“Blockchain maar geen bitcoin”. Een zin die de laatste tijd lijkt te komen. De snelle opkomst van Bitcoin heeft ervoor gezorgd dat Wall Street en de grote bedrijven rechtop zitten en kennis nemen van de underdog-activaklasse. Hoogvliegende bankiers zoals Jamie Dimon (JP Morgan Chase) en Lloyd Blankfein (Goldman Sachs) lijken ongeveer om de dag van gedachten te veranderen over bitcoin, blockchain en cryptocurrencies. Aan boord klimmen van de blockchain-bandwagon is misschien niet wenselijk, maar het kan zeker niet meer worden genegeerd.

In de zakenwereld is perceptie alles. Daarom haasten bedrijven zich om ‘blockchain’ in hun bedrijfsmodel te integreren, zelfs als dat niet nodig is. De aandelen van sommige bedrijven schieten omhoog door louter het woord te noemen. Maar kunnen private blockchains echt de publieke lievelingen van cryptocurrency aan? De showdown ontvouwt zich en de spelers zijn klaar. Laten we ons klaarmaken om te rommelen!

In de Rode Hoek rode vlag

In mei van dit jaar (2018) verklaarde voormalig president van Goldman Sachs en voormalig adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, Gary Cohn in een CNBC-interview:

“Ik ben geen grote voorstander van bitcoin. Ik ben een voorstander van blockchain-technologie. Ik denk dat we op een gegeven moment een wereldwijde cryptocurrency zullen hebben waar de wereld het begrijpt en het is niet gebaseerd op mijnbouwkosten of kosten van elektriciteit of dat soort dingen. Het wordt een gemakkelijker te begrijpen cryptocurrency. “

Het rode kamp stelt dat de voordelen van gedistribueerde grootboektechnologie (DLT) op een meer gecontroleerde manier kunnen worden gebruikt. Verschillende bekende bedrijven richten hun inspanningen op het bouwen van enterprise-ready blockchain-oplossingen.

In de rode hoek stellen we u voor aan Hedera Hashgraph en IBM Hyperledger Fabric:

Hedera Hashgraph

Dankzij hun geconcentreerde marketinginspanningen heeft Hashgraph veel media-aandacht gekregen. Dr. Leemon Baird bedacht het Hashgraph-raamwerk in 2016 en gepatenteerd voor Swirlds, een bedrijf dat hij samen met Mance Harmon oprichtte. Swirlds ontwikkelt software voor private gedistribueerde applicaties.

Hedera is hun nieuwste project. Terwijl Swirlds zich concentreert op de particuliere sector, streeft Hedera naar de lucratieve kansen die openbare blockchains te bieden hebben.

Bestuur

Het platform is gebouwd op een gesloten bestuursmodel, wat betekent dat tot 39 organisaties uit verschillende industrieën en locaties over de hele wereld zullen beslissingen nemen over hoe de code wordt ontwikkeld en hoe de native cryptocurrency van het platform wordt beheerd en gedistribueerd door het systeem. Een soort decentralisatie alleen voor organisaties, zo u wilt.

“De Hedera Hashgraph Council zal zorgen voor bestuur voor een open, snel en eerlijk gedecentraliseerd grootboek dat is gebaseerd op het hashgraph-consensusalgoritme.”

Hashgraph gebruikt niet echt je typische blockchain-implementatie, maar gebruikt in feite iets dat lijkt op een gerichte acyclische grafiek (DAG) die zowel in IOTA als Nano wordt toegepast. Het maakt gebruik van wat bekend staat als een roddelprotocol.

Door de Crypto Watercooler

In roddelsystemen communiceren knooppunten op het netwerk willekeurig met elkaar. Terwijl ze ‘roddelen’ geeft elk knooppunt een ander knooppunt alle informatie die het momenteel op het netwerk heeft, bijvoorbeeld een geschiedenis van transacties. Na het ontvangen van deze informatie, zal dit knooppunt op zijn beurt roddelen naar andere knooppunten, enzovoort, enzovoort. Als gevolg hiervan zullen alle knooppunten consensus bereiken wanneer de juiste informatie zich over het netwerk verspreidt.

Blockchain maar geen bitcoin. De kracht van het roddelprotocol in Hashgraph

De kracht van het roddelprotocol in Hashgraph

Hedera zal tot 16 augustus 2018 geld inzamelen voor hun openbare blockchain-token. Helaas geldt dit op dit moment alleen voor geaccrediteerde investeerders. Hun tokenverkoop volgt het SAFT-proces (Simple Agreement for Future Tokens) dat in overeenstemming is met de SEC-voorschriften.

Hyperledger-stof

Hyperledger is een open-source samenwerking van blockchain-technologie door verschillende vooraanstaande bedrijven in sectoren zoals financiën, banken, toeleveringsketen, productie, enzovoort. Fabric is gemaakt op basis van een van de eerste hackathons van dit initiatief en de meeste code is bijgedragen door IBM, die hun project promoten als ‘het bouwen van open-source blockchain voor bedrijven’.

De IBM Hyperledger-aanpak heeft een iets andere kijk gekregen door plug-n-play blockchain-componenten te maken. Een specifieke consensusmethode nodig? Sluit hem gewoon aan. Heeft uw bedrijf al een identiteitsbeheersysteem? Sluit hem gewoon aan. Dat is de theorie.

Blockchain maar geen bitcoin. Een Hyperledger-blockchain in actie

Een Hyperledger-blockchain in actie

Enkele aanvullende belangrijke Fabric-concepten zijn:

  • Privé transacties
  • Vertrouwelijke contracten / kettingcode
  • Gegevens op basis van need-to-know
  • Modulaire consensus
  • Schaalbaarheid
  • Controleerbaarheid en identiteit

Misschien wel het belangrijkste verschil is dat Fabric geen native cryptocurrency bevat als onderdeel van de ontwikkeling ervan en er geen vereist is om te functioneren. Hyperledger Fabric zit stevig in het “blockchain maar niet bitcoin” -kamp!

In de Blue Corner Blauwe vlag

Ze zijn kampioenen van de cryptocurrency-revolutie en verdedigers van decentralisatie. Het blauwe kamp gelooft dat peer-to-peer-netwerken de toekomst zijn. Blockchains waarmee iedereen transacties met elkaar kan uitvoeren zonder tussenkomst van een derde partij.

In de blauwe hoek laten we je kennismaken met Bitcoin en Ethereum:

Bitcoin

Bitcoin is geboren uit de financiële crisis van 2008/9. Satoshi Nakamoto had genoeg van verdachte bankpraktijken. Door de geschiedenis heen hebben regeringen en centrale autoriteiten economieën vernietigd door onbetaalbare schulden en onbeperkt geld bij te drukken. Wat is erger, ze hebben toen burgers ingeschakeld om aan de rekening te voldoen. Hij / zij / zij zagen een manier om dat eindelijk allemaal te veranderen – Bitcoin:

1. Het is een kwestie van vertrouwen

Bij conventionele geldsystemen moeten we al ons vertrouwen stellen in een derde partij:

  • Kunnen we erop vertrouwen dat centrale banken de geldvoorraad van onze landen op een verantwoorde manier beheren??
  • Vertrouwen we dat banken ons toegang geven tot onze zuurverdiende rijkdom??
  • Zullen regeringen ons toestaan ​​om zaken te doen met wie we maar willen??

Helaas werken zeer vertrouwde systemen niet in het belang van de samenleving. In de jaren na de Europese financiële crisis van 2010/1 heeft de Griekse regering bijvoorbeeld (meerdere keren) kapitaalcontroles opgelegd om grote hoeveelheden contant geld van haar burgers af te snijden. Stel je voor dat je je hele leven bezig bent met het opbouwen van rijkdom, alleen om te horen dat je een maximaal € 60 ($ 69) per dag.

Bitcoin verandert dat allemaal. Het werkt een beetje als contant geld in uw portemonnee, u bezit het en u kunt ermee doen wat u wilt. Aangezien de wereldwijde bitcoin-blockchain uw transacties valideert, heeft u geen toestemming nodig om deze te openen of over te dragen.

2. Robuuste decentralisatie

De echte kracht van het bitcoin-grootboek ligt in het gedecentraliseerde karakter ervan. Autoriteit wordt gedelegeerd aan iedereen die de uitdaging wil aangaan om transacties te valideren. Geen enkele autoriteit kan transacties ongedaan maken en / of de regels wijzigen als en wanneer ze daar zin in hebben. Bitcoin is de eerste valuta waarmee waarde over de grenzen kan worden uitgewisseld zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over de grote broer!

Hier is een interessante liveweergave van bitcoin-knooppunten over de hele wereld.

Blockchain maar geen bitcoin. Een live-weergave van wereldwijde bitcoin-knooppunten

Een live-weergave van wereldwijde bitcoin-knooppunten

3. Eén knooppunt kan ze niet allemaal regeren

En nu komen we bij het vlees van wat een cryptocurrency maakt … nou ja, een cryptocurrency. Het vergt werk om transacties in een crypto-netwerk te valideren en werknemers (knooppunten) zullen daar terecht voor betaald willen worden. Door het ontwerp beloont het bitcoin-netwerk degenen die deze service verlenen. Het is een win-win-scenario, aangezien spelers strijden om het netwerk te beveiligen, kan geen enkele autoriteit zich ontwikkelen om het netwerk te besturen.

Aangezien bitcoin de eerste pionier is op het gebied van blockchain-technologie, is het de moeite waard om deze extra functies in gedachten te houden:

  • Schaarse voorraad – behoud zijn waarde
  • Open-source – iedereen kan alternatieven controleren, downloaden en creëren
  • Bestand tegen censuur – transacties uitvoeren zonder toestemming
  • Onveranderlijk – transacties kunnen niet worden teruggedraaid
  • Pseudoniem – identificatie is niet vereist

Raadpleeg onze uitgebreide gids voor een meer gedetailleerde bespreking van bitcoin.

Ethereum

Ethereum voegt die extra dimensie van flexibiliteit toe aan de cryptocurrency-ruimte door middel van slimme contractoplossingen. Het gedecentraliseerde applicatieplatform is de reden dat we de enorme stijging van het initiële muntenaanbod nu zien aan de gang.

Het is ook een sterk gedecentraliseerd netwerk met een groot aantal knooppunten die het netwerk beveiligen. Volgens Ethernodes heeft de Ethereum-blockchain zelfs ongeveer 3x zoveel knooppunten als bitcoin.

Raadpleeg onze uitgebreide gids voor een meer gedetailleerde bespreking van Ethereum.

Blockchain maar niet Bitcoin: de eindscore?

Terwijl bedrijven als Hedera en IBM doorgaan met hun blockchain-ambities, blijft een belangrijke vraag onbeantwoord. Hoe verschillen private blockchains eigenlijk van bestaande systemen??

Uw standaarddatabase bestaat al sinds de jaren 70 en blockchains zijn niets anders dan gedecentraliseerde databases. De innovatie zit hem in de decentralisatie van het netwerk, bij de distributie van stroom naar veel netwerkspelers. Niet alleen voor degenen aan de top van de piramide. Daarom, iedereen transacties op een netwerk moeten kunnen valideren.

Bitcoin-expert Andreas Antonopolous schetst dit beeld heel duidelijk:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=r2f0HlaRdgo]

Het lijkt er dan op dat de meeste bedrijven eigenlijk geen blockchains nodig hebben, omdat echte blockchains in strijd zijn met de doelstellingen van een traditionele organisatie.

Hedera beweert een openbare blockchain te bouwen, maar de Hashgraph-technologie is niet open-source en is eigendom van een bedrijf. Als gevolg hiervan is de code niet vatbaar voor publieke controle en moeten we opnieuw vertrouwen op het team en hun beloften. Hyperledger Fabric, aan de andere kant, beweert niet eens een cryptocurrency nodig te hebben. Dit roept de vraag op hoe hun blockchain daadwerkelijk onafhankelijk kan worden gecontroleerd.

U kunt een blockchain niet scheiden van de onderliggende valuta. Het token is essentieel voor decentralisatie en het stimuleren van de waarde van het netwerk. Het scheiden van de technologie van de onderliggende cryptocurrency is vergelijkbaar met het kopiëren en plakken van een systeem dat we al bijna 50 jaar hebben.

De game is jong en misschien is er nog tijd voor corporate blockchains om zichzelf te bewijzen. Maar voor nu tenminste, “Blockchain maar niet bitcoin” lijkt gewoon een marketingtruc te zijn.