Blockchain-technologie kreeg voor het eerst wereldwijde bekendheid door de lancering van Bitcoin. Voor velen staat de financiële sector bovenaan de lijst wanneer blockchain-technologie wordt genoemd. Momenteel heeft de technologie zich verder ontwikkeld dan het cryptocurrency-veld en in een groot aantal sectoren. Smartphone-industrieën sluiten zich aan bij de blockchain-trein met verschillende technische reuzen die plannen onthullen om de eerste blockchain-smartphone te bouwen.

Wat is een blockchain-smartphone?

Er is geen unanimiteit over wat een blockchain-smartphone is. Details blijven onduidelijk over wat een blockchain-smartphone onderscheidt van een huidige smartphone. Daarom kun je je afvragen, wat is precies een blockchain-smartphone? Werkt het op Android, iOS of een op blockchain gebaseerd besturingssysteem? Welke functies worden geleverd met deze telefoons? Het is een beetje een mysterie.

Wat geen mysterie is, is het feit dat reguliere telefoonbedrijven concurreren om de eerste blockchain-smartphone te produceren. Dit komt nadat Sirin Labs, een in Zwitserland gevestigd bedrijf, vorig jaar de intentie had aangekondigd om ‘s werelds eerste blockchain-smartphone te produceren. Dit jaar kondigde HTC ook aan dat het van plan is om een ​​blockchain-smartphone te bouwen, de HTC Exodus genaamd.

Dit artikel gaat in op de verschillende blockchain-enabled smartphones die momenteel op de markt worden aangeboden. Er wordt ook gekeken naar de verschillende functies waarmee fabrikanten de telefoons willen uitrusten. Ten slotte zullen we proberen erachter te komen welke aspecten van de telefoon consumenten kunnen aanspreken.

Blockchain-smartphone-aanbiedingen

De Finney-smartphone

Finney Blockchain-smartphone

De eerste op de lijst met blockchain-smartphoneaanbiedingen is de Finney-smartphone, met dank aan Sirin Labs. De Finney-smartphone wordt een “futuristisch telefoonapparaat voor het blockchain-tijdperk” genoemd en heeft een prijskaartje van $ 1.000. Dit is verrassend goedkoop, aangezien het vorige apparaat van Sirin Lab een zeer duur prijskaartje had $ 14.000. De bescheiden prijs van $ 1.000 is de manier waarop Sirin Lab ervoor zorgt dat het apparaat een nog groter publiek aanspreekt.

Hoewel de telefoon ergens dit jaar op de markt komt, heeft hij een aantal forse specificaties. Het soort dat je zou verwachten van een vlaggenschipapparaat. Het toestel biedt een Qualcomm Snapdragon 845-chipset, samen met 128GB opslaggeheugen en 6GB werkgeheugen. Het heeft ook een 3280 mAh-batterij, een 6 inch 18: 9-scherm, een 12 MP camera aan de achterkant en een 8 MP selfie-camera aan de voorkant. De telefoon heeft ook een speciale SD-geheugenkaartsleuf met ondersteuning voor maximaal 2 TB uitbreidbaar geheugen.

De Finney-smartphone zal naar verwachting een ingebouwde crypto-portemonnee voor koude opslag hebben die ondersteuning biedt voor belangrijke cryptocurrencies. De portemonnee wordt geactiveerd via een fysieke beveiligingsschakelaar die alle niet-versleutelde communicatie uitschakelt wanneer deze wordt ingeschakeld. De portemonnee blijft offline tenzij deze opzettelijk wordt geactiveerd.

De HTC Exodus

HTC Exodus blockchain-smartphone

Concurreren met Sirin Labs om de eerste blockchain-smartphone te maken, is het Taiwanese elektronicabedrijf HTC. Eerder dit jaar onthulde HTC plannen om een ​​blockchain-smartphone te lanceren met de naam HTC Exodus. De HTC Exodus is de poging van HTC om het blockchain-ecosysteem te vergroten door mobiele gebruikerservaring naar de DApp-gemeenschap te brengen. Ze zijn van plan de telefoon in het derde kwartaal van dit jaar uit te brengen.

Volgens informatie op hun site zal de HTC Exodus ondersteuning bieden voor een koude portemonnee, samen met belangrijke herstelfuncties. Elke telefoon zal ook fungeren als een knooppunt op de blockchain, waardoor meer individuen kunnen deelnemen aan blockchain-gebaseerde activiteiten. Het opvallende kenmerk van de telefoon is het kenmerk voor sleutelherstel, dat de cryptocurrency-ruimte hard nodig heeft. Het blijft onduidelijk hoe HTC dit mogelijk gaat maken.

Hoewel er nog steeds niet genoeg details over de telefoon zijn, onthult Phil Chen, de chief crypto officer van het bedrijf, dat ze wereldwijd tienduizenden reserveringen hebben ontvangen. Hij zei ook dat het bedrijf nauw samenwerkt met de game-ontwikkelaars van CryptoKitties. Ze zijn van plan de game voorgeïnstalleerd op hun apparaten aan te bieden, te beginnen met de HTC U12 plus. Er gaan ook geruchten dat de telefoon ondersteuning zal hebben voor cryptocurrency-mining, maar dat moet nog worden geverifieerd.

Andere Blockchain-smartphone-aanbiedingen

Sirin Labs en HTC zijn niet de enige bedrijven die van plan zijn om blockchain-smartphones te bouwen. Een start-up met de naam Swiss Bank probeert ook zijn eigen blockchain-smartphone, BitVault, te lanceren. Het bedrijf verwijst naar BitVault als ‘s werelds eerste blockchain’ cryptocommunicator ‘. Het apparaat biedt ondersteuning voor beveiligd berichtenverkeer, browsen, gecodeerde spraak- en videogesprekken en veilige overdracht van video’s en foto’s via een privé-blockchain.

BitVault blockchain-smartphone

Een ander bedrijf dat van plan is mee te doen aan de blockchain-smartphonerace is Blacture. Blacture is van plan zijn blockchain-smartphone onder de naam Motif te introduceren. Volgens hun site zal de Motif-smartphone digitale codering gebruiken om gegevens te beveiligen. Gebruikers van de telefoon verdienen ook symbolische beloningen als ze winkelen bij goedgekeurde en geaccrediteerde online winkels. Deze beloningstokens worden ingewisseld met een Blacture-betaalpas.

Motief blockchain-smartphone

Is de wereld klaar voor een blockchain-smartphonetoekomst?

Zowel de Finney-smartphone als de HTC Exodus hebben ondersteuning voor cold wallets. Dit is een onfeilbare functie die sommige van de reguliere gebruikers kan aanspreken. Welke prikkels zijn er echter om de regelmatige gebruiker van cold wallet-apparaten te overtuigen om over te stappen? Ze kunnen net zo goed hun gewone hardwareapparaten blijven gebruiken, want de telefoon biedt geen verschil met hun huidige situatie.

Het gerucht gaat dat de HTC Exodus mogelijk ondersteuning biedt voor cryptocurrency-mijnbouw. Hoewel je je af kunt vragen hoe HTC van plan is deze functie beschikbaar te maken. Huidige mijnbouwplatforms profiteren van verschillende grafische kaarten en ASIC’s die een overmatige hoeveelheid elektriciteit nodig hebben om te functioneren. Om nog maar te zwijgen van het feit dat de batterijcapaciteit van de telefoon minimaal is in vergelijking met de hoeveelheid elektriciteit die mijnbouwplatforms verbruiken. Het blijft onduidelijk hoe een handheld-apparaat in staat zou zijn om cryptocurrency te delven.

Of de wereld klaar is voor blockchain-smartphones blijft de vraag. HTC’s tienduizenden reserveringen voor de HTC Exodus laten een aanzienlijke vraag naar deze toestellen zien. Deze cijfers kunnen echter de vroege consumenten vertegenwoordigen die altijd voorop lopen bij het adopteren van nieuwe producten. Ook al klinkt het idee van blockchain-smartphones geweldig, het blijft onzeker hoe de wereld erop zal reageren.