Blockchain wordt meestal geassocieerd met cryptocurrency, maar het is veel meer dan dat. Het is de moeite waard eraan te denken dat blockchain in wezen een technologieprotocol is dat alle soorten gegevens en contracten aankan. Dit betekent dat blockchain gebruiksmogelijkheden heeft in veel bestaande industrieën waar trackinginformatie en het uitvoeren van contracten noodzakelijk zijn. Het heeft zelfs gebruiksscenario’s in ‘s werelds oudste industrie: voedselproductie. De blockchain-landbouwtransitie staat voor de deur.

Als u ooit op een boerderij bent geweest, weet u dat het ingewikkelde ecosystemen zijn met veel bewegende onderdelen, een zorgvuldige timing en seizoensgebonden financieringsstructuren. Nadat het voedsel de boerderij verlaat, wordt het echter onderdeel van een verregaande toeleveringsketen met veel partijen. Kopers, verkopers, distributeurs en supermarktketens willen allemaal weten waar het voedsel zich op zijn reis bevindt. U wilt waarschijnlijk ook weten waar uw eten is geweest voordat u het op uw eettafel serveert.

De trend naar blockchain-landbouw belooft elke stap van het verbouwen en distribueren van voedsel eenvoudiger te maken. Het biedt alle betrokken partijen een enkele bron van waarheid voor de landbouwketen. In dit artikel bespreken we vier belangrijke manieren waarop blockchain de landbouw verandert.

Inkoop bijhouden

Een enorme uitdaging voor de landbouwsector is het volgen en betalen van de levering van producten. Gewoonlijk neemt dit de vorm aan van een grote multinational die een bestelling plaatst of ontvangt voor duizenden tonnen van een bepaald product. De prijzen die worden geboekt voor de aan- en verkoop van de voorraad omvatten ook andere soorten varia promo voor bestaande gebruikers 2020 en andere onzichtbare kosten. In de meeste gevallen is dit proces tegenwoordig afhankelijk van een lokaal gevestigde derde partij die de levering van goederen coördineert. De verkoper zou een agent hebben die ervoor zorgt dat de goederen worden afgeleverd, en de koper zou een agent hebben om de levering te inspecteren en betaling aan te bevelen.

Met behulp van de blockchain kan dit systeem van regionale verkoopagenten worden vereenvoudigd tot één gedistribueerd grootboek. Kopers van goederen kunnen rechtstreeks met de leverancier omgaan en geld onmiddellijk overmaken. Dit versnelt wat ooit een papieren proces was, dat weken kon duren om een ​​betaling af te wikkelen. Bovendien besparen de bedrijven op makelaarskosten en kan de boer die de gewassen verbouwde een groter deel van de opbrengst van de verkoop ontvangen..

produceren markt

Door Dungodung – Eigen werk, publiek domein

De Louis Dreyfus Company voerde onlangs de eerste blockchain-handel in landbouwgrondstoffen. Ze verkochten 60.000 ton Amerikaanse sojabonen aan de Chinese overheid. Volgens degenen met kennis van de deal, heeft het gebruik van de blockchain de totale tijd voor logistiek met 80% verminderd. De hele transactie duurde maar een week.

Bovendien gaat het bij deze leveringsovereenkomsten vaak om complexe afspraken met leverings- en betalingsvoorwaarden. Ze zijn perfecte kandidaten voor slim contractbeheer. Naarmate slimme contracten op grotere schaal worden gebruikt in de landbouw, is het mogelijk dat een boer zijn producten rechtstreeks aan een restaurant of zelfs aan een particulier kan verkopen zonder tussenhandelaars..

Oorsprong van het product & Bevoorradingsketen

Hoe weet u of de door u gekochte biologische producten echt biologisch zijn??

usda organischVorig jaar ontdekte de Amerikaanse inspecteur-generaal dat potentieel miljoenen ponden nep biologische producten komen elk jaar Amerikaanse supermarkten binnen. Dit is niet alleen een probleem voor consumenten. Het verlaagt ook de inspanningen van boeren die echte biologische producten produceren.

Bijgevolg is er een toenemende belangstelling voor systemen die de authenticiteit van de toeleveringsketen van een product kunnen verifiëren. Blockchain is een uitstekende keuze voor deze applicatie. Boerderijen zouden blockchain kunnen gebruiken om geverifieerde biologische producten aan het grootboek toe te voegen. Vervolgens kunnen consumenten een mobiele app gebruiken om de geschiedenis van een stuk product in de winkel in realtime te bekijken.

Met blockchain-tracking kan iedereen die claim gemakkelijk verifiëren als een leverancier beweert dat koffiebonen afkomstig zijn van een ethische boerderij in Kenia. Met blockchain-landbouw kunt u de bonen van de boerderij naar de coffeeshop rechtstreeks vanaf uw telefoon traceren terwijl u in de rij wacht.

Vanuit een regelgevend perspectief maakt dit de taken van de USDA en FDA ook een stuk eenvoudiger. Als de voedselvoorraad besmet is, wordt het veel gemakkelijker om bij te houden waar het vandaan kwam en om de bijbehorende producten terug te roepen. Als gevolg hiervan kunnen toezichthouders door voedsel overgedragen ziekten zeer snel isoleren.

Decentraliserende macht van multinationale ondernemingen

Multinationale ondernemingen domineren de huidige landbouwsector. Ze zijn vaak de grootste kopers op de markt, dus ze kunnen prijzen bepalen en boeren vertellen wat ze in een bepaald seizoen moeten telen. Door blockchain-landbouw kunnen kleine ondernemingen en door de gemeenschap gesponsorde landbouw echter vaker voorkomen.

csa bord met groenten

Door thebittenword.com – Clagett Farm CSA Week 11, CC BY 2.0

Er zijn momenteel kleinschalige door de gemeenschap gesponsorde landbouwcoöperaties in het hele land. Het idee is dat u een aandeel van de boerderij koopt en de boer het hele seizoen de producten rechtstreeks aan u levert. De voordelen van deze aanpak gaan op twee manieren. Ten eerste ontvangen de boeren aan het begin van het seizoen financiering, waardoor ze in de boerderij kunnen investeren en hun financiën het hele jaar door kunnen stabiliseren. Ten tweede leren consumenten hun boeren kennen en profiteren ze van goedkope, seizoensgebonden, lokaal geteelde producten.

Blockchain-landbouw kan een deel van de uitdagingen op het gebied van bestuur, distributie en aandeelhouderschap oplossen die gepaard gaan met het runnen van een door de gemeenschap gesponsord landbouwinitiatief. Met een symbolisch aandeelhouderschap en slimme, op contracten gebaseerde distributie, kan door de gemeenschap gesponsorde landbouw veel effectiever worden geschaald, waardoor boeren rechtstreeks met consumenten in contact kunnen komen. Deze hele door de gemeenschap ondersteunde landbouwtransitie zou zelfs kunnen worden geautomatiseerd, met eigenaarsloze landbouwaandelen over de hele wereld.

Egaliseren van prijzen

Momenteel worden de markten voor het kopen van grondstoffen gecontroleerd door grote bedrijven en zijn ze niet transparant. Als gevolg hiervan kunnen de prijzen enorm fluctueren, afhankelijk van de vraag, het weer, regionale productieniveaus en relaties met tussenpersonen. Blockchain-landbouw zou de prijsstelling van bulkgoederen transparanter kunnen maken voor boeren en kopers.

Een op blockchain gebaseerde markt zou kopers en verkopers in staat stellen hun huidige onderhandelingen te vergelijken met informatie over vergelijkbare recente transacties. Boeren over de hele wereld kunnen bepalen wat hun oogst waard is en de verkoop in realtime uitvoeren.

Blockchain-landbouw kan onze manier van denken over voedsel veranderen

Hoe transparanter de voedselproductie wordt, hoe meer informatie de consument zal hebben om slimme voedselbeslissingen te nemen. Blockchain-landbouw kan voedsel goedkoper maken, maar het zal het ook gemakkelijker maken om bij te houden waar ons voedsel vandaan komt. Blockchain zou de sleutel kunnen zijn om echte, biologische, lokaal geproduceerde producten betaalbaar en beschikbaar te maken voor iedereen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me