Blockchain bewijst nu al dat het consumenten kan helpen de privacy te beheersen, inclusief welke advertenties ze zien. Dit niveau van controle is met name welkom voor consumenten die nog maar net hun ogen beginnen te openen voor de omvang van het verzamelen van gegevens door grote technologiebedrijven. Fraude met digitale advertenties is echter ook een probleem voor bedrijven die een aanzienlijk deel van hun marketingbudget besteden aan advertenties op online platforms. Nu willen grote bedrijven digitale advertentieplatforms blokkeren om dit probleem op te lossen.

Wat is digitale reclamefraude?

Bedrijven die hun goederen en diensten online willen adverteren, betalen een digitaal advertentieplatform om advertenties en promoties te plaatsen. Facebook, Google en Twitter werken allemaal als online advertentieplatforms, maar er zijn er nog veel meer. Google staat elke website-eigenaar toe zich aan te melden voor zijn Adsense-programma. De site-eigenaar verdient vervolgens een commissie van Google, afhankelijk van het aantal vertoningen (views) of klikken dat elke advertentie genereert.

Sommige van degenen in de advertentieruimte zijn minder nauwgezet dan anderen en proberen het systeem te manipuleren. Ze installeren software die bots gebruikt om hun website te vernieuwen of klikken op de weergegeven advertenties te genereren. Dit verhoogt de commissie die aan de site-eigenaar wordt betaald, aangezien de advertentie meer vertoningen lijkt te hebben. Maar het zal natuurlijk nooit resulteren in een conversieverkoop voor het bedrijf dat de advertentie financiert.

Dit soort fraude is een groot probleem binnen de advertentie-industrie en resulteert in een enorme hoeveelheid inefficiëntie. Eén rapport schat dat de kosten van fraude met digitale advertenties in 2018 $ 19 miljard zullen bedragen, wat neerkomt op 9% van de wereldwijde uitgaven aan digitale advertenties.

Juniper-onderzoek naar fraude op digitale advertentieplatforms

Infographics van Juniper Research die de staat van fraude met digitale advertenties tonen

Blockchain digitale advertentieplatforms – nu gebruikt door de grote wapens

Nestlé, AT&T en Bayer behoren tot ‘s werelds grootste uitgevers op digitale advertentieplatforms. De WSJ meldde onlangs dat deze bedrijven tot de eersten behoren die het gebruik van blockchain onderzoeken om reclamefraude voor eens en voor altijd uit de wereld te helpen.

Amino

Nestlé is ‘s werelds grootste voedselproducent, en dat van het bedrijf reclame-uitgaven bedragen meer dan $ 9 miljard elk jaar. Om te proberen het deel van deze uitgaven dat verloren gaat door fraude te verminderen, heeft het bedrijf een product getest vanaf het opstarten van blockchain Amino. Het Amino-systeem gebruikt de onveranderlijke mogelijkheid van blockchain om advertentievertoningen bij te houden en betalingen te traceren in de hele media-toeleveringsketen. Bayer test ook Amino.

Het hoofd van e-Business bij Nestlé vertelde de WSJ naar verluidt dat hij een toekomst zou kunnen zien waarin blockchain-oplossingen een voorwaarde zullen zijn om met adverteerders te werken.

Amino-screenshot

Screenshot van de Amino-website

MetaX

Een ander van de blockchain digitale advertentieplatforms die veel aandacht trekken, is MetaX. Deze oplossing, adChain genaamd, is een dApp die een lijst met door de community beheerde sites die advertenties ondersteunen. De utility-token van het systeem fungeert als een stem-token voor leden om te beslissen of een site wordt toegevoegd aan of verwijderd uit de lijst. MetaX-rapporten op de adChain-blog dat Facebook een gebruiker was, maar in juni van de registry werd getrapt. Op het moment van schrijven bevat de lijst YouTube, Reuters en de BBC-website.

MetaX heeft vorm gekregen in de digitale advertentieruimte. Het bedrijf ontwikkelde eerder een oplossing met de naam ads.txt, ontworpen om het aantal frauduleuze online verkopen te verminderen. Het is een eenvoudig tekstbestand dat bedrijven op hun websites hosten, met daarin alle wederverkopers die geautoriseerd zijn om bedrijfsproducten te verkopen. In 2017 gebruikte 44% van de online uitgevers een ads.txt-bestand op hun site.

adChain screenshot

Screenshot van de adChain-website met een uittreksel van de vermeldingen op de publicatiedatum

IBM en MediaOcean

MediaOcean is een al lang bestaande leverancier van software voor het beheren van reclamecampagnes. In juni, kondigde het bedrijf aan een samenwerking met IBM iX om een ​​blockchain-oplossing te bouwen voor het creëren van transparantie en verantwoording in de gehele toeleveringsketen van media. Het systeem zal een door IBM ontwikkelde custom blockchain draaien, gecombineerd met het bestaande Media Ocean-platform.

De pilot vindt plaats in juli. De twee bedrijven hebben een consortium samengesteld van bedrijven die bij de tests zijn betrokken, waaronder Pfizer en Kimberly-Clark. Babs Rangaiah, Executive Partner of Global Marketing bij IBM iX, wordt in het persbericht geciteerd: “Meting en transparantie vereisen nieuwe oplossingen in de programmatische toeleveringsketen en blockchain is een technologie die strategisch wordt gebruikt om een ​​omgeving van vertrouwen te creëren.” Soundbites zoals deze onderstrepen het groeiende geloof binnen bedrijven dat blockchain hun werkomgeving zal transformeren.

Laatste gedachten

Blockchain toont al het potentieel aan om fraude en vervalsing in toeleveringsketens te verminderen. Digitale advertentieplatforms ontdekken nu ook dat een onveranderlijke database een cruciaal instrument is in de strijd tegen fraude. De enthousiaste betrokkenheid van grote bedrijven is daar een bewijs van. Ten slotte zijn de huidige investeringen in blockchain-oplossingen door bedrijfsreuzen als Nestlé, Pfizer en Bayer ook een onfeilbare indicator dat de technologie nu goed op weg is naar adoptie..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me