Al in 2012 begonnen bedrijven te experimenteren met Bitcoin-betalingen als alternatief voor reguliere oplossingen. In de jaren na die vroege tests zijn bedrijven op en van de crypto-bandwagon gesprongen om erachter te komen of een nieuwe golf van consumenten massaal naar virtuele valuta zou gaan..

Toerisme is een van die bedrijfstakken waar Bitcoin echt een verschil kan maken. Geld wisselen over de grenzen heen is altijd een lastige zaak geweest. Wie wil omgaan met meerdere valuta’s, verwarrende wisselkoersen, opgelicht worden op die koersen of omgaan met grote hoeveelheden buitenlands geld? Veel van deze problemen komen nu tot een hoogtepunt nu cryptocurrencies het fundamentele idee van op de grens gebaseerde financiële systemen uitdagen.

De goede

Cryptocurrency is een van de gemakkelijkere en goedkopere manieren om internationaal geld over te maken, vooral als u zich in een land bevindt met lastige kapitaalcontroles. Het is niet ongebruikelijk dat centrale banken en verrekenkantoren in deze landen de bureaucratie opstapelen en betalingen weigeren zonder een forse korting te zoeken. De tussenpersoon is nog springlevend.

Met cryptocurrency kunt u een internationale vakantie in 30 minuten of minder boeken en betalen (afhankelijk van hoe druk de blockchain die u gebruikt natuurlijk is). Geen klaring vereist. Internationale overboekingen kunnen daarentegen gemakkelijk een week in beslag nemen. Niet zo goed als je in het buitenland bent en snel geld moet verzenden.

“Maar creditcards lossen dat probleem op”, hoor ik je zeggen. Dat kan tot op zekere hoogte waar zijn. Creditcards hebben echter een aantal problemen voor reizende wannabes. Ten eerste kunnen ze waanzinnig duur zijn: rekeningkosten, financieringskosten, contant voorschot, saldooverdracht, rente, buitenlandse transactie, noem maar op, ze zullen u ervoor in rekening brengen. Ten tweede, als je buiten de gebaande paden bent, is het hoogst onwaarschijnlijk dat je iemand tegenkomt met een kaartmachine. Deze machines dragen meestal ook hun eigen, soms vrij grote, onkosten met zich mee.

Kleine en slaperige bestemmingen hebben weinig reden om te betalen voor onnodige systemen. Creditcards zijn kenmerken van westerse economieën met veel banken. Overal anders? Er is een eenvoudigere, meer toegankelijke oplossing nodig. Met een smartphone en een internetverbinding kan zowat iedereen het volgende Bitcoin-hotel creëren.

Crypto Town

Over klein en slaperig gesproken, Agnes Water in Oost-Australië heeft de sprong gewaagd en zichzelf gekroond tot de eerste ‘Digital Currency Town’ van Australië.

Agnes Water, de eerste stad in digitale valuta van Australië. Bron: Facebook / NEM

Agnes Water, baanbrekende adoptie van cryptocurrency-toerisme. Bron: Facebook / NEM

Meer dan 30 lokale bedrijven, waaronder restaurants, touroperators, hotels en pensions, hebben zich op het idee gewend omdat, nou ja:

“Als er cryptocurrency nodig is om toeristen naar de stad te krijgen, laat het dan maar komen.”

Wijze woorden van Arty Cipak, eigenaar van Moondoggie Beach en Bush Tours. Toerisme is een moeilijke zaak omdat het cyclisch is en sterk afhankelijk is van besteedbaar inkomen en goede marketing. Het is ook de primaire industrie van Agnes Water, net als zoveel andere kleinere steden in Australië en zelfs de wereld. Catering voor de technisch onderlegde jongere reiziger die in aanraking is met cryptocurrencies, is een slimme zet.

De slechte

De onveranderlijkheid van het Bitcoin-grootboek is zowel een erg leuke functie als een potentieel vervelend probleem, afhankelijk van uw standpunt. Geen fraudeurs meer die terugdraaien op creditcardtransacties. Super goed. Maar wat gebeurt er als u geld naar de verkeerde persoon of het verkeerde bedrijf stuurt, of als uw glamoureuze touroperator een exit-scam blijkt te zijn? Tenzij je enige onderhandelingsvaardigheden op Samuel L. Jackson-niveau hebt of de ontvanger een heilige is, is je geld op en komt het niet meer terug. Dit is decentralisatie in actiemensen, niemand zal ingrijpen om uw geld terug te krijgen.

Dan is er het voor de hand liggende probleem waarmee first mover-munten momenteel worden geconfronteerd bij dagelijkse transacties. Laten we een plaatje schetsen: je bent toevallig op een drukke voedselmarkt in het centrum van Bangkok tijdens het spitsuur. Welke straatverkoper wacht 30 minuten voordat u een Bitcoin-transactie bevestigt? Geen. Je zult wat koud, hard geld moeten ophalen als je die lekkere Pad Thai wilt proeven. Nu zijn er ontwikkelingen gaande om dat te veranderen, maar voor de nabije toekomst beschouwen veel lokale bewoners contant geld (de papieren soort) nog steeds als koning.

… En de toekomst van bitcoin-toerisme

De meningen lopen sterk uiteen over de effectiviteit van cryptocurrency in de toeristenindustrie tot nu toe. Aan de ene kant willen beginnende crypto-preneurs profiteren van een van de meest grensverleggende financiële ontwikkelingen in decennia. Aan de andere kant noemen sceptici het gebrek aan prijsstabiliteit als een struikelblok voor dagelijks gebruik.

Denk aan de luchtvaartindustrie. Het aantal bedrijven dat Bitcoin daadwerkelijk accepteert voor vluchten is niet substantieel. Dat gezegd hebbende, er zijn er een paar die het risico nemen en in feite al een aantal jaren bestaan.

De Letse vervoerder airBaltic accepteert sinds 2015 cryptocurrency-betalingen via Bitpay. CheapAir, een in de VS gevestigd boekingsplatform accepteert crypto sinds 2013. Vorig jaar (2018) hebben ze Bitcoin Cash, Litecoin en Dash toegevoegd aan hun groeiende lijst met betalingsopties.

Betaal met crypto voor uw favoriete vluchten op CheapAir

Besteed of HODL je Bitcoin? Dat is de vraag.

De toeristenindustrie biedt enkele unieke uitdagingen waarvoor crypto zeer geschikt is. Er is echt geen universele betalingsoplossing, omdat er gewoon zoveel verschillende manieren zijn om waarde uit te wisselen bij het overschrijden van grenzen. Voorlopig lijken er meerdere betalingsmogelijkheden over te blijven. Het is zeer twijfelachtig of dat nog veel langer zo zal blijven.

Een leger programmeurs stroomt naar crypto en ze hebben niet alleen honger naar geld, maar ook naar een nieuwe manier om het te programmeren. Schaalvergroting, snelheid, beveiliging: dit zijn allemaal zaken waar ze momenteel verwoed aan werken. Het enige dat nu nodig is, is een gezonde dosis adoptie van cryptocurrency. Welke industrie kan beter de leiding nemen dan toerisme?

Misschien hoor je ooit verhalen over avontuurlijke gezinnen die de wereld verkennen. Terwijl je over een zijweggetje van een onontdekt land rijdt, hoor je een gesprek gaan:

Zoon: “Papa, zijn we er al?”

Vader: “Geen zoon, maar we zijn er over vijf minuten. Kunt u het guesthouse alstublieft betalen voordat we aankomen. De eigenaar zei dat hij alleen Bitcoin accepteert. “