Als je een beetje in paniek raakt door het enorme potentieel van AI en blockchain, ben je niet de enige. Toen Dolly het schaap in de jaren 90 werd gekloond, rees er een relevante vraag. Alleen omdat we het kunnen, betekent dit dat we dat zouden moeten doen?

Alleen omdat AI en blockchain-technologieën gecombineerd misdaden kunnen stoppen voordat ze plaatsvinden, menselijke banen kunnen vervangen door robots en elk ‘ding’ in de stratosfeer een identiteit kunnen geven – betekent dit dat ze dat zouden moeten doen?

Zijn AI en blockchain super cool of een beetje eng gecombineerd? Laten we dat van dichterbij bekijken.

Kunstmatige intelligentie (AI)

AI en blockchain en het zijn duidelijk twee heel verschillende fundamentele technologieën. AI gebruikt machine learning om complexe datamodellen te analyseren, patronen te identificeren en deze opnieuw te creëren, en uiteindelijk de acties van een mens na te bootsen. Sophia de robot? Rechtsaf. En ja … een beetje eng.

Hanson Robotics heeft de wereld misschien op zijn best getrakteerd op een dosis AI. Maar niet alles waar AI bij betrokken is, is zo visueel verbluffend, ondoorgrondelijk duur (of mentaal verontrustend) als Sophia.

Dus als je je zorgen maakt dat robots de mensheid uitroeien, kun je je voorlopig waarschijnlijk ontspannen. Je moet toegeven, hoe griezelig de spontane grappen en onberispelijke gezichtsuitdrukkingen ook waren, ze waren ook best gaaf:

AI gaat niet alleen over het tot leven brengen van robots. Sterker nog, we gebruiken AI constant in dagelijkse toepassingen, misschien zonder het zelfs maar te beseffen. Denk aan LinkedIn en zijn voorspellende tekstchat, Siri of Alexa, voor iets subtielere voorbeelden van AI zonder de paparazzi.

Blockchain

Zonder al te diep in de bijzonderheden van blockchain te duiken (u kunt er hier meer over lezen als u dat wilt), zijn de belangrijkste kenmerken decentralisatie, transparantie, onveranderlijkheid en het vermogen om autonoom te besturen met slimme contracten.

Door middel van blockchain-technologie kunnen we in een mum van tijd geld van het ene land naar het andere sturen zonder ons zorgen te hoeven maken over conversiekosten. We kunnen speculeren over de toekomstige prijs van Bitcoin, items in de toeleveringsketen volgen, openbare registers veilig opslaan, armoede uitroeien, corruptie uitroeien, energiekredieten verhandelen, macht teruggeven aan muzikanten en honderden andere extreem coole dingen.

Maar blockchain heeft een paar kenmerken die de hibigeebies ook kunnen geven. Slimme governance kan moeilijk zijn om je hoofd rond te krijgen, het idee dat code wet is, en dat het op een bepaald moment in de toekomst waarschijnlijk is dat IoT-technologie en blockchain autonome dingen zullen creëren zonder dat er een levend persoon achter zit.

“Wat gebeurt er als er iets misgaat? Wie is verantwoordelijk?” vroeg Steve Tendon van Malta in zijn interview met ons. “Deze vragen hebben nieuwe wetten nodig.”

Wanneer AI en Blockchain samenwerken

Er zijn verschillende manieren waarop AI en blockchain kunnen samenwerken om elkaar te helpen hun volledige potentieel te bereiken. We zijn bijvoorbeeld nog ver verwijderd van slimme governance, terwijl er problemen zijn met slimme contracten. Namelijk dat ze zo goed zijn als de ontwikkelaar die ze heeft geprogrammeerd en dat ze geen ruimte kunnen laten voor goede trouw of menselijke interpretatie. Misschien kunnen slimme contracten door middel van machine learning en AI hun volledige potentieel bereiken en kunnen autonome samenlevingen bestaan.

internet van dingen

Wanneer AI en Blockchain samenwerken

De gedecentraliseerde aard van blockchain-technologie betekent ook dat AI-rekenkracht over knooppunten kan worden verspreid om de kosten te verlagen en voor iedereen toegankelijker te maken.

Maar misschien is de belangrijkste rode draad tussen AI en blockchain eigenlijk data. Sophia zei in haar toespraak: “Denk aan een slim input-outputsysteem.” Goede AI is zo goed als de gegevens die erin worden ingevoerd. Dit is waar het combineren van de twee technologieën echt nuttig kan worden (en ook echt cool).

In plaats van dat een leger Sophia’s slecht geprogrammeerd is en zelfrijdende auto’s tegen voetgangers botsen, kan blockchain ervoor zorgen dat de gegevens die aan machines worden gegeven van hoge kwaliteit zijn. En geverifieerd door zijn cryptografie en onveranderlijkheid.

Omdat AI afhankelijk is van zinvolle gegevens, zou blockchain binnenkort een enorme enabler kunnen zijn om machines sneller en efficiënter te laten leren. Niet alleen Sophia, maar ook financiële transacties, slimme contracten, voorspellende tekst en meer.

Enkele alledaagse voorbeelden

Intelligente handelsstichting en AiX zijn voorbeelden van handelsplatforms die AI en blockchain samen gebruiken. Gebruikmakend van diepe terugkerende neurale netwerken om voorspellingen te doen over prijsbewegingen van cryptocurrencies. Door gebruik te maken van de nieuwste AI-technologie, kunnen ze erachter komen of de prijs van cryptocurrencies zal stijgen of dalen. Door AI te gebruiken voor intelligentie en blockchain voor handel, kunnen deze platforms de nieuwste technologie op een beveiligd platform bieden.

DeepBrain Chain is een AI-computerplatform aangedreven door blockchain-technologie om computerbronnen te integreren die momenteel over de hele wereld verspreid zijn. Zie je een patroon? GEGEVENS.

deepbrainchain hij yong

DeepBrain Chain He Yong

In de energiesector, bedrijven zoals Electrify gebruiken blockchain om AI te ondersteunen en de efficiëntie van hun netwerkactiviteiten te verbeteren, waardoor de energierekening met maar liefst 25 procent wordt verlaagd. Blockchain kan de veiligheid en privacy garanderen van de gegevens die ze verwerken met behulp van AI en ook voldoende gegevens leveren om rigoureuze AI mogelijk te maken.

In de financiële wereld werken AI en blockchain samen om ook de efficiëntie te verbeteren. AI kan de repetitieve taken automatiseren en blockchain kan de gegevens beveiligen. En de lijst met coole (en griezelige) projecten gaat maar door.

De afhaalmaaltijd

We hebben misschien geen Bladerunner-situatie in handen of een minderheidsrapport waarin we worden afgeslacht door robots of achter de tralies worden gesmeten voordat we een misdaad begaan. Maar toch is er iets onheilspellends aan een robot die eruitziet als een mens en zegt: “Jij bent aardig voor me en ik zal aardig voor je zijn.”

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me