Crypto Crimes: ICO Scams, Robbery and Money Laundering

De stijgende populariteit van cryptocurrency en blockchain-technologie heeft de wereld veel voordelen opgeleverd; dit is echter niet zonder een paar keerzijden. Onderweg hebben we ook een stijging gezien van het aantal cryptocurrency-misdrijven. Van ontvoeringen tot het witwassen van geld en nog veel meer soorten misdaad, politie en regeringen over de hele wereld proberen hun inspanningen te coördineren om cryptocriminelen te stoppen. In dit artikel zullen we enkele voorbeeldgevallen bekijken en bekijken hoe de politie hiermee omgaat.

ICO-oplichting

ICO-oplichting is een van de meest voorkomende soorten cryptocurrency-misdrijven. Projectteams zijn vaak volledig fictief. Zoals bij elke ICO, sturen investeerders ETH, BTC, USD en / of andere valuta’s naar de portemonnee van het project. Het enige verschil is dat nepprojecten het geld behouden en er helemaal geen tokens voor teruggeven. Meestal gaat het bij deze oplichting gepaard met nepprofielen van projectteams, die soms omvatten zelfs grote namen als Richard Branson.

Kevin BalengerEen ICO voor een project genaamd Miroskii gebruikte een foto van acteur Ryan Gosling voor een profiel van een nep-grafisch ontwerper genaamd “Kevin Belanger”. Hoewel het voor sommige of zelfs voor de meeste mensen duidelijk lijkt dat dit een nepprofiel was, beweerde deze frauduleuze ICO eigenlijk $ 830.000 te hebben opgehaald. Er is weinig bekend over de gevolgen van een dergelijke zwendel, aangezien er momenteel geen informatie online is over eventuele aanklachten tegen het project. Zelfs de projectwebsite draait nog​je zult het profiel van “Kevin Belanger” of iemand anders in het team echter niet meer vinden.

Het probleem met de ICO-zwendel is zo erg dat de Federal Trade Commission (FTC) van de Verenigde Staten dit zal bespreken als onderdeel van zijn workshop in Chicago op 25 juni 2018 aan DePaul University. Een van de grootste problemen met ICO-zwendel is het algemene gebrek aan regelgevend kader voor publieke fondsenwerving op nationaal niveau. In de VS zijn staten als Texas bijvoorbeeld het meest proactief geweest het verbieden van bepaalde cryptocurrency-projecten en ICO’s die als frauduleus worden beschouwd.

Diefstal

Het is al erg genoeg wanneer iemand geld verliest als gevolg van een cryptocurrency exchange hack of een ICO-zwendel, maar er zijn nog ergere manieren om geld gestolen te krijgen. Er zijn nogal wat gevallen van diefstal en ontvoeringen waarbij cryptocurrency betrokken is. Tijdens een dergelijk incident in Dubai, een bende van tien personen deed alsof ze de leiding hadden over het uitgeven van verplichte handelslicenties voor cryptocurrency. Twee broers die handelsvergunningen wilden kopen, hadden ongeveer $ 1,9 miljoen in contanten bij zich. De bende die zich voordeed als de uitgevers van handelsvergunningen, stal het geld van de twee broers en viel hen ook aan. Sindsdien zijn de tien verdachten opgepakt en doorverwezen naar officieren van justitie.

Louis Meza

Bij een ander incident, Louis Meza, zelfs een man uit New Jersey ontvoerde zijn vriend en stal $ 1,8 miljoen aan cryptocurrency. Meza lokte zijn vriend in een minibusje en een schutter richtte een pistool op de vriend en eiste zijn wachtwoordzin van 24 woorden om toegang te krijgen tot de Ledger Nano S-portemonnee van het slachtoffer. Meza plunderde ook het appartement van het slachtoffer en stal een grootboek en andere informatie. Hoewel veel cryptocurrencies zijn ontworpen om de overboekingsfondsen onvindbaar of op zijn minst moeilijk te volgen te maken, maakte Meza twee belangrijke fouten.

Ten eerste was er een bewakingsvideo waarin hij het appartement van het slachtoffer binnenging. Ten tweede gebruikte hij een populaire cryptocurrency-uitwisseling om gestolen geld over te boeken van ETH naar BTC. Het openbare adres van het account bevatte zijn eigen naam, die veel bewijs leverde dat Meza met de misdaad in verband bracht. Meza pleitte niet schuldig aan grote diefstal, ontvoering, beroving en aanverwante zaken bij zijn voorgeleiding in het Hooggerechtshof van Manhattan in december 2017. De rechter beval $ 1 miljoen borgtocht of $ 500.000 contante borgtocht.

Geld witwassen

Er zijn al enkele grootschalige gevallen van witwassen via cryptocurrency. Thomas Mario Costanzo zou cryptocurrencies hebben gebruikt om witwassen van opbrengsten voor drugsdealers. Costanzo werd gearresteerd tijdens een USDHS-gecoördineerde inval in april 2017. Uit bewijs blijkt ook dat Costanzo crypto gebruikte om drugs te kopen en een online cryptocurrency-uitwisselingsservice aanbood voor andere mensen om drugs te kopen zonder het vereiste KYC-authenticatieproces toe te voegen.

De mogelijke straf voor dergelijke misdrijven is vrij fors. De vijf aanklachten tegen Costanzo kunnen een maximumstraf van 20 jaar gevangenisstraf, een boete van $ 250.000 of een combinatie van beide opleveren. Bovendien kunnen alle cryptocurrencies die bij deze misdaden worden gebruikt, worden weggenomen door het Amerikaanse ministerie van Justitie. De veroordeling vindt plaats op 11 juni 2018.

Er zijn zelfs enkele gevallen geweest waarin internationale samenwerking op het gebied van rechtshandhaving vereist was. Een recent voorbeeld betrof autoriteiten uit Finland, Spanje, de Verenigde Staten en Europol. In dit geval werden 137 personen onderzocht en 11 werden uiteindelijk in april 2018 gearresteerd. Oorspronkelijk hebben criminelen drugsgeld van Spanje naar Colombia witgewassen met behulp van creditcards.

De groep realiseerde zich dat ze snel overschakelden op cryptocurrencies na het besef van de gemakkelijke traceerbaarheid van traditionele bankrekeningen. Desalniettemin konden wetshandhavingsfunctionarissen van Europol criminelen opsporen door crypto-naar-fiat-wisseltransacties (Colombiaanse peso’s) te monitoren. Europol heeft verklaard dat het zich ertoe verbindt zijn functionarissen aanvullende training op het gebied van het opsporen van cryptocurrency te geven. Het zal ook blijven coördineren om een ​​einde te maken aan dergelijke misdrijven, zowel binnen de EU als daarbuiten.

Europol

De toekomst van cryptomisdaden

Ongetwijfeld zullen misdaden die verband houden met cryptocurrency blijven stijgen naarmate de populariteit van cryptocurrency in het algemeen toeneemt. Hoewel er veel goede aspecten zijn van een op cryptovaluta gebaseerde economie (d.w.z. grotere transactieprivacy, controle van gebruikers over fondsen en vrijheid van kapitaalstroom), brengen dezelfde voordelen nieuwe potentiële uitdagingen met zich mee voor het stoppen van misdaden van het heden en de toekomst. In sommige gevallen kunnen criminelen nog steeds bewijs achterlaten dat kan worden opgespoord.

Het is echter ook waarschijnlijk dat cryptocurrency-misdrijven ingewikkelder en mogelijk zelfs moeilijker te stoppen zullen worden dan traditionele misdrijven die aan fiat-valuta zijn gekoppeld. Naarmate criminelen slimmer worden, is het duidelijk dat wetshandhavingsinstanties op de hoogte moeten blijven van veranderingen in opkomende technologieën in verband met criminele activiteiten.