Het gebied van vermogensbeheer is in de loop van het jaar verbreed naarmate er nieuwe financiële instrumenten zijn ontstaan. De komst van blockchain-vermogensbeheer creëert echter een wereld van nieuwe kansen – en obstakels – in de financiële sector.

De vermogensbeheersector moet ervoor zorgen dat het de veranderingen voor blijft om concurrerend te blijven. Tegelijkertijd zullen klanten contact opnemen met hun vermogensadviseurs om te helpen bij het navigeren door nieuwe digitale financiële instrumenten en om de implicaties voor hun portefeuilles te begrijpen..

Dus wat is waarschijnlijk de impact van blockchain-vermogensbeheer en hoe zal dit de bredere discipline van vermogensbeheer beïnvloeden??

Ontwikkelingen in de financiële sector

Vermogensbeheer is wat banken doen voor hun vermogende klanten. Het werd in de jaren dertig uitgevonden door investeringsbanken, waaronder Morgan Stanley en Goldman Sachs. De banken wilden de diensten die ze aan hun rijkste klanten aanboden, onderscheiden van de diensten die ze aan de massa leverden.

Bedrijfspensioenen en aandelenbeleggingen zijn de afgelopen decennia meer beschikbaar gekomen. En op hun beurt zijn mensen financieel nieuwsgieriger geworden.

De banken zagen voordelen in het aanbieden van bepaalde vermogensbeheerdiensten aan een breder publiek. Dit was echter meestal op een algemener niveau, waarbij toegang werd verleend tot seminars of informatiefolders en uiteindelijk online.

In de afgelopen 20 jaar, met de opkomst van Exchange Traded Funds (ETF’s) tegen een lage vergoeding en online handel die openstaat voor de massa, is de vraag naar dit soort informatiediensten toegenomen. Het traditionele particuliere vermogensbeheer, meestal tussen een cliënt en zijn vermogensadviseur, is echter in het domein van de superrijken gebleven. Het kan een of meer van de volgende elementen bevatten:

  • Pensioen planning
  • Belasting- en boekhoudkundige diensten
  • Juridische en vermogensplanning
  • Portefeuillemanagement
  • Beleggingsadvies

Aangezien de financiële markten complexer zijn geworden, kan de rol van de vermogensbeheerder nu de coördinatie van meerdere andere partijen omvatten, zoals makelaars of pensioenspecialisten, afhankelijk van de behoeften van de klant..

Nu staat de financiële sector voor een nieuwe uitdaging in de vorm van gedistribueerde grootboektechnologie. Vermogensbeheer lijkt te veranderen nu de financiële sector de mogelijkheden van deze nieuwe technologie omarmt.

De Big 4-accountantskantoren zijn al begonnen met het uitgeven van papers en artikelen waarin wordt beschreven waar de grote banken rekening mee moeten houden in het licht van het nieuwe technologische tijdperk.

Dus wat houdt de toekomst in??

Blockchain Wealth Management – de toekomst

Drie hoofdgebieden binnen het vermogensbeheerproces zullen worden verstoord door de introductie van blockchain-vermogensbeheer. Dit zijn onboarding van klanten, realtime afrekeningen en geautomatiseerde investeringsvehikels. Cryptocurrencies en beveiligingstokens bieden ook nieuwe investeringsmogelijkheden, waardoor verdere overwegingen ontstaan.

Onboarding van de klant

Banken zijn verplicht om langdurige KYC- (Know Your Client) en AML- (Anti-Money Laundering) -controles uit te voeren bij hun nieuwe klanten. Bijgevolg kan de tijd om een ​​nieuwe klant aan boord te krijgen weken of zelfs maanden duren. Klanten moeten een identiteitsbewijs, ingezetenschap, burgerlijke staat, zakelijke en politieke belangen en meer overleggen voordat een bank hen als klant kan accepteren.

Automatisering van veel van deze controles is nu mogelijk. Biometrisch scannen kan een selfie vergelijken met een foto-ID. Optische tekenherkenning kan de details van documenten verwerken.

Het vastleggen van de uitkomst van dergelijke controles op de blockchain betekent echter dat klantgegevens onveranderlijk en gemakkelijk overdraagbaar worden. Blockchain kan daarom de tijd die nodig is om een ​​nieuwe klant aan boord te krijgen aanzienlijk verkorten. Het elimineert ook de rol van tussenpersonen die betrokken zijn bij het verzamelen van al deze informatie.

Omgekeerd kan dit gemak van onboarding de loyaliteit van de klant verminderen. Als het voor hen gemakkelijker is om van bank te veranderen, is de kans groter dat ze dat zullen doen.

Blockchain-bedrijven hebben het potentieel op dit gebied al ingezien. KYC-ketting is een bedrijf dat kant-en-klare compliance-oplossingen aanbiedt aan banken en andere instellingen die KYC-controles moeten uitvoeren.

Realtime schikkingen

Het huidige financiële systeem is sterk afhankelijk van tussenpersonen voor de afstemming en verificatie van transacties. Het gebruik van blockchain kan de rol van de tussenpersoon verminderen of elimineren, waardoor transacties en overdrachten in realtime kunnen worden afgewikkeld. De Australische beurs heeft al aangekondigd een verhuizing naar de blockchain, die geautomatiseerde realtime afrekeningen op 24/7 basis mogelijk maakt.

De haven van Sydney

Sydney Harbour – de thuisbasis van de Australian Stock Exchange

Het verhogen van de transactiesnelheid biedt meerdere voordelen. Het kan kapitaal sneller beschikbaar maken voor herinvestering en transactiekosten verlagen. Blockchain kan de partijen bij een transactie verifiëren en daarmee het bijbehorende risico verminderen.

Het verlagen van de kosten biedt duidelijke voordelen voor klanten. Vergoedingen zijn echter ook waar vermogensbeheerders inkomsten kunnen genereren. Het kan zijn dat banken moeten zoeken naar andere manieren om vergoedingen te creëren voor hun vermogende klanten.

Geautomatiseerde investeringsvehikels

Slimme contracten kunnen het investeringsproces beheren. Voor een klant die een gebalanceerde portefeuille van beleggingen over verschillende activaklassen wil behouden, kan het zijn dat een slim contract de rol van portefeuillebeheerder overneemt. Als een bepaalde activaklasse in een portefeuille in waarde stijgt boven een bepaalde drempel, kan het slimme contract de herverdeling van fondsen naar andere activaklassen automatiseren om de portefeuille in evenwicht te brengen.

Digitale activaklassen

Cryptocurrencies bieden zelf een extra activaklasse voor beleggers die hun portefeuille willen diversifiëren. Crypto-indexfondsen, waaronder Iconomi en Crypto20, bieden een alternatief voor standaard indexfondsen. Banken die een nieuw indexfonds willen opzetten binnen de crypto-klasse, kunnen nu blockchain-tools zoals Blackmoon gebruiken.

Beveiligingstokens zijn een andere opwindende nieuwe ontwikkeling. Ze bieden de kans om elk fysiek actief te digitaliseren, waardoor beleggers fractioneel eigendom krijgen. Stel je voor dat je je eigen stuk van een straalvliegtuig of een superjacht bezit.

Superjacht

Voor slechts $ 150k kan 0,0005% hiervan van jou zijn!

Vermogensbeheerders zullen ervoor moeten zorgen dat ze op de hoogte zijn van dergelijke gebeurtenissen in blockchain-vermogensbeheer om ervoor te zorgen dat ze hun klanten op gepaste wijze kunnen adviseren over kansen en risico’s..

Uitdagingen voor de acceptatie van Blockchain Wealth Management

Er zijn momenteel twee problemen die de brede acceptatie van blockchain in de financiële sector belemmeren. Het zijn transactiesnelheid en het voldoen aan de complexe wet- en regelgeving.

Digital Asset Holdings gaat de financiële sector transformeren met gedistribueerde grootboektechnologie die op maat is ontworpen voor het domein. Corda, het open-source blockchain-platform ontwikkeld door het financiële consortium R3 zou ook kunnen dienen om een ​​aantal van deze problemen op te lossen.

Het lijkt nu een kwestie van wanneer, in plaats van of, de financiële sector gedistribueerde grootboeken volledig zal overnemen. Vermogensbeheer moet, net als elk ander deel van de branche, klaar zijn voor wanneer het internet van waarde zijn intrede doet.