Wat is Viacoin?

Viacoin is een oudere cryptocurrency (Lancering 2014) op basis van het Bitcoin-protocol met een paar fundamentele verschillen. Net als de meeste andere klassieke crypto’s is het bedoeld voor veilige, peer-to-peer-transacties.

In deze beginnershandleiding behandelen we het volgende:

Hoe werkt Viacoin?

Viacoin implementeert enkele unieke kenmerken die u voorzien van relatief snelle transactietijden en interoperabiliteit met meer populaire blockchains. Laten we ze allemaal afzonderlijk bekijken.

Scrypt Merged Mining (extra proof-of-work)

Viacoin mining maakt gebruik van het Scrypt mining-algoritme, aanvankelijk een populaire keuze voor munten vanwege de ASIC-weerstand. Het verlaagde de effectiviteit van ASIC’s met een factor tien in vergelijking met het SHA-256-algoritme van Bitcoin, waardoor het speelveld voor mijnbouw gelijk werd. Nu produceren verschillende bedrijven echter ASIC-mijnwerkers die gespecialiseerd zijn in Scrypt. De ASIC-weerstand van het algoritme bestaat dus niet meer.

Naast slechts een handvol munten implementeert Viacoin samengevoegde mijnbouw. Ook wel Auxiliary Proof-of-Work genoemd, merged mining is een proces waarbij je twee munten tegelijk kunt minen. In deze praktijk meelift een hulpketen, in dit geval Viacoin, de hash-kracht van een meer gevestigde ouderketen mee. De meeste miners stellen Litecoin in als de moederketen van Viacoin.

Samengevoegde mijnbouw heeft verschillende voordelen. Als mijnwerker hoef je geen extra kracht te gebruiken om beide ketens te minen, maar je ontvangt nog steeds beloningen van beide. Extra kettingen krijgen extra veiligheid door de hash-kracht van hun bovenliggende ketting. En de bovenliggende ketens ervaren een verwaarloosbare bloat blockchain wanneer ze hashes van hulpketens bevatten.

Deze voordelen komen echter met meer werk. Hulpketens vereisen ontwikkelingswerk om samengevoegde mijnbouw te implementeren en mijnwerkers / mijnbouwpools hebben extra instellingen en onderhoud toegevoegd om dit te ondersteunen.

Bijna alle in totaal 23.176.392 VIA zijn al in omloop, dus het inflatiecijfer is aanzienlijk lager dan bij andere cryptocurrencies.

SegWit en het Lightning Network

Viacoin ondersteunt zowel Segregated Witness (SegWit) als het Lightning Network. Deze functies helpen het netwerk te schalen door respectievelijk de transactiegroottes te verkleinen en off-chain betalingskanalen te openen.

Een ander voordeel van deze implementaties is atomaire ruil met andere cryptocurrencies. Door cross-chain atomaire swaps te gebruiken, kunt u Viacoin rechtstreeks inwisselen voor Bitcoin, Litecoin, Decred, Vertcoin en andere soortgelijke valuta zonder afhankelijk te zijn van gecentraliseerde uitwisselingen.

Schnorr-handtekeningen

Het ontwikkelingsteam is momenteel bezig om het kenmerkende mechanisme van Viacoin over te schakelen van Elliptic Curve Digital Signatures naar Schnorr-handtekeningen. Het belangrijkste voordeel van de switch is de mogelijkheid om een ​​batch handtekeningen in één keer te verifiëren in plaats van dit afzonderlijk te moeten doen. Deze wijziging kan het bandbreedtegebruik van de blockchain met meer dan 25 procent verminderen.

Viacoin-functies

Viacoin-functies

Viacoin verleden, heden en toekomst

Viacoin is in 2014 gelanceerd en heeft momenteel een kernteam van zeven. De meerderheid van het team heeft ervoor gekozen anoniem te blijven door alleen hun GitHub-account en soms hun Twitter te delen.

De roadmap van Viacoin voor 2018 zit boordevol verbeteringen, waaronder:

  • Trezor support (compleet)
  • General Bytes ATM-ondersteuning (compleet)
  • Portemonnees met meerdere handtekeningen
  • Anonieme Samourai-portemonnee
  • Viacoin-implementaties in Golang (compleet), .NET (compleet) en Java
  • Schnorr-handtekeningen
  • Ethereum-compatibele slimme contracten

Concurrenten

Viacoin concurreert met bijna elke andere transactiegerichte cryptocurrency. Dus je eerste instinct is misschien om Bitcoin en Litecoin als twee concurrenten te zien. Maar omdat Viacoin atomair met deze munten kan wisselen, zijn ze zou moeten in plaats daarvan samenwerken. Idealiter, als een blockchain opgeblazen raakt, ruilt u gewoon naar een cryptocurrency die minder overbelast is voor de transactie. Na de uitwisseling ruil je terug.

Cryptocurrencies die geen atomaire swap met Viacoin kunnen uitvoeren, concurreren directer. Nano gebruikt bijvoorbeeld een Directed Acyclic Graph (DAG) in plaats van een blockchain. Nano heeft het voordeel van gratis, bijna directe transacties. De DAG-technologie is echter grotendeels niet getest in vergelijking met blockchain-technologie.

Bitcoin Cash is een andere concurrent. De harde vork in Bitcoin Cash was voornamelijk te wijten aan de splitsing in de gemeenschap tussen het vergroten van blokgroottes of het implementeren van SegWit om te helpen bij het opschalen. De supporters van Bitcoin Cash kozen voor de blokgrootte-oplossing. Daarom kan Bitcoin Cash geen atomaire swaps met Viacoin uitvoeren en concurreert het als transactionele valuta.

Handel

Bij de lancering was de VIA-prijs vluchtig van ongeveer $ 0,10 (~ 0,00016 BTC) naar ongeveer $ 0,34 (~ 0,0006 BTC) in minder dan een maand. Maar een jaar later kon je VIA krijgen voor slechts $ 0,004 (~ 0,000018 BTC), een daling van bijna 99% in USD-prijs. En je dacht dat de huidige bearmarkt slecht was!

VIA sluimerde bijna twee jaar voordat ze meeging naar de rest van de markt voor de stijgingen en dalingen die we in 2017 en de eerste helft van 2018 zagen. Als een small cap-munt (<$ 50 miljoen marktkapitalisatie), volgt de VIA-prijsbeweging voornamelijk de beweging van Bitcoin.

Het zal interessant zijn om te zien welk effect het Lightning Network en atomaire swaps zullen hebben op de waarde van VIA. Met een verhoogde acceptatie van Bitcoin, zouden we kunnen zien dat Viacoin een redelijk transactiealternatief wordt wanneer de Bitcoin- of Litecoin-netwerken te vol raken. Als dat het geval wordt, dient de VIA-prijs dienovereenkomstig te stijgen.

Waar te koop VIA

Hoewel je technisch gezien nog steeds VIA kunt mijnen, zijn de beloningen op dit punt zo laag dat het waarschijnlijk niet de moeite waard is. Het goede nieuws is dat je tal van ruilopties hebt waarop je ook VIA kunt kopen.

Met bijna 40 procent van het handelsvolume is Binance verreweg het populairste platform om VIA op te kopen. Op Binance kun je BTC of ETH inwisselen voor VIA.

Bittrex is een andere aanbevolen beurs waar u BTC kunt ruilen voor VIA.

Als u geïnteresseerd bent in het kopen van VIA met fiat-valuta, kunt u overwegen Coinroom. Coinroom ondersteunt VIA-aankopen met USD, EUR, GBP en PLN. Wees echter op uw hoede, want Coinroom is lang niet zo gerenommeerd als Binance of Bittrex.

Waar te slaan VIA

Het Viacoin-team heeft een hele reeks portefeuilles gemaakt waaruit u kunt kiezen voor uw VIA-opslag. De Core portemonnee is beschikbaar op Windows-, Mac- en Linux-besturingssystemen.

Mobiele portemonnees meer jouw stijl? Copay is beschikbaar op Android. Je hebt ook de Vialectrum portemonnee tot uw beschikking.

Als beveiliging uw prioriteit is, heeft u aanvullende opties. Het project heeft papieren portemonnee mogelijkheden. Of u kunt VIA opslaan met Ledger- of Trezor-hardwareportefeuilles.

Gevolgtrekking

Viacoin is een p2p-cryptocurrency die een aanvulling vormt op de meer bekende Bitcoin en Litecoin. Bij atomaire swaps zijn alle drie de munten direct uitwisselbaar. En door merged mining kun je Litecoin en Viacoin tegelijkertijd minen.

Hoewel je er misschien nog nooit van hebt gehoord, zou Viacoin een begrip kunnen worden naarmate de acceptatie van Bitcoin groeit en atomaire verwisselbare ketens nog meer met elkaar verbonden worden..

Aanvullende bronnen

Twitter

Telegram

Medium

Reddit

GitHub

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me