Toeleveringsketen en logistiek zijn sectoren die echt verandering nodig hebben. Blockchain-startups zijn de afgelopen jaren blijven opduiken om bestaande bedrijven uit te dagen met hun meestal inefficiënte logistieke praktijken. Cryptocurrency-projecten zoals VeChain Thor en Waltonchain leiden dit blockchain-logistieke initiatief. VeChain wil profiteren van een voorsprong van twee jaar op het gebied van blockchain-logistiek.

Als gevolg daarvan worstelen bestaande bedrijven om (als het ware) aan boord van de blockchain-trein te springen voordat deze concurrenten een te grote voorsprong krijgen. Velen in de branche zijn van mening dat deze oude en stilstaande systemen gereviseerd moeten worden omwille van de veiligheid, eenvoud en goed, gewoon goede oude kostenbesparingen.

Bekijk de volgende video om een ​​idee te krijgen van een typisch verouderd logistiek proces:

Maak je geen zorgen, als dit je verdomme in de war bracht, was je niet de enige! Voer blockchain in, een kans voor technologie om tijdrovende processen zoals deze echt te vereenvoudigen. Maar is het potentieel van blockchain-logistiek alles waar het om draait? Laten we een beetje verkennen.

Industrieën in Flux

Een aantal gevestigde bedrijven heeft al aangegeven geïnteresseerd te zijn in het gebruik van blockchaintechnologie om hun verouderde supply chain-processen te verbeteren. Reuzen uit General Electric naar De Beers en Samsung hebben momenteel blockchain-projecten in ontwikkeling.

Industrieën van verzending tot diamanten tot voedsel en elektronica zijn allemaal het doelwit van verstoring van de blockchain. Technologie klopt aan de deur en adoptie is vaak het verschil tussen relevant blijven of achterblijven. Hier zijn een paar logistieke industrieën die hun tenen in de blockchain-wateren dompelen:

Blockchain-logistiek Verzenden

In maart (2018) GE Transportation bekend gemaakt dat ze zich bij de Blockchain in Transport Alliance zullen aansluiten. BiTA is een branchevereniging voor blockchain-educatie en standaarden in de transport- en logistieke sector. Monica Caldas, Chief Information Officer van GE Transportation, zei het volgende over de samenwerking:

“ Als bedrijf hebben we gedefinieerd wat het betekent om een ​​digitale industriële leider te zijn: deze technologieën eerst intern inzetten om de productiviteit te verhogen en die lessen vervolgens ook toepassen ten behoeve van onze klanten ”

GE Transportation levert apparatuur en diensten aan de spoorweg-, mijnbouw-, scheepvaart-, stationaire energie- en boorindustrieën. Ze zijn van plan BiTA te helpen bij het ontwikkelen van een blockchain-verzendraamwerk voor de industrie.

Medicijn Farmaceutisch

De farmaceutische industrie verliest naar schatting $ 30 miljard per jaar aan nepmedicijnen. Blockchain heeft het potentieel om namaakgeneesmiddelen te bestrijden door activa nauwkeurig te volgen terwijl ze door de logistieke keten gaan. Een onveranderlijk grootboek dat door bedrijven in de ruimte wordt gebruikt, zou zeker een betere mate van transparantie en traceerbaarheid bieden.

Blockchain-logistiek Eten

Een van de belangrijkste voordelen van blockchain in de voedingsindustrie is het vinden van de bron van besmet voedsel. 2018 zag een uitbraak van Listeria in een aantal landen over de hele wereld. Bij een recenter incident in Europa waarbij 11 mensen omkwamen, traceerde de UK Food Standards Agency de besmetting tot een fabriek in Hongarije. De bron van de besmetting blijft echter onduidelijk.

Een op blockchain gebaseerd systeem had een dergelijk incident mogelijk kunnen voorkomen. Het lijkt erop dat cryptocurrency-technologie de lat hoog legt en ernaar streeft om je hap voor hap te beschermen.

Blockchain-logistiek Diamanten

In mei (2018) werd diamantcorporatie De Beers met succes volgde zijn eerste diamanten door de toeleveringsketen van de mijne tot de detailhandel. Een blockchain-platform genaamd Tracr volgde 100 diamanten terwijl ze van de mijne naar de snijder, de polijstmachine en uiteindelijk naar een juwelier gingen. De Beers is van plan om het platform eind 2018 te lanceren en beweert dat het open zal staan ​​voor de diamantindustrie.

Het bedrijf heeft een vrij negatieve reputatie vanwege het monopolie op de diamantmarkt dat het tot in de 21e eeuw behield. De Beers hoopt dat Tracr de consument enig comfort zal bieden dat de diamanten die ze kopen natuurlijk en conflictvrij zijn.

Elektronica Elektronica

En in Azië overweegt elektronicagigant Samsung blockchain-oplossingen om wereldwijde zendingen te volgen. ‘S Werelds belangrijkste producent van smartphones en halfgeleiders voorspelt dat cryptotechnologie evenveel kan besparen als 20% van alle verzendkosten. Bovendien zou een efficiënt blockchain-systeem het bedrijf kunnen helpen de tijd die nodig is om goederen na productlanceringen te verzenden drastisch te verkorten.

Enkele voordelen

Minder papierwerk

In een geglobaliseerde wereld moeten leveranciers, verladers, makelaars en andere logistieke professionals tijdens het transportproces verschillende systemen gebruiken. Voor veel van deze systemen is nog steeds een grote hoeveelheid papierwerk nodig om te worden ondertekend, verzonden en gearchiveerd en naar een aantal verschillende locaties over de hele wereld.

Blockchain-logistiek zou dit proces kunnen vereenvoudigen binnen een enkel systeem (of meerdere kleinere systemen) die activa registreren en volgen terwijl ze door de keten bewegen. En dat alles zonder de noodzaak van grote hoeveelheden onnodig papierwerk.

Blockchain-logistiek

Blockchain schiet te hulp!

Onlangs een consortium van verschillende organisaties waaronder AB InBev, Accenture, Kuehne & Nagel evenals anderen een blockchain-oplossing getest in de zeescheepvaart. Er werd gebruikgemaakt van echte zendingen en de groep concludeerde dat blockchain maritieme oplossingen de behoefte aan afgedrukte verzenddocumenten met wel 80%. Als gevolg hiervan zouden dergelijke besparingen onze impact op het milieu echt verminderen.

Bewaak de prestatiegeschiedenis van leveranciers

Bedrijven kunnen de geschiedenis van leveranciers en vervoerders van hun goederen volgen, waaronder zaken als het tijdig ophalen en afleveren van zendingen. Dit soort verantwoordingssysteem moet het serviceniveau hoog houden en klanten op alle punten van de toeleveringsketen tevreden houden, aangezien leveranciers en vervoerders strijden om een ​​goed serviceniveau.

Bewaak de vrachtcapaciteit in realtime

In snel bewegende transportsectoren, zoals het vrachtvervoer, kan de vrachtcapaciteit op uurbasis veranderen. Het monitoren van deze veranderingen en het sturen van nieuw beschikbare middelen naar de benodigde gebieden zal de productiviteit op de lange termijn alleen maar verhogen.

Bijkomende voordelen

We hebben hier slechts drie zinvolle voordelen onderzocht die blockchain zou kunnen opleveren. Enkele andere interessante kenmerken zijn:

  • Gestroomlijnde afwikkeling van betalingen
  • Fraude detectie
  • Slimme contractimplementaties

Mogelijke problemen

Marketingtactieken in de branche

Blockchain is een modewoord waar een aantal bedrijven momenteel nogal onzorgvuldig omheen gooien. Hoewel het zeker veel belofte inhoudt voor de industrie, moeten we eerst enkele real-world applicaties zien die profiteren van blockchain-technologie.

Er is een wijdverbreide zakelijke praktijk (niet alleen in de logistiek) voor bedrijven om hun gebruik van blockchain op sociale media en andere marketingkanalen te promoten. Sommige bedrijven zijn zo ver gegaan om te plaatsen blockchain op hun naam waarschijnlijk als marketinggimmick om hun aandelenkoers te verhogen.

Blockchain-logistiek

On-line Plc-aandelenkoers stijgt nadat het blockchain aan zijn naam heeft toegevoegd

Vertrouwen is nog steeds een probleem

Veel van de voorgestelde voordelen in de logistiek zijn gebouwd rond het idee van RFID (radiofrequentie-ID) en andere vormen van tracking. Er zijn een paar zeer ernstige problemen met deze aanpak:

  • Product volgen
  • Privacy

Hoe voorkom je dat een medewerker per ongeluk een tag plaatst? Verder, hoe voorkom je dat een ongelukkige of kwaadwillende medewerker / leidinggevende op frauduleuze wijze een tag plaatst? Of op een geschikt moment ergens in de supply chain een tag ruilen. Deze zwakte ligt technisch niet bij de blockchain. Het zwakke punt ligt, zoals gewoonlijk, bij de mens.

Blockchain-logistiek

RFID-tag gebruikt in een zak koffie. Foto met dank aan James Bowe

Bedrijven kunnen besluiten om chips veilig in producten te integreren om te voorkomen dat onbekende spelers ermee knoeien. Maar als dit goed gebeurt, komt de kwestie van privacy aan de orde.

Het is een klassieke catch 22-situatie. Als tags te gemakkelijk worden verwijderd tijdens transport, kunnen we dan echt vertrouwen op hun veiligheid en authenticiteit? Als tags niet worden verwijderd, betekent dit dan dat bedrijven onze bewegingen via hun producten kunnen volgen? U kunt zien dat dit probleem niet goed zou vallen bij het grote publiek en zeker bij verschillende toezichthouders.

Wie ontwikkelt het systeem?

Ten slotte moeten we, ondanks claims van decentralisatie, vooral de vraag stellen welk bedrijf een logistieke blockchain mag ontwikkelen? Zal een bedrijf met de meeste middelen of ontwikkelaars het voortouw nemen? Zullen de ontwikkelaars zich op één plek bevinden of internationaal samenwerken? Robuuste blockchains zoals die van bitcoin werken precies omdat de macht niet geconcentreerd is in de handen van enkelen. Kunnen we echt vertrouwen op een blockchain waar 1 of 2 leidinggevenden bij grote bedrijven alle beslissingen kunnen nemen??

Laatste gedachten: Blockchain-logistiek

Veel van de voorgestelde “innovatie” in de richting van blockchain-technologie wordt geleid door grote gevestigde bedrijven met sterk gecentraliseerde structuren. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat bedrijven als General Electric, De Beers of Pfizer vrijwillig hun netwerken willen decentraliseren. Dit zou hun winst waarschijnlijk schaden. Ze hebben machtige bedrijven opgebouwd, juist omdat dominante bedrijfspraktijken de grootste winst opleveren.

Helaas blijft dit grotendeels in strijd met de definitie van blockchain. Satoshi Nakamoto’s visie voor Bitcoin was een open, gedistribueerd, gedecentraliseerd netwerk dat algemeen beschikbaar was voor alle netwerkgebruikers. Toegestane gedistribueerde grootboeken, zoals de uitdrukking luidt, kunnen van enorme waarde zijn voor deze bedrijven. De jury is er nog niet uit of open grootboeken dat zullen doen.

Een gebrek aan transparantie voor degenen buiten de binnenste cirkel kan ertoe leiden dat klanten hun bedrijf naar echt gedecentraliseerde netwerken van de toekomst brengen. Laten we hopen dat gevestigde spelers in de logistiek en supply chain-industrie werken aan het verbeteren van services voor iedereen. Als dat niet het geval is, kunnen ze binnen een paar jaar worden uitgestorven door startups van blockchain-logistiek. Ongeacht de risico’s schudt blockchain zeker de zaken door elkaar.