Blockchain-technologie heeft in de loop van de tijd veel kritiek gekregen. Vooral sinds Bitcoin eind vorig jaar van de grond kwam en iedereen plotseling mee wilde doen aan de actie. Temidden van een wervelwind van ICO’s met de meest zwakke use-cases, is er geweest veel discussie of blockchain een ‘oplossing is die op zoek is naar een probleem’. Gedistribueerd computergebruik zelf vormt echter de kern van de werking van blockchain, waardoor gedistribueerde computernetwerken een van de onbetwistbare killer-apps van de blockchain zijn..

De reden voor zo’n hoog niveau van vertrouwen in deze stelling is dat de technologische wereld is geëvolueerd tot een punt waarop we steeds meer rekenkracht nodig hebben. Tot op zekere hoogte hebben we die kracht al zonder een gedistribueerd computernetwerk, maar er is geen manier om er gebruik van te maken. Er zijn verschillende scenario’s waarin het huidige model van gecentraliseerde datacenters faalt, waaronder:

 • Een AI-ontwikkelingsbedrijf dat meer rekenkracht nodig heeft om de enorme hoeveelheid gegevens te verwerken voor een machine learning-applicatie die het aan het bouwen is
 • Een filmmaker die een CGI-creatie wil renderen vanuit een 2D-afbeelding
 • Een al lang bestaand bedrijf dat cloudopslag nodig heeft om al zijn papieren bestanden van decennia te digitaliseren

Er zijn momenteel oplossingen voor al deze scenario’s, maar ze zijn over het algemeen vol uitdagingen. De kracht van cloud computing bereikt een omslagpunt van vraag en aanbod als gevolg van het snelle tempo van de ontwikkeling van AI. Grafische weergave is onhandig en traag. Aanbieders van cloudopslag bouwen steeds meer datacenters, maar hun ontwikkeling dreigt het vermogen van energienetten om de energie te leveren die nodig is om ze te beheren, te overtreffen.

Hoe Distributed Computing helpt

Gedistribueerd computergebruik biedt een oplossing voor deze problemen door blockchain te gebruiken om geld te verdienen met bestaande computerbronnen. Op deze manier komen gedistribueerde netwerken van computers samen om bronnen uit te wisselen tussen degenen die ze hebben en degenen die ze nodig hebben, zonder nieuwe en duurdere hardware te bouwen om aan de vraag te voldoen..

In 2017 en 2018 hebben een reeks blockchain-projecten beloofd de voordelen van gedistribueerde computernetwerken te benutten. Welke staan ​​er aan het einde van het jaar bovenaan de stapel? Hier bekijken we de topprojecten die momenteel het gedistribueerde computerpakket leiden, volgens de marktkapitalisatie.

Top-ranking gedistribueerde computerprojecten

Golem

 • Ticker: GNT
 • Gebruiksscenario’s: gedecentraliseerde rekenkracht voor AI-machine learning, wetenschappelijk testen en renderen

Golem staat bovenaan de lijst, met een stormer van een jaar in 2018. Het project was onder vuur komen te liggen door de gemeenschap nadat de ICO in 2016 was geëindigd en de vooruitgang leek te zijn vastgelopen. Het team lanceerde echter in april het Golem-mainnet, wat leidde tot een stijging van de waarde. Gebruikers kunnen nu een bètaversie van de Golem-app voor zichzelf downloaden en GNT-tokens verdienen voor het leasen van hun extra computercapaciteit.

Eerder in februari was het project een van de zes om het Ethereum Capital Fund te lanceren, waarbij investeringen werden gericht op die nieuwere projecten die het Ethereum-ecosysteem helpen bevorderen.

MaidSafe

 • Ticker: MAID
 • Gebruiksvoorbeelden: gedecentraliseerde rekenkracht en opslag

MaidSafe is heel erg een langzame en gestage wint de race, een soort gedistribueerd computerproject. Het werd opgericht in 2006, voltooide een ICO in 2014 en er is nog geen datum voor een bètaversierelease. Deze tijdschalen – tijdperken in crypto-jaren – zijn onaangenaam voor de investeerder die snel rijk wordt. Maar vanuit een andere invalshoek heeft een product dat al twaalf jaar in de maak is zijn aantrekkingskracht.

Ten eerste is de kans klein dat het ontwikkelteam het gewoon laat vallen nadat ze zoveel werk hebben verzet. Ten tweede is er een grote kans dat het eindproduct daadwerkelijk zal leveren wat het belooft als het team het niet overhaast op de markt brengt.

Om deze redenen behoudt MaidSafe zijn hoge positie. Hoewel het live-product nog ver weg is, heeft het bedrijf eerder dit jaar zijn PARSEC-consensusdocument uitgebracht. Deze release duwde de waarde van SAFE-munten omhoog in een tijd dat Bitcoin handelde tegen een vrij statische $ 6k.

Holochain

 • Ticker: HEET
 • Gebruiksscenario’s: gedecentraliseerd computergebruik en opslag voor dApps

Holochain, een van de nieuwste munten op het gedistribueerde computerblok, onderscheidt zich door niet in traditionele zin op de blockchain te staan. Het idee is dat elke gebruiker van een dApp zijn eigen node zal draaien, of het nu op een smartphone of thuiscomputer is, en in wezen zijn eigen keten heeft. Dankzij de ketting kunnen ze communiceren met de rest van het Holo-netwerk. Tegelijkertijd kunnen ze offline gaan en blijft hun ketting werken.

Ondanks dat het een nieuwe munt is, bestaat Holochain bijna net zo lang als MaidSafe. Het bedrijf lanceerde eerder dit jaar de bètaversie na het succesvol afsluiten van een ICO. De focus van het bedrijf ligt nu op het hosten van verschillende hackathons over de hele wereld, waarbij ontwikkelaars worden aangemoedigd om dApps te bouwen op het Holochain-netwerk.

Storj

 • Ticker: STORJ
 • Gebruiksvoorbeelden: gedecentraliseerde bestandsopslag

Storj is de originele oplossing voor gedecentraliseerde bestandsopslag. Het project heeft dit jaar een aantal aankondigingen gedaan. In augustus lanceerde het een partnerprogramma, zodat open source-ontwikkelaars inkomsten kunnen genereren als hun gebruikers gegevens opslaan bij Storj.

Storj wordt in januari 2019 volledig gelanceerd, dus hoewel het momenteel niet de top 100 van munten breekt, kan dat veranderen. Vooral sinds onlangs verschenen rapporten dat Amazon binnenkort ook gedistribueerde computeropslag voor zijn eigen klanten zou kunnen implementeren.

iExec

 • Ticker: RLC
 • Gebruiksvoorbeelden: gedecentraliseerde cloud computing voor dApps

iExec heeft onlangs zijn vertrouwde uitvoeringsomgeving gelanceerd, het eerste gedistribueerde grootboek dat Intel’s Secure Guard Extensions (SGX) gebruikt om applicatiecode op het platform te beveiligen. Het gebruik van SGX betekent dat dApps die op het iExec-platform draaien volledig privé zijn en door niemand kunnen worden geïnspecteerd behalve de eindgebruikers.

Om de acceptatie door de mainstream nog verder te stimuleren, kondigde het bedrijf onlangs ook een partnerschap aan met IBM. Door de IBM-cloud te gebruiken, kunnen ondernemingen zelfs hun meest gevoelige workload op gedeelde hardware uitvoeren.

Waardige vermeldingen

Filecoin is een ander gedecentraliseerd project voor bestandsopslag en was een van de grootste ICO’s in de geschiedenis en bracht $ 257 miljoen op. Er is momenteel echter geen tokenhandel totdat het bedrijf zijn mainnet lanceert. Daarom kwam het niet op onze hoofdlijst. De enige manier om Filecoin te kopen, is via Filecoin-futures.

IOTA is een van de grootste gedecentraliseerde computerprojecten. Omdat het echter is ontworpen om transacties tussen IoT-apparaten en niet tussen computers onderling te vergemakkelijken, stond het ook niet op onze hoofdlijst.

Een of meer van deze projecten zijn het bekijken waard, zelfs in de huidige bearmarkt. Amazon en IBM zijn beide bedrijven die experimenteren met gedistribueerd computergebruik, wat een krachtige indicator is dat het hier is om te blijven. Als use case voor blockchain is gedistribueerd computergebruik een overtuigend concept dat u niet mag onderschatten.

Uitgelichte afbeelding met dank aan Pixabay

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me