In dit artikel kijken we naar het blockchain-initiatief van de Wereldbank en de stijgende populariteit van blockchain-obligaties. Hoewel dit een relatief nieuw concept is, beginnen banken en overheden van elke omvang blockchain-gebaseerde obligaties en minibonds uit te geven. Laten we deze gebruiksscenario’s eens bekijken en proberen te begrijpen hoe deze veranderingen de toekomst van fondsenwerving door de overheid kunnen beïnvloeden.

Waarom blockchain-obligaties?

De eerste staatsobligaties waren afgegeven in Nederland in 1517. Sinds die tijd speelt deze vorm van fondsenwerving een integrale rol in de fondsenwerving van de publieke sector over de hele wereld. Traditionele staatsobligaties hebben gediend als schakel tussen overheid en burgers. Obligaties uit het verleden werden gewoonlijk uitgedrukt in de eigen fiatvaluta van een bepaald land. Dit is echter al begonnen te veranderen met de komst van blockchain-obligaties.

Er zijn een aantal redenen waarom overheden op alle niveaus blockchain-obligaties zouden willen gebruiken in plaats van traditionele obligaties. Het gebruik van blockchains kan bijvoorbeeld de behoefte aan externe bedrijven en financiële instellingen elimineren. Met andere woorden, blockchain-technologie heeft het potentieel om uitgevende instellingen (overheden) en ontvangers (burgers) rechtstreeks met elkaar te verbinden. Laten we nu enkele relevante casestudy’s bekijken.

Blockchain-obligaties van de Wereldbank

In augustus 2018, Kondigde de Wereldbank aan zijn plannen om de eerste blockchain-obligatie ter wereld te lanceren. Cryptocurrency wordt echter niet gebruikt als betaalmiddel. Dit is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat er nog geen algemeen aanvaarde, door de overheid uitgegeven digitale valuta bestaat.

Helaas worden de meeste van deze opties beschouwd als Ponzi-schema’s. Daarom wordt fiat-valuta gebruikt. Op 10 augustus 2018 heeft de Wereldbank de Commonwealth Bank of Australia (CBA) aangewezen als de enige bewerker van een tweejarige obligatie. De organisatie streeft ernaar om 50 miljoen $ AUD (het equivalent van $ 36 miljoen) op te halen.

Paul Snaith, manager van Treasury Operations Capital Markets van de Wereldbank, heeft gezegd dat de instelling werkt samen met Microsoft om te voldoen aan de technische eisen die nodig zijn om hun software en platform te creëren. Hoewel blockchain-obligaties van de Wereldbank een veelbelovende stap voorwaarts bieden voor beleggers, is het belangrijk op te merken dat iedereen die een obligatie koopt, nog steeds het traditionele pad zal volgen.

Zo moet elke individuele koper nog een officieel registratieproces doorlopen. Bovendien wordt al het geld afzonderlijk van de blockchain verzonden via normale obligatiekanalen.

Wereldbankgroep logo

Wereldbank Blockchain: de Wereldbank is van plan de eerste uitgever van blockchain-obligaties te worden.

BNP Paribas-minibonden

De blockchain-inspanning van de Wereldbank om de eerste wereldwijde uitgever van blockchain-obligaties te worden, is een hele prestatie, maar het is niet de enige grote financiële instelling die aan een dergelijk initiatief werkt. BNP Paribas, de grootste bank van Frankrijk en de 8e grootste bank ter wereld, heeft ook een soortgelijk programma in de maak. In 2016 is deze bank begonnen met het bouwen en testen van een blockchain-platform waarmee particuliere bedrijven minibonds kunnen uitgeven.

BNP Paribas Securities Services, de bewaarder van de bank, is actief bezig met het ontwikkelen van een oplossing die gegevens kan bijhouden van alle uitgiftes van minibonden en van eigendomsveranderingen. De bank werkte ook samen met drie Franse bedrijven om haar uiteindelijke doel van real-world implementatie te bevorderen. Dit waren onder meer twee bedrijven voor hernieuwbare energie en een investeringsplatform genaamd SmartAngels, dat werkte aan het creëren van het eerste pilotplatform.

Volgens een artikel uit februari 2018 zei Johann Palychata, hoofd blockchain bij de digitale transformatie-afdeling van BNP Paribas Securities Services, dat er zijn meer verbeteringen nodig om blockchain te integreren met bestaande marktpraktijken en belanghebbenden. Palychata noemde ook de noodzaak van wijzigingen in de regelgeving om een ​​brede acceptatie mogelijk te maken.

Er zijn niet veel updates geweest over de mogelijkheid van de implementatie van blockchain-minibonden door BNP Paribas in de echte wereld. Niettemin brengt BNP Paribas blockchain-innovatie ook naar andere financiële gebieden, zoals vermogensbeheer. In januari 2018, BNP Paribas Asset Management maakt bekend dat het de blockchain-technologie van BNP Paribas Securities Services had gebruikt om de succesvolle proef uit te voeren van op blockchain gebaseerde fondsendistributie in Luxemburg.

BNP Paribas-logo

BNP Paribas test een platform voor blockchain-minibonden.

Berkeley, Californië: eerste Blockchain Bond-gemeente?

Als het gaat om de uitgifte van obligaties, denken de meeste mensen waarschijnlijk eerst aan internationale instellingen zoals de Wereldbank of grote banken zoals BNP Paribas. Maar lokale overheden hebben ook het gezag en de mogelijkheid om obligaties uit te geven. Nu beginnen lokale en nationale overheden over de hele wereld een verscheidenheid aan blockchain-oplossingen te implementeren.

In mei 2018 stemde de gemeenteraad van Berkeley, Californië om verder te gaan met een project dat het de eerste gemeente zou maken die blockchain-obligaties zou aanbieden. Wat dit initiatief interessant maakt, is het feit dat het de investeringsdrempel voor alle investeerders zou verlagen. Doorgaans is de minimale investering voor gemeentelijke obligaties $ 5.000. Daarentegen zou het Berkeley-programma mensen in staat stellen om voor veel kleinere bedragen (d.w.z. $ 10 of $ 25) obligaties te kopen om gemeenschapsprojecten te ondersteunen.

Dit concept is vergelijkbaar met hoe cryptocurrency-projecten het minimumbedrag dat nodig is om deel te nemen aan ICO’s, hebben verminderd of zelfs geëlimineerd. Bovendien is de stad van plan de obligaties in dollars uit te geven. Er is ook de mogelijkheid dat de stad zijn eigen token kan creëren, waardoor de burger twee valuta-opties krijgt.

Vice-burgemeester van Berkeley Ben Bartlett vertelde Bloomberg dat het omzeilen van Wall Street een van de motiverende factoren is van de stad. Als dit initiatief succesvol is, zou het een model kunnen neerzetten waarbij overheden niet langer afhankelijk zijn van de diensten die worden aangeboden door traditionele schuldkapitaalmarkten. Voor de stad Berkely omvatten enkele mogelijke initiatieven een door een muni-bond gesteunde ICO voor betaalbare huisvesting. De stad heeft het al gedaan samen met een technische startup belde Neighborly om deze visie te realiseren.

Foto van een gebouw op de campus van UC Berkeley

Berkeley, gelegen in de San Francisco Bay Area, is een universiteitsstad die bekend staat om zijn technische innovatie.

Trends en afhaalrestaurants

Blockchain-obligaties en minibonds kunnen de toekomst van obligatiefinanciering veranderen. Overheden en banken hebben niet snel cryptocurrencies gebruikt bij de uitgifte of betalingen van obligaties, maar dit kan in de toekomst een mogelijkheid zijn.

Het moet nog worden vastgesteld of overheden en financiële instellingen stevig in het ‘blockchain maar niet bitcoin’-kamp zitten. Ongeacht of fiat of crypto wordt gebruikt, blockchain-obligaties creëren een andere potentiële use-case voor gedecentraliseerde technologieën. Het belangrijkste is dat ze een grote stap voorwaarts betekenen voor de acceptatie van blockchain-technologie.