Er is een grote transitie in de energiesector met technologische innovaties die de groei van gedistribueerde energiebronnen (DER’s). Met DER’s kunnen passieve energieverbruikers in feite prosumenten worden. Simpel gezegd, een prosument is een persoon met het vermogen om zowel energie te produceren als te verbruiken. Wanneer de prosument overtollige energie heeft, kan hij of zij het overschot aan zijn collega’s verkopen, wat resulteert in peer-to-peer-energiehandel.

Peer-to-peer energiehandel

Peer-to-peer-energiehandel is een concept dat voortbouwt op het idee van een peer-to-peer-economie. Kortom, een deeleconomie. P2P-energiehandel creëert een systeem waarbij consumenten kunnen profiteren van andere gebruikers die meer energie produceren dan ze verbruiken. Degenen met overtollige energie kunnen het overschot eenvoudigweg verkopen aan hun collega’s voor geldelijk gewin, in plaats van het op te slaan, te verminderen of naar het elektriciteitsnet te exporteren..

Traditioneel hebben grote energiecentrales een monopolie behouden op energiesystemen en elektriciteitsopwekking. Daarom voldoen ze aan een groot deel van de vraag. Uit schattingen blijkt echter dat een groot deel van de energievraag kan worden vervuld door hernieuwbare energiebronnen zoals getijden, wind, zon en geothermie. Hier komt P2P-energiehandel om de hoek kijken.

Peers op een lokaal elektriciteitsdistributiesysteem kunnen rechtstreeks onderling energie verhandelen zonder tussenkomst van conventionele energieleveranciers. Typische energiehandel is altijd eenrichtingsverkeer. Elektriciteit wordt overgedragen van grootschalige generatoren naar consumenten, vaak over grote afstanden. Ondertussen gaat het geld in de tegenovergestelde richting.

P2P-handel faciliteert echter de groei van een nieuwe energiemarkt die kleinschalige gebruikers in staat stelt actief in realtime energie te verhandelen. Daarmee een balans mogelijk maken tussen opwekking en opwekking van energie met verbruik en vraag binnen het net.

Blockchain-waarde in de P2P-energiehandelsector

In april 2016 gingen er geruchten dat ‘s werelds eerste energiehandelstransactie had plaatsgevonden op de blockchain. Om specifieker te zijn, de transactie had plaatsgevonden in Brooklyn, New York. De eigenaar van een zonnedakpaneel was op het idee gekomen om zijn overtollige elektriciteitsoverschot aan zijn buurman te verkopen. Hij verkocht zijn buurman een paar kilowattuur met behulp van een slim contract op basis van de Ethereum-blockchain.

Het bovenstaande geval vertegenwoordigt de potentiële waarde die blockchain zou kunnen hebben voor de P2P-energiehandel. De energiemarkt bestaat tegenwoordig uit een groot aantal leveranciers en afnemers. Deze netwerkdeelnemers hebben de neiging om een ​​enorme hoeveelheid gegevens uit te wisselen en verschillende transacties uit te voeren. Deze processen vereisen een hoge mate van standaardisatie. De introductie van één blockchain-platform voor het hele ecosysteem voor energiehandel zou deze standaardisatie kunnen bereiken.

De blockchain zou ook een positief effect kunnen hebben op peer-to-peer-energiehandel door het uitroeien van makelaars. Elke prosument op het energiehandelsplatform kan handelaar worden en zijn product zelf op het platform aanbieden. Dit zou het voor andere consumenten gemakkelijker maken om een ​​product te kopen op basis van de energie van hun keuze. Ook zouden de prijzen van producten aanzienlijk lager zijn dan die van conventionele energieleveranciers.

Door het gebruik van slimme contracten zou de noodzaak om transacties centraal te vereffenen overbodig worden. Beide deelnemers aan het contract zullen vóór de handel transparant zijn dat de andere partij zal voldoen aan de vereisten van de transactie. Daarom zouden zowel transacties als afwikkelingen onmiddellijk en in realtime plaatsvinden. Dit staat bekend als slim netbeheer. Bovendien kunnen verschillende processen worden weggelaten uit het ietwat complexe netwerk van financiële handel, waardoor financiële afwikkeling wordt vereenvoudigd.

Op blockchain gebaseerde P2P-energiehandelsprojecten

PowerLedger

PowerLedger is een ongecompliceerd en betrouwbaar P2P-energiehandelsplatform dat een steeds groeiend assortiment aan energietoepassingen ondersteunt. Het belangrijkste doel is het aanpakken van enkele van de uitdagingen waarmee het wereldwijde energiesysteem wordt geconfronteerd. Deze omvatten hoe individuen in woningen met een hoge dichtheid in de DER-economie kunnen worden opgenomen en hoe energienetwerken opnieuw kunnen worden uitgevonden om de verbinding van DER’s te ondersteunen.

PowerLedger energiehandelsplatform

Tot dusver ondersteunt PowerLedger een groeiende lijst van toepassingen voor het verhandelen van energie, waarvan sommige al in gebruik zijn en andere in ontwikkeling zijn. Deze toepassingen omvatten onder meer ondersteuning voor P2P-handel, autonoom vermogensbeheer, gedistribueerd marktbeheer, beheer van elektrische auto’s.

Simpel gezegd, PowerLedger geeft individuen de mogelijkheid om geld te verdienen door simpelweg energie te verhandelen. Handelaren ontvangen betalingen in realtime via een geautomatiseerde en betrouwbare afstemming van afwikkelingssystemen. Meer informatie over PowerLedger en zijn energiehandelstoken is te vinden in onze beginnershandleiding.

Electron

Electron is de handelsnaam van het in Londen gevestigde bedrijf Chaddenwych Services Limited. Het wil oplossingen bieden voor de energiemarkt op basis van de garantie van de blockchain voor een veilig, robuust en transparant platform. Het doet dit door de kracht van de blockchain te benutten om een ​​efficiënt en veerkrachtig systeem voor de energiemarkt te ontwerpen.

Handelsplatform voor elektronenergie

Electron bestaat uit een team van blockchain- en energiedeskundigen die gedecentraliseerde technologie gebruiken om de gedeelde infrastructuur van de energiesector te stimuleren. Ze ontwerpen innovatievriendelijke systemen om de transitie van de sector naar smart grid-systemen en nieuwe marktnormen, zoals decentralisatie en digitalisering, te ondersteunen.

Het biedt een flexibel energiehandelsplatform dat gezamenlijke handel mogelijk maakt in het huidige energie-ecosysteem, evenals P2P- en microgrid-handel. Het is ook bedoeld om gemeenschapsgerichte energieprojecten mogelijk te maken die miljoenen DER’s gebruiken om de systeemwaarde te maximaliseren. U kunt meer informatie over het project vinden op de officiële website van Electron.

Laatste gedachten

Blockchain-technologie zal het mogelijk maken om P2P-energiehandelsplatforms te creëren waar iedereen kan handelen, betalen en zelfs energie kan leveren aan anderen. Met het bestaan ​​van een economisch aantrekkelijke infrastructuur, mogelijk gemaakt door de kracht van internet, is er potentieel voor een perfecte energiemarkt in de toekomst. Het uitroeien van potentiële dreigingen zoals fraude en wangedrag door deelnemers geeft de blockchain veel speelruimte in de sector.

Momenteel is de blockchain een technologie met een groot potentieel voor de energiehandel. De meeste van deze potentiële use-cases bevinden zich echter in een rudimentair stadium. Het kan enkele jaren duren voordat een perfecte blockchain-architectuur is opgezet om enkele van de bovenstaande ontwikkelingen te ondersteunen. Maar op een dag kan een op blockchain gebaseerde innovatie, waarvan het potentieel niet in twijfel wordt getrokken, de energiehandelsector besturen..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me