In de begintijd van de kunst had een schilderij waarde omdat het de enige afbeelding in zijn soort ter wereld was. Als je een afbeelding wilde repliceren, zou je een schilder moeten inhuren om het origineel opnieuw te maken, en zelfs dan zou het niet hetzelfde zijn. Maar met de komst van de camera en nu digitale beeldvorming, is het kopiëren van kunst triviaal geworden. Er bestaat ook een nieuw niveau van vervalsing. Dit maakt de herkomst van blockchain-kunst een veelbelovend veld.
In het digitale tijdperk is kopiëren de uitdaging voor kunst. Ten eerste maakte de camera het mogelijk om afdrukken van elk schilderij te reproduceren. Nu heeft internet dit naar een nieuw niveau getild. Het is triviaal om op Google naar afbeeldingen te zoeken en een versie met hoge resolutie van je favoriete schilderij of foto te hebben zonder de kunstenaar een cent te betalen. Zelfs fysieke kunstwerken, zoals een schilderij, kunnen nauwgezet online van afbeeldingen worden gereproduceerd.
Voor verzamelaars is dit een probleem als ze een nieuw kunstwerk willen kopen. Hoe kunnen ze er zeker van zijn dat de kunst origineel is? De herkomst van Blockchain-kunst belooft het eigendom van de kunst te symboliseren, waardoor het mogelijk wordt om te certificeren dat je de geldige eigenaar van een kunstwerk bent. U kunt dat certificaattoken ook overdragen wanneer u het stuk verkoopt, wat betekent dat de nieuwe eigenaar nu de enige houder is van het originele kunstwerk.
Dit hoeft niet alleen van toepassing te zijn op traditionele kunst. Blockchain opent ook deuren in digitale kunst en fotografie, waar kunstenaars werken maken die bedoeld zijn om op een scherm te worden weergegeven. In digitale kunst zijn kopieën en piraterij wijdverbreid. Een digitale kunstenaar zou echter getokeniseerde, gecertificeerde kunst kunnen verkopen om de effecten van vervalsing te verzachten en de ware eigenaren van originele, door kunstenaars gesanctioneerde stukken te bewijzen.
Blockchain Art Provenance
Provenance verwijst naar de chain of custody voor een kunstwerk. Traditioneel houdt de eigenaar de herkomst van het stuk bij of houden verschillende veilinghuizen hun eigen administratie bij. Het idee is om de kunst, verkoop na verkoop, terug te traceren naar de kunstenaar.
Het probleem is dat deze herkomstdocumentatie vrij gemakkelijk kan worden vervalst of nagemaakt, vooral als er geen centraal gedeeld document is. Wanneer veilinghuizen de authenticiteit van een kunstwerk willen verifiëren, onderzoeken ze de herkomstdocumentatie. Ze geven meestal ook een externe deskundige taxateur opdracht om de authenticiteit van het stuk te beoordelen. Valse kunst heeft taxateurs voor de gek gehouden vele keren.
De herkomst van blockchain-kunst heeft tot doel dit probleem op te lossen. Tegenwoordig werken meerdere bedrijven aan het creëren van een digitale database van kunst en eigenaren van de wereld. Deze eigenaren hebben vervolgens openbare en privésleutels om het eigendom van een origineel werk te bewijzen.
De herkomst van blockchain-kunst kan de manier waarop de kunstwereld werkt fundamenteel veranderen, waardoor het gemakkelijker wordt om te certificeren dat een stuk echt is. Bovendien zou je de eigendomsgeschiedenis van het stuk in de loop van de tijd kunnen volgen in een transparant grootboek.
Digitale kunst
Zeldzame Pepes en Cryptokitties zijn genoemd als de eerste stukjes blockchain-kunst. Hoewel sommigen deze verzamelobjecten misschien verre van kunst vinden, dragen ze wel enkele kenmerken van digitale kunst. Ze zijn uniek, interessant en daarom waardevol.
Dezelfde tokenized blockchain-technologie achter Cryptokitties en Rare Pepes zou vergelijkbaar eigendom van digitale kunst kunnen aandrijven. Een kunstenaar zou één echte, gecertificeerde kopie van het kunstwerk kunnen verkopen aan een koper, die vervolgens kan bewijzen dat zijn / haar bestand het origineel is. Als alternatief kan een kunstenaar een beperkte oplage afdrukken, bijvoorbeeld slechts 100 gecertificeerde exemplaren.
Dit is een game-wisselaar voor digitale kunst, een industrie waar het notoir moeilijk is om de verspreiding van bestanden en afbeeldingen te beheersen.
Blockchain & Fotografie
Een ander type digitale kunst is fotografie. Nogmaals, de blockchain-kunsttransitie zou nuttig kunnen zijn op veel van dezelfde manieren als deze van toepassing is op digitale kunst. De meeste fotografie begint en eindigt immers al digitaal. We printen zelden meer foto’s. Fotografie is ook een plat medium dat zich goed leent om op een beeldscherm te bekijken. Met nieuwe high-definition monitoren en displays is het bekijken van een high-definition print versus het bekijken van hetzelfde op een high-definition scherm niet meer zo verschillend.
Een mogelijke toepassing van blockchain is om de inhoud van het eigendomstoken van de kunst te gebruiken om het afbeeldingsbestand te versleutelen. Vervolgens zou het token dienen als uw sleutel om toegang te krijgen tot het bestand. Als u het token kwijtraakt, kunt u het bestand niet decoderen. Zodra u een screenshot maakt of het bestand afdrukt, zijn de regels van tokenized certificering natuurlijk niet langer van toepassing op het bestand zelf. U bent echter nog steeds de eigenaar van het digitale token waarmee uw bestand als origineel wordt gecertificeerd.
Tokenisatie & Certificatie
De uitdaging van de blockchain-kunstmarkt is tweeledig.
Ten eerste zijn de technische hindernissen niet zo moeilijk te overwinnen. Je zou een speciaal ontworpen token nodig hebben voor de kunstwerken, maar je zou het kunnen maken als een ERC-20-munt. Dat token zou dan gemakkelijk verhandelbaar zijn. Wanneer iemand een kunstwerk koopt, moet u het token naar zijn openbare adres overbrengen, waardoor het eigendom van het kunstwerk effectief wordt overgedragen.
Ten tweede is de vraag wie een kunstwerk als legitiem kan certificeren, moeilijker. Het is duidelijk dat kunstenaars hun eigen stukken moeten kunnen certificeren. Als je echter alle oude kunstwerken in je blockchain-database wilt certificeren, dan moet je basisregels opstellen voor wanneer een kunstwerk is gecertificeerd.
Blockchain-kunstbedrijven
Er zijn al een paar bedrijven bezig met de uitdaging van blockchain-kunst.
Verisart’s doel is om fysieke illustraties te certificeren en te verifiëren. Ze zijn nu al een aantal jaren actief met een certificeringsoplossing voor bestaande kunstwerken en nieuwe stukken van kunstenaars.
DADA.nyc stelt gebruikers in staat om digitale kunstwerken in beperkte oplage te kopen met IP-bescherming en eigendomsbewijs. Ze werken rechtstreeks samen met kunstenaars om digitale kunst rechtstreeks op hun website te koop aan te bieden.
Toeschrijven werkt samen met artiesten om elk stuk een unieke cryptografische ID toe te wijzen. De volledige geschiedenis is beschikbaar op de blockchain om de attributie bij te houden en waar het kunstwerk zich verspreidt.
Monegraph is in het algemeen van toepassing op alle ‘creatieve werken’. Kunstenaars dienen de URL van hun digitale creaties in en de informatie wordt opgeslagen op de Bitcoin-blockchain.
Archetype.mx is gericht op de meme-economie, maar iedereen zou het kunnen gebruiken om elk type kunst of bezit te symboliseren. Ze zijn nog niet gelanceerd.
Mensen beschouwen Cryptokitties of Rare Pepes als kunst. Ze tonen op zijn minst de haalbaarheid van certificering en de vraag naar unieke digitale activa aan.
Gevolgtrekking
Of kunst voor jou de Mona Lisa of Rare Pepes betekent, maakt eigenlijk niet uit. Het grotere verhaal is dat blockchain het certificeren en tokeniseren van unieke digitale activa mogelijk maakt. Als gevolg hiervan worden die activa gemakkelijker te volgen en te verhandelen. Daarom betreden we een nieuw kunsttijdperk waar wat kunst is en wat een stuk waardevol maakt, de komende jaren een open vraag zal zijn voor debat..