Aangezien blockchain nu een grote rol speelt in elke discussie over cyberbeveiliging, is het niet verwonderlijk dat militaire organisaties over de hele wereld belangstelling tonen. Veilige communicatie is een voorbeeld van hoe militaire toepassingen met blockchain hun potentieel bewijzen.

De mogelijkheid om communicatie veilig tussen eenheden door te geven, is een van de meest fundamentele vereisten voor elke militaire organisatie, vooral in tijden van oorlog. Cybersecurity is uiteraard een andere grote overweging binnen de krijgsmacht. Gedecentraliseerde grootboeken, slimme contracten en gerelateerde technologieën bieden echter ook andere intrigerende mogelijkheden om bestaande problemen binnen de militaire ruimte op te lossen.

Blockchain militaire toepassingen in de praktijk

Militaire drone-technologie

Google onlangs haal de krantenkoppen vanwege zijn controversiële betrokkenheid bij Project Maven, gerund door het Amerikaanse ministerie van Defensie. Het project is bedoeld om het leger te helpen dronebeelden sneller te analyseren met behulp van AI en machine learning-technologie. Google-medewerkers verzochten het bedrijf om zich terug te trekken uit het project. Het bedrijf kondigde later aan dat het niet zou streven naar verlenging van het huidige contract, wat betekent dat zijn betrokkenheid in 2019 zou eindigen.

Afgezien van controverses, creëert de convergentie van AI en blockchain met drone-technologie formidabele mogelijkheden in militaire blockchain-toepassingen. Naast het in realtime analyseren en rapporteren van beelden, kan AI autonome drones aandrijven. Deze kunnen geheel zelfstandig vliegen, zonder enige tussenkomst of controle van een mens.

Blockchain kan de gegevens die worden verzameld door AI-aangedreven drones onveranderlijk en in realtime registreren. Het kan ook de vluchtbeslissingen en acties van de drone registreren. Met elke drone die werkt als onderdeel van een gedecentraliseerd netwerk, en als deze later wordt vernietigd, wordt alles wat hij heeft verzameld of uitgevoerd nog steeds opgenomen op de blockchain.

Cameradrones zijn de afgelopen jaren erg mainstream geworden. Hun eerste gebruik was echter in het leger. Drones voeren luchtaanvallen en verkenningsmissies uit om te voorkomen dat militairen gevaarlijke gebieden moeten betreden. Tot nu toe had elke drone echter een menselijke operator nodig.

Camera drone

Cam-drones worden gebruikt voor verkenningsmissies

Met behulp van autonome drones konden hele zwermen tegelijkertijd vliegen. De schade die door mensen bestuurde drone-aanvallen vandaag kunnen aanrichten, is aanzienlijk. Het is verbazingwekkend om te bedenken hoeveel vuurkracht een enorme zwerm autonome drones kan ontketenen op een stad of militaire basis..

Blockchain-slagschepen

Slagschepen zijn uitgerust met een breed scala aan verschillende bewapening. Kanonnen met verschillende vuurkracht, maar ook raketwerpers, torpedolanceerinrichtingen en luchtafweerbatterijen. Bij vijandelijk vuur moeten al deze wapens naadloos samenwerken. Dit is gebaseerd op sensorische technologie die is geïntegreerd met de wapencontrolesystemen. De marineschepen van veel landen, waaronder de VS, Japan en Spanje, vertrouwen op één systeem om dit te doen: het Aegis Combat System. Geloof het of niet, maar iteraties van dit systeem hebben de afgelopen vijf decennia zeeslagschepen aangedreven.

Ondanks zijn leeftijd is de Aegis een zeer geavanceerd stuk militaire technologie. Het maakt gebruik van een complex systeem van radars en krachtige computers om in een fractie van een seconde beslissingen te nemen. Het controleert de inzet van wapens en beslist wanneer en in welke richting er wordt geschoten – in een fractie van een seconde als reactie op externe dreigingen. Het heeft echter een cruciale zwakte: het is een gecentraliseerd systeem, een single point of failure. Schakel de Aegis uit en je kunt het schip neerhalen.

Slagschip

Het ziet er onverwoestbaar uit, maar niet zo onverwoestbaar als een blockchain-slagschip

Decentralisatie van wapencontrolesystemen

Blockchain maakt decentralisatie van rekenkracht over meerdere knooppunten mogelijk. Decentralisatie heeft duidelijke voordelen voor het aandrijven van een systeem als Aegis, leidend tot speculatie die blockchain is de toekomst van slagschipbesturingssystemen. Door gebruik te maken van de mogelijkheid van blockchains om te verifiëren dat alle knooppunten werken vanuit dezelfde set gegevens, kan het systeem de wapencontrole coördineren om bedreigingen te neutraliseren.

Lockheed Martin is de defensieleverancier die het Aegis Combat System produceert. In 2017 werkte het bedrijf samen met Guardtime Federal, dat in 2014 is opgericht om “exclusief de cyberbeveiliging en gerelateerde vereisten van het ministerie van Defensie, de Amerikaanse inlichtingengemeenschap, andere Amerikaanse overheidsdepartementen en de industriële gemeenschap die deze Amerikaanse overheidsorganisaties ondersteunt, te ondersteunen”.

Het partnerschap heeft ingeschakeld Lockheed Martin om blockchain op te nemen in hun supply chain-risicobeheer, softwareontwikkeling en systems engineering-processen. Het bedrijf is de eerste Amerikaanse defensie-aannemer die gedistribueerde grootboektechnologie implementeert. Het lijkt erop dat met dit snelle tempo van ontwikkeling en acceptatie, ‘blockchain-slagschepen’ binnenkort een van de blockchain-militaire toepassingen kunnen zijn die breder worden gebruikt..

Additieve productie

Additive manufacturing (AM) is de militaire term voor wat de meesten van ons zouden kennen als 3D-printen. Het Amerikaanse leger bouwt prototypes en onderdelen voor wapens en voertuigen met behulp van AM-methoden. Een jaar geleden, de Amerikaanse marine 3D-geprint een hele duikboot in slechts vier weken.

Onderzeeër

Stel je voor dat 3D-printen een van deze dingen is

Een van de redenen waarom AM er niet in is geslaagd om wijdverspreide acceptatie te krijgen in de toeleveringsketens van de productie, is de afwezigheid van een ‘digitale draad’. EEN 2016 Deloitte papier definieert de digitale draad als drie kerncomponenten: onbeperkt vermogen om gegevens op te slaan en ernaar te verwijzen, middelen om te identificeren of een ontwerp niet correct werkt of verbetering behoeft, en de schaalbaarheid om vooruit te komen in het productieproces, procesverbeteringen toepassen met behulp van gegevens verzameld van elke voorgaande stap.

De Amerikaanse marine heeft al het potentieel gezien dat blockchain kan brengen in AM-processen. Sinds 2017, het heeft begaan om blockchain te integreren in elke stap van een AM-operatie. Het op deze manier gebruiken van een decentraal netwerk voldoet aan de eisen van de digitale draad. Het biedt een veilige, theoretisch onbeperkte gegevensopslag. Het maakt ook het delen van gegevens over het hele AM-proces mogelijk met behulp van de knooppunten in het netwerk.

Blockchain zou ook een enabler kunnen blijken te zijn voor een brede acceptatie van AM in algemene productieketens in de komende jaren..

Laatste gedachten

De hier beschreven militaire toepassingen van blockchain geven enig inzicht in de richting die militaire operaties de komende jaren zouden kunnen innemen. Andere gebieden waar blockchain waarde kan toevoegen, zullen waarschijnlijk opduiken – waarvan sommige mogelijk niet bekend worden gemaakt aan burgers. De adoptie van blockchain wint aan kracht in veel verschillende sectoren. Het is onvermijdelijk dat militaire organisaties over de hele wereld ervoor willen zorgen dat ze voorop blijven lopen.