blijft lopen.

Hoe werkt het?

Het is een peer-to-peer, gedistribueerd en toestemmingsloos netwerk dat tot doel heeft een paar opmerkelijke verbeteringen aan te brengen ten opzichte van zijn gevestigde buren. In het bijzonder verkoopt het team zichzelf op de belangrijkste ideeën van zelfaanpassing en on-chain governance. Laten we een paar belangrijke kenmerken bekijken:

Beheer op de keten

Een belangrijk kenmerk is de betrokkenheid van alle belanghebbenden bij de richting en het beheer van het platform. Stakeholders kunnen stemmen over wijzigingen in het Tezos-protocol en zelfs over wijzigingen in de stemprocedure zelf. In het eenvoudigste geval zullen belanghebbenden wijzigingen in de code of het protocol goedkeuren of vetorechten.

Code-evolutie

Een typische blockchain gebruikt de volgende 3 protocollen om te functioneren:

  • Netwerkprotocol – ontdekt blokkades en verzendt transacties
  • Transactieprotocol – beslist wat een transactie geldig maakt
  • Consensusprotocol – bepaalt hoe consensus wordt bereikt in een unieke keten

In het geval van Tezos gebruiken ze echter een generieke netwerkshell die compatibel is met de verschillende transactie- en consensusprotocollen die een blockchain nodig heeft. Met andere woorden, het is modulair gebouwd. De blockchain wordt gestart met een seed-protocol dat vervolgens democratisch wordt aangestuurd naarmate het project volwassen wordt.

De broncode is geïmplementeerd in OCaml – een snelle, flexibele, functionele programmeertaal die zou moeten passen bij zo’n ambitieus project en zijn technische vereisten.

Vloeibare proof-of-stake

Volgens een bericht via hun officiële Medium-kanaal wordt consensus bereikt in een alternatieve gedelegeerde proof-of-stake (dPOS) -methode. Liquid proof-of-stake is de voorgestelde naam voor deze aanpak:

De consensusbenadering van Tezos

De consensusbenadering van Tezos

Een typische dPOS-cryptocurrency zoals EOS richt zich op het opschalen van gebruikers ten koste van beveiliging en decentralisatie. Het lijkt er echter op dat Tezos een kloof wil vullen tussen zowel beveiliging als decentralisatie door nog steeds te kunnen profiteren van de voordelen die dPOS met zich meebrengt..

Bakken

Het is best vermakelijk dat Tezos verwijst naar het uitzetten als “bakken”. In dit blockchain-model plegen bakkers stortingen en worden ze beloond voor het ondertekenen en publiceren van blokken. Elk slecht gedrag van bakkers zal eindigen in een verloren aanbetaling. Volgens de laatste gegevens, er zijn al 450+ bakkers die bijdragen aan de veiligheid en beveiliging van het netwerk.

Aangezien een van de fundamentele filosofieën draait om een ​​virtuele democratie, kan elke tokenhouder zijn bak- en stemrecht delegeren aan anderen in het netwerk

Het team

Het project is de visie van Arthur Breitman. Breitman, geboren in Frankrijk, heeft veel ervaring met het werken voor grote bedrijven zoals Morgan Stanly en Goldman Sachs. Samen met zijn vrouw Kathleen beheren ze nu het cryptocurrency-project vanuit een kantoor in San Francisco:

Tezos man en vrouw mede-oprichters

Tezos man en vrouw mede-oprichters

Arthur Breitman is een computerwetenschapper en wiskundige met ervaring in de financiële sector. Hij volgde de historische opkomst en acceptatie van Bitcoin vanaf het begin op de voet en merkte op dat het “ onvermogen om te evolueren ” en in plaats daarvan tot harde vorken leidde. Zijn voorgestelde oplossing is het Tezos-project dat vandaag bestaat.

Kathleen Breitman heeft ook ervaring in de financiële sector en werkte eerder voor gerenommeerde bedrijven zoals Bridgewater Associates en R3. De laatste gaf haar inzicht in gedistribueerde databasetechnologie.

In 2014 publiceerde Arthur twee artikelen over zijn zelfaanpassende visie op cryptocurrency. Die papieren zijn sindsdien uitgegroeid tot de huidige Tezos witte papieren. In het volgende jaar richtte hij een bedrijf op in de VS, genaamd Dynamische Ledger-oplossingen (DLS).

Werknemers

Ondanks de wijdverbreide publiciteit over het project, is er weinig informatie bekend over de rest van het team. Er is geen werknemersinformatie via de website en het graven door LinkedIn leverde weinig aanwijzingen op. Een recent twitterbericht laat echter zien wat de Tezos-crew lijkt te zijn in een Parijse kantoor voor de iconische Eiffeltoren.

Bedankt uit Parijs, het avontuur begint! pic.twitter.com/JETcJoQgox

– Tezos (@tezos) 30 juni 2018

https://platform.twitter.com/widgets.js

Investeerders

Opmerkelijke venture capitalist Tim Draper droeg $ 1,5 miljoen bij om de exploitatiekosten te helpen betalen in ruil voor een belang van 10% in DLS. In aanvulling op, Polychain Capital heeft een deel van het digitale valutafonds van $ 10 miljoen aan het project toegewezen. Het fonds met partners zoals Andreessen Horowitz en Union Square Ventures werd eind 2016 aangekondigd. Polychain heeft al geïnvesteerd in andere projecten zoals Golem en MakerDAO in de hoop de volgende cryptocurrency-bullmarkt te berijden..

Controverse

Zoals slimme CoinCentral-lezers ongetwijfeld zullen weten, heeft het project vanaf het begin een groot aantal problemen gehad. De volgende problemen leverden een aantal op rechtszaken die de Breitman’s en vele investeerders van de Tezos ICO trof.

Intellectueel eigendom

In eerste instantie behield Distributed Ledger Systems de intellectuele eigendomsrechten op de Tezos-broncode. Volgens de ICO-overeenkomst zouden de Breitman’s een officiële stichting opzetten die DLS (inclusief de allerbelangrijkste IE-rechten) zou opkopen in het belang van de gemeenschap..

Als onderdeel van de overeenkomst verwachtten de Breitman’s en Tim Draper echter een aanzienlijke 8,5% van alle ingezamelde fondsen van de ICO en ook 10% van alle circulerende Tezzies.

Een officieel document dat de vermeende transparante relatie tussen DLS en de Tezos-stichting schetst, werd van de website gehaald nadat het aanvankelijk was aangekondigd via het Twitter-platform van het bedrijf.

In het belang van volledige transparantie, een memo over de relatie tussen DLS en stichting Tezos: https://t.co/7K76q0OEND

– Tezos (@tezos) 5 mei 2017

https://platform.twitter.com/widgets.js

Interne machtsstrijd

Het volgende probleem deed zich voor nadat de Breitman’s de stichting hadden opgericht. Omdat de Zwitserse wet vereist dat onafhankelijke partijen in het bestuur zitten, vroegen de Breitman’s een eerdere kennis van hen, Johann Gevers, om voorzitter te worden van de nieuw opgerichte Tezos-stichting..

De zaken escaleerden snel toen Johann effectief de controle over Tezos overnam, waardoor de geldstroom en de ontwikkeling werden bedreigd op een manier die de Breitman’s niet wilden.

KYC / AML

En alsof al die problemen nog niet genoeg waren, was er een extra drama onderweg. In een recente aankondiging van half juni kondigde de Stichting onverwacht Know Your Customer / Anti-Money Laundering-cheques aan:

Tijdens de donatieperiode van de Tezos Foundation in juli 2017 was er geen blockchain-ecosysteem of consensus binnen de industrie over dit onderwerp. Aangezien het blockchain-ecosysteem en de industrie de afgelopen tien maanden volwassen zijn geworden, is het een best practice geworden om te verifiëren dat bijdragers voldoen aan de basis KYC / AML-criteria.

Dit trok veel investeerders overrompeld aangezien de ICO al een jaar oud was. En zoals u zich kunt voorstellen, reageerde de gemeenschap niet bijzonder goed op deze ontwikkeling.

ICO & Handelsgeschiedenis

Bij de voltooiing van de ICO had de Tezos-stichting verzameld 66.000 Bitcoin en 361000 Ether. In slechts 13 dagen tijd, maar liefst $ 232 miljoen aan financiering werd via investeerders naar het project gestuurd. Een recordbedrag voor elke ICO op dat moment. Dit is een enorm succes vergeleken met slechts 2 jaar eerder. De heer Breitman slaagde er toen niet in om verschillende grote banken over te halen om ongeveer $ 5 tot $ 10 miljoen in zijn project te investeren.

baseUrl = “https://widgets.cryptocompare.com/”;

var scripts = document.getElementsByTagName (“script”);

var embedder = scripts [scripts.length – 1];

(functie () {

var appName = encodeURIComponent (window.location.hostname);

if (appName == ””) {appName = ”local”;}

var s = document.createElement (“script”);

s.type = “text / javascript”;

s.async = waar;

var theUrl = baseUrl + ’serve / v3 / coin / chart? fsym = XTZ&tsiemen = USD, EUR, CNY, GBP ’;

s.src = theUrl + (theUrl.indexOf (“?”) >= 0?​&”:“? ”) +“ App = ”+ appnaam;

embedder.parentNode.appendChild (s);

XTZ werd gelanceerd op 24 juni 2017 voor een prijs van ongeveer $ 3 per munt. Het bereikte een hoogtepunt van $ 10,50 op het hoogtepunt van de koopwaanzin in de algehele cryptocurrency-markt rond midden december 2017. De prijs is sindsdien echter behoorlijk sterk gedaald (samen met de rest van de markt) en handelt momenteel (17 augustus 2018) rond $ 2,65. De dagelijkse volumes zijn redelijk solide en worden verhandeld boven de grens van $ 2 miljoen in combinatie met Bitcoin (BTC), Ether (ETH) en Tether (USDT).

Munttoevoer & Duurzaamheid

Volgens CoinMarketCap, er is een totaal aanbod van ongeveer 763 miljoen “Tezzies” in de valutapool. De live blockchain (mainnet) moet nog worden gelanceerd. De Tezos-gemeenschap runt momenteel echter een betanetwerk dat uiteindelijk het mainnet zal worden. Datum van deze overgang is onbekend.

Waar kunt u XTZ kopen en opslaan?

Tezzies moeten nog op een grote beurs worden genoteerd. Dit zal hoogstwaarschijnlijk voorkomen dat het project op grotere schaal wordt toegepast totdat er enkele aanvullende opties zijn toegevoegd. Als u in de tussentijd geen investeerder in de ICO was, kunt u XTZ kopen en verkopen op:

  • Gate.io
  • HitBTC

en enkele kleinere uitwisselingen. Er is momenteel geen officiële portemonnee, maar volgens sommige posts op sociale media kunnen Tezzies via de opdrachtregel in een portemonnee worden opgeslagen. Zo’n oplossing is natuurlijk alleen geschikt voor programmeurs.

TezBox biedt een gebruiksvriendelijke webportemonnee die toegankelijk is vanuit uw browser. Dit is een door de gemeenschap aangestuurde portemonnee, maar we moeten benadrukken dat webportefeuilles een ernstige bedreiging vormen voor de beveiliging en dat het opslaan en ophalen van uw munten op deze manier volledig voor risico van de gebruiker is..

Obsidiaan systemen onlangs aangekondigd een portemonnee-applicatie voor de Ledger Nano S die wordt geleverd als een welkome ontwikkeling voor veilige opslag in de toekomst.

Tot slot

Oprichters Arthur en Kathleen Breitman waren onlangs in New York voor het lanceringsfeest van Tezos. Naomi Brockwell sprak met hen over het bètanet van Tezos en enkele van de problemen rond de Tezos-stichting:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=DR_kt3RfnT0]

Er lijken geen grijze gebieden te zijn in de wereld van Tezos. Houd van ze of haat ze, ze krijgen zeker veel aandacht. Hun ambities staan ​​hoog op de rug van zelfontwikkelende blockchain en claims van door de gemeenschap geleid bestuur. Zoals bij veel cryptocurrency-projecten die vandaag worden uitgebracht, is het hebben van een enorme oorlogskas niet noodzakelijk een teken van succes. Maar dat betekent niet dat het project ook gedoemd is te mislukken.

Nu de ICO is afgerond en een jaar ervaring heeft opgedaan, moet het Tezos-team deze ambitieuze beloften nu waarmaken. Alle controverse kan alleen maar een voordeel blijken te zijn als ze die aandacht in iets nuttigs kunnen veranderen. We zullen gewoon moeten afwachten om erachter te komen.

Voor meer informatie en aanvullende updates naarmate het project vordert, kunt u contact houden met Tezos via de volgende kanalen: