Centralisatie van mijnbouw blijft een hot topic in de cryptocurrency-gemeenschap. Deskundige leden blijven erop wijzen dat het groeiende marktaandeel van Bitmain in Bitcoin (en andere proof-of-work crypto’s) een grote bron van zorg is. De SC1-mijnwerker is onlangs gelanceerd en het bedrijf achter de rig neemt een harde aanpak tegen monopolie-ASIC-leveranciers. Obelisk brengt een alternatieve benadering van ASIC-mijnbouw, maar kan het de macht weer in handen geven van de mensen?

Wie is Obelisk?

Obelisk is hetzelfde team achter Siacoin, de gedecentraliseerde cloudopslagoplossing die het opneemt tegen Microsoft en Amazon. Sia gebruikt ook proof-of-work om zijn netwerk te beveiligen en wordt bijgevolg geconfronteerd met enkele van dezelfde mijnbouwproblemen als Bitcoin. Daartoe hoopt het team van Obelisk toeleverings dominerende bedrijven zoals Bitmain uit te dagen door hun eigen ASIC’s te bouwen voor zowel de Sia- als de Decred-mijnbouwmarkten:

Aankondiging van de Obelisk Sia ASIC mijnwerkersvoorverkoop! De voorverkoop begint woensdag om 14.00 uur EST en is 7 dagen open. https://t.co/CgbwRKCsIc

– Sia Tech (@SiaTechHQ) 23 juni 2017

Het probleem

Bitcoin is een snelle, betrouwbare methode om wereldwijd waarde uit te wisselen. Maar een gedecentraliseerde valuta heeft weinig zin als de infrastructuur die wordt gebruikt om deze te beveiligen dat niet is. Bitmain is een van de belangrijkste, zo niet de toonaangevende leverancier van ASIC-mijnbouwhardware. Hun machtige positie heeft hen echter ook een nogal beruchte reputatie bezorgd in cryptokringen.

Zach Herbert, een van de kernleden van Sia, benadrukte in een post eerder dit jaar (2018) enkele van de problemen die gecentraliseerde mijnbouw kan veroorzaken:

Bitmain heeft een sterk trackrecord in Bitcoin door actief te werken aan het ondermijnen van de kernontwikkeling, het blokkeren van belangrijke netwerkupgrades (Segwit), het ondersteunen van omstreden vorken (Bitcoin Cash), het inbouwen van achterdeurtjes (Antbleed) en nog veel meer. We beschouwen Bitmain als een slechte actor in de cryptocurrency-ruimte.

Zijn woorden kwamen nadat Bitmain de hele Siacoin-mijnmarkt verraste met de aankondiging van de Antminer A3. Een rig die speciaal is ontworpen om Siacoin te minen en te concurreren met het aanbod van Obelisk:

Bitmains A3 Antminer. Een verrassende lancering om te concurreren in de mijnbouw van Siacoin

Bitmains A3 Antminer. Een verrassende lancering om te concurreren in de mijnbouw van Siacoin.

Dit viel natuurlijk niet goed in de smaak bij de mijnwerkers van Siacoin die al een half jaar eerder de mijnwerker van Obelisk hadden besteld. Om aan die klap in het gezicht toe te voegen, bood Bitmain klanten een levertijd van 10 dagen voor hun bestellingen. Hierdoor konden A3-kopers bijna zes maanden voordat SC1-kopers zelfs maar hun rigs ontvingen, winst gaan maken. Als er ooit een oorlogsverklaring was in de mijnbouw van cryptocurrency, dan was dit het wel.

Bovendien blijft de winstgevendheid, in het wachten om hun SC1’s te ontvangen, afnemen naarmate meer mijnwerkers het netwerk beveiligen en de algoritmische moeilijkheid toeneemt. U ziet de hachelijke situatie. Wat moet een fabrikant doen? Nou, Obelisk heeft misschien een oplossing. Of dat zeggen ze.

Lanceerplatform

Launchpad is een relatief nieuwe service van Obelisk die tot doel heeft het probleem op te lossen van grootschalige mijnwerkers die nieuwe spelers op de markt onderbieden. Obelisk is van plan om, in samenwerking met nieuwe muntmakers, een uniek mining-algoritme en daaropvolgende mining-hardware voor dat algoritme te ontwikkelen..

Deze service moet muntontwikkelaars in staat stellen de lancering van hun eigen munt te regelen door de hardware en algoritmische details van tevoren te verbergen. Zodra de munt is gelanceerd, kunnen ASIC’s gelijkmatig over de gemeenschap worden verdeeld om ervoor te zorgen dat de verwerkingskracht niet wordt gecontroleerd of in het geheim wordt gewonnen door een paar grote spelers zoals Bitmain.

Obelisk-mijnwerkers voor de Siacoin- en Decred-netwerken

Obelisk-mijnwerkers voor de Siacoin- en Decred-netwerken

Bovendien streeft Obelisk ernaar om het speelveld gelijk te houden door de ontwerpen bij de lancering open source te maken voor het publiek. Hierdoor kunnen concurrerende fabrikanten hun eigen versies op tijd op de markt brengen. Het is een nogal grootse visie, maar Obelisk gelooft dat dit de eerste stappen kunnen zijn naar het creëren van een industriebrede standaard voor mijnbouwhardware met decentralisatie als kernprincipe..

Klinkt goed. Dus wat is de vangst? Welnu, de service kost je een flinke $ 10 miljoen om je eigen Launchpad te krijgen. De theorie luidt dat een unieke ASIC en een uniek algoritme de eerste generatie miners een voorsprong van vier maanden moeten geven. Dit zou theoretisch genoeg tijd zijn om de kosten terug te verdienen en te blijven concurreren totdat er betere ASIC’s op de markt komen.

Het drama gaat verder

Ondanks een nogal nobele poging om de centralisatie van de mijnbouw aan te pakken, blijft Obelisk met enkele van hun eigen controverses worden geconfronteerd. De originele SC1-mijnerspecificatie in juli 2017 werd aangekondigd met een hash-snelheid van 800 GH / s +. In mei van dit jaar (2018) kondigde het team aan dat alleen chiptesten onthulde snelheden van ongeveer 550 GH / s. Obelisk was helaas niet in staat om hun oorspronkelijke hash-beloften na te komen en verkoopt momenteel het eindproduct via hun website tegen 550 GH / s.

Om toe te voegen aan het drama, veel gebruikers hebben hun bestellingen niet echt op tijd ontvangen en Obelisk moest klanten compenseren voor verloren mijnopbrengsten. Eindelijk, en misschien wel het meest controversieel, het team heeft onlangs besloten om het Sia-netwerk te splitsen in een poging om concurrentie van onder meer Bitmain en Innosilicon te blokkeren. Deze stap kwam duidelijk ten goede aan de klanten van Obelisk. Een nogal grappige zet als je bedenkt dat ze nu hun eigen invloed hebben gecreëerd om monopolie-invloed te voorkomen.

Obelisk Miner: A Model for the Future or Passing Fad?

Ondanks Satoshi’s visie op een meer rechtvaardige toekomst voor financiën, lijkt het erop dat de strijd om macht en controle voortduurt. Het is duidelijk dat Bitmain het blijft doen, nou ja, #bitmainthings. Het is dus begrijpelijk waar het team achter Sia en Obelisk vandaan komt.

Dat gezegd hebbende, geeft Obelisk echter naar eigen zeggen toe dat Launchpad in het begin in eerste instantie gecentraliseerd zal zijn rond een enkele ASIC-fabrikant. Bovendien, afgezien van hun beloften, hoe zal de gemeenschap eigenlijk weten of ze niet een aantal platforms hebben tegengehouden om in het geheim munten voor zichzelf te delven?

Gerespecteerde voorstanders van crypto zoals Andreas Antonopolous hebben eerder gewezen op de schadelijke effecten die ASIC-resistentie daadwerkelijk kan hebben. Dat zal de hardcore Siacoin-fans echter niet afschrikken. Kan de obelisk-mijnwerker met zoveel uitdagingen in deze ruimte een model voor de toekomst zijn? Wie weet. Voorlopig blijft centralisatie van mijnbouw een hot topic.