De ICO is de go-to-methode geworden voor blockchain-startups om hun nieuwe ondernemingen te crowdfunding. In januari 2017 publiceerde Vitalik Buterin echter zijn idee voor een nieuw model dat de ICO verbetert: de DAICO. Het acroniem is een samentrekking van DAO en ICO, wat staat voor ‘Decentralized Autonomous Initial Coin Offering’.

Wat is een DAICO en hoe werkt het??

Het concept van de DAO bestaat al een tijdje. Het idee is dat je een organisatie kunt vormen op basis van gedecentraliseerd stemmen. De DAO is plat van structuur, zonder de hiërarchie die typerend is voor een traditionele organisatie.

De DAO is gebaseerd op slimme contracten, die beslissingen regelen op basis van stemmen die door zijn leden zijn uitgebracht. In een vorig artikel, CoinCentral-redacteur Steven Buchko besprak hoe een dergelijke organisatie zich uiteindelijk zou kunnen ontwikkelen om zichzelf volledig autonoom te runnen, zonder zelfs maar menselijke tussenkomst nodig te hebben.

Toen hij het DAICO-concept introduceerde, Vitalik Buterin legde uit hoe de functies van de DAO kunnen worden gebruikt om het huidige ICO-model te verbeteren. De DAICO begint als een slim contract dat is opgesteld door een team dat een bepaald project wil financieren. Het contract is aanvankelijk ingesteld in de modus “contributie”. Individuen die in het project willen investeren, kunnen ETH investeren in ruil voor de tokens van het project zelf.

De voorwaarden van de investering kunnen door het team worden bepaald. Ze kunnen bijvoorbeeld doppen of KYC-maatregelen nemen. Aan het einde van de inlegperiode kunnen er geen verdere investeringen meer worden gedaan. Token-saldi worden ingesteld en daarna kunnen de projecttokens worden verhandeld.

Investeerderscontrole over projectfinanciering

Zodra de financieringsperiode voorbij is, verandert het slimme contract in “tik” -modus. De tap bepaalt het bedrag dat het projectteam binnen een bepaalde tijd uit de fondsen kan opnemen. Dit is in tegenstelling tot het gebruikelijke ICO-model, waarbij het projectteam vanaf het begin toegang heeft tot alle ingezamelde fondsen. Het creëert effectief een budget voor het projectteam.

Een kraan

Live action shot van een kraan.

Er is ook een mechanisme in het slimme contract waarbij investeerders kunnen stemmen over het al dan niet verhogen van de kraan, d.w.z. het budget verhogen op basis van een verzoek van het ontwikkelteam. Bovendien kunnen investeerders stemmen voor het slimme contract om zichzelf te vernietigen, dat automatisch alle geïnvesteerde ETH-tokens terugbetaalt.

Voordelen van de DAICO

Door de controle over de projectfinanciering in handen van investeerders te leggen, biedt het DAICO-concept een potentieel investeringsscenario met een lager risico dan het normale ICO-model. Door vanaf de eerste dag toegang te geven tot een enorme pool van geïnvesteerde fondsen, ontstaat het risico van een zwendelproject waarbij het team gewoon snijdt en rent met het ingezamelde geld.

Zelfs als het team legitiem is, kunnen ze twijfelachtige uitgavenbeslissingen nemen. Als investeerders met het DAICO-model niet tevreden zijn met de voortgang van het project of als ze denken dat het team geld verspilt, hebben ze de mogelijkheid om op terugbetaling te stemmen.

De DAICO dwingt teams om transparant te zijn met investeerders over de voortgang van het project waarin ze hun vertrouwen en geld hebben gestoken. Hoewel sommige ICO’s demonstreren nu dat de markt volwassen wordt, zijn scam ICO-rapporten nog steeds maar al te vaak.

Door geld te druppelen aan het ontwikkelingsteam, is er ook een verminderd risico dat het team de motivatie verliest om het product daadwerkelijk te ontwikkelen zodra de opwinding en opwinding van de ICO is verdwenen..

Aangezien de geest van cryptocurrencies gericht is op decentralisatie, biedt het gedecentraliseerde stemmechanisme van de DAICO een soort mooie logica ten opzichte van een normale ICO. De ideeën achter de DAICO roepen de vraag op: zou moeten alle fondsen die in een blockchain-project zijn geïnvesteerd, worden onmiddellijk beschikbaar gesteld aan een gecentraliseerd team, om te besteden zoals ze willen?

Uitdagingen van de DAICO

De DAICO lijkt veel voordelen te bieden ten opzichte van een normale ICO. Er zijn echter nog steeds uitdagingen. Het concept van de DAO bestaat misschien al een tijdje, maar er zijn nog maar een paar voorbeelden van DAO’s die nu actief zijn. In termen van kiezersaantallen lijkt geen enkele bijzonder groot te zijn.

Dit is belangrijk omdat gedecentraliseerd stemmen op schaal nog steeds uitdagingen met zich meebrengt om ervoor te zorgen dat de kiezersgemeenschap volledig betrokken is. Kiezers moeten ook alle overwegingen begrijpen rond waar ze op stemmen. We mogen de uitdagingen van gemeenschapsbeheer – over meerdere jaren – niet onderschatten in een project dat afhankelijk is van gedecentraliseerd stemmen.

Casestudy DAICO – The Abyss

De afgrond is de allereerste DAICO. Het project zelf is een op blockchain gebaseerd distributieplatform voor videogames. Het op de markt brengen van een videogame brengt momenteel enorme overheadkosten met zich mee voor marketing en promotie. Het Abyss-platform zal een motiverend verwijzingssysteem bieden. De gebruikers zullen profiteren van verwijzingen en deelname aan in-game-activiteiten.

Zo’n systeem zal de overheadkosten voor ontwikkelaars die hun game op de markt brengen aanzienlijk verminderen. Het betekent dat de meest populaire spellen automatisch een betere zichtbaarheid krijgen binnen het netwerk.

Zonder afbreuk te doen aan de verdiensten van het project zelf, maakt het feit dat The Abyss wordt uitgevoerd als de allereerste DAICO er een zeer interessant project van om naar te kijken. U kunt de regels van de DAICO lezen op de projectwebsite. Ze zijn meestal gericht op het creëren van een robuust kader voor fraudebestrijding.

Alleen tokenhouders buiten het projectontwikkelingsteam komen bijvoorbeeld in aanmerking om te stemmen over de projectfinanciering. Projectteamleden die tokens bezitten, komen niet in aanmerking om te stemmen. Er zijn protocollen om misbruik door grote tokenhouders zoals beurzen te voorkomen. Het gewicht van de stemmen van elk lid wordt beperkt door een maximum van tokens. Dergelijke maatregelen zijn bedoeld om bescherming te bieden tegen een aanval van 51%.

De verkoop van Abyss-token werd eind mei gesloten. Het bracht meer dan $ 15 miljoen op en het team wil nu begin 2019 de eerste versie van het platform lanceren.

Als dit proof of concept uitkomt, zal het interessant zijn om te zien hoe de DAICO zich ontwikkelt. Misschien zullen we in de toekomst zien dat het model wordt aangenomen als een meer algemeen crowdfunding-mechanisme voor blockchain-startups.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me