Mijnbouw heeft veel kansen gecreëerd voor diegenen die geïnteresseerd zijn in cryptocurrency, maar er zijn ook een paar uitdagingen voor degenen die hun eigen mijnactiviteiten willen starten. Een van de grootste problemen is het tekort aan GPU’s. In dit artikel zullen we kijken naar wat enkele van ‘s werelds beste GPU-fabrikanten hierover zeggen en ook proberen we te bepalen of er een einde in zicht is voor GPU-tekorten. Laten we eerst eens kijken waarom er in de eerste plaats een GPU-tekort is.

Waarom is er een GPU-tekort??

Nu de grote vraag naar mijnbouwapparatuur voor cryptocurrency alleen maar blijft groeien, waarom hebben GPU-fabrikanten zoals Nvidia en AMD hun productie dan niet opgevoerd? Als het antwoord op de tekorten eenvoudig was, zou het probleem immers al zijn opgelost. Zo zou de productie de vraag kunnen bijhouden. Het belangrijkste probleem is een wereldwijd tekort aan dynamisch willekeurig toegankelijk geheugen (DRAM), die wordt gebruikt in videogeheugentypen zoals GDDR5 en HBM2. Sinds ‘s werelds grootste geheugenfabrikanten in 2017 hun DRAM-producten zijn gaan wijden aan fabrikanten van mobiele telefoons, zijn bedrijven als Nvidia en AMD beperkt in het aantal GPU’s dat ze kunnen produceren.

Hoe duur zijn GPU’s?

Het antwoord op deze vraag hangt er echt van af wanneer u hem stelt. Volgens statistieken van januari 2018, de prijzen van populaire GPU’s waren destijds veel hoger dan in voorgaande jaren. De belangrijkste katalysator voor de prijsstijging was de bloeiende cryptocurrency-markt. De prijzen voor AMD’s Vega GPU’s gingen bijvoorbeeld van de oorspronkelijke prijs van $ 400 naar ongeveer $ 1000 in januari 2018. Nvidia’s GTX 1080s en GTX 1080 stegen ook met een paar honderd dollar. De prijzen voor lagere eenheden stegen echter niet zo veel. Tijdens het eerste kwartaal zijn de prijzen van GPU’s met maar liefst 50% gedaald. Statistieken wijzen uit dat de GTX 1080 Ti-prijs van de Zotac van $ 1.400 naar ongeveer $ 919 ging. GPU-prijsdalingen houden rechtstreeks verband met dalingen in cryptoprijzen gedurende het grootste deel van Q1.

GPU-prijzen

Het standpunt van Nvidia

Op de GTC-conferentie van Nvidia, gehouden op 27 maart 2018, zei CEO Jensen Huang gaf een paar opmerkingen over het probleem van GPU-tekorten. Volgens zijn verklaringen is Nvidia van plan zich te blijven inzetten voor het produceren van voldoende eenheden voor gaming en werkstations. Hij wenst ook dat de producten van Nvidia door kopers voor deze doeleinden worden gebruikt. Voor gamers was het de laatste tijd moeilijk om toegang te krijgen tot veel van de producten van het bedrijf. Dus wat is de oplossing? Volgens Huang zal het bedrijf simpelweg meer eenheden moeten produceren om aan de eisen van de gaming- en cryptocurrency-gemeenschappen te voldoen.

Voor het bedrijf van Nvidia is de toegenomen vraag als gevolg van de stijgende populariteit van cryptocurrency een zeer positief teken. Het bedrijf moet echter ijverig werken om meer eenheden te produceren te midden van het tekort aan DRAM-aanbod. Zelfs als het DRAM-probleem is opgelost, kan het produceren van veel eenheden in afwachting van meer cryptocurrency-mijnwerkers die de markt betreden, als een risico worden beschouwd vanwege het potentieel voor prijsdalingen. Desalniettemin lijkt Nvidia bereid de uitdaging aan te gaan en de potentiële voordelen van cryptomining te omarmen. Over het algemeen zijn Huang en het Nvidia-team gefocust op de toekomst van Nvidia in gaming, maar lijken ze vertrouwen te hebben in de toekomst van cryptomining en de rol ervan in de verkoop van Nvidia..

Jensen Huang

AMD’s standpunt

Hoewel Nvidia vertrouwen lijkt te hebben in de toekomstige vraag van consumenten naar GPU’s met het oog op cryptocurrency-mijnbouw, heeft AMD een iets andere houding. Het bedrijf is veel voorzichtiger en ziet cryptocurrency-mining niet zo positief als Nvidia. Hier is een officiële verklaring van AMD’s jaarlijkse bedrijfsrapport, die werd uitgebracht in februari 2018.

“De markt voor cryptocurrency is onstabiel en de vraag kan snel veranderen. China en Zuid-Korea hebben bijvoorbeeld onlangs beperkingen ingesteld op de handel in cryptocurrency. Als we niet in staat zijn om de risico’s te beheersen die verband houden met een afname van de vraag naar cryptocurrency-mijnbouw, kunnen onze GPU-activiteiten aanzienlijk nadelig zijn. “

Hoewel het bedrijf niet rekent op de aanhoudende vraag van cryptocurrency-mijnwerkers, streeft het er toch naar om voldoende GPU’s te produceren om aan de potentiële vraag te voldoen.

amd

Voortdurende uitdagingen en mogelijke oplossingen

Hoewel sommige mensen voorspelden dat de opkomst van ASIC-mijnbouwfabrikanten zoals Bitmain de markt zou overnemen, was dit nog niet het geval. Aanvankelijk leken ASIC-mijnwerkers bijna onoverwinnelijk, maar dit is sindsdien vrij snel veranderd naarmate meer cryptocurrency-projecten en -gemeenschappen hun mening gaven over de noodzaak van ASIC-weerstand en decentralisatie van tokenvoorraden. Hoewel BTC kan worden ontgonnen via ASIC’s, hebben veel andere projecten zich tegen deze vorm van mijnbouw verzet.

Wat betekent dit voor grote GPU-fabrikanten zoals AMD en Nvidia? Hoewel het positief is dat meer mensen bereid zijn om hun producten in de toekomst te gebruiken, is het feit dat ze vanwege DRAM-tekorten niet meer GPU’s kunnen produceren om aan de vraag van de consument te voldoen, enigszins ontevreden. Naarmate meer projecten zoals Monero een proactieve houding aannemen in ASIC-resistentie, lijken AMD en Nvidia vast te zitten met een leveringsprobleem op de lange termijn. Als echter meer DRAM-fabrikanten in staat zijn om meer middelen te besteden aan GPU-fabrikanten in plaats van aan fabrikanten van mobiele telefoons, kan dit probleem heel goed tijdig worden opgelost..

Wanneer zullen de prijzen dalen?

Kijkend naar de aanbodzijde van deze vergelijking, kan niemand echt een duidelijk antwoord geven over wanneer de benodigde componenten om de GPU-productie op te schalen beschikbaar zullen zijn. Totdat het DRAM-tekort is verholpen, lijken de prijzen allemaal af te hangen van de vraagzijde van deze vergelijking.

Tot nu toe hebben we enkele tekenen gezien dat GPU-bedrijven in staat waren om te voldoen aan de vraag van cryptocurrency-mijnwerkers in Q1 2018.Met de bullish cryptocurrency gemarkeerd in de eerste maand van Q2 2018, zullen waarschijnlijk meer mensen willen blijven toetreden tot de markt voor cryptocurrency-mijnbouw omdat er kansen zijn voor potentiële winsten voor zowel bedrijven als individuen.