Mensen in dienst nemen is meestal de belangrijkste kostenpost voor elk bedrijf. De kosten voor salaris en personeelsbeloningen kunnen oplopen tot 80% van de bruto-inkomsten, afhankelijk van de bedrijfstak. Human Resources (HR) en Payroll-functies bestaan ​​om verschillende personeelsgerelateerde processen te beheren, waaronder aanwerving of salarisbetalingen. Maar het bestaan ​​van deze functies zorgt ook voor extra kosten voor bedrijven. Blockchain op het gebied van HR en personeelszaken bewijst nu echter zijn waarde in verschillende use-cases. Wanneer blockchain met succes wordt geïmplementeerd, kan het bedrijven helpen om efficiënter te worden in het beheren van hun personeelsbestand.

Blockchain bij het inhuren van werknemers

Het wervingsproces is een van de beste kansen voor blockchain in HR om waarde toe te voegen. Arbeidsmarktplaatsen, zoals LinkedIn of Jobs.com, geef kandidaten alleen de keuze of ze hun cv uploaden. Kandidaten hebben weinig of geen controle over wie hun cv kan zien of downloaden zodra het online is.

Het inhuren van een kandidaat is meestal een langdurig verificatieproces. Werkgevers willen ervoor zorgen dat de ervaring, vaardigheden en kwalificaties van een kandidaat aansluiten bij hun behoeften. Als wettelijke vereiste moet de kandidaat zijn recht om te werken in het land van tewerkstelling aantonen, meestal door middel van door de overheid uitgegeven identiteitsbewijzen. C-Suite-posities, of posities met financiële verantwoordelijkheid, vereisen mogelijk kredietcontroles of openbaarmakingen over eerder beklede bestuursmandaten van bedrijven.

Als je veel personeel hebt dat vanuit huis werkt, heb je een goed nodig werkvolgsysteem zodat u weet wat voor werk ze eigenlijk doen.

Al deze controle vergt een aanzienlijke investering door de werkgever en tijd van de kandidaat. Inhuurbedrijven moeten mogelijk advertenties plaatsen of recruiters inhuren, cv’s doorzoeken en interviews afnemen. Er zijn vaak externe beoordelingen bij betrokken, gevolgd door controles van werkreferenties en kwalificaties, het verzamelen van documentatie en meer.

Sollicitatiegesprek

Omdat sollicitatiegesprekken leuk zijn en helemaal niet intimiderend, toch?

De peer-to-peer-connectiviteit van blockchain kan helpen om kandidatenpools rechtstreeks naar wervingsbedrijven te brengen. Door op deze manier blockchain in HR te gebruiken, zou de noodzaak voor rekruteringsbedrijven om als tussenpersoon te fungeren, worden verminderd of zelfs geëlimineerd.

Digitale identiteit voor sollicitanten

Blockchain maakt ook het concept van digitale identiteit mogelijk en heeft de functionaliteit om geverifieerde digitale versies van papieren documenten zoals een paspoort te bewaren. Een op blockchain gebaseerde identiteit kan ook dienen als een geverifieerd cv. Voor een kandidaat kan het details bevatten over hun kwalificaties en andere certificeringen.

Elke werkgever kan zijn of haar verificatie van het arbeidsverleden en referenties aan het profiel toevoegen naarmate het individu door zijn carrière beweegt. Dit blockchain-profiel kan zelfs bewijs bevatten van uitgevoerde projecten of beoordelingen van de prestatie van de baan.

Bij het solliciteren naar een baan kan een kandidaat ermee instemmen dat de toekomstige werkgever toegang krijgt tot die delen van zijn digitale identiteit die nodig zijn voor een baan. Met een druk op de knop kan de werkgever vervolgens de gegevens van de werknemer verifiëren, waardoor alle langdurige controles die vandaag plaatsvinden, overbodig zijn.

De persoonlijke benadering van een face-to-face ontmoeting tussen partijen zal waarschijnlijk altijd onderdeel blijven van een selectieproces. Zonder de noodzaak om alle vaardigheden en carrièregeschiedenis te verifiëren, kan een dergelijke bijeenkomst voor beide partijen veel minder zwaar zijn en zich richten op elementen zoals de culturele fit..

Blockchain-wervingsprojecten zoals Zink hebben al het potentieel gezien van de technologie om het huidige wervingsproces op te schudden. Andere bedrijven zoals Recruit Technologies werken ook samen met technologiebedrijven om blockchain-oplossingen te creëren waarmee werkgevers kandidaat-gegevens kunnen verifiëren en het aantal frauduleuze sollicitaties die het wervingsproces binnenkomen, kunnen verminderen.

Zelfs bedrijven houden van SelfKey of Civic, dat uitsluitend actief is op het gebied van digitale identiteit, kan aanzienlijke voordelen opleveren voor zowel kandidaten als werkgevers.

Blockchain for Payrolls – Salarisbetalingen automatiseren

De salarisadministratie is ook rijp om opgeschud te worden door blockchain. Het salarisadministratieproces omvat het innen van betalingen en inhoudingen vóór elke salarisbetalingsdag. Op het moment van betaling wordt het uiteindelijke bedrag van het salaris gecontroleerd en opnieuw gecontroleerd voordat het aan het individu wordt overgemaakt.

Er zijn meestal veel partijen bij betrokken om de kans op frauduleuze betalingen te verkleinen. Eén persoon voert de betalingsgegevens in, een tweede persoon verifieert die invoer en een derde persoon autoriseert de overboeking via de bank.

Blockchain en slimme contracten kunnen een groot deel van het salarisadministratieproces automatiseren. Zo kunnen bijvoorbeeld kloksystemen die worden gebruikt om gewerkte uren te registreren, een smart contract voor betaling activeren. Het kan ook de betaling in bewaring houden totdat de activeringsdatum van de betaaldag is bereikt.

Bovendien kan het gebruik van blockchain in HR en salarisadministratie realtime directe betalingen in cryptocurrencies mogelijk maken. Dus in de toekomst zou elke werkgever zijn werknemers kunnen betalen zonder tussenkomst van een bank.

Wereldwijd betalings- en onkostenbeheer

Er bestaat een hele backoffice-industrie om bedrijven te bedienen die hun werknemers over internationale grenzen willen verplaatsen. Om werknemers in verschillende landen te betalen, worden bedrijven met veel complexiteit geconfronteerd. Vaak is het proces afhankelijk van derden die kosten in rekening brengen voor het doen van betalingen.

Nu biedt blockchain een eenvoudigere oplossing. Bitloon opgestart in 2014 om werknemersbetalingen in Bitcoin mogelijk te maken. Sindsdien heeft het bedrijf het potentieel van blockchain gezien om grensoverschrijdende betalingen mogelijk te maken en beheert het nu internationale loonadministratiediensten. Een werknemer is een nieuwer bedrijf maar heeft zijn ogen op dezelfde markt gericht.

Bitwage screenshot

Bitwage was een van de eerste spelers in blockchain en payroll

Technologieën convergeren met Blockchain in HR

Op zichzelf genomen biedt blockchain echte efficiëntiekansen voor werkgevers. In combinatie met andere technologieën, zoals AI, kan het in dienst nemen van mensen er in de toekomst echter heel anders uitzien dan nu.

Blockchain en AI in HR

Werknemers nemen regelmatig contact op met HR en salarisadministratie met routinevragen. Dit kunnen gaan over het bedrijfsbeleid of wettelijke rechten, over zaken als vakantietijd of loon bij ziekte. In een poging om kosten te besparen, hebben veel grote bedrijven transactionele backofficeactiviteiten uitbesteed of uitbesteed, inclusief routinematige vragen van werknemers. Op goedkope locaties in Oost-Europa of India zijn vaak enorme shared service centers met duizenden arbeiders gevestigd. Hun taken omvatten het leveren van “klantenservice voor medewerkers” aan grote bedrijven.

Offshoring en outsourcing brengen problemen met zich mee, zoals taalproblemen. Het creëren van shared services levert ook niet altijd het investeringsrendement op dat het aanvankelijk beloofde. Ambitieuze blockchain-projecten zoals DeepBrain Chain gebruiken blockchain als katalysator voor de acceptatie van AI, door de technologie op grotere schaal beschikbaar te maken voor de massa.

AI-chatbots die routinematige vragen van medewerkers beantwoorden, lijkt de volgende logische stap voor HR-afdelingen. Door op deze manier opkomende technologieën te gebruiken, kunnen kosten worden bespaard en kan de efficiëntie binnen de backoffice van bedrijven toenemen. Talla is een voorbeeld waar het convergerende gebruik van AI-chatbots en blockchain HR- en IT-afdelingen kan helpen.

Blockchain en VR in HR

Voor veel banen is een bepaalde basisopleiding vereist, zodat bedrijven kunnen aantonen dat ze voldoen aan vereisten zoals gezondheid en veiligheid. De evolutie van virtual reality (VR) betekent dat leren kan worden gedaan in een veilige omgeving die realistische omstandigheden simuleert. Blockchain kan een onveranderlijke opleiding bieden, waardoor werkgevers wettelijke naleving kunnen aantonen. De VR-Labs van Ceek gebruiken al VR voor training over EHBO-vaardigheden.

Virtual reality-headset

Zelfs gezondheids- en veiligheidstraining kan cool zijn met een VR-headset

Laatste gedachten

Hoewel sommige van deze scenario’s nog geen realiteit zijn, lijkt het slechts een kwestie van tijd. Bedrijven hebben de mogelijkheid om aanzienlijke efficiëntie te realiseren door gebruik te maken van de kracht van blockchain in HR. Door blockchain te convergeren met andere opkomende technologieën, zullen werkgevers van de toekomst merken dat ze veel van de huidige bureaucratie bij het omgaan met hun personeel kunnen elimineren.