Door de geschiedenis heen hebben kunst en technologie een complexe maar gunstige relatie gehad. Beide disciplines verleggen de grenzen van de menselijke verbeelding. Wanneer we omgaan met kunst of technologie, leren we iets nieuws en verkennen we een nieuwe manier om de wereld te zien. De relatie tussen technologie en kunst is een belangrijke in de menselijke cultuur.
In de afgelopen decennia hebben kunst en technologie echter een haat-liefdeverhouding ontwikkeld met de opkomst van internet. Het is nu gemakkelijk om met Google Afbeeldingen naar een kunstwerk te zoeken, en het is triviaal om digitale bestanden te kopiëren. Dit betekent een betere toegang tot kunst, maar het betekent ook dat echte kunst goedkoper wordt in het licht van een vloed van kopieën.
Blockchain-technologie zou dat kunnen veranderen. In dit artikel kijken we naar de manieren waarop blockchain kunst helpt te veranderen.
Kunst verandert
Beeldende kunst is moeilijk te definiëren, juist omdat het altijd verandert. Kunstenaars verleggen constant de grenzen van wat mogelijk is. Onlangs zijn die grenzen uitgebreid naar het rijk van digitale kunst – kunst die als bestand op een computer bestaat en niet in de fysieke wereld. Deze overgang doet de kloof tussen technologie en kunst nog verder vervagen.
1. Digitaal geproduceerde Art
Een deel van de digitale kunstbeweging richt zich op het maken van kunst op een computer. Dit kan betekenen dat je iets digitaal moet schetsen, bestaande beelden moet photoshoppen of iets in GIF-vorm moet weergeven. Dit soort kunst begint als computercode.
Dit schilderij is gemaakt met behulp van een computeralgoritme
Blockchain-technologie maakt dit soort kunst gemakkelijker te maken en te verifiëren. Veel mensen beschouwen blockchain-games of blockchain-verzamelobjecten zelfs als soorten digitaal geproduceerde kunst. Rare Pepes hebben bijvoorbeeld een cultstatus verworven als begeerlijke digitale kunst. Kunst is tenslotte zo waardevol als wat iemand bereid is te betalen.
2. Digitaal gepresenteerde art
Een andere tak van de digitale kunstwereld is kunst gemaakt in de echte wereld, maar bedoeld om digitaal te worden gepresenteerd. Er is een gezegde in de digitale kunstwereld: “schermen zijn de nieuwe muren.” Bovendien kunnen schermen, met de opkomst van high-definition displays, kunstwerken weergeven met een ongelooflijk hoge getrouwheid aan het originele stuk.
Maar hoe weet u of het bestand dat u weergeeft origineel is en van de hoogste kwaliteit is? Blockchain-technologie kan daarbij helpen door runs van hoogwaardige afbeeldingsbestanden te certificeren.
3. Digitaal geproduceerd en gepresenteerd
Deze GIF werd op een veiling voor $ 200 verkocht nadat hij op meer dan $ 5.000 werd vermeld.
Kunst wordt in toenemende mate zowel digitaal geproduceerd als gepresenteerd, wat kansen biedt voor blockchain om de gehele waardecyclus van een kunstwerk veilig te stellen. De kloof tussen technologie en kunst bestaat niet meer, aangezien technologie een integraal onderdeel wordt van het maken, tentoonstellen, ondertekenen en verkopen van kunst.
4. Aankopen van kunst in cryptovaluta
Een andere bloeiende industrie gebruikt cryptocurrency om kunst te kopen. Cryptocurrencies zijn zeer geschikt voor dit soort transacties, omdat ze u in staat stellen relatief snel grote winkels van waarde over te dragen aan wie dan ook ter wereld. U hoeft niet te wachten tot banken de overboeking hebben geautoriseerd en geen enkel percentage van de transactie gaat naar de betalingsverwerker.
5. Herkomst van Blockchain-kunst
De toepassingen van blockchain-technologie in de kunst stoppen niet alleen bij digitale kunst. Fysieke kunstwerken profiteren ook van blockchain-kunstverificatie en gedecentraliseerde marktplaatsen.
Een belangrijke toepassing is de herkomst van blockchain-kunst, waarmee kunstkopers een geschiedenis kunnen opbouwen van vorige eigenaren helemaal terug tot de oorspronkelijke kunstenaar. Het voordeel van het gebruik van blockchain is dat het grootboek onveranderlijk is en alleen kan worden toegevoegd. Het zou moeilijk zijn om de herkomst van een kunstwerk te vervalsen, te vervalsen of te wijzigen als het eenmaal op de blockchain staat. Naarmate blockchain de kunstmarkt betreedt, zelfs voor oudere kunstwerken, wordt de kloof tussen technologie en kunst nog verder gesloten, waardoor analoge kunst het digitale tijdperk binnengaat.
6. Het verleggen van de grenzen van wat kunst is
Een belangrijk neveneffect van de groei van digitale kunst en de steeds kleiner wordende kloof tussen technologie en kunst is een steeds groter wordend besef van wat kunst zou kunnen zijn. Niet alleen krijgen Rare Pepes en Cryptokitties nu de status van kunstwerken. Anime Coin (ANI) crypto en zelfs MS Paint-tekeningen kunnen nu op digitale marktplaatsen worden verkocht. Als iemand bereid is ervoor te betalen, dan hebben ze waarde.
Dit soort technologische kunstprojecten blijven onze vooropgezette ideeën over hoe kunst eruit zou moeten zien, uitdagen.
7. Kunst betaalbaarder maken
Met behulp van blockchain is het mogelijk om een digitaal kunstwerk rechtstreeks van de kunstenaar te kopen zonder tussenpersonen. Daarom is het in de geschiedenis nooit goedkoper geweest om kunstverzamelaar te worden. Op dit moment kun je een kunstwerk online kopen voor minder dan $ 10. Het bestand dat u ontvangt, is geen herdruk van het origineel. In plaats daarvan zou het een originele, geverifieerde kopie zijn die deel uitmaakt van een beperkte oplage (of mogelijk uniek in de wereld).
8. Kunst toegankelijker maken
Traditionele kunstmarkten zijn het domein van de elite. Ze zijn samengesteld en komen vaak tegemoet aan de smaak van westerlingen uit de hogere klasse. Zodra je echter kunst digitaliseert en blockchain-kunstmarktplaatsen maakt, wordt het voor iedereen gemakkelijker om toegang te krijgen tot die marktplaatsen. Elke kunstenaar kan aan iemand anders ter wereld verkopen zonder dat een poortwachter of galerieconservator in de weg staat.
9. Decentraliserende autoriteit om te verkopen
Deze trend naar gedecentraliseerde kunstverkoop geeft kunstenaars en eigenaren de macht over wat ze met hun kunst kunnen doen. Kunst kopen en verkopen kan peer-to-peer veel sneller gebeuren dan traditionele kunstmarkten. Misschien wilt u een stuk kopen om een week weer te geven en het de volgende week doorverkopen. Met gedecentraliseerde blockchain-kunstmarktplaatsen is dat mogelijk.
Als u verkoopt, kunt u biedingen aannemen van over de hele wereld. Binnenkort zullen slimme contracten de transactie vergemakkelijken, ervoor zorgen dat u uw geld ontvangt, het bestand wordt overgedragen aan de ontvanger en het origineel niet meer op uw computer staat.
10. Digitale galerijen
Kunstgalerijen zijn lange tijd een fysieke ruimte geweest en het is niet waarschijnlijk dat ze binnenkort zullen verdwijnen. De overgang tussen technologie en kunst betekent echter dat galerijen steeds meer digitaal worden. Met blockchain-kunst is het mogelijk om een kunstmarktplaats op te zetten die een DAO is, volledig eigenaarloos en slimme contracten gebruikt om kunsthandel te vergemakkelijken.
Technologie, Art, & de toekomst
De blockchain-kunstrelatie evolueert nog steeds, maar het is een opwindende toepassing van blockchain in een echte use-case in de industrie waar verificatie en authenticiteit hard nodig zijn. Als de kloof tussen technologie en kunst kleiner wordt, kun je verwachten dat kunst goedkoper, toegankelijker en eclectischer wordt.