In plaats van een herhaling (bedoelde woordspeling) van de voor- en nadelen van Proof of Work versus Proof of stake, zijn we hier om uit te splitsen hoe CPU’s, GPU’s en ASIC’s allemaal een sleutelrol spelen in het mijnbouwproces. Het begrijpen van de hardware achter Proof of Work is essentieel voor het analyseren van de duurzaamheid en het niveau van decentralisatie van verschillende munten. We zullen de voor- en nadelen van elke hardware bespreken en hoe deze relevant zijn voor de meest populaire cryptocurrencies en hard forks.

ASIC-mijnbouw

Een ASIC is een toepassingsspecifieke geïntegreerde schakeling. In de context van cryptocurrency is het een microchip die specifiek is ontworpen om een ​​hash-algoritme zo snel mogelijk uit te voeren. Laten we u een idee geven van hoe krachtig deze ASICS kunnen zijn. Een Bitcoin ASIC kan hashes 100.000 keer sneller berekenen dan zelfs de beste CPU.

ASIC’s zijn op maat gemaakt voor een enkel hash-algoritme. Daarom zou u verschillende ASIC’s moeten kopen voor elke munt die u wilde delven. Momenteel zijn er verschillende bedrijven, zoals Bitmain en Canaan, die ASIC’s ontwerpen. Vanwege hun aangepaste aard en nichetoepassing is een krachtige ASIC niet goedkoop. Voor high-end hash-power kan een enkele ASIC u van dienst zijn $ 3000.

ASIC Mijnwerker

Die ASIC kan u in de eerste maand 10 dollar winst opleveren. Maar als gevolg van de constante wapenwedloop van het verwerven van hashkracht, zou uw winst elke volgende maand afnemen. Hier is een blik op de stijgende bitcoin-hash-snelheid van het afgelopen jaar.

Hash-snelheid

ASIC Nadelen

Het uitvoeren van biljoenen hashes per seconde heeft enkele nadelen. Vanwege de intense hashing geven deze ASIC’s een behoorlijke hitte af en hebben ze een goede koeling nodig. Om de chips effectief te koelen, zijn ventilatoren en veel lawaai nodig. Luister maar eens.

En met grote kracht komt geweldige elektriciteit. Deze ASIC’s kosten u een aanzienlijk bedrag aan elektriciteitsrekeningen. Als gevolg hiervan vindt het merendeel van de mijnbouw plaats in landen met goedkope elektriciteit. Sommige mijnwerkers kunnen hiervoor zelfs speciale industriële tarieven krijgen.

Vanwege de kosten en logistieke problemen met ASIC-mijnbouw, leidt dit er onvermijdelijk toe dat krachtige mijnbouwbedrijven enorme percentages van de hash-snelheid overnemen. Bitcoin heeft decentralisatie van de mijnbouw nodig om een ​​aanval van 51% op het netwerk te voorkomen. U kunt echter een kijkje nemen bij enkele van de grootschalige mijnbouw vindt plaats in China, met gebouwen vol ASIC’s.

ASIC Farm

Mijnbouwbedrijf

ASIC-weerstand

Sommige munten adverteren zichzelf als ASIC-resistent. Ze gebruiken hash-algoritmen die meer geheugen nodig hebben, “waardoor de omvang en de kosten van een hardware-implementatie veel duurder worden.​

Bepaalde hash-algoritmen zijn ontworpen om een ​​enorm ASIC-voordeel ten opzichte van GPU- of CPU-mining te voorkomen. De waarheid is echter dat een ASIC voor elke munt kan worden ontworpen. Het is gewoon een kwestie van berekenen hoeveel geld het zou kosten om de ASIC te ontwikkelen, en hoeveel uw winst hierdoor zou verbeteren. Voor het SHA-256-algoritme van Bitcoin zou een ASIC uw hash-snelheid enorm verhogen en de prijs en transactiekosten van Bitcoin maken het zeer winstgevend om te minen. Voor andere munten met meer geheugenintensieve algoritmen en lagere prijzen, ziet u mogelijk geen snel rendement op uw ASIC-investering.

Hashing-algoritmen

Zoals eerder vermeld, is elke ASIC specifiek ontworpen voor een bepaald hash-algoritme. Toen Litecoin werd uitgevonden door Charlie Lee, koos hij voor een ander hash-algoritme, bekend als Scrypt. De mijnwerkers van Litecoin hoeven niet te concurreren met Bitcoin-mijnwerkers over dezelfde ASIC’s. Jarenlang was er geen ASIC-mijnbouw voor Litecoin. Uiteindelijk werd mijnbouw zo lucratief dat mensen werden gestimuleerd om ook een ASIC voor het Scrypt-hash-algoritme te ontwikkelen. Verderop in dit artikel bespreken we geheugen-harde algoritmen en hun impact op ASIC-ontwikkeling.

Harde vorken

Vertcoin en Bitcoin Gold beloven hard fork naar een ander hash-algoritme als ASIC’s worden ontwikkeld. Deze munten willen meer gebruikers aanmoedigen om vanuit het comfort van hun eigen huis te mijnen. Als deze munten echter populair worden en winstgevender voor de mijne, kun je een kat-en-muisspel zien, waarbij je constant hard moet proberen om de nieuwe ASIC’s die worden ontwikkeld te ontwijken. Er kan gemakkelijk een situatie zijn waarin hun gemeenschap op een gegeven moment besluit dat ze het niet eens zijn met de nieuwste vork en dan heb je een situatie van het type Bitcoin Gold en Bitcoin Gold Cash (of BG-Cash).

GPU-mijnbouw

Hoewel GPU’s niet zo potentieel krachtig zijn als een ASIC, zijn ze flexibeler in hun toepassing. De GPU is de grafische verwerkingseenheid. Het is de chip op uw grafische kaart die repetitieve berekeningen uitvoert, vaak voor het verwerken van afbeeldingen. Hoewel we het gebruik van GPU’s in de mijnbouw zullen bespreken, worden ze vaak gebruikt in spelcomputers voor “soepele decodering en weergave van 3D-animaties en video.

Tekort aan grafische kaarten

Bedrijven zoals AMD en Nvidia hebben oorspronkelijk GPU’s ontworpen voor betere grafische weergaven. Ze zagen onlangs echter een piek in de vraag van mensen die hun chips wilden gebruiken om Ethereum te mijnen. De prijs van high-end GPU’s is omhooggeschoten en er is nu een enorm tekort aan gaming grafische kaarten. Om gamers te beschermen, zijn sommige retailers nu het beperken van de hoeveelheden mensen mogen kopen en kortingen geven aan degenen die andere componenten kopen voor een echte game-rig, niet voor een mining-rig.

Grafische kaart

Ethereum Mining met GPU’s

Omdat er geen ASIC’s beschikbaar zijn voor Ethereum, is het gebruik van een GPU het beste alternatief. Er zijn verschillende redenen waarom er geen ASIC’s voor Ethereum zijn. Alle op Ethereum gebaseerde munten gebruiken de Ethash-algoritme voor mijnbouw, een algoritme “ontworpen om ASIC-resistent te zijn via geheugenhardheid.”

De grondgedachte erachter Ethash “Is dat de meest kostbare bewerking in het algoritme niet de hash-functie is, maar eerder de invoer / uitvoer-bewerking van het lezen uit het geheugen. Omdat de meeste gewone personal computers al zijn geoptimaliseerd voor invoer- / uitvoerbewerkingen, zou het steeds moeilijker of duurder moeten worden om hardware te maken die het mijnbouwproces aanzienlijk zou versnellen. “

Een andere reden voor een gebrek aan ASIC-ontwikkeling is de mogelijkheid dat Ethereum overschakelt van Proof of Work naar Proof of Stake. Proof of Stake vereist geen speciale hardware. Mijnwerkers willen het scenario vermijden waarbij miljoenen dollars worden geïnvesteerd in de ontwikkeling en productie van een ASIC, zodat deze waardeloos wordt.

Munten gedolven met GPU

In tegenstelling tot ASIC’s is uw GPU in staat om verschillende munten te minen. Je zou Ethereum, Monero, Bitcoin Gold, Zcash, Electroneum en vele anderen kunnen minen, allemaal met dezelfde GPU. Als je geïnteresseerd bent, is er een hele subreddit gewijd aan de meer toegankelijke GPU-mijnbouw hier.

CPU-mijnbouw

De CPU is de centrale verwerkingseenheid van uw computer. Intel en AMD produceren de overgrote meerderheid van hen. CPU’s zijn in wezen het brein van de computer. “Het voert alle taken uit die we normaal gesproken associëren met computers”, zoals het opslaan van een document door het naar uw harde schijf te schrijven. ‘De meeste van de andere computer onderdelen zijn er echt om de werking van de CPU te ondersteunen. ”

Toen Bitcoin voor het eerst werd uitgebracht, je zou 100 munten per dag kunnen mijnen met alleen je CPU. Helaas is het vandaag de dag onmogelijk om Bitcoin te minen met uw CPU vanwege de ASIC’s die we eerder hebben besproken.

Het CPU-ontwerp is geoptimaliseerd om snel tussen verschillende taken te schakelen. Naast de behendigheid van de CPU heeft deze ook het voordeel van alomtegenwoordigheid. Als je een computer hebt, heb je een CPU. Dus als een munt CPU-mijnbouw mogelijk maakt, is er minder stroom in de handen van grote mijnbouwbedrijven.

De hashing die nodig is voor Proof of Work is echter een zich herhalende wiskundige berekening. CPU’s hebben minder rekenkundige logische eenheden, circuits die rekenkundige bewerkingen uitvoeren en dus relatief traag zijn als het gaat om het uitvoeren van grote hoeveelheden berekeningen.

Munten gewonnen met CPU

Monero-mining op een CPU is nog steeds behoorlijk populair. Dit komt door zijn CryptoNight algoritme, een ander geheugengebonden hash-algoritme dat ‘vertrouwt op willekeurige toegang tot langzaam geheugen’.

Het Monero-team ontwikkelt zich ook Slim Mijnbouw. “Smart Mining detecteert uw CPU-gebruik, en als uw CPU niet actief is en u geen batterijvoeding gebruikt, begint het met mijnen. Zodra je overschakelt naar batterijvoeding of je CPU-activiteit begint, wordt het minen onderbroken totdat het ziet dat het veilig is om opnieuw te beginnen. ” Hierdoor zou iedereen met een computer mijnwerker kunnen worden. Hoe meer mijnwerkers er zijn, hoe groter

Monero kan ook CPU-mining mogelijk maken Coinhive, een JavaScript-mijnwerker die in een browser wordt uitgevoerd. Het geeft mensen die een website bezoeken de mogelijkheid om een ​​deel van hun CPU-kracht bij te dragen aan mijnbouw.

Naast Monero maken Electroneum en Bytecoin ook CPU-mining mogelijk.

Gevolgtrekking

In de cryptocurrency-wereld, waar de meeste munten nog steeds gebaseerd zijn op Proof of Work, is het belangrijk om de hardware erachter te begrijpen. Overweeg voordat u uw volgende transactie of investering doet, de gevolgen van de ASIC-, GPU- en CPU-mining van uw munt.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me