Anonymania.com

Bitcoin is een vreselijk geld voor criminelen. De losse pseudonimiteit van het item maakt het relatief eenvoudig om iemands adres en transacties te identificeren. Maar het zijn niet alleen criminelen die privacy zouden moeten willen. Privacy is belangrijk buiten de directe implicaties ervan.

Fungibiliteit is een van de belangrijkste eigenschappen van gezond geld. Dit verwijst naar de eigenschap waarbij alle munten identiek lijken in een economie en dus onderling uitwisselbaar zijn. Zonder vervangbaarheid is het mogelijk munten terug te traceren naar hun vorige eigenaren. Als u bitcoin heeft die voorheen eigendom was van een crimineel, kan een beurs weigeren uw storting te accepteren, waardoor deze in wezen minder waard is dan onbesmet munten, zoals vers geslagen bitcoins op basis van munten.

Anonymania.com, een VPN-blog, zegt dat het gebrek aan privacy en fungibiliteit van bitcoin lange tijd een bron van frustratie is geweest voor gebruikers en ontwikkelaars die niet weten dat ze VPN moeten gebruiken voor cryptocurrency-transacties. Vanwege de omvang van het Bitcoin-ecosysteem en de trage doorgang van Bitcoin Improvement Proposals (BIP’s), zijn we nog ver verwijderd van het bereiken van iets dat lijkt op volledige privacy. In plaats daarvan maakt Bitcoin echter verschillende kleine stappen tegelijk in deze richting op verschillende niveaus. Laten we eens kijken naar enkele van deze verbeteringen.

privacy

Data-analysebedrijven kunnen ontzettend veel vertellen over Bitcoin-activiteit.

Blockchain-niveau

De belangrijkste en moeilijkst te implementeren vorm van privacy is op protocolniveau. Nog problematischer zijn de protocolwijzigingen die gegevens zoals transactiebedragen en adressen op de daadwerkelijke blockchain verdoezelen. Doorgaans vereist de vereiste cryptografie een afweging in schaalbaarheid vanwege de zware gegevensbelasting van de mechanismen.

Vertrouwelijke transacties

Vertrouwelijke transacties (CT’s) verbergen de bedragen in transacties volledig, waardoor alleen het adres van de afzender en ontvanger zichtbaar blijft. Het grootste probleem met CT’s is echter hun enorme omvang. Als ze nu worden geïmplementeerd en op grote schaal worden gebruikt, zouden ze de doorvoer van Bitcoin aanzienlijk verminderen. Gelukkig zorgt een recente doorbraak, Bulletproofs, ervoor dat CT’s veel compacter en dus beter haalbaar zijn. Of de reductie toereikend is, is echter een andere vraag, aangezien de overslag nog enigszins zou afnemen.

Voorlopig worden CT’s alleen gebruikt op zijketens. De Liquid-zijketen van Blockstream gebruikt CT’s om transactiebedragen en het type activa dat wordt uitgewisseld te verhullen. Vloeistof hecht zich via een tweewegkoppeling aan Bitcoin. Het is momenteel echter alleen beschikbaar voor uitwisselingen en instellingen, niet voor gewone gebruikers.

MimbleWimble

MimbleWimble is een fascinerend voorstel dat al wordt overgenomen door twee nieuwe projecten – Grin en Beam. Het wordt ook overwogen door Litecoin.

MimbleWimble is een compleet herontwerp van de Bitcoin blockchain-structuur. Het protocol kan totale blockchain-privacy bereiken door zowel transactiebedragen als de afzender en ontvangers te verbergen. Belangrijk is dat het dit allemaal op een schaalbare manier doet. MimbleWimble biedt een blockchain die een vergelijkbare verwerkingscapaciteit aankan als de huidige capaciteit van Bitcoin, terwijl de gegevens volledig worden verdoezeld.

mimblewimble

MimbleWimble is baanbrekend in het bereiken van schaalbare blockchain-privacy.

Helaas kunnen ontwikkelaars, vanwege de radicale ontwerpverschillen, MimbleWimble niet zomaar toevoegen aan de huidige Bitcoin-blockchain. Ofwel geven ze het huidige ontwerp van Bitcoin op, inclusief de scriptfunctionaliteit, ofwel gebruiken ze een hulpmethode zoals extensieblokken om te profiteren van de voordelen van MimbleWimble. Als alternatief kan MimbleWimble, vergelijkbaar met CT’s, worden gebouwd als een zijketen die vervolgens wordt gekoppeld aan de originele Bitcoin-blockchain. Hierdoor kunnen gebruikers transacties uitvoeren met volledige privacy en vervolgens terugkeren naar Bitcoin wanneer ze dat willen.

Netwerkniveau

Ongeacht hoeveel privacy er op blockchain-niveau bestaat, zonder andere voorzorgsmaatregelen zijn knooppunten nog steeds kwetsbaar voor identificatie. Toeschouwers en vijandige partijen kunnen de IP-adressen, geolocaties en andere metadata vrij gemakkelijk identificeren als ze dat willen.

Paardebloem

Paardebloem is een nieuwe benadering om netwerkprivacy te bereiken. Momenteel verspreiden transacties zich via het Bitcoin-netwerk door overstromingen. Dit betekent dat knooppunten transacties willekeurig communiceren naar elk ander knooppunt waarmee het een verbinding heeft. Als zodanig kunnen andere partijen via triangulatie nuttige en identificeerbare gegevens over hen verkrijgen.

paardebloem

Het Dandelion-protocol brengt privacy op hoog niveau voor alle Bitcoin-knooppunten.

In Dandelion stuurt een knooppunt zijn gegevens echter naar slechts één ander knooppunt dat het willekeurig heeft gekozen. Dit knooppunt doet dan hetzelfde. Het proces vindt verschillende keren plaats totdat na een tijdje een knooppunt de informatie in één keer naar het hele netwerk verzendt. Deze alternatieve propagatiemethode maakt het bijna onmogelijk voor toeschouwers om waardevolle informatie over het oorspronkelijke knooppunt te ontcijferen.

Sinds de release in 2017 heeft Dandelion verschillende upgrades gehad en zou het deel moeten uitmaken van een toekomstige Bitcoin Core-release, mogelijk ergens dit jaar.

Tweede laag protocollen

Hoewel privacy op blockchain-niveau nog steeds veel te wensen overlaat voor Bitcoin, zullen gebruikers profiteren van een veel sterkere fungibiliteit en privacy op laag twee protocollen, zoals het Lightning Network.

Lightning-netwerk

Lightning gebruikt Sphinx, een uienrouteringssysteem, dat voorkomt dat knooppunten zowel de afzender als de ontvanger van betalingen kennen. Terwijl betalingen via betalingskanalen lopen, kunnen knooppunten ze zien. Ze hebben echter geen methode om de bron of het eindpunt van het kanaal te bepalen. Een knooppunt kan het knooppunt slechts één sprong voor en één achter hen in het kanaal zien, en ze weten niet hoe lang het kanaal is.

Bovendien kan geen enkele toeschouwer pakketten koppelen die door hetzelfde kanaal stromen. Het voordeel van Sphinx ten opzichte van andere uienrouteringssystemen zoals Tor is dat het elke noodzaak ervan uitsluit exit knooppunten die kunnen worden gebruikt door toezichthoudende entiteiten om gegevens te verzamelen.

bliksem netwerkprivacy

Gegevens worden versleuteld tussen alle knooppunten op het Lightning Network.

Daartoe zouden privacybewuste Bitcoin-gebruikers veel beter Lightning kunnen gebruiken voor betalingen dan on-chain transacties.

Verduistering tussen de lagen

Bitcoin Core-ontwikkelaars en de Bitcoin-onderzoeksgemeenschap hebben aan verschillende voorstellen gewerkt om de scheidslijnen tussen verschillende soorten transacties en slimme contracten te vervagen. Dergelijke upgrades zullen het ook onmogelijk maken om on-chain en off-chain transacties te identificeren.

Handtekeningregelingen

Momenteel gebruikt Bitcoin een ECDSA-handtekeningschema voor het maken van digitale handtekeningen. Een probleem is onder meer dat ECDSA van elke gebruiker in een multisignature-transactie vereist dat hij zijn openbare sleutel onthult. Schnorr-handtekeningen zijn een alternatief schema dat handtekeningaggregatie mogelijk maakt en daarom de noodzaak voor individuele deelnemers om hun respectieve openbare sleutels vrij te geven, overbodig maakt. Daarom zou elke overeenkomst met meerdere handtekeningen de identiteit van individuele deelnemers beschermen.

MAST

MAST (Merkelized Abstract Syntax Trees) is een manier om uitgebreidere slimme contracten opnieuw in Bitcoin te introduceren door de hoeveelheid gegevens die ze in beslag nemen aanzienlijk te verminderen. Maar meer dan dat, het heeft een belangrijke vertakking voor privacy.

De verhoogde efficiëntie van MAST betekent dat alleen uitgevoerde slimme contracten worden onthuld, waardoor de hoeveelheid andere informatie die anders zou worden blootgesteld, wordt verminderd. Dit helpt, kort gezegd, om de mogelijkheid om on-chain transacties te ontcijferen van off-chain transacties te verminderen. Het is echter verre van perfect.

Hoofdwortel & Graftroot

Taproot en zijn gratis upgrade, Graftroot, compenseren de tekortkomingen in de privacy die MAST heeft achtergelaten.

Samen zorgen deze upgrades ervoor dat reguliere en multisignature-transacties er volledig identiek uitzien op de blockchain. Al met al, naarmate het Lightning Network groeit, zullen deze veranderingen hun impact vergroten, aangezien alle Bitcoin-transacties, ongeacht het netwerk of de laag waarop ze werken, hetzelfde zullen lijken..

De schildpadbenadering

Privacy en fungibiliteit zijn al heel lang een doel van de Bitcoin-gemeenschap, dus het zal je misschien verbazen hoe ver het protocol nog moet gaan. Hoewel de privacyfuncties van het netwerkniveau en het protocol van de tweede laag enorme vooruitgang boeken, is de onderliggende blockchain nog lang niet tevreden.

Als Bitcoin echt gezond geld en een wereldwijde reserve wil worden, zullen ontwikkelaars een uitgebreide BIP moeten vinden die solide fungibiliteit op blockchain-niveau garandeert. Tot die tijd voldoen alle andere upgrades, hoewel ze nuttig zijn, niet aan het einddoel.