Bitcoin-mijnbouwhardware – Is het nog steeds een slimme investering??

Mijnbouwcryptocurrency is de afgelopen 5 jaar enorm populair geworden omdat Bitcoin een aanzienlijke prijsstijging heeft gezien. Deze populariteit heeft bijgedragen aan een stroom van nieuwe mijnbouwplatforms die in een recordtempo worden ontwikkeld. Het steeds veranderende landschap van de mijnsector kan geïnteresseerde partijen in verwarring brengen over de toekomstige waarde van Bitcoin-mijnbouwhardware en of het kopen van deze apparatuur nog steeds een slimme zet is.

Een snelle zoekopdracht op mijnforums en je kunt zien dat deze zorgen echt een probleem werden in 2013 toen CPU-mijnwerkers (Central Processing Unit) werden vervangen door GPU-mijnbouwmachines (Graphic Processing Units) en later werden overschaduwd door ASIC (Application Specific Integrated Circuit) modellen. Fabrikanten halen enorme opbrengsten uit deze producten. Vandaar de voortdurende ontwikkeling van krachtigere mijnbouwapparatuur.

Wat is mijnbouw?

Mijnbouw is het proces waarbij een netwerkcomputer (knooppunt) het volgende blok aan de blockchain toevoegt na het voltooien van een moeilijke wiskundige vergelijking die bekend staat als de Proof-of-Work. In de vroege stadia van mijnbouw zou dit kunnen worden bereikt met niets meer dan de CPU van uw thuis-pc.

Bitcoin Mining from Home

Bitcoin-mijnbouwinstallatie

Het duurde niet lang voordat mijnwerkers zich realiseerden dat GPU’s veel efficiënter waren in het omgaan met de repetitieve aard van de Proof-of-Work-algoritmen en tegen het einde van 2013 waren GPU’s de mijnstandaard. Dit had enkele ernstige gevolgen, aangezien het zowel de kosten voor het verkrijgen van mijnbouwapparatuur als de algehele moeilijkheidsgraad van de mijnbouwsector verhoogde..

Verhoogde moeilijkheidsgraad

Een deel van het proof-of-work-algoritme is een moeilijkheidsgraad. Naarmate meer computerbronnen de mijnpool binnenkomen, maakt het proof-of-work-algoritme het moeilijker om het probleem van de mijnbouw op te lossen. In 2016 zag de mijnbouwsector een explosie in zowel de waarde van cryptocurrencies als de moeilijkheid van mijnbouw. Tot die tijd was het merendeel van de mijnbouw nog steeds op GPU gebaseerd, maar door de introductie van veel efficiëntere ASIC-mijnbouwplatforms werd het ontginnen van BTC al snel een dure onderneming om te beginnen.

GPU-levensverwachting – Bitcoin-mijnbouwhardware

De onderstaande grafiek geeft aan hoe snel de GPU Bitcoin-mijnbouwhardware heeft geleden sinds de introductie van ASIC-rigs. In 2011 kon een gemiddelde GPU-mijnwerker ergens tussen de 100 en 200 BTC verwachten voor zijn inspanningen. Slechts een jaar later werden deze resultaten teruggebracht tot ongeveer 30 BTC en tegen 2013 had je het geluk gehad om 3 BTC te minen met deze hardware. Deze gegevens laten zien dat tegen 2014 het aantal BTC dat je zou verwachten te minen met een GPU onder 1 BTC was gedaald; waardoor GPU-miners praktisch overbodig zijn wanneer ze alleen worden gebruikt.

GPU-mijnbouw moeilijkheid

Grafiek met GPU-moeilijkheid in de loop van de tijd

Afleverdatum van uw apparatuur

Vanwege de overweldigende vraag naar BTC-mijnbouwhardware, is er nu een wachttijd in verband met het kopen van deze producten. ASIC-mijnwerkers kunnen wachttijden hebben die maanden kunnen duren. Het is belangrijk om gedurende deze tijd rekening te houden met schommelingen in de moeilijkheidsgraad. Kortom, als u te lang moet wachten op uw mijnbouwapparatuur, is het misschien niet de moeite waard tegen de tijd dat het arriveert.

Elektriciteitskosten

Elektriciteitskosten zouden een van uw belangrijkste zorgen moeten zijn bij het beslissen over welk type mijnbouwplatform u wilt kopen. Het kan zijn dat u geld verliest als u met een krachtige mijnbouwinstallatie gaat in een gebied waar elektriciteit duur is. De huidige mijnbouwapparatuur is gericht op efficiëntie, aangezien oudere mijnbouwinstallaties geen winst kunnen maken in het huidige moeilijke mijnbouwecosysteem.

bitcoin-energieverbruik-chart-cnbc

Bitcoin-energieverbruiksgrafiek via CNBC

Bitcoin-prijzen

De totale prijs van BTC (of een andere mineable crypto) is een andere bepalende factor om te overwegen bij het kopen van een mijnbouwplatform dat de tand des tijds zal doorstaan. Wanneer de waarde van BTC stijgt, neemt ook de winstgevendheid van het delven van deze crypto toe. Zoals eerder vermeld, zou een enkele GPU-mijnwerker in 2011 meer dan 100 BTC kunnen produceren. Hoewel het aantal munten dat een enkele GPU kan mijnen is afgenomen, is de waarde van BTC sinds die tijd met bijna 1000% gestegen..

Toekomstige transactiekosten

De beloning voor het delven van een blok is gepland tot de helft van elke 210.000 blokken. Dit betekent dat rond mei 2020 de BTC-mijnbeloningen dalen van 12,5 BTC naar 6,25 BTC. Hoewel dit lijkt alsof het de mijnbouw zou kunnen verpletteren, moet u er rekening mee houden dat er slechts 21.000.000 BTC zal worden gedolven en dat daarvan 17.048.151 al zijn gedolven. Dit betekent dat u enkele serieuze prijsstijgingen kunt verwachten naarmate het aantal BTC dat beschikbaar is om te worden gedolven, de komende jaren afneemt..

ASIC Miners – Dingen om te overwegen

Hoewel ASIC-mijnbouwinstallaties veel efficiënter zijn in mijnbouw dan hun GPU-tegenhangers, moet u niet vergeten dat deze chips alleen SHA-256-cryptocurrencies kunnen mijnen en daarom geen extra doel hebben als deze taken zijn voltooid. Dit staat in schril contrast met GPU-chips die nog steeds kunnen worden gebruikt voor grafisch intensieve toepassingen zoals gamen lang nadat de laatste BTC is gedolven..

Moet ik in sommige BTC-mijnbouwhardware investeren of niet?

Er is geen eenduidig ​​antwoord op deze vraag. Als u in een gebied woont waar weinig of zelfs gratis elektriciteit beschikbaar is, kan het zijn dat de levensduur van uw mijnbouwhardware langer is dan in andere delen van de wereld vanwege uw lage overheadkosten. Mijnbouw is een cruciaal onderdeel van de cryptocommunity en je mag verwachten dat fabrikanten de komende jaren krachtigere mijnbouwinstallaties zullen blijven produceren..

wat denken jullie? Is mijnbouw de moeite waard in jouw omgeving? Laat het ons weten op Twitter en zorg ervoor dat je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in de cryptocommunity.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me