Technologie ontmoet creativiteit

Sommige mensen zeggen dat technologie een vorm van kunst is. Met de recente hausse van de blockchain-kunstmarkt, lijkt dit tegenwoordig meer een feit dan fictie te zijn. Van digitale kittens en meme-ruilkaarten met prijzen van meer dan $ 100.000 tot door kunstmatige intelligentie (AI) aangedreven kunstwerken, blockchain-technologie is officieel de kunstwereld binnengekomen.

Blockchain-kunst bestaat echter uit meer dan alleen een kunstwerk online slaan. Er zijn een paar dingen die u moet weten over deze opkomende markt en hoe deze kunst ten goede verandert.

Mensen maken Blockchain-kunst

Er zijn een paar verschillende methoden die kunstenaars gebruiken om blockchain in hun werk op te nemen. Sommige artiesten maken stukken waarin blockchain het onderwerp is, terwijl anderen de technologie juist gebruiken in hun creaties.

Verzamelobjecten

Momenteel de meest populaire vorm van blockchain-kunst, verzamelobjecten zoals CryptoKitties en Zeldzame Pepe-ruilkaarten hebben een sekte-achtige aanhang verzameld. Deze digitale kunstwerken worden rechtstreeks gemaakt, opgeslagen en verhandeld op blockchain-platforms zoals Ethereum en Counterparty.

Net als Beanie Babies is de zeldzaamheid van elk verzamelobject wat de waarde en prijs drijft. Je kunt gemakkelijk blockchain-kunst verzamelen voor slechts $ 5, maar sommige stukken hebben prijskaartjes van meer dan $ 100.000.

Blockchain-gedreven Art

scarabee kunstwerk

Huidig ​​Scarab Experiment Artwork

Naast verzamelobjecten vinden artiesten andere manieren om blockchain-technologie te gebruiken voor hun kunstwerken. Een voorbeeld hiervan is de Scarab Experiment. Het Scarab Experiment combineert kunstmatige intelligentie (AI) met tokenized lidmaatschappen om één kunstwerk te creëren uit de gecombineerde 1000 inzendingen van communityleden. Zodra u uw kunst heeft ingediend, ontvangt u een verhandelbare Scarab-token waarmee u stemrecht krijgt voor welk kunstwerk het project bevat.

Plantoid is een zichzelf replicerende ‘levensvorm’ die ook wordt aangedreven door AI en blockchain, met name Bitcoin en Ethereum. Het is een robotplant met een DNA-structuur op het Ethereum-netwerk die in wisselwerking staat met de mensen die eraan doneren. Zodra het genoeg Bitcoin-donaties heeft ontvangen, komt de Plantoid in de “reproductiefase” waarin het een oproep doet aan kunstenaars en ontwerpers om nog een Plantoid te maken. De persoon die het bod krijgt, moet een andere Plantoid maken volgens dezelfde DNA-regels als de Plantoid ervoor. In ruil daarvoor ontvangt de maker de Bitcoin-donaties van de oorspronkelijke fabriek via een slim contract.

Op blockchain gebaseerde Art

Hoewel niet gebouwd met blockchain, zijn er talloze kunstwerken die de technologie als inspiratiebron gebruiken. Onlangs werd in Kranj, Slovenië, het allereerste Bitcoin-monument in openbare opdracht opgericht. Burgers van de stad dienden via Facebook ideeën in voor het monument en ambtenaren kozen voor Bitcoin vanwege de banden van de regio met de industrie.

Blockchain heeft ook Bitcoin-graffitikunst, vertolkingen van Satoshi Nakamoto en zelfs het Laatste (Bitcoin) Avondmaal beïnvloed.

laatste bitcoin-avondmaal

U kunt kunst op de blockchain volgen en verifiëren

Misschien nog belangrijker dan het maken van kunst, is het kunnen verifiëren dat de kunst die je koopt authentiek is. Dat stelde het Fine Art Experts Institute (FAEI) in Genève in 2014 meer dan 50% van de kunstwerken die ze onderzoeken, is ofwel vervalst ofwel verkeerd toegeschreven aan de verkeerde kunstenaars. Met stukken op de markt voor schone kunsten die voor tientallen of zelfs honderdduizenden dollars worden verkocht, is het belangrijk dat u koopt wat u denkt te kopen.

Net als bij het gebruik van blockchain in de landbouw en toeleveringsketen, kun je de kracht van publieke onveranderlijkheid gebruiken om de integriteit van kunst te behouden. Om dit te doen, werken sommige projecten eraan om de herkomst van kunst te symboliseren. De herkomst van Blockchain-kunst is een methode om het eigendom van originele creaties via blockchain te bewijzen. Het werkt als volgt:

  1. Een kunstenaar maakt een nieuw stuk en certificeert dit met een token op een blockchain.
  2. Wanneer je het kunstwerk van de kunstenaar koopt, dragen zij het bijbehorende token naar jou over.
  3. Wanneer u het stuk verkoopt, draagt ​​u het token over aan de koper.
  4. En ga zo maar door.

De token-transacties worden openbaar opgeslagen, zodat u als koper gemakkelijk de volledige eigendomsgeschiedenis kunt volgen tot aan de artiest. Als het token niet afkomstig is uit de portemonnee van de kunstenaar, is het kunstwerk nep.

U kunt dit proces zowel voor fysieke kunstwerken als voor digitale werken gebruiken. Omdat digitale werken gemakkelijk reproduceerbaar zijn, behoudt de associatie ervan met tokens hun zeldzaamheid, die op zijn beurt hun waarde behoudt.

Blockchain in Art elimineert tussenpersonen … Nogmaals

Zoals met de meeste industrieën, is de blockchain-kunstmarkt het beste om tussenpersonen overbodig te maken. Gedecentraliseerde kunstgalerijen duiken links en rechts op en geven de meeste (zo niet alle) verkoopopbrengsten aan de kunstenaars.

Curiosa kaarten zijn GIF’s en afbeeldingen die aan Ethereum zijn gekoppeld en waarin artiesten 100% van hun omzet ontvangen. Omdat de kaarten op de blockchain zitten, kun je als artiest precies kiezen hoeveel je wilt verkopen. U hoeft zich geen zorgen te maken over kopiëren, vervalsing of hoge kosten. Dit opent een hele nieuwe wereld van inkomsten genereren voor digitale artiesten.

Zelfs bij fysieke kunstwerken gebruiken galerijen blockchain. Maecenas is een gedecentraliseerd platform dat beeldende kunst democratiseert. Als je graag betrokken wilt raken bij het investeren in kunst, maar niet over de bankroll beschikt om een ​​stuk van meerdere duizenden dollars te kopen, dan is dit platform iets voor jou. Op Maecenas kun je in een deel van het kunstwerk investeren met behulp van de ART-tokens van het platform. Bovendien kunnen galerijen, om nieuwe stukken te financieren, hun kunstwerken aanbieden aan gebruikers van Maecenas tegen een fractie van de kosten van wat een veilingmeester of een lening hen zou kosten..

Neem deel aan de Blockchain Art Market

Of je nu een verzamelaar, maker of gewoon een toevallige toeschouwer bent, de blockchain-revolutie van kunst heeft waarschijnlijk op de een of andere manier invloed op je. Zelfs in deze jonge branche zijn er nog genoeg manieren om mee te doen en je creatieve spieren te strekken.

Laat een gebrek aan artistieke vaardigheid je niet tegenhouden. Projecten zoals Slothicorn, die een universeel basisinkomen biedt voor alle cryptokunst (inclusief “Shitty GIF’s”), geven je de ondersteuning die je nodig hebt wanneer je voor het eerst begint.

Wie weet? Je zou gewoon de eerste miljonair kunnen worden.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me