Blockchain-fraude blijft een enorm probleem dat de mogelijkheden van acceptatie door nieuwe gebruikers heeft belemmerd. Cryptocriminelen nemen voornamelijk deel aan drie soorten fraude: belastingontduiking, witwassen van geld en financieringsregelingen voor terrorisme. Laten we eens kijken naar elk van deze categorieën en hoe wetgeving en blockchaintechnologie deze en andere misdrijven in de nabije toekomst kunnen verminderen of zelfs elimineren.

Belastingontduiking

Belastingontduiking is een van de meest voorkomende vormen van blockchain-fraude. Vóór 2017 was er in de meeste landen niet veel cryptogerelateerde wetgeving. Bovendien was er weinig handhaving van de regels die er waren. Zoals we eerder hebben gemeld, begon dit in 2017 drastisch te veranderen.

Ondanks het feit dat de regelgeving aanscherpt, komt crypto-gerelateerde belastingontduiking nog steeds veel voor. In november 2017 heeft LendEDU een enquête gehouden waaronder 564 Amerikaanse bitcoin-investeerders. Volgens de resultaten was ongeveer 36% van de deelnemers van plan om bewust te vermijden om vermogenswinstbelasting te betalen in hun belastingaangiften voor 2018.

Er zijn geen statistieken om te bepalen of dit het daadwerkelijke resultaat was. Toch is het duidelijk dat veel mensen crypto-belastingontduiking niet als een grote misdaad beschouwden. En het is mogelijk dat de ondervraagden niet precies wisten hoe ze de belastingregels moesten naleven. In 2018 zijn er echter verschillende handleidingen online over het volgen van de crypto-belastingwetten in specifieke landen. Er is zelfs informatie beschikbaar over specifieke categorieën, zoals belasting op cryptocurrency-mijnbouw.

Nieuwe belastingregels

Beleggers moeten de belastingregels voor cryptocurrency begrijpen en naleven. In sommige gevallen kan naleving nuttig zijn naast het vermijden van de voor de hand liggende gevolgen van gevangenisstraf of boetes. Het is bijvoorbeeld mogelijk om rapporteer kapitaalverliezen op crypto-investeringen bij het indienen van belastingen.

Zelfs in de bearmarkt van 2018 richten regelgevende instanties zich meer op crypto-belastingbeleid. Deze inspanningen zijn niet alleen beperkt tot individueel, binnenlands overheidsbeleid. Ook internationale samenwerking lijkt toe te nemen. Zo heeft een coalitie van vijf regeringen (Australië, Canada, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten) zich verenigd om de Joint Chiefs of Global Tax Enforcement (J5) te vormen. Volgens de IRS wil deze organisatie “de groeiende dreiging voor belastingdiensten door cryptocurrencies en cybercriminaliteit verminderen”.

Blockchain-fraude: een afbeelding van een telefoon met bitcoin bovenop 4 $ 20-rekeningen, met fiat en cryptocurrency

Belastingontduiking is een van de meest voorkomende vormen van blockchain-fraude.

Geld witwassen

Er zijn verschillende belangrijke gevallen waarbij cryptocurrencies worden gebruikt om geld wit te wassen. Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, zei in een Getuigenis van het House Financial Services Committee in juli 2018 dat “ze erg uitdagend zijn omdat cryptocurrencies geweldig zijn als je geld probeert te verbergen of wit te wassen, daar moeten we ons zeer bewust van zijn.”

Er zijn aanwijzingen dat witwassen op basis van cryptovaluta inderdaad een groot probleem is. Volgens een rapport van CipherTrace in het tweede kwartaal van 2018 werden cryptocriminelen bijvoorbeeld witgewassen $ 1,2 miljard via bitcoin-tumblers en privacymunten in een periode van een jaar in 2017-2018.

Net als bij beleid dat te maken heeft met belastingontduiking door cryptovaluta, versterken overheden de internationale samenwerking om dit soort blockchain-fraude aan te pakken. De G20-lidstaten zijn aan het herzien een mogelijke wereldwijde anti-witwasstandaard (AML) voor cryptocurrency vóór een deadline van oktober 2018. Daarnaast hebben de lidstaten een beroep gedaan op de Financial Action Task Force (FATF) – een intergouvernementele organisatie die is opgericht om het witwassen van geld en terrorismefinanciering te bestrijden – om te onderzoeken hoe AML-normen die al van kracht zijn, mogelijk kunnen worden toegepast om cryptocurrencies te reguleren..

Blockchain-fraude: een afbeelding van een donkere gang met gevangeniscellen

Overheden werken op internationaal niveau samen om cryptocriminelen te stoppen die betrokken zijn bij het witwassen van geld.

Financiering van terrorisme

Sommige financiële instellingen (inclusief de Bank of England) en regelgevende instanties hebben gewaarschuwd voor het mogelijke gebruik van cryptocurrencies bij terrorismefinanciering. Voor het grootste deel laten verschillende onderzoeken geen alarmerende correlatie zien tussen cryptofinanciering en financiering van terrorisme. Zo voerde de beleidsafdeling van het Europees Parlement voor burgerrechten en constitutionele zaken tests uit op de risico’s van cryptocurrencies. Volgens de resultaten, cryptocurrencies vormen geen groter risico dan fiat als het gaat om het mogelijk maken van terrorismefinanciering.

Sinds 2017 is er een druk om wetgeving uit te vaardigen die dit soort blockchain-fraude zou proberen te voorkomen. Amerikaanse wetgevers hebben bijvoorbeeld de “Homeland Security Assessment of Terrorists Use of Virtual Currencies Act” in mei 2017. Ze stelden ook de “Wet op de innovatie en defensie op het gebied van financiële technologie” in januari 2018. Daarnaast is er nog een wetsvoorstel genaamd ‘De FinCen Improvement Act van 2018 ″ werd in juli 2018 in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden geïntroduceerd. Dit wetsvoorstel vermeldt ‘initiatieven op het gebied van antiterrorisme en witwaspraktijken, waaronder kwesties met betrekking tot opkomende technologieën of waarde die in de plaats komt van valuta, en soortgelijke inspanningen’..

Sinds augustus 2018 heeft geen van deze facturen veel grip gekregen. Alleen de “Homeland Security Assessment of Terrorists Use of Virtual Currencies Act” heeft het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden kunnen passeren.

Blockchain-fraude: een foto van het Capitool van de Verenigde Staten.

Het Amerikaanse Congres heeft een paar wetsvoorstellen ingediend om de financiering van terrorisme via cryptocurrencies te stoppen.

Blockchain gebruiken om Blockchain-fraude en andere misdrijven te bestrijden

Ja, in sommige gevallen maakt blockchain-fraude het voor criminelen gemakkelijker om bepaalde misdrijven te plegen. Het is echter ook cruciaal om te begrijpen dat veel van de bovengenoemde misdaden al tientallen jaren plaatsvinden in de fiat-economie.

Hoewel blockchain-fraude een groot probleem is, heeft blockchain-technologie dit ook mogelijk gemaakt hou op vele soorten criminaliteit. Sommige blockchaintechnologieën, zoals Ricardiaanse slimme contracten, zijn bijvoorbeeld bedoeld om de toekomstige handhaving van juridische overeenkomsten enorm te verbeteren. Bovendien kunnen KYC- en AML-gerichte projecten transacties in de op cryptovaluta gebaseerde economie veel transparanter maken dan mogelijk is in de huidige op fiat gebaseerde economie..

Gevolgtrekking

Er zijn cryptocriminelen die een uitdaging vormen voor de reguliere acceptatie van digitale valuta. Desalniettemin mag technische innovatie niet worden gezien als de basis voor een toekomstige dystopie. Evenzo hoeft wetgeving de vooruitgang van technologie niet te belemmeren.

Als het gaat om het stoppen van criminaliteit en het stimuleren van innovatie, is er geen eenvoudige oplossing. Hoe de toekomst eruitziet, hangt sterk af van hoe technologieën en wetgeving zich de komende jaren ontwikkelen. De realiteit is dat zowel regelgeving als technologieën nodig zijn om een ​​toekomst mogelijk te maken waarin blockchain de samenleving ten goede kan komen en de mogelijkheden van blockchain-fraude kan verminderen..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me