Het web is doorspekt met artikelen over de toekomst van cloud computing. De meeste hiervan zijn gericht op zaken als kunstmatige intelligentie en big data die grote bedrijven zullen helpen en vermoedelijk meer over ons weten dan wijzelf. Het lijkt er echter op dat velen de impact die blockchain en cryptocurrency zullen hebben in een gedistribueerde computerwereld onderschatten. Laten we, voordat we verder gaan, kort samenvatten wat cloud computing is.

Een kort overzicht van cloud computing

Outsourcing is een normaal aspect van het bedrijfsleven en eigenlijk van het dagelijks leven. Programmeurs kunnen op afstand code schrijven vanuit een andere staat. Virtuele assistenten kunnen uw dag organiseren vanuit ergens in Azië. Het kan zelfs gewoon uw plaatselijke loodgieter zijn die dat vervelende verstopte toilet dat u hebt vermeden, oplost. Dit maakt deel uit van een gezonde economie. Mensen zijn gespecialiseerd in bepaalde vaardigheden. U betaalt ze voor die vaardigheden en gaat verder door u te concentreren op datgene waar u goed in bent. Waarom zou u deze benadering ook niet gebruiken met IT-infrastructuur??

Veel bedrijven houden ervan om controle te houden over hun eigen IT-afdelingen en het personeel dat ze onderhoudt. Dat werkt misschien voor grote bedrijven met budgetten om op te starten, maar voor kleinere bedrijven en startups is het vaak logisch om diensten op aanvraag beschikbaar te hebben.

En dat is wat cloud computing biedt, flexibele online computerservices die voldoen aan de behoeften van uw bedrijf terwijl het groeit. Cloud computing-services vallen in drie categorieën van een stack: Infrastructure as a Service (IaaS), Platform as a Service (PaaS) en Software as a Service (SaaS​Volg voor een gedetailleerd artikel ons artikel over cloud computing.

Future World Applications

Auto’s zonder bestuurder

Of misschien de huidige wereld? Zelfrijdende auto’s zijn al goed op weg om werkelijkheid te worden. Volledig geautomatiseerde auto’s zijn voorspeld klaar te zijn al tussen 2025 en 2030. Hoewel veel van de besluitvorming als het ware in de auto zal plaatsvinden, zullen auto’s van de toekomst verbinding moeten maken met de cloud.

Een Google-auto zonder bestuurder

Het is bijna een gegeven dat zelfrijdende auto’s cloudconnectiviteit nodig hebben om optimaal te functioneren. Afbeelding met dank aan Grendelkhan.

Geautomatiseerde auto’s zullen naar alle waarschijnlijkheid hun software onderweg updaten. Ze maken ook verbinding met de cloud om de bewegingen van andere zelfrijdende auto’s om hen heen te begrijpen.

Ook video zal een grote rol spelen. Terwijl geautomatiseerde voertuigen hun camera’s voornamelijk gebruiken voor navigatie, gebruiken ze ze ook om diefstal en vandalen te voorkomen en om bewijs te leveren voor incidenten die zich onderweg kunnen voordoen. Een zelfrijdende auto kan deze informatie mogelijk lokaal opslaan, hoewel het waarschijnlijk beter is om deze ter beoordeling naar de cloud te uploaden.

Crowdsourced onderzoek

Veel handen maken licht werk. Terwijl we naar een steeds meer verbonden wereld gaan, zoeken wetenschappers en onderzoekers naar meer rekenkracht om hun puzzels op te lossen. Dit is het doel van cryptoprojecten zoals Golem, waar virtuele supercomputers direct kunnen worden gemaakt en vernietigd. Eigenaren van extra rekenkracht kunnen hun extra middelen verhuren en hiervoor in cryptocurrency worden betaald.

Dit soort aanpak is al te zien in projecten zoals [e-mail beveiligd]. Iedereen kan een gratis programma downloaden en het op zijn lokale computer uitvoeren. Het programma analyseert gegevens van radiotelescopen in de hoop buitenaardse intelligentie te vinden.

Stel je voor dat je een van de eersten bent die buitenaards leven ontdekt

[e-mail beveiligd] Stel je voor dat je een van de eersten bent die buitenaards leven ontdekt. Afbeelding met dank aan de [email protected] project.

Momenteel wordt niemand gestimuleerd (behalve goodwill en misschien wel een ontdekking doen natuurlijk) om deel te nemen aan het programma. Maar die mogelijkheid is nog steeds beschikbaar. Het open-source karakter van code in combinatie met blockchain-technologie kan scenario’s creëren waarin het publiek kan bijdragen aan programma’s die er echt toe doen. Autoritaire projecten die beweren in hun beste belang te handelen, krijgen mogelijk niet de aandacht.

Van gecentraliseerd naar gedistribueerd

Het is zeker leuk om te speculeren over de toekomstige use-cases van cloud computing, maar we hebben nog steeds een aantal grote problemen. Het belangrijkste is het potentieel voor gecentraliseerde faalpunten. In deze snel evoluerende industrie, die uiteindelijk ligt bij bedrijven als Amazon, Microsoft, Digital Ocean en de andere dominante cloud computing-providers.

In de nasleep van het Facebook-schandaal en de datalekken van Google dit jaar blijft het publiek sceptisch over het eigendom van hun gegevens. Dat soort zorgen zullen natuurlijk worden overgedragen naar de cloud computing-ruimte. Kan Amazon uw bedrijf om politieke redenen censureren? Zou Microsoft het volgende doelwit kunnen zijn van een inbreuk op de beveiliging??

Bedrijven geven veel geld uit aan advertenties om klanten te overtuigen van hoe betrouwbaar ze zijn. Helaas worden bedrijven eerst gestimuleerd door aandeelhouderswinsten en vervolgens door klanttevredenheid. Alleen al om deze reden zullen we de blockchain moeten integreren met de toekomst van cloud computing op een manier die consumenten in staat stelt vrij te zijn van bedrijfsfraude, censuur en politieke verplichtingen..

De toekomst van cloud computing

De use-cases voor de toekomst van cloud computing zijn echt opwindend. Maar cloud computing zal het eeuwenoude probleem van macht en controle in de menselijke samenleving niet oplossen. Om ervoor te zorgen dat slechte actoren niet voor hun eigen doeleinden de controle over systemen overnemen, moeten we deze systemen op de blockchain brengen. China is al bezig met het bouwen van een groot surveillancenetwerk met een nogal verontrustend sociaal kredietsysteem.

En hoewel het gemakkelijk is om het oosten te bekritiseren, hebben andere delen van de wereld, zoals het VK en de VS, zelf al goed ontwikkelde binnenlandse bewakingssystemen. Zal het publiek toegang hebben tot deze systemen? Waarschijnlijk niet. Wanneer we cloudcomputersystemen integreren met blockchain-technologie, hebben we idealiter de transparantie die nodig is om ze te vertrouwen. We kunnen dan eindelijk een kans maken om een ​​soort welvaart te creëren die de velen ten goede komt in plaats van de weinigen.