Veel voorkomende cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum zijn enkele van de meest transparante betaalmethoden die er bestaan. Deze blockchains leggen alles permanent vast, van adressen tot transactiebedragen. Privacy was een centraal principe van de cypherpunk-beweging die de weg vrijmaakte voor cryptocurrencies. Helaas bieden de huidige grote munten minimale anonimiteit. Gebruikers die hun privacy waarderen, moeten ergens anders zoeken.

Monero en Zcash zijn de twee bekendste privacymunten, maar de technologie die hun anonimiteit aandrijft, is heel verschillend. We gaan het privacyniveau en de gepaste gebruikssituatie voor beide munten evalueren.

Blockchain-privacy

Blockchain-privacy verwijst naar functies die gegevens op de blockchain verdoezelen, zoals adressen en transactiebedragen. Dit is het belangrijkste niveau om de privacy te beveiligen, zonder welke gebruikers relatief gemakkelijk kunnen worden geïdentificeerd.

Monero

Monero vertrouwt op ringhandtekeningen, ring-vertrouwelijke transacties (RingCT) en stealth-adressen om transactiegegevens te verbergen. Deze gegevens omvatten de afzender, ontvanger en bedragen. RingCT verbergt de bedragen en de route van de transactie. Stealth-adressen laat ontvangers vervolgens slechts één adres publiceren, maar betalingen ontvangen via meerdere niet-gekoppelde adressen. Dit betekent dat alleen de afzender en ontvanger bij een transactie specifieke kennis hebben van de betaling.

Monero

Monero gebruikt ringhandtekeningen, RingCT en stealth-adressen om transactiegegevens te verbergen. Afbeelding met dank aan Descryptive

Helaas hebben onderzoekers privacyproblemen bij Monero vastgesteld. Een uitgebreid onderzoek in april 2017 wierp grote bezorgdheid op over de ringhandtekeningen van Monero, waarvan het beweerde dat ze door middel van onanonimisering konden worden geanonimiseerd “Kettingreactie-analyse.” Gelukkig zijn de zorgen van het papier volgens het Monero-ontwikkelteam niet langer van toepassing, aangezien de blockchain enorm is verbeterd dankzij de integratie van RingCT en stealth-adressen.

Zcash

Zcash bereikt een vergelijkbaar niveau van privacy op blockchain-niveau via een andere functie, zk-snarks. Zk-snarks breidt uit op een veel ouder concept genaamd zero-knowledge proofs. Ze stellen u in staat iets te bewijzen terwijl u slechts een minimale hoeveelheid informatie onthult. Hierdoor kunt u al uw transactiegegevens volledig verborgen houden. Belangrijk is echter dat stealth-transacties optioneel zijn met Zcash.

Zcash

Zcash stealth-transacties zijn optioneel. Afbeelding met dank aan Descryptive

Zcash heeft in het verleden ook te maken gehad met privacyschendingen. EEN studie in mei 2018 ontdekte dat 69 procent van de afgeschermde transacties kan worden gekoppeld aan oprichters of mijnwerkers. Dit probleem blijft Zcash pijn doen, voornamelijk vanwege het aantal gebruikers dat stealth-transacties op het netwerk gebruikt. Aanstaande wijzigingen proberen dit recht te zetten.

Netwerkprivacy

Netwerkprivacy verwijst naar functies zoals de Tor- en I2P-netwerken. Deze functies zijn bedoeld om gebruikersactiviteit op het netwerk te anonimiseren door informatie zoals IP-adressen te verbergen. Functies zoals deze kunnen zowel ingebouwd als optioneel zijn.

Monero

Monero ontwikkelt momenteel iets dat Kovri heet. Dit is een C ++ -versie van het huidige I2P-netwerk en is ontworpen om IP-adressen te scheiden van transacties en verberg geolocaties. Momenteel kunnen toeschouwers, ondanks dat Monero de blockchain-gegevens verbergt, gebruikers nog steeds identificeren via het lekken van IP-adressen. Kovri probeert deze kwetsbaarheid te stoppen.

Het zal vooral waardevol zijn voor gebruikers die actief zijn in landen die vijandig staan ​​tegenover privacygerichte blockchains zoals Monero. Het project is momenteel in alpha en heeft nog geen releasedatum voor volledige implementatie. Dus tot die tijd moeten gebruikers van Monero hun eigen netwerkbeveiliging beheren.

Zcash

Er zijn momenteel geen ingebouwde netwerkprivacyfuncties voor Zcash. Gebruikers kunnen er echter voor kiezen om bovenop het Tor-netwerk te werken. Hoewel dit, net als privacy op blockchain-niveau, optioneel is.

Verplichte privacy

Privacyfuncties kunnen optioneel of verplicht zijn. Optionele privacy biedt u meer flexibiliteit omdat u kunt schakelen tussen privé- en openbare transacties. Dit kan echter de privacy van andere gebruikers ondermijnen, iets wat verplichte privacy voorkomt.

Monero

Monero is een van de weinige privacymunten die standaard privé is. Deze standaardinstelling beschermt alle gebruikers door iedereen op dezelfde standaard te houden. Een nadeel is echter dat dit resulteert in een grotere belasting van het netwerk door zwaardere transacties. Zoals we hieronder zullen zien, pakt het ontwikkelteam dit probleem echter actief aan.

Zcash

Zoals eerder vermeld, zijn Zcash stealth-transacties optioneel. Voor sommige leden van de gemeenschap, Voor sommige leden van de gemeenschap is dit een van de grootste tekortkomingen. Gebruikers migreren naar eigen goeddunken heen en weer tussen een openbare en een privéversie van de blockchain. Dit kan metadata lekken die de anonimiteit ondermijnen.

Bovendien gebruiken maar weinig mensen stealth-transacties 13,4 procent van het totale aantal transacties. Dit komt deels doordat transacties nog duur zijn, maar ook doordat maar weinig wallets het transactietype ondersteunen. Omdat Zcash een afsplitsing van Bitcoin is, is het voor portemonnees gemakkelijk om regelmatig Zcash-gebruik te ondersteunen. Het is echter veel ingewikkelder om ondersteuning voor stealth-transacties te integreren.

Hoewel de privacy van Zcash optioneel is, wordt de komst van de Sapling-upgrade aangekondigd als een kans voor privacy om standaard in de toekomst. Door de constructie van zk-snarks efficiënter te maken, zou het ook stealth-transacties veel goedkoper moeten maken.

Privacy-afwegingen

Beide projecten worstelen met de enorme transactiegegevensvereisten die hun respectieve privacykenmerken opleggen.

Monero

Omdat privacy niet optioneel is bij Monero, waren hoge vergoedingen en langzame bevestigingen gemeengoed in vergelijking met transparante blockchains. De hardfork van 18 oktober heeft echter geprobeerd deze zorgen weg te nemen door bulletproofs in de RingCT te integreren. Deze functie is bedoeld om transactiegegevens tot 80 procent te verminderen, waardoor de kosten worden verlaagd en het netwerk wordt ontlast.

Zcash

Evenzo hebben maar weinig mensen Zcash stealth-transacties gebruikt vanwege de enorme hoeveelheid verwerkingskracht die zk-snarks nodig hebben.

De Sapling-upgrade, gepland voor 28 oktober, zou de efficiëntie van het genereren van zk-snark voor stealth-transacties moeten verhogen. Het vermindert de RAM-vereiste voor dergelijke transacties van 3 GB naar 40 MB, een aanzienlijke daling. De upgrade zou stealth-transacties naar mobiele portefeuilles moeten brengen en hopelijk hun dominantie op het netwerk moeten vergroten.

Nog interessanter is dat het Zcash-team werkt aan een privacygerichte versie van het Lightning Network genaamd BOUT. BOLT streeft naar een tweede laag protocol, dat een aanzienlijke verwerkingscapaciteit combineert met ingebouwde privacy op het hoogste niveau. Het beschermt gebruikersidentiteiten, transacties en saldi.

Centralisatie bedreigingen voor de privacy

Ongeacht welke privacyfunctie dan ook, centralisatie kan de privacy volledig ondermijnen en is iets waar mensen zelden over nadenken.

Vertrouwd versus betrouwbaar

Hoewel de cryptografie voor zk-snarks sterk is, is het geen betrouwbaar systeem. Ze hebben een geautoriseerde privésleutel nodig voor installatie, en als deze sleutel wordt weergegeven, is de privacy van het hele netwerk op risico. Veel voorstanders van Zcash betwisten echter de omvang van deze kwetsbaarheid. Zk-snarks zijn echt geavanceerd, dus ze hebben momenteel beperkte peer review. Als gevolg hiervan vormen ze momenteel een groter risico dan de privacyinstellingen van Monero.

Uitwisselingen

Ongeacht de privacyfuncties is de grootste privacydreiging voor beide projecten de interactie met uitwisselingen. Tenzij u uw munten persoonlijk koopt, moet u via een uitwisseling gaan. Alle aankopen met fiat-valuta vereisen strikte verificatie van uw klant (KYC). Aankopen via een andere munt, zoals Bitcoin, zullen u nog steeds kwetsbaar maken vanwege de transparantie van de andere munt.

Gevolgtrekking

We moeten privacy op een schaal bekijken in plaats van als een binair onderscheid. Noch Monero, noch Zcash zullen ooit absoluut iemands privacy garanderen. Ze zijn echter de beste opties die op de markt beschikbaar zijn en blijven nieuwe manieren ontwikkelen om de anonimiteit te vergroten.

Als u op zoek bent naar het ultieme niveau van privacy, dan is Monero de gouden standaard. Hoewel vergoedingen en snelheden misschien te kort zijn, is de privacy op blockchain- en netwerkniveau de beste in de ruimte. Bovendien kunt u niet door anderen worden gecompromitteerd door privacy standaard in te stellen. Dit is niet het geval bij Zcash. Natuurlijk heeft niet iedereen dit niveau van privacy nodig. Voor degenen die op zoek zijn naar een betere portemonnee en uitwisselingsondersteuning en de flexibiliteit om in en uit openbare en privétransacties te gaan, is Zcash een veel betere optie.