Blockchain bij de overheid: een onwaarschijnlijke match?

Oppervlakkig gezien lijkt blockchain in overheidsoperaties geen waarschijnlijke match te zijn. De algemene opvatting is dat technologie en overheden met elkaar concurreren. Dit is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat cryptocurrencies bijvoorbeeld de behoefte aan gecentraliseerde instellingen verminderen of zelfs elimineren.

Hoewel concurrentie tussen blockchain-projecten en overheidsinstellingen een probleem zou kunnen zijn om op te letten, laat alleen kijken naar deze mogelijkheid het grotere plaatje niet zien. In werkelijkheid beginnen we om vele redenen een trend te zien in veel landen naar meer gebruik van blockchain-technologie.

Nationale cryptocurrencies

Vanaf 2017 begonnen een aantal landen te overwegen het implementeren van hun eigen nationale cryptocurrencies. De Venezolaanse Petro, Russian Cryptoruble en Estonian Estcoin zijn allemaal voorbeelden van regeringen die blockchain gebruiken om cryptocurrencies te creëren. Maar vanaf juni 2018 hebben we niet veel vooruitgang gezien van deze digitale valuta’s.

Zo werd de Venezolaanse Petro in maart 2018 door de Venezolaanse Nationale Vergadering ongrondwettelijk verklaard. En veel regeringen over de hele wereld hebben kritiek op dit project. Hoewel Estcoin een beetje veelbelovender leek, heeft Estland sindsdien de plannen om zijn nationale cryptocurrency te lanceren afgeblazen (of op zijn minst teruggeschroefd). kritiek van de Europese Centrale Bank.

Hoewel de implementatie van nationale cryptocurrencies tot dusverre niet leek te werken, beschouwen veel mensen de oprichting van deze projecten als onvermijdelijk op de lange termijn, wat de nationale economieën meer efficiëntie en transparantie zal brengen..

Betere stemsystemen

Verkiezingsfraude blijft een groot probleem voor regeringen over de hele wereld. Stemmachine-hacks en opzettelijke stemmingsfoutjes van machtsgroepen hebben geleid tot ongebreideld wantrouwen onder kiezers. Op blockchain gebaseerde stemsystemen hebben het potentieel om deze problemen op te lossen en een brede acceptatie te krijgen.

Aangezien stemmen op de blockchain onveranderlijk zijn en in realtime kunnen worden gevolgd, hebben regeringen het potentieel om verkiezingswinnaars op een efficiëntere manier te bepalen. De openbare structuur van Blockchain elimineert ook de mogelijkheid van knoeien met verkiezingen. Volg Mijn stem en Polys zijn enkele voorbeelden van blockchain-projecten die aan dergelijke technologieën werken.

Het is nog niet bekend wanneer we deze systemen geïmplementeerd zullen zien in landen als de VS. Sommigen voorspellen dat echter 2019 of 2020 is een waarschijnlijke mogelijkheid.

blockchain stemmen

Blockchain verbetert stemsystemen.

Identiteitsbeheer

Identiteitsmanagement is een ander voorbeeld van een verouderd systeem dat profiteert van nieuwe technologische innovaties. Het is nog steeds niet bekend hoe officiële door de overheid goedgekeurde digitale identiteiten moeten worden gecreëerd. Maar een combinatie van blockchain en biometrische technologie (d.w.z. gezichtsherkenning of retinascans) zou een deel van het antwoord kunnen zijn.

Momenteel zijn miljarden mensen over de hele wereld afhankelijk van nationale identiteitsnummers (d.w.z. burgerservicenummers in de VS) om hun identiteit te verifiëren. Deze systemen hebben echter ongebreidelde problemen met fraude. Bovendien zijn fysieke identiteitskaarten beperkt in hun gebruik voor identiteitsverificatie op afstand. Identiteitsbeheer vereist vaak persoonlijke verificatie, wat kan leiden tot lange wachttijden bij overheidskantoren, stembureaus en vele andere locaties.

Estland is een land dat ernaar streeft de toekomst van identiteitsbeheer te veranderen. Hoewel Estland plannen heeft teruggeschroefd om blockchain te implementeren om een ​​nationale cryptocurrency te creëren, heeft de regering nog steeds plannen om blockchain te gebruiken om een ​​verbeterd identiteitsbeheersysteem te creëren. De regering is van plan Estcoin te gebruiken als onderdeel van de e-residency van Estland, een programma dat het proces vereenvoudigt voor buitenlanders die een residentie in het land willen vestigen.

In dit voorbeeld maakt identiteitsbeheer met blockchain het voor e-ingezetenen gemakkelijker om officiële documenten te ondertekenen en op afstand bedrijven op te zetten. Andere regeringen over de hele wereld zouden dit voorbeeld kunnen gebruiken om hun identiteitsbeheersystemen te transformeren en belemmeringen voor kiezersparticipatie, door de overheid verstrekte voordelen en meer te verminderen..

Belastingen

Hoewel veel regeringen beginnen met het belasten van inkomsten uit cryptocurrency, kan blockchain-technologie zelf ook belastingstelsels efficiënter maken. De tijd die nodig is om belastinggerelateerde informatie te verwerken, kan drastisch worden teruggebracht van weken of maanden tot een kwestie van seconden. Er zijn verschillende factoren die dit mogelijk maken. Een voorbeeld: slimme contracten zouden de huidige handmatig uitgevoerde intra-firm overeenkomsten kunnen vervangen.

Overheden zouden ook op blockchain gebaseerde belastingstelsels kunnen creëren die automatisch controleren op Missing Trader Intra-Community (MTIC) -fraude, algemeen bekend als ‘carrouselfraude’, in alle EU-lidstaten. MTIC is verantwoordelijk voor miljarden euro’s aan gederfde belastinginkomsten per jaar. Door een digitaal grootboek te creëren voor alle verhandelde goederen en diensten, kunnen overheden een systeem creëren voor geverifieerde transacties, waarbij alle informatie in één onveranderlijke keten wordt gebundeld.

Blockchain vermindert of elimineert zelfs de noodzaak van handmatige verificatie, waardoor bedrijven hun activiteiten kunnen optimaliseren en tegelijkertijd ervoor kunnen zorgen dat overheden geen potentiële belastinginkomsten verliezen. Voor werknemers betekent blockchain-gebaseerde belastingheffing ook dat belastingaangiften veel sneller worden verwerkt.

blockchain-belastingen

Blockchain verbetert de efficiëntie van belastinginning.

Blockchain bij de overheid: de toekomst

In de beginjaren van blockchain waren veel regeringen sceptisch en zelfs enigszins resistent tegen de acceptatie door het publiek. Desalniettemin beginnen we meer belangstelling te zien, evenals implementaties van blockchain-initiatieven onder leiding van regeringen over de hele wereld. Het lijkt erop dat het sentiment ten aanzien van blockchain begint te veranderen.

Nu we blockchain-vooruitgang blijven zien en een grotere vraag naar innovatie bij de overheid, kan de acceptatie van blockchain binnenkort veranderen van een technologie die ‘goed is om te hebben’ naar een die nodig is. Blockchain bij de overheid heeft het potentieel om echt betekenis te geven aan al te vaak gebruikte politieke modewoorden zoals ‘transparantie’ en om merkbare verbeteringen in de algehele efficiëntie te creëren.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me