Munten die strijden om de beste privacyoptie van Crypto te zijn

Hoewel persoonlijke informatie niet aan Bitcoin-adressen is gekoppeld, hoeft u alleen maar een beetje rond te snuffelen voordat iemand u met uw aankopen kan verbinden. Zelfs als u geen illegale middelen koopt, wilt u misschien niet dat uw saldo en bestedingsgeschiedenis openlijk beschikbaar zijn voor andere partijen.

Godzijdank voor privacymunten. Verschillende mensen realiseerden zich deze Bitcoin-tekortkoming en creëerden munten om uw activiteit anoniem te houden. In dit artikel gaan we enkele van deze munten analyseren en aangeven waarom ze wel of niet de beste keuze zouden moeten zijn.

Dash

streepje logo

Dash (afkorting van Digital Cash), een vork van Bitcoin, leidt momenteel het pakket met een marktkapitalisatie van meer dan $ 6 miljard. Supporters prijzen de munt vaak vanwege de bijna onmiddellijke transacties bij het gebruik van de InstantSend-functie. Hoewel meer bekend om de snelheid, kunt u ook anoniem munten verzenden via Dash’s PrivateSend.

Het PrivateSend-proces is als volgt:

 1. Het platform verdeelt uw transactie-invoer in specifieke coupures (0,01, 0,1, 1 en 10 DASH).
 2. Uw portemonnee stuurt een verzoek naar de masternodes dat u uw munten wilt mixen.
 3. De masternodes mengen vervolgens dezelfde muntaanduidingen van verschillende mensen.
 4. Daarna sturen ze de munten terug naar de portemonnee van elke persoon. Elke portemonnee ontvangt de munten op een ander adres dat een ‘adres wijzigen’ wordt genoemd.
 5. Stappen 2 tot en met 4 worden meerdere keren herhaald met elke denominatie.

Door dit mengproces zorgt Dash ervoor dat uw munten in feite niet te onderscheiden zijn van de andere munten op het netwerk. Het is alsof je een zandkorrel op een strand verstopt.

Dash heeft misschien niet de meest robuuste privatiseringsfunctionaliteit, maar het gebruiksgemak en de huidige populariteit ervan kunnen voor de andere munten moeilijk te overwinnen zijn.

Voordelen

 • Dash richt zich sterk op zijn eigen massale acceptatie. De munt is verkrijgbaar via geldautomaten over de hele wereld en is meestal de volgende cryptocurrency die in winkels wordt geaccepteerd na Bitcoin, Litecoin en Ethereum.
 • Als een vork van Bitcoin bevat de munt veel van de technologie die Bitcoin zo geweldig maakt.

Nadelen

 • Er is enige controverse over de maker van Dash, Even Duffield’s, muntenvoorraad. Tegenstanders beweren dat hij op oneerlijke wijze de eerste miljoen munten heeft gestoken die hem een ​​onevenredige hoeveelheid controle geven.
 • Sommige mensen beweren ook dat Dash niet echt privé is, omdat de functie PrivateSend optioneel is. U kunt de zogenaamd anonieme transacties mogelijk traceren als ze verband houden met niet-privétransacties.

Monero

monero-logo

Monero wordt vaak aangeprezen als de privacy-cryptokoning. De munt heeft Bitcoin vervangen als de go-to-valuta voor aankopen op het dark web. Met een marktkapitalisatie van ~ $ 4,8 miljard is Monero relatief stabiel in tijden van marktvolatiliteit.

Monero is standaard cryptografisch privé en bevat verschillende anonimiteitsfuncties. De munt gebruikt stealth-adressen voor transacties om hun verbinding met de blockchain te verwijderen. Dit voorkomt dat een transactie een link heeft met uw portemonnee en verbergt uw transactie-informatie voor andere mensen.

Behalve stealth-adressen gebruikt Monero Ring Confidential Transactions (RingCT) – een protocol vergelijkbaar met de ringhandtekeningen die worden gebruikt door andere privacymunten. Met RingCT’s kan het netwerk transactiegegevens verifiëren zonder het bijbehorende bedrag te onthullen.

Het Monero-team voegt consequent nieuwe privacyfuncties toe, zoals Tails OS-integratie en Kovri, een overlay-netwerk dat uw IP-adres verdoezelt.

Voordelen

 • Populariteit onder darkweb-gebruikers is een solide indicator dat de privacy van Monero van topklasse is.
 • Dankzij de overtollige privacybeschermingslagen van Monero kan de munt echt fungibel zijn. Dit betekent dat alle Monero-munten onderling uitwisselbaar zijn en niet in waarde dalen op basis van hun geschiedenis.

Nadelen

 • Monero is minder beginnersvriendelijk dan andere beschikbare munten. Dit zou massale adoptie kunnen belemmeren.
 • Ontwikkelen met Monero is vrij moeilijk. Daarom ondersteunen veel portefeuilles het niet en is er een beperkt aantal verkopers dat het accepteert.

Zcash

zcash-logo

Van de munten in deze lijst is Zcash de enige die gebruikt zero-knowledge Beknopt niet-interactief argument van kennisbewijzen (zk-SNARKs). Deze privacymethode wordt gebruikt om te bewijzen dat de transactiegegevens die u verstuurt waar zijn, zonder dat u de feitelijke details van de transactie hoeft te onthullen. In wezen versleutelen zk-SNARKs alle transactiegegevens.

Net als Dash is privacy slechts een optie voor Zcash-gebruikers. Bovendien stelt het team dat Zcash niet:

 • Versleutel gegevens voor multisignatuur
 • Verdoezelen IP-adressen
 • Bescherm uzelf tegen transacties met openbare cryptocurrencies

Het ontbreken van deze privacyfuncties heeft ertoe geleid dat sommige leden van de gemeenschap Zcash hebben afgeschreven als een echte anonieme munt. Dat gezegd hebbende, heeft de munt de steun van opmerkelijke adviseurs zoals Gavin Andresen (Bitcoin Foundation Chief Scientist) en Vitalik Buterin (Ethereum Creator).

Voordelen

 • zk-SNARKs lijken een goede, lichtgewicht oplossing te zijn voor privacy en anonimiteit. Zelfs Ethereum zal dat zijn ze implementeren spoedig.
 • Het Zcash-team bestaat uit informatica- en cryptografiespecialisten van gerenommeerde universiteiten over de hele wereld.

Nadelen

 • Optionele privacy kan het hele netwerk in gevaar brengen.
 • De Zerocoin Electric Coin Company is eigenaar van Zcash. Dit zorgt voor een niveau van centralisatie waar veel mensen zich niet prettig bij voelen.

Bytecoin

bytecoin-logo

Bytecoin is gemaakt in 2012 en is daarmee een van de oudste cryptocurrencies. Eigenlijk, Monero is ontstaan ​​als een Bytecoin-vork.

Bytecoin gebruikt de CryptoNote protocol om anonimiteit te bewaren. Dit protocol bevat een combinatie van eenmalige stealth-adressen en ringhandtekeningen om alle transacties privé te houden.

De munt heeft een geschiedenis van gesplitste ontwikkelaarskampen, talrijke vorken en een onzeker begin, maar dit lijkt recentelijk te zijn veranderd. Het huidige ontwikkelteam heeft een hernieuwde focus op transparantie en communicatie met de gemeenschap en heeft een gerichte roadmap opgesteld.

Voordelen

 • Bytecoin gebruikt het CryptoNote-protocol – een bewezen manier van privacy.
 • Bytecoin is de oudste munt op deze lijst en moet nog worden bewezen traceerbaar.

Nadelen

 • Hoewel het een aanzienlijke marktkapitalisatie heeft (~ $ 1 miljard), lijkt de munt relatief onbekend. De rebranding ervan kan te weinig of te laat zijn.
 • De blockchain-gemeenschap is het er niet mee eens of de ontwikkelaars de eerste munten hebben gepre-mineerd. Als dit waar is, zou er een gecentraliseerde macht kunnen ontstaan ​​binnen het ecosysteem.

Conclusie

Het is een spannende race tussen deze privacymunten – elk met hun eigen lijst met voor- en nadelen. Een duidelijke winnaar is nog steeds niet naar voren gekomen en er duiken schijnbaar elke dag nieuwe concurrenten op. Verge en PIVX zijn de laatste tijd behoorlijk populair geworden, terwijl Aeon en NAV Coin ook langzaamaan op stoom komen.

Alleen de tijd (en strenge traceerbaarheidstests) zullen de echt privémunten scheiden van de munten die beweren uw anonimiteit te beschermen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me