Overheden en bedrijven blijven kijken naar blockchain-anticorruptieprogramma’s om de toenemende bezorgdheid van burgers te bestrijden. Corruptie is zo oud als de overheid en is wereldwijd altijd een enorm probleem geweest. Nu proberen zowel burgers als regeringen de kracht van blockchain-technologie te benutten om een ​​transparanter manier van overheidsproces te creëren.

De Wereldbankgroep publiceerde onlangs een verhaal die de effecten van corruptie bij de overheid in ontwikkelingslanden benadrukten. Het rapport onthulde hoe corruptie de armste mensen ter wereld onevenredig treft. Om de omvang van deze kwesties in perspectief te plaatsen, hoeft men niet verder te kijken dan Paraguay.

Jaren van politieke corruptie hebben het Latijns-Amerikaanse land Paraguay geteisterd. De armste inwoners van het land betalen ongeveer 12,6 procent van hun inkomen aan steekpenningen. Dit bedrag is aanzienlijk lager dan de rijkste burgers van het land, die slechts ongeveer 6,4 procent betalen.

De hoge prijs van corruptie

De OESO, een internationale adviesgroep voor de G20, bracht een rapport uit waarin de prijs van corruptie diepgaand werd onderzocht. Uit de gegevens bleek dat corruptie maar liefst 10 procent van de totale kosten van zakendoen wereldwijd uitmaakt. Hetzelfde rapport toonde de ongelijkheid waarmee ontwikkelingslanden worden geconfronteerd.

In armere landen kost corruptie ongeveer 25 procent van de totale inkomsten. Deze landen hebben niet de financiering en infrastructuur om de anticorruptiewetten naar behoren te handhaven. Blockchain-technologie is een goedkoop alternatief dat deze landen een haalbare optie biedt om corruptie in hun gelederen te elimineren.

Wereldwijde corruptie-index via Transperancy International

Wereldwijde corruptie-index via Transperancy International

Blockchain-technologie biedt een transparantere en efficiëntere optie in vergelijking met de huidige bestaande systemen. Het gedecentraliseerde karakter van gedistribueerde grootboeken maakt het moeilijk om ze te hacken, te wijzigen of te verwijderen. Het zijn precies deze eigenschappen die het ideaal maken voor anticorruptieprotocollen.

Stemmen

Stemmen vormt de kern van de westerse samenleving, en hoewel het een belangrijk onderdeel is van de democratie, is het niet altijd gemakkelijk (of mogelijk) geweest om verkiezingen eerlijk te houden. Stel je nu een verkiezing voor waarvan de resultaten onmiddellijk beschikbaar waren. Bij deze verkiezing wordt elke stem toegevoegd aan de blockchain en is deze onveranderlijk. De resultaten zouden veilig en traceerbaar zijn voor het publiek.

Na jaren van twijfelachtige stembiljetten resultaten, blockchain-ontwikkelaars besloten dat het tijd was om in te grijpen en het proces te vereenvoudigen. De VolgMyVote platform is een open-source end-to-end verifieerbare online stemsoftware. Met het programma kunnen gebruikers stemmen vanuit het comfort van hun eigen huis.

Gebruikers downloaden een online stemhokje. Na installatie dienen kiezers hun identificatie-informatie veilig ter verificatie in. Nadat je hebt geverifieerd dat je bent wie je zegt te zijn, krijg je toegang tot het digitale stemhokje. Nadat u uw stem heeft uitgebracht, worden de gegevens anoniem aan de blockchain toegevoegd. Het beste is dat u op elk moment terug kunt gaan en kunt controleren of uw stem correct is geteld.

Blockchain-groepen gericht op corruptie

De use case-scenario’s voor blockchain-anticorruptieprotocollen blijven groeien. Deze vraag naar meer blockchain-integratie heeft geleid tot de oprichting van talloze internationale blockchain-groepen. Een van de belangrijkste van deze organisaties is de Blockchain Trust Accelerator.

Blockchain Trust Accelerator

De Blockchain Trust Accelerator is een joint venture tussen The Bitfury Group, Nieuw Amerika, en de Nationaal Democratisch Instituut. De groep probeert de sociale en politieke uitdagingen aan te pakken waarmee onze wereld vandaag wordt geconfronteerd door sociale blockchain-pilootprogramma’s te financieren. De groep bestaat uit financiers, technische experts, leiders uit het maatschappelijk middenveld, adviseurs en ondernemers.

Blockchain-anticorruptieprogramma’s wereldwijd

Veel landen gebruiken al blockchain-technologie om corruptie te bestrijden. Van het wegwerken van financieringsproblemen tot het volgen van overheidscontracten, blockchain-anticorruptieprogramma’s hebben het spel veranderd. Hier zijn een paar voorbeelden:

Canada

In januari 2018, Canada’s National Research Council (NRC) begon delen informatie over financiering en onderzoekssubsidies met betrekking tot zijn Hulpprogramma voor industrieel onderzoek (NRC IRAP). De gegevens werden in realtime gedeeld dankzij het gebruik van het op Ethereum gebaseerde Catena Blockchain Suite. Ontwikkelaars wilden het publiek volledige transparantie bieden.

Deze strategie hielp om meer vertrouwen te creëren tussen de Canadese regering en haar burgers. Canadezen hebben nu de mogelijkheid om de uitgaven van de NRC in realtime te volgen met behulp van dit programma.

Spanje

Spanje is een ander land dat zwaar heeft geleden onder de handen van corrupte ambtenaren. In 2017, Spanje gerangschikt als een van de meest corrupte landen in de EU. Het land zag hun premier op 1 juni 2018 aftreden, nadat onthullingen hem in verband brachten met het corruptieschandaal in Gürtel..

Het schandaal werd internationaal krantenkoppen en resulteerde in een aantal politieke functionarissen die de gevangenis in gingen, een veelvoud aan nieuwe anticorruptiewetten en de vorming van zowel blockchain- als AI-onderzoeksgroepen. Het doel van deze groepen is om een ​​betere manier te vinden om steekpenningen aan buitenlandse ambtenaren op te sporen.

In een recent interview, Angel Gurria, de secretaris-generaal van de Spaanse Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, sprak over het belang van de integratie van een transparanter systeem om corruptie te bestrijden. Het systeem controleert betalingen aan ambtenaren en plaatst de informatie op een openbare blockchain.

Mexico

Het is geen geheim dat Mexico lijdt onder wijdverbreide corruptie bij de overheid. EEN Transparency International rapport plaatste Mexico voor op alle Latijns-Amerikaanse en Caribische landen in termen van corruptie. Zoals u zich kunt voorstellen, is corruptie een grote zorg voor Mexicaanse burgers, van wie velen de duistere praktijken beu zijn waarin hun regering betrokken is..

Mexicaanse politici erkenden het verlangen naar een minder corrupte regering en werden creatief. Bij de presidentsverkiezingen van vorig jaar bedachten politici unieke en interessante manieren om dit probleem aan te pakken. Een van de presidentskandidaten van het land, de 39-jarige Ricardo Anaya, draaide op een blockchain-gebaseerd platform.

Hoewel Anaya de verkiezingen niet won, raakte zijn boodschap van volledige overheidstransparantie via de blockchain een snaar bij veel mensen in het hele land. Zijn plan was om alle overheidsuitgaven op een openbare blockchain te plaatsen. Op deze manier kunnen de mensen zien hoe hun overheid hun belastinggeld besteedt.

Blockchain-anticorruptie: een weg naar een betere overheid

Het is misschien onmogelijk om corruptie bij de overheid volledig uit te bannen, maar blockchain-technologie biedt burgers een alternatief voor de status quo. De lage opstartkosten en beveiligingsvoordelen maken blockchain-anticorruptieprogramma’s een verstandige zet voor elke overheid. U kunt de komende maanden meer gevallen van anticorruptie-gebruik van deze technologie verwachten, aangezien deze programma’s resultaten beginnen te vertonen.