De grootste bruikbaarheidsproblemen van Blockchain oplossen

Blockchain-technologie heeft een lange weg afgelegd sinds de begindagen van Bitcoin dark web-transacties. We hebben nu specifieke blockchains voor bijna elk doel en elke branche, en enkele van ‘s werelds slimste innovators betreden het veld. Met al deze innovatie moeten we echter nog zien dat cryptocurrency een belangrijke rol speelt in het dagelijkse leven van de meeste mensen.

De reden? Slechte bruikbaarheid. Blockchain-technologie zorgt voor een ongeëvenaard niveau van beveiliging en fondsbezit. Maar omdat de ruimte nog in zijn saladedagen zit, gaat dit meestal ten koste van makkelijk te gebruiken producten. En voor de meeste mensen is die afweging het niet waard.

Laten we eens kijken naar enkele van de grootste bruikbaarheidsproblemen waarmee de branche momenteel wordt geconfronteerd, en hoe we deze kunnen oplossen.

Sleutels, zaden en nog meer sleutels

Er zijn veel complexe snaren u moet opslaan om uw cryptocurrency veilig en gezond te houden. Jij hebt:

  • openbare sleutels om geld te ontvangen en saldi op te zoeken,
  • privésleutels om toegang te krijgen tot fondsen en transacties te doen, en
  • herstel zaden als een vorm van back-up.

Vaak hebt u uw privésleutel of herstelzaad nodig om toegang te krijgen tot uw portemonnee. Als u gewend bent aan het klassieke gebruikersnaam- en wachtwoordformaat van traditioneel internetbankieren, kunnen deze nieuwe criteria intimiderend zijn.

Lisk inlogscherm

De Lisk-wachtwoordzin bestaat uit 12 willekeurige woorden. Niet de gemakkelijkste om te onthouden.

Alsof je niet genoeg hebt om te onthouden, veel munten hebben ook hun eigen portemonnee met een unieke set sleutels en zaadjes. Dus als je dacht dat het moeilijk was om drie zinnen op te slaan, laten we zeggen dat het niet eenvoudiger wordt.

Een sleutel om ze allemaal te regeren

Er zijn een paar verschillende benaderingen die bedrijven volgen om dit probleem aan te pakken:

Bij sommige hardware wallets zoals de Ledger Nano S kun je een pincode invoeren om toegang te krijgen tot je cryptocurrency. Dit helpt echter niet als u uw fysieke portemonnee verliest of uw pincode vergeet. Om weer toegang te krijgen, moet u nog steeds een herstel-seed van 24 woorden invoeren. Een stap in de goede richting maar nog steeds problematisch.

ledger nano s pincode

Met de Edge-portemonnee logt u niet alleen in met een standaard gebruikersnaam en wachtwoord, maar kunt u ook een back-up van uw account maken met dezelfde informatie. U kunt ook inloggen met een pincode of ID aanraken op uw mobiele telefoon.

Dit lijkt misschien handig, maar het vormt een veiligheidsrisico. Gebruikersnamen en wachtwoorden zijn notoir gemakkelijk te raden. En als u inloggegevens van een ander account opnieuw gebruikt, betekent dit dat een gegevenslek in het ene kan uw geld in het andere verdwijnen.

Bij het afwegen van veiligheid en eenvoud is er altijd een kwestie van geven en nemen. Het opofferen van enige veiligheid op korte termijn kan echter een noodzakelijk kwaad zijn om de bevolking een product te bieden dat intuïtief genoeg is om de overstap de moeite waard te maken.

“Heb ik dat goed gestuurd?”

Als u ooit heeft geprobeerd een cryptocurrency-transactie uit te voeren, weet u dat het een proces is dat maar al te vaak gevuld is met angst, terwijl u wacht tot uw geld vrij is. Wanneer elke transactie permanent wordt vastgelegd op een onveranderlijke blockchain, kunnen zelfs kleine fouten schadelijk zijn.

“Heb ik het bestemmingsadres correct ingevoerd? Verstuur ik het juiste type cryptocurrency? Waarom wordt mijn transactie bevroren na twee bevestigingen? ” De zorgwekkende vragen stapelen zich op.

Dit proces moet worden verbeterd om een ​​aanzienlijke acceptatie te krijgen. Je typische, alledaagse Joe wil niet driemaal controleren of hij correct “1A1zP1eP5QGefi2DMPTfTL5SLmv7DivfNa” heeft ingevoerd om een ​​paar satoshis naar een vriend te sturen. Vergelijk dit met een app als Venmo, waar je alleen een gebruikersnaam nodig hebt om geld te verzenden, en je begint echt te zien hoe moeilijk cryptocurrency-transacties kunnen zijn..

De marge voor fouten verkleinen

Sommige grootschalige projecten pakken deze problemen al aan. Ethereum heeft een voorstel voor ERC223-tokens om ERC20 als netwerkstandaard te vervangen. Dit voorstel zou voorkomen dat u uw geld verliest als u probeert ze naar een niet-ERC223 smart contract te sturen, waarmee een miljoenenprobleem van geblokkeerde fondsen wordt opgelost.

Andere cryptocurrency-projecten zijn bedoeld om openbare adressen te koppelen aan gebruiksvriendelijkere informatie, zoals een e-mailadres, gebruikersnaam of telefoonnummer. Banano-munt, de ietwat serieuze running gag van de Nano-gemeenschap, gaat zelfs zo ver dat openbare sleutels worden gekoppeld aan cartoon monKeys.

Maar nogmaals, dit heeft zijn kosten. De willekeurige letters en cijfers van een openbare sleutel geven u een anonimiteitslaag die verdwijnt wanneer u deze koppelt aan persoonlijke informatie.

Door technologie geïnspireerde gebruikerservaring (UX)

De meeste computerprogrammeurs zijn van nature geen ontwerpers, en dat is te zien. Hoewel de onderliggende technologie is het belangrijkste onderdeel van een blockchain-product, het gebrek aan visuele aantrekkingskracht, verliest vanaf het begin veel gebruikers. Zoals bij de meeste geweldige consumentengerichte technische producten, moet de gebruikerservaring voorop staan.

Veel hoogwaardige blockchain-projecten hebben slecht functionerende bestemmingspagina’s en portefeuilles die lijken op een opdrachtregel. Dit is prima voor de technisch onderlegde mensen. Als ze deze interfaces echter niet upgraden om op zijn minst vergelijkbaar te zijn met de traditionele platforms die er zijn, hebben ze geen kans op acceptatie buiten die groep.

Zelfs gedecentraliseerde apps (dapps) met solide ontwerpen hebben nog steeds problemen. Velen van hen hebben u nodig om toegang te krijgen tot een externe portemonnee, zoals MetaMask, om hun services te gebruiken. MetaMask is een geweldig product. Maar niemand buiten de cryptobubbel zal het proces van downloaden en ether overbrengen om zelfs de best ontworpen dapp te gebruiken.

De tijd geneest alle wonden Bruikbaarheidsproblemen

Positief nieuws. Nu blockchain-technologie het afgelopen jaar wat grip begint te krijgen, beginnen teams eindelijk aan hun ontwerpspel. CoinTracking en Augur hebben onlangs hun look en feel bijgewerkt, terwijl IOTA zojuist een nieuwe, en veel intuïtievere versie heeft onthuld, portemonnee.

De blockchain-ruimte is fris en is gemaakt door een stel technologen – niet door ontwerpers. Het is echter slechts een kwestie van tijd voordat grote bruikbaarheid voet aan de grond krijgt in wat al een revolutionair stuk technologie is.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map