In de vroege stadia van de ontwikkeling van Bitcoin dachten de meeste liefhebbers van cryptocurrency dat de originele digitale valuta hen volledige anonimiteit bood en dat ze aankopen konden doen met dit soort “nieuw geld” zonder hun identiteit prijs te geven. Het niveau van de privacy van Bitcoin werd vaak vergeleken met dat van Zwitserse bankklanten. Dat was echter verre van het geval.

Is Bitcoin anoniem? Bitcoin-transacties worden geregistreerd in het grootboek en openbaar uitgezonden naar iedereen met toegang tot de blockchain. Dit betekent dat uw geldovermakingen kwetsbaar zijn om te worden getraceerd, en voor hackers of overheidsstructuren kan de weg naar uw portefeuilleadres net zo duidelijk zijn als een spoor van natte voetafdrukken die naar een badkamer leiden. Denk aan Ross Ulbricht, de beruchte maker van de Silk Road-zwarte markt?

Autoriteiten volgden zijn transacties en konden hem identificeren en betrappen terwijl hij met zijn computer in een van de bibliotheken in San Francisco zat. Uw financiële activiteit is dus eigenlijk een open boek, en Bitcoin moet eerder worden gezien als een pseudoniem dan als anoniem.

Dit is de reden waarom de cryptomarkt het fenomeen van op privacy gerichte protocollen in een stroomversnelling zag komen naast verschillende tools en diensten voor het mixen van munten zonder dat openbare registers transacties aan portefeuilles koppelen. In eenvoudige bewoordingen zijn privacymunten ontworpen om sporen te verbergen nadat ze met cryptocurrencies hebben gewerkt, waardoor hun gebruik erg populair werd onder crypto-geeks die op anonimiteit zijn gericht..

Maar recent nieuws over de mogelijke upgrades van Bitcoin gericht op het verbeteren van de privacy lijkt de toekomst van deze klasse van digitale activa te bedreigen, en kan zelfs een aantal ertoe brengen om Monero, Dash en ZCash uit hun portefeuilles te verwijderen. Om de mogelijkheid te meten dat een dergelijk scenario uitkomt, moeten we kijken waar privacymunten nu staan.

Algehele opwinding voor cryptocurrency tijdens de pandemie

Statistische gegevens van ICO Analytics laten zien dat prominente privacymunten, met DASH (zie Dash vs. Bitcoin) voorop, beter presteerden dan Bitcoin op 31 januari, aangezien privacy een grotere zorg werd in de branche, hoogstwaarschijnlijk als reactie op de People’s Bank van China over hun gecentraliseerde digitale yuan-initiatief. Dit was de eerste keer in 18 maanden dat privacymunten beter presteerden dan Bitcoin wat betreft prijswinst, voornamelijk vanwege hun gebrek aan levensvatbare waardeproposities en het hoge regelgevende toezicht dat op hen werd uitgeoefend..

Bron: ICO Analytics

Het bullish sentiment werd steeds sterker na de getuigenis van Fed-voorzitter Jerome Powell, waarin hij dat is genoteerd dat privacy essentieel is voor transacties met digitale valuta’s en de wereldwijde acceptatie van cryptovaluta: “Een grootboek waarin u weet dat iedereen zijn betalingen doet, is niet iets dat bijzonder aantrekkelijk zou zijn in de context van de VS.” Het belang van het standpunt van de Fed-chef werd benadrukt door een van de beroemdste crypto-beïnvloeders, Anthony Pompliano, die op zijn beurt een hype in de gemeenschap veroorzaakte en leidde tot een piek in transacties met privacymunten..

Bron: CoinMarketCap

Met de COVID-19-crisis is privacy ook een nieuw slagveld geworden voor de bestrijding van de ziekte. Monero, ZCash en Dash waren allemaal getuige meer handel, terwijl de laatste erin slaagde nieuwe hoogtepunten te bereiken en meer dan 60% beter presteerde dan Bitcoin in vergelijking met het begin van het jaar. Bovendien behoorde Dash tot de activa die zich snel herstelden na de instorting van de “Black Thursday” -markt in maart. Interessant is dat de vraag naar deze munt grotendeels werd veroorzaakt door Venezolanen, van wie sommigen er de dagelijkse boodschappen mee doen.

Ondanks dergelijke indrukwekkende winsten was er aan het begin van het tweede kwartaal van 2020 slechts één privacymunt die Bitcoin overtrof. De munt in kwestie is Monero (zie Monero vs. Bitcoin-gids), die is verbeterd zijn prestaties met ongeveer 5%. Sommige experts denken dat deze plotselinge stijging het resultaat was van verschillende positieve ontwikkelingen die werden gedaan om de uitvoering van transacties te verbeteren en de manier waarop Monero werkt met privénetwerken Tor en I2P. Bovendien kreeg de cryptocurrency veel aandacht van bekende gezichten in de crypto-industrie, zoals de CEO van Coinbase, Brian Armstrong, die uitgedrukt zijn hoop om privacymunten te zien als een van de belangrijkste trends van 2020, en de controversiële ontwikkelaar van antivirussoftware John McAfee, die genaamd Monero als zijn favoriete cryptovaluta op het gebied van privacy. Veel handelaren die deze mening deelden, leken onmiddellijk massaal naar langdurige beurzen te trekken die ook opereren in overeenstemming met anonimiteitsidealen, waardoor het XMR / USDT-handelspaar op HitBTC het meest liquide op de markt is..

Bron: Coin360

Met zo’n aanzienlijke liquiditeitsmarge zou het geen vergissing zijn om te zeggen dat de beurs een van de meest gunstige omgevingen is om privacymunten tegen eerlijke prijzen te verhandelen, naast de meer dan 500 andere activa.

Zorgen over onwettigheid van Bitcoin en “niet-zo-privé” discours

Niet iedereen is optimistisch over privacy. Criticasters van privacymunten benadrukken hun betrokkenheid bij illegale transacties op donkere markten en houden vol dat dit opweegt tegen alle argumenten van voorvechters van privacy. De meeste bestaande markten op het dark web accepteren niet-traceerbare privacy, waardoor ze de financieringsvereisten voor het witwassen van geld en terrorismebestrijding omzeilen. Japanse en Zuid-Koreaanse toezichthouders zijn onder degenen die hard vechten tegen anonieme munten en zelfs lokale beurzen dwingen om ze van de notering te schrappen.

De Korbit-beurs heeft bijvoorbeeld in mei 2018 vijf privacymunten verwijderd, daarbij verwijzend naar die van de Zuid-Koreaanse regering verbod op anonieme cryptocurrency-transacties. Later, in Tokio gevestigd CoinCheck stopte met de ondersteuning van verschillende privacymunten, inclusief Monero, Dash en ZCash, toen een half miljoen dollar van de beurs werd gestolen, ondanks het feit dat geen van de cryptocurrencies werd gebruikt voor het plegen van de misdaad.

In feite onthulde het rapport van de Rand Corporation in mei dat de meerderheid van de illegale transacties (59%) op het darknet Bitcoin gebruikt, terwijl de aanwezigheid van privacymunten waarvan algemeen wordt aangenomen dat ze de ‘valuta voor criminelen’ zijn, veel minder prominent is..

Bron: RAND DWO

En wat nog interessanter is, is het recente Aankondiging van Chainalysis met details over de ondersteuning voor Dash en ZCash. Dit betekent dat nu bijna alle transacties die met deze twee activa worden uitgevoerd, die zichzelf als anoniem en onvindbaar beschouwen, gemakkelijk kunnen worden gevolgd. Het lijkt erop dat deze plotselinge stap van het in de VS gevestigde crypto-analysebedrijf de taak voor wetshandhavingsinstanties zal verlichten en op privacy gerichte munten praktisch nutteloos zal maken..

Chainalysis stelde dat anonieme munten een fractie van meer privacy bieden, maar niets dat in de buurt komt van totale anonimiteit. Het bedrijf ontdekte dat slechts ongeveer 1% van de transacties die op het ZCash-netwerk worden uitgevoerd, maximale privacy kan bieden, zelfs als er rekening wordt gehouden met verbeterde codering. Wat Dash betreft, dat percentage daalt onder de 0,7%, wat, technisch gezien, de privacyaspecten van de munt op hetzelfde niveau plaatst als die van Bitcoin..

Het is opmerkelijk dat bijna twee maanden eerder onderzoekers van Carnegie Mellon University gegenereerd vergelijkbare resultaten door middel van hun test-trial van ZCash en Monero traceerbaarheid. De cijfers zijn teleurstellend: 99,9% van de ZEC-transacties en 30% van de XMR-transacties kunnen gemakkelijk worden gevolgd.

Met dat alles in gedachten, vormt de toenemende privacy van Bitcoin een existentiële bedreiging voor anonieme cryptocurrencies die uiteindelijk mogelijk minder groei en ondersteuning van de gemeenschap zullen zien, aangezien de allereerste cryptocurrency nog steeds veel meer middelen en veel meer interesse heeft dan alle altcoins..

De vooruitzichten van de rivaliteit tussen “Bitcoin versus privacymunten”

Natuurlijk kunnen technologieën die profiteren van de privacy en efficiëntie van Bitcoin, zoals het Taproot-protocol en Schnorr-handtekeningen, waardoor coöperatieve sluitingen eruit zien als normale transacties en volledig verborgen blijven voor mensen van buitenaf, wat de voordelen van anonieme cryptocurrencies kunnen wegnemen. Bitcoin Core-ontwikkelaar Ryan Havar suggereert dat de bredere BTC-gebruikersgroep in staat zal zijn om het meer privé te maken dan zijn op privacy gerichte concurrenten: “ Simpel gezegd, er zijn veel meer Bitcoin-gebruikers en use-cases. Dus als je je kunt ‘verstoppen’ in de menigte Bitcoin-gebruikers, is het een veel grotere menigte dan bijvoorbeeld ZCash. ”

De situatie voor privacymunten wordt ontsierd door het harde optreden tegen hen dat in verschillende delen van de wereld aan kracht wint. In maart 2020, het hoofd van de financiële commissie van de Franse Nationale Vergadering, Eric Woerth, beweerde, “Het zou ook passend zijn geweest om een ​​verbod op de verspreiding van en de handel in crypto-activa voor te stellen om volledige anonimiteit te garanderen door, door hun opzet, elke identificatieprocedure te voorkomen.”

Dit betekent echter niet dat Monero, ZCash, Dash en andere soortgelijke munten uiteindelijk in de vergetelheid zullen raken, aangezien de cryptomarkt geen nulsomspel is waar slechts één actief populariteit kan behouden. Dit type crypto is nog steeds in trek met de meest waardevolle privacymunt in termen van marktkapitalisatie, XMR, stijgend in prijs met ongeveer 86% sinds het begin van het jaar. De privacyupdates van BTC liggen nog steeds in het verschiet en, terwijl de jury nog niet bekend is, kunnen privacyactiva profiteren van het huidige gebrek aan anonimiteit en fungibiliteit van Bitcoin en hun pogingen om meer territorium te veroveren versnellen..

Het debat over Bitcoin voor privacy zal voortduren, dus houd updates binnen het netwerk en eventuele toekomstige anonimiteitstests bij..