Overweeg je om in het blockchain-ontwikkelaarsspel te komen? Naast enig onderliggend begrip van programmeren, heb je een behoorlijke set blockchain-ontwikkeltools tot je beschikking. Hier verzamelen we enkele van de beste tools waarmee een nieuwe blockchain-ontwikkelaar aan de slag kan met Ethereum.

Volgens een Upwork-rapport 2018, de vraag naar blockchain-ontwikkelaars steeg met 6.000 procent in vergelijking met het voorgaande jaar. Blockchain-ontwikkelaars kunnen nu bevelen salarissen van meer dan $ 100.000 per jaar, afhankelijk van waar ze werken. Hoewel de prijs van crypto is gestegen sinds de piek in 2017/20018, is de behoefte aan ontwikkelaars niet afgenomen. Gartner voorspelt dat blockchain voor veel sectoren de komende vijf tot tien jaar geen piekvolwassenheid zal bereiken.

Gartner blockchain-hype-cycli

De blockchain-hype-cyclus van Gartner

Daarom, als je hebt nagedacht of blockchain-ontwikkeling iets voor jou is, is dit het moment om aan de slag te gaan. Je hebt nog tijd om een ​​paar jaar ervaring op te doen voordat piekhype sectoren zoals de toeleveringsketen treft, media en entertainment, productie en transport.

De exacte toolset die u nodig heeft, is mogelijk afhankelijk van de specifieke blockchain. Daarom hebben we Ethereum geselecteerd als een van de oudste en meest gevestigde platforms voor het bouwen van een gedecentraliseerde applicatie (dapp). Al deze blockchain-ontwikkeltools zijn dus compatibel met Ethereum.

Blockchain-ontwikkelingstools

1. Soliditeit

Solidity is de programmeertaal van de slimme contracten van Ethereum. Het is ontworpen om te worden afgeslankt en gemakkelijk te leren voor ontwikkelaars die al bekend zijn met andere hedendaagse programmeertalen. Het gebruikt concepten die vergelijkbaar zijn met talen zoals C, met syntaxis vergelijkbaar met Javascript.

Omdat het echter nog steeds een relatief nieuwe taal is, zul je merken dat er minder bronnen zijn om Solidity te leren in vergelijking met andere, meer gevestigde talen. Soliditeit heeft zijn eigen documentatie beschikbaar, of u kunt een cursus volgen zoals die wordt aangeboden door Blockgeeks of Ethacademy.

2. Remixen

Remixen is een compiler en debugging-tool. Een compiler neemt de Solidity-code voor het slimme contract en formatteert deze zodat deze kan worden gelezen door de Ethereum Virtual Machine. Het is een van de beste blockchain-ontwikkeltools voor beginners, omdat je hiermee je code kunt opsporen terwijl je bezig bent. De interface is zo ingesteld dat u uw code aan de ene kant van het scherm kunt typen terwijl u de implementatie ervan op de blockchain aan de andere kant bekijkt.

U kunt het op uw computer installeren of in uw browser gebruiken. Als u eenmaal met foutloze code in een testomgeving aan de slag bent, kunt u verder gaan met het gebruik van het Truffle-framework om uw code live te zetten.

3. Truffel

Truffel is een Integrated Development Environment (IDE) – een raamwerk voor de ontwikkeling en implementatie van Ethereum-dapps. Het biedt veel functies voor ontwikkelaars, waaronder:

  • Geautomatiseerd testen van contractcodes
  • Een interactieve console om met uw opgebouwde contracten te werken
  • Contractsamenstelling en implementatie
  • Een externe scriptrunner die werkt met uw contracten inbegrepen

Truffle is een van de meest gebruikte blockchain-ontwikkeltools en wordt gebruikt door veel bekende namen, waaronder Shapeshift en BitGo.

Truffel en Ganache

Truffel biedt ook Ganache

4. Ganache

Ganache is een ander hulpmiddel uit de Truffle-suite. Hiermee kunt u uw eigen privé Ethereum-blockchain maken om uw dapp te testen. Zet je meteen een dapp live op Ethereum, dan moet je alle gaskosten voor je testtransacties betalen. Met Ganache kunt u zoveel testen als u nodig heeft zonder gaskosten te betalen.

Het stelt u ook in staat om de gaskosten en mijnbouwsnelheid binnen de testomgeving te manipuleren om verschillende scenario’s voor uw slimme contracttransacties uit te spelen.

5. Metamask

Metamask is een portemonnee die werkt als browserextensie. Het fungeert effectief als een brug tussen browsers zoals Chrome of Firefox en de Ethereum-blockchain. U kunt Metamask gebruiken om sleutels voor Ether- en ERC20-tokens op te slaan. Het maakt ook rechtstreeks verbinding met Coinbase en Shapeshift voor het kopen en verkopen van ETH- en ERC20-tokens.

Bovendien werkt Metamask samen met verschillende Ethereum-testnetwerken, waardoor het een ideale portemonnee is voor ontwikkelaars.

Metamask

Metamask’s foxy-logo en de browsers die het ondersteunt

6. Ethers.js

Ethers.js is een front-to-back-end-bibliotheek en een alternatief voor web3.js, de meest gebruikte bibliotheek voor Ethereum-dapps. Ethers.js biedt echter functies die verder gaan dan die van web3.js, waaronder:

  • Scheiding van sleutelbeheer en blockchain-interactie, waardoor ontwikkelaars veel meer flexibiliteit krijgen
  • In plaats van een contractadres kunt u een ENS-naam invoeren, die in een eenvoudiger formaat is met minder ruimte voor typefouten
  • Gecomprimeerde grootte van slechts 77kb
  • Licentie verleend door MIT

Ethers.js is oorspronkelijk ontwikkeld voor gebruik met Ethers.io het is echter nu gegroeid en heeft een veel algemener doel.

7. Geth

Geth is een implementatie van een Ethereum-knooppunt in de programmeertaal Go. De standaardconfiguratie maakt verbinding met het hoofdnet van Ethereum; hoewel het ook mogelijk is om Geth te gebruiken voor het configureren van een privé blockchain.

U kunt Geth gebruiken om ETH te minen, tokens tussen adressen over te dragen, de blockchain te verkennen en slimme contracten te maken en uit te voeren.

Omdat voor het gebruik van Geth de volledige Ethereum-blockchain moet worden gedownload, heb je waarschijnlijk een externe harde schijf nodig. Hoewel Geth een handig hulpmiddel is, is het niet bijzonder gebruiksvriendelijk. Daarom is het het gemakkelijkst om het samen met Mist te gebruiken.

8. Nevel

Mist is de laatste op onze lijst met blockchain-ontwikkeltools. Het is een gebruiksvriendelijke browserinterface die communiceert met Geth. Het is ook een portemonnee. Het is mogelijk om alleen de portemonnee-functionaliteit van Mist te downloaden, maar vanuit een ontwikkelaarsperspectief mis je alle functies van Geth. Het team achter Ethereum heeft Mist ontwikkeld.

Noot van de redacteur: Helaas is Mist nu verouderd. Maar de functionaliteit zal nog steeds beschikbaar zijn als afzonderlijke componenten. U kunt er meer over leren hier.

Laatste gedachten

En dat rondt onze lijst met de beste blockchain-ontwikkeltools af. Het is niet bedoeld als uitputtend. Iedereen die nieuw is bij de ontwikkeling van dapps zal echter zeker merken dat hun leven gemakkelijker is gemaakt door een of meer van deze tools in hun kit te hebben.

Uitgelichte afbeelding met dank aan Pixabay

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me