Wat zijn NFT’s? Niet-fungibele tokens, uitgelegd

Een complete gids voor niet-fungibele tokens (NFT’s)

Niet-vervangbare tokens zijn een speciaal type token dat een uniek activum vertegenwoordigt.

De meesten van ons hebben op dit moment over digitaal contant geld gehoord. De opkomst van Bitcoin heeft cryptocurrency mainstream gemaakt, met Bloomberg en CNBC die regelmatig rapporteren over de cryptocurrency-markten en de prijzen van deze digitale munten. Valuta is echter slechts één toepassing van de onderliggende blockchain-technologie. De meest opwindende kansen in blockchain komen wanneer u niet-vervangbare tokens gebruikt om uniekheid en identiteit te certificeren en te beveiligen. Wat zijn niet-vervangbare tokens? In deze complete gids nemen we een diepe duik in de wereld van niet-vervangbaarheid en wat het betekent om unieke digitale activa op de blockchain te creëren.

NFT’s hebben overal toepassingen, van videogames tot beeldende kunst tot bioscoopkaartjes. Ze zouden de ruggengraat kunnen zijn van een nieuwe, door blockchain aangedreven digitale economie. Naast hun vervangbare, contante tegenhangers, openen niet-vervangbare tokens de deur naar de digitalisering van activa en gegevens. Het resultaat is dat er opwindende nieuwe markten opengaan voor digitale (en echte) goederen die we ons nog niet eens kunnen voorstellen.

Een inleiding op fungibiliteit

Voordat we in niet-vervangbare tokens (NFT’s) komen, moeten we de olifant in de kamer aanspreken. We hebben een goede definitie van fungibiliteit nodig voordat we kunnen praten over iets dat niet fungibel is. Als je ooit eerder geld hebt gebruikt, weet je intuïtief wat fungibiliteit is, maar misschien ken je het vocabulaire dat wordt gebruikt om het te beschrijven niet.

Fungibiliteit verwijst naar het vermogen van een valuta om een ​​standaardwaarde en uniforme acceptatie te behouden. Het betekent over het algemeen dat de geschiedenis van een valuta geen invloed heeft op de waarde ervan en dat elk deel van die munt evenveel waarde heeft als elk ander stuk. Het biljet van $ 20 in je zak is net zo waardevol als het biljet van $ 20 in de mijne. Als we ze naar de winkel brengen, zal de winkeleigenaar ze gelijk accepteren, zelfs als de jouwe in 2018 en de mijne in 1980 is gedrukt. rekening is nog steeds waardevol in de winkel. Dat is de kracht van fungibiliteit.

Een valuta zonder fungibiliteit is onstabiel en zal waarschijnlijk instorten. Stel je voor dat je de geschiedenis van elk dollarbiljet zou moeten onderzoeken voordat je het accepteerde. Of denk eens aan een wereld waar biljetten van $ 20 waardevoller zijn dan andere. Dat zou waanzin zijn en economisch niet haalbaar. Fungibiliteit is essentieel voor elke valuta, of het nu de dollar of Bitcoin is.

Waarom zou ik een niet-fungibel token (NFT) gebruiken?

Niet-vervangbare tokens zijn blockchain-activa die zijn ontworpen om niet gelijk te zijn. Je zou kunnen denken dat dat niet zo logisch is, en als we het over valuta hadden, zou je gelijk hebben. Blockchain-tokens kunnen echter meer vertegenwoordigen dan alleen valuta. In feite zijn de mogelijkheden van blockchain-activa bijna eindeloos.

cryptokitties veiling

CryptoKitties te koop!

NFT’s werken in wezen als een database-invoer voor elk type goed. Misschien wel het gemakkelijkste voorbeeld is de meest populaire NFT in de geschiedenis van blockchain, CryptoKitties. Er bestaan ​​duizenden CryptoKitties, maar ze zijn niet gelijk gemaakt. Elk is uniek, heeft zijn eigen naam, oogkleur, vachtkleur, vachtpatroon, gezichtsuitdrukking en speciale kenmerken. Wanneer u een CryptoKitty koopt, verkrijgt u eigendom van een niet-vervangbare token die overeenkomt met die kat. Sommige katten zijn waardevoller dan andere, en je kunt je CryptoKitty NFT’s kopen en verkopen voor verschillende hoeveelheden vervangbare tokens zoals Ether, afhankelijk van de zeldzaamheid van je NFT.

Om de kracht van niet-vervangbare tokens voor op blockchain gebaseerde activa- en identiteitsbeveiliging te begrijpen, is het handig om nog een paar voorbeelden te bekijken van hoe NFT’s werken.

1. Verzamelobjecten

We hebben al gekeken naar een voorbeeld van verzamelobjecten die zijn beveiligd door een NFT, CryptoKitties. Maar de markt voor verzamelobjecten strekt zich uit in allerlei richtingen. Een belangrijke weg is het verzamelen van kunst. Schilderijen en sculpturen kunnen door experts worden geverifieerd en geauthenticeerd voordat een niet-vervangbare token voor een bepaald kunstwerk wordt gemaakt. Wanneer de eigenaar het kunstwerk wil verkopen, kan hij eenvoudig het niet-vervangbare token op een veiling vermelden als bewijs dat het item echt is en dat hij / zij de echte eigenaar is..

Dit soort certificering digitaliseert het proces van herkomst en voorkomt vervalsing en fraude in de kunstwereld omdat het eigendom van kunstactiva op de blockchain bestaat. Hetzelfde kan worden gedaan voor honkbalkaarten, postzegels, sieraden, gesigneerde gitaren of elk verzamelobject dat je maar kunt bedenken. De veiligheid van de blockchain garandeert de legitimiteit van de transactie.

2. Online gamen

NFT’s brengen een revolutie teweeg in de gamingwereld. Vaak verwerven personages in games ruilbare items zoals wapens, kleding en zelfs eigendommen. Door niet-vervangbare tokens voor deze activa te maken, kunnen ze worden verhandeld voor in-game tokens of zelfs echt geld. Als gevolg hiervan zijn complete online digitale economieën voor gefictionaliseerde goederen verschenen. Decentraland is het project dat het dichtst bij het snijvlak van in-game blockchain-economieën staat, en ze testen een complete game die is gebouwd rond blockchain, AI en 3D-interactie met een digitale wereld..

decentraal en screenshot

decentraland pioniert met blockchain-gaming

Traditionele videogames voor meerdere spelers en zelfs casino’s doen ook mee aan de niet-vervangbare token-rage. Ze realiseren zich dat spelers (en bedrijven) met blockchain-tokens echte waarde kunnen halen uit het spelen van een online game. Dat zorgt voor een krachtige economie, aangezien de markt voor game-inhoud blijft groeien.

3. Kaartjes

beatles kaartje

Tickets worden digitaal beheerd op de blockchain

Als ik een kaartje heb om Barcelona Manchester United te zien spelen en jij hebt een kaartje voor je plaatselijke basketbalspel op de middelbare school, dan zijn dat beide vergelijkbare items, maar ze hebben totaal verschillende waarden. Beiden geven toegang tot een evenement op een bepaalde tijd en plaats, maar zijn nauwelijks overdraagbaar. Dit is de essentie van een NFT. Het standaardiseert het eigendom van een bepaalde categorie activa, maar de activa binnen die categorie kunnen zeer verschillende marktwaarden hebben. Ticketverkoop is een geweldige kans voor NFT’s om een ​​branche te revolutioneren.

4. Identiteit & Certificatie

Het begint echt interessant te worden als we kijken naar identiteit en de rol die NFT’s kunnen spelen bij het verifiëren van persoonlijkheid. U kunt een niet-verhandelbaar digitaal token ontvangen als geboorteakte, als paspoort en als rijbewijs. U zou deze tokens natuurlijk niet kunnen verhandelen, maar ze zouden wel kunnen communiceren en verifiëren bij de juiste autoriteiten. U kunt deze informatie ook vrijwillig delen met werkgevers, artsen of iemand anders die uw persoonlijke informatie nodig heeft.

Misschien kunt u uw universitair diploma als digitale token ontvangen. U kunt ook vragen om de geverifieerde NFT van uw arts te zien dat zij de medische opleiding, examens en residentie hebben voltooid. Bovendien kunnen gegevens die bedrijven normaal over u verzamelen, zoals uw browsegeschiedenis of winkelvoorkeuren, worden getokeniseerd en vervolgens privé worden gehouden of op een veiling worden verkocht om geld te verdienen met de persoonlijke economische gegevens die u aanmaakt..

ERC-721: de standaard voor uniekheid

Verreweg het populairste type NFT is gebaseerd op de ERC-721-tokenstandaard van Ethereum. De standaard codificeert het maken van een niet-vervangbaar token en begeleidt ontwikkelaars bij het opzetten van het slimme contract dat dit mogelijk maakt. Een standaard is belangrijk omdat het betekent dat de tokens leuk met elkaar en met het Ethereum-netwerk spelen. Dit is vooral belangrijk als het gaat om overdrachten en het creëren van marktplaatsen voor het kopen, verkopen en verhandelen van NFT’s. De creatie van ERC-721-tokens is het afgelopen jaar explosief gestegen met de enorme golf van digitale verzamelobjecten en game-gebaseerde middelen die online komen.

ERC-721 is het populairst, maar het is niet het enige type NFT. De tegenpartij staat ook het maken van niet-vervangbare tokens toe, maar aangedreven door de Bitcoin blockchain-broncode in plaats van Ethereum. Er zijn andere kleinere projecten en aanverwante diensten die samenwerken met Ethereum of tegenpartij om unieke activa in specifieke niches te creëren, zoals Codex voor beeldende kunst of Bitcrystals voor gaming.

Handel in NFT’s & Waar kunnen NFT’s worden opgeslagen

Het kopen en bezitten van NFT’s is niet zoals de typische handel in cryptocurrency. Om een ​​digitaal verzamelobject of een tokenized asset te kopen, heeft u waarschijnlijk een digitale valuta zoals Ether nodig, hoewel individuele verkopers contant geld kunnen accepteren of.

U heeft ook iemand nodig om zaken mee te doen. Omdat elk token uniek is, zijn er geen uitwisselingen voor NFT’s. In plaats daarvan zijn er marktplaatsen die individuele kopers met individuele verkopers verbinden. U moet een prijs afspreken met de persoon die het token verkoopt. Vervolgens kunt u het rechtstreeks bij hen kopen.

Als u een ERC-721-token koopt, gaat het naar uw Ethereum-portefeuilleadres, net als een ERC-20-token. Als u het echter in een wallet-client bekijkt, zegt u niets over de waarde ervan, alleen dat u het vasthoudt. De waarde is afkomstig van het systeem waarvan het token deel uitmaakt. Dus een CryptoKitty NFT is gekoppeld aan een tekening van een kat met bepaalde attributen, en die kat kan op de open markt worden vermeld als je ervoor kiest om te verkopen.

De niet-fungibele token-toekomst

Als je eenmaal begint na te denken over de mogelijkheden van niet-vervangbare activa, is het moeilijk om een ​​theoretische limiet te vinden voor de dingen die NFT’s zouden kunnen digitaliseren. Uw identiteit, kwalificaties, eigendom uit de echte wereld en digitale verzamelobjecten kunnen allemaal op de blockchain voorkomen. Het zouden tokens zijn die u kunt houden, tonen, delen of verkopen.

Het betekent dat u direct zaken kunt doen met iedereen ter wereld en dat bedrijven volledige voorraden kunnen beheren met behulp van digitale tokens. NFT’s vormen de basis voor de toekomstige economie, gezien een paar jaar en veel werk om het ecosysteem te ontwikkelen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map