Wat is Zcash?

Zcash is een openbaar versleutelde blockchain en een wetenschappelijke doorbraak in cryptografie met het gebruik van zero-knowledge cryptografie, bekend als zk-SNARKS. Met dit raamwerk kan de gebruiker gebruikmaken van twee adressen: een volledig privé en een transparant (vergelijkbaar met Bitcoin). De twee aanpasbare modi, afgeschermd en transparant, zorgen ervoor dat uw transactie volledig anoniem of openbaar zichtbaar is.

In deze gids geven we u alles over Zcash, met betrekking tot:

Hoe werkt Zcash?

Zcash is belangrijk omdat het een veilige transportlaag biedt voor uw gegevens (en uiteindelijk identiteit). Het is de HTTP van geld. Stel je een gepantserde auto voor met je gegevens in een doos. De beveiliging van het voertuig beschermt iemand anders tegen het bekijken van de inhoud van de doos en biedt een veilige doorgang voor de gegevens.

Met Bitcoin vervoert een heldere, glazen auto uw gegevens, zodat iedereen de inhoud kan zien. Waarnemers, dieven of andere slechte acteurs kunnen zien wat u in het voertuig heeft, of het nu gaat om het bedrag van uw geld of waar ze naartoe gaan / komen of waar ze vandaan komen.

Hoe miners transacties verifiëren met Zk-SNARKs Bron: BlockchainHub

Hoe mijnwerkers transacties verifiëren met Zk-SNARKs | Bron: BlockchainHub

zk-SNARKs zijn een wetenschappelijke doorbraak in cryptografie waarmee u een actie kunt bewijzen zonder alle details van de specifieke actie te hoeven onthullen. Voordat zk-SNARKs, zou iemand de ingangen die u gebruikte opnieuw moeten maken en opnieuw testen.

Nulkennis Beknopt Niet-interactieve kennisargumenten (zk-SNARKs) zijn wiskundige bewijsconstructies die ervoor zorgen dat alle informatie (afzender, ontvanger en bedrag) wordt versleuteld en tegelijkertijd dubbele uitgaven voorkomen (een cruciaal element voor een succesvolle cryptocurrency-architectuur).

Hoe maakt Zcash privacy optioneel?

U kunt Zcash-privétransacties zichtbaar maken via de selectieve openbaarmakingsfunctie.

Zcash maakt gebruik van selectieve openbaarmaking voor optionele privacy.

Zcash maakt gebruik van selectieve openbaarmaking voor optionele privacy.

Transacties hebben een memoveld dat u kunt gebruiken om aanvullende transactiegegevens te verzenden die alleen zichtbaar zijn voor ontvangers. U kunt deze memo op een aangepaste manier opstellen, zoals vereist door de industrie, de naleving van wet- en regelgeving of andere wettelijke autoriteiten.

U kunt bijvoorbeeld delen dat u ten minste een miljoen dollar op uw rekening heeft staan ​​zonder uw totale rekeningsaldo te onthullen. U kunt ook bewijzen dat u over de privésleutels van een portemonnee beschikt, en in feite over de mogelijkheid om te besteden (zoals een controller).

De transparantie van Bitcoin

Bitcoin is niet anoniem.

Bitcoin is niet anoniem.

Een vreemde negatieve uitkomst van de transparantie van Bitcoin is dat slimme criminelen enige anonimiteit kunnen verkrijgen (door muntmixers en IP-cloaking) terwijl de gemiddelde gebruiker geen privacy krijgt. Omdat anonimiteit niet is ingebouwd, wijzigen de meeste gebruikers de standaardinstellingen niet. Deze transparantie creëert kwetsbaarheden omdat potentiële aanvallers de slachtoffers met de hoogste waarde kunnen uitkiezen door te zien wie het meeste geld in hun portemonnee heeft.

Aan de kant van de onderneming moet een bedrijf vertrouwelijke informatie beschermen tegen concurrenten, klanten en zelfs leveranciers. Werkgevers willen misschien dat de salarisadministratie geheim wordt gehouden voor andere werknemers en rivalen. Deze handelsgeheimen zijn niet onbelangrijk, en u mag het nut van het beschermen ervan niet onderschatten.

Zcash-team

Het oprichtende team van Zcash codeert de toekomst van privé, veilig geld.

Het oprichtende team van Zcash codeert de toekomst van privé, veilig geld.

Het Zcash-team is een mengelmoes van wetenschappers, ingenieurs, ontwerpers en zakelijke professionals van over de hele wereld. Hun cv’s omvatten MIT, Johns Hopkins en Tel Aviv University. Zoals Zcash oprichter en CEO Zilko Wilcox het stelt:

Zooko Wilcox, CEO en oprichter van Zcash

Zooko Wilcox, CEO en oprichter van Zcash

“Dit is het eerste protocol in zijn soort. Het is het product van jaren van wetenschappelijk onderzoek, geavanceerde engineering en ijverig beveiligingswerk … We moedigen de Zcash-gemeenschap aan om met ons te experimenteren, te minen, een knooppunt te runnen en lid te worden van de groeiende en vriendelijke gemeenschap. Zcash is een consensusvaluta, een gemeenschapsnetwerk en door ontwikkelaars ondersteunde cryptocurrency; uw actieve deelname maakt het netwerk sterker. “

Er was geen crowd-sale of ICO voor Zcash, maar eerder privé-investeringen van gerenommeerde individuen zoals Naval Ravikant (oprichter van Angel List), Roger Ver (vroege Bitcoin-investeerder), Erik Voorhees (oprichter van Shapeshift), Barry Silbert (oprichter van Digital Currency Council) en Fred Ehrsam (oprichter van Coinbase).

Routekaart

Het Zcash-team werkt momenteel aan de tweede en derde versie van de Sapling-release. Sapling is gericht op verbeteringen voor afgeschermde transacties, zoals betere prestaties, de ontkoppeling van zero-knowledge proof hardware van transactiehandtekeninghardware en verbeterde afgeschermde sleutels.

Wedstrijd

De markt voor cryptocurrency is gevuld met privacymunten. De grootste concurrent van Zcash is echter Monero. Monero gebruikt RingCT en Ring Signature (naast vele andere dingen) om u anonimiteit te bieden. Geen zk-SNARKs in zicht.

Andere populaire cryptocurrencies voor privacy zijn Dash, PIVX en ZCoin. Elke munt benadert privétransacties op zijn eigen unieke manier.

Handel

De ZEC-prijs heeft voor het grootste deel de algemene markttrends gevolgd. Het had een mooie stijging in 2017 van ongeveer $ 30 (~ 0,0257 BTC) naar een recordhoogte van meer dan $ 866 (~ 0,0516) begin januari 2018. Het is echter vermeldenswaard dat ZEC voor het grootste deel van 2017 werkelijk dalende BTC-waarde. Het bereikte in juni een recordhoogte in BTC van ongeveer 0,1683 BTC, maar daalde daarna drastisch.

Zcash lijkt niet te worden beïnvloed door het meeste muntspecifieke nieuws. Een van de weinige uitzonderingen deed zich voor in mei 2018, toen de prijs in minder dan een dag met meer dan 40 procent steeg op het nieuws dat Gemini binnenkort de munt zou vermelden.

Afgezien van een marktomslag, is er eigenlijk maar één ding dat de naald voor de Zcash-prijs zal bewegen: acceptatie. Het project wordt ondersteund door veel van de topnamen in blockchain en technologie, dus houd rekening met eventuele integraties van betalingssoftware die in het verschiet liggen.

Waar te koop ZEC

U kunt ZEC op de meeste grote beurzen kopen. Binance somt de munt op als een handelspaar met BTC en ETH. Bithumb heeft ZEC beschikbaar voor KRW. En Coinbase, Kraken, Gemini en Bittrex accepteren allemaal USD voor ZEC.

Waar ZEC opslaan

Uw veiligste, hoewel moeilijkst te gebruiken, portemonnee-optie is de Linux-opdrachtregelclient, zcashd. Gebruik deze portemonnee echter alleen als u vertrouwd bent met computers en ervaring hebt met opdrachtregelinterfaces.

De Zcash Foundation heeft ook een desktop portemonnee voor Linux-, Windows- en Mac-besturingssystemen. Bovendien ondersteunen Jaxx en Exodus ook ZEC.

Als u de voorkeur geeft aan hardwareportefeuilles, heeft u geluk. Ledger en Trezor hebben allebei ZEC-ondersteuning.

Laatste gedachten

Bedrijven houden van Google en Facebook hebben uit onze gegevens zeer winstgevende bedrijven gemaakt. Max Schrems, een privacyactivist, vroeg de informatie die Facebook over hem had op voor een proefschrift en ontving een karakterprofiel van 1200 pagina’s in 57 categorieën.

Er is een hele gegevenswereld en de meeste mensen weten niet hoe het werkt of hoe het tegen hen wordt gebruikt. Zero-knowledge proofs en projecten zoals Zcash beschermen u tegen het zicht van eeuwenoude instellingen, terwijl ze paradoxaal genoeg voldoen aan de regels en voorschriften die vandaag door diezelfde autoriteiten worden opgelegd.

De belofte van op privacy gerichte cryptocurrencies en nieuwe beveiligingslagen zoals Zcash en zk-SNARKS zijn een verfrissende herinnering aan belangrijke, en vaak over het hoofd gezien, behoeften in een steeds meer gecentraliseerde en gegevensgestuurde wereld.

Noot van de redacteur: dit artikel is bijgewerkt door Steven Buchko op 1.21.19 om de recente wijzigingen van het project weer te geven.

Aanvullende Zcash-bronnen

Website

Twitter

Blog