De voordelen van blockchain worden vaak telkens een bijzaak prijzen doorlopen een nieuwe bubbel. Publieke ogen verschuiven van de voordelen van blockchain naar de voordelen van speculatie. Het goede nieuws is dat een burst-bubbel in de markt de aandacht vaak weer verschuift naar de meer interessante onderwerpen.

Bubbels of niet, crypto-uitwisselingen blijven nog steeds de meest krachtige use-case voor gedistribueerde grootboektechnologieën. Maar in het grote schema van het potentieel van blockchain lijken speculatie en waardehandel teleurstellend en missen ze het doel volledig.

Geneeskunde en gezondheidszorg

Het medische systeem staat onder enorme druk om aan de eisen van de groeiende bevolking te voldoen. Medische identiteit blijft nog steeds ver achter met archaïsche netwerken voor het delen van records en onveilige databases. De olifant in de kamer is echter de medische toeleveringsketen: een gigantische kwestie welteverstaan actief wordt gerepareerd.

De toeleveringsketen

De toeleveringsketen binnen de gezondheidszorg is, in vergelijking met andere toeleveringsketens, bijzonder gevoelig om redenen die duidelijk moeten zijn: uw gezondheid staat op het spel. De problemen waarmee de medische toeleveringsketen te maken heeft, zijn echter vrijwel hetzelfde als bij veel andere grootschalige toeleveringsketens. Kwesties die allemaal voortkomen uit één fundamentele factor: vertrouwen.

De voordelen van blockchain in vertrouwen

Vertrouwen opbouwen in de medische toeleveringsketen

Het doel is om het vertrouwen in een supply chain te vergroten en alle componenten die bijdragen aan de kracht van de trust economy te verbeteren. Zo dragen sterkere communicatie en hogere niveaus van transparantie en verantwoording bij aan het opbouwen van vertrouwen.

De voordelen van blockchain zijn zeer geschikt voor het onderwerp vertrouwen, aangezien het een van de nieuwe oplossingen is die gedistribueerde grootboektechnologie met zich meebrengt. Traditioneel wordt vertrouwen binnen een uitgebreid systeem bereikt door toegangscontrole en goed gescreende deelnemers. Maar in het geval van een dynamisch groeiend systeem zoals een medische toeleveringsketen, kan het gebruik van in silo’s opgebouwde controlepunten als deze onhandig en enorm inefficiënt zijn..

In plaats van deze gecentraliseerde punten van vertrouwen en controle door de hele toeleveringsketen, zorgt blockchain ervoor dat ze worden vervangen en volledig worden verspreid. Vertrouwen in andere mensen wordt vervangen door een gedecentraliseerd model van vertrouwen-door-berekening.

“Dit is het belangrijkste effect van dit nieuwe vertrouwensmodel van vertrouwen door berekening: niemand wordt vertrouwd, en niemand hoeft te worden vertrouwd. Er is geen centrale autoriteit of vertrouwde derde partij in een gedistribueerd consensusnetwerk. “

– Andreas M. Antonopoulos | Bitcoin-beveiligingsmodel: vertrouwen door berekening

Medische identiteit en gegevens

De kern van de medische data-economie is een onevenwichtigheid van belangen, vergelijkbaar met die op Facebook. Gecentraliseerde medische gebruikersgegevens, onze identiteiten en dossiers, worden vaak onbewust gebruikt in grotere onderzoeken. Hoewel het gebruik van onze medische gegevens zeker niet slecht bedoeld is, beginnen de problemen zich te manifesteren wanneer er inkomsten worden gegenereerd. Net als het gegevensverzamelingssysteem Facebook met winstoogmerk, is de gebruiker niet langer de klant, maar wordt hij het product. De gegevens die we vrijwillig verstrekken, worden slecht beheerd en verkocht aan een nieuwe eindgebruiker.

Een database met een blockchain zou kunnen worden gebruikt om de machtsdynamiek weg te halen van de datacollectoren en terug naar de dataleveranciers. Massadata zijn echter nog steeds nuttig voor onderzoek, al dan niet met winstoogmerk. In plaats van dat persoonlijke medische gegevens worden hergebruikt zonder directe toestemming of zelfs onze kennis, heeft blockchain de tools om de gebruiker de mogelijkheid te geven om terug te kiezen en nieuwe economische prikkels te creëren voor deelname aan onderzoek.

Embleema is een actief voorbeeld van een project dat de kwestie van persoonlijke gezondheidsdossiers aanpakt. De Embleema-blockchain, gebouwd op Ethereum, biedt gebruikers een betrouwbare oplossing om selectief gezondheidsgegevens te leveren aan onderzoeksprojecten die ze ondersteunen. Op dit moment kan het project, PatientTruth genaamd, worden gebruikt om allerlei medische gegevenspunten te verzamelen, van ernstigere chronische aandoeningen en vitale functies tot actievere gegevens zoals dagelijkse stappen en hartslagmetingen.

De voordelen van blockchain, zoals het gebruik van slimme contracten door Embleema, kunnen de sleutel zijn tot het creëren van een betere omgeving voor zowel patiënten, artsen als onderzoekers. Patiënten krijgen meer transparantie en controle over hun medische dossiers, artsen worden minder belast met toestemming en compatibiliteit met internetwerk, en onderzoekers krijgen toegang tot beter gescreende en veiligere gegevens.

Humanitaire projecten

Blockchain-technologie wordt uitgebreid naar wereldwijde humanitaire inspanningen en begint al in de frontlinie te worden gebruikt. Vluchtelingen worden ondersteund met biometrie en blockchain-gegevensbeheer om hun financiële beslissingen te versterken. Evenzo maakt blockchain nieuwe fondsenwervingsmethoden mogelijk door gebruik te maken van de inactieve verwerkingskracht van de computer van een donateur.

Blockchain in vluchtelingengemeenschappen

Onlangs, Bouw blokken, een pilootproject van het Wereldvoedselprogramma (WFP), heeft succes gezien bij het helpen vergemakkelijken en beveiligen van geldoverdrachten met behulp van blockchain-technologie. Het programma maakt deel uit van een doel om het aantal rechtstreekse geldtransfers dat vluchtelingen en ontheemden ontvangen, veilig en betrouwbaar op te schalen.

Dit soort geldovermakingen neemt toe als de gunstige optie boven het rechtstreeks distribueren van goederen zoals voedsel en water. In plaats daarvan kunnen ontvangers hun geldoverdrachten naar eigen inzicht gebruiken voor hun individuele behoeften en die van hun gezin. Vaak is het gebruik van contant geld meer empowerment dan gedelegeerde rantsoenen van bepaalde producten of diensten. Geldtransfers als een vorm van crisisbestrijding kunnen een krachtig instrument zijn om het individuele vertrouwen te herstellen en lokale economische activiteit terug in de gemeenschappen te creëren..

Building Blocks, na het vinden van succes in twee andere proefprogramma’s in Pakistan en Jordanië, wil hun dienstverlening uitbreiden naar een andere gemeenschap van meer dan 500.000 Syrische vluchtelingen in Jordanië. Naast het gebruik van blockchain voor geldoverdrachten, hoopt het WFP-programma de technologie uit te breiden naar andere gebieden, zoals voorraadbeheer en digitale identiteiten.

Veranderende fondsenwervingsmodellen

De voordelen van blockchain in humanitaire projecten kunnen verder worden gerealiseerd naarmate fondsenwervers nieuw potentieel vinden. UNICEF Australië voert momenteel een uniek fondsenwervingsprogramma uit dat optimaal gebruik maakt van de computerverwerkingskracht van de donateur.

De voordelen van blockchain bij fondsenwerving

Doneer passief met de verwerkingskracht van uw computer op de Hopepage van UNICEF Australië

Bezoekers aan UNICEF Australië Hopepage kunnen ervoor kiezen om een ​​deel van de verwerkingskracht van hun eigen computers te doneren. De verwerkingskracht wordt vervolgens gebruikt om cryptocurrencies te delven, waarbij de opbrengsten automatisch worden gedoneerd aan UNICEF Australië om hun verschillende programma’s te financieren.

Als een nieuw middel om geld in te zamelen, is het schenken van uw verwerkingskracht nog vrij vroeg ter plaatse. Dit levert nog niet dezelfde voordelen op voor donoren die meer conventionele methoden doorgaans ontvangen. Het meest opvallende is dat het schenken van uw verwerkingskracht geen belastingvoordeel oplevert, dus UNICEF Australië vraagt ​​u nog steeds om grotere bijdragen rechtstreeks aan hen.

Het doneren van de verwerkingskracht van uw computer is echter super toegankelijk en heeft lage toegangsdrempels voor degenen die al een computer gebruiken.

Entertainment en kunst

De voordelen van blockchain in entertainment en kunst zijn meestal in de vorm van het ERC-721-token op de Ethereum-blockchain. ERC-721-tokens zijn niet-vervangbaar, wat betekent dat elk token uniek is voor zichzelf en nooit wordt herhaald.

Binnen het digitale universum lijken de toepassingen van niet-vervangbare tokens een beetje eindeloos. Vrijwel elk digitaal activum dat bedoeld is om in hoeveelheid te worden beperkt, kan worden gebouwd als een ERC-721 en worden bewaakt op een blockchain die dit ondersteunt. Enkele die in je opkomen: e-boeken, digitale kunst, in-game items, creatieve ontwerpmiddelen, audioboeken, films en eigenlijk al het andere dat bedoeld is om een ​​vorm van auteursrechtbescherming te hebben.

Digitaal auteursrecht en eigendom

Zonder twijfel is het opsommen van de mogelijkheden van niet-vervangbare tokens zoals de ERC-721 veel eenvoudiger dan de eigenlijke taak om ze tot leven te brengen. Er zijn echter een aantal projecten die al gebruik maken van de voordelen van blockchain en niet-vervangbare tokens.

Gedecentraliseerd activaregister

Met hun mainnet-lancering net afgelopen juli, de Codex-protocol is nog jong. Het platform is gepositioneerd om een ​​blockchain te zijn voor het registreren van real-world assets zoals auto’s of goede wijn. Naast het creëren van een ecosysteem van validators en beloningen, wil Codex ook de herkomstproblematiek binnen verzamelobjecten aanpakken. “Herkomst (de geschiedenis van eigendom van een item en bijbehorende documentatie) vertegenwoordigt bijna de volledige geldwaarde van een item, omdat het de belangrijkste indicator van authenticiteit is”, aldus Codex ‘whitepaper.

Het voordeel van blockchain als copyrightdienst

Binded is een door blockchain ondersteunde copyrightservice voor uw afbeeldingen

Auteursrecht op een blockchain

Binded, het bedrijf achter het auteursrecht op afbeeldingen op de blockchain gebruikt momenteel geen niet-vervangbare token om hun eigendomsbewijs te verkrijgen, maar door de Bitcoin-blockchain te gebruiken, Gebonden kan het copyright van individuele foto’s veiligstellen. De gratis service kan zelfs worden geïntegreerd met Twitter- en Instagram-accounts en kan worden gebruikt om onmiddellijk een nieuwe afbeelding te copyrighten met #binded.

Bovendien vermeldt Binded in hun FAQ dat ze openstaan ​​om naar Ethereum te verhuizen wanneer ze beginnen met het ontwikkelen van slimme contracten. Voorlopig wordt de hash van elke auteursrechtelijk beschermde afbeelding in batches en opgenomen op de Bitcoin-blockchain. Elk record bevat het hash- en afbeeldingsbestand, samen met de naam en het e-mailadres van de eigenaar.

De voordelen van blockchain in videogames

Zombie Battleground is een ruilkaartspel op de Loom-blockchain.

Games op de ketting

Er zijn een aantal games die het eigendom van in-game-activa aan een blockchain vastleggen. Het meest opvallende zijn momenteel de beroemde Cryptokitties, maar er zijn een aantal projecten die schaarste op de blockchain gamificeren. Zombie Battleground onlangs heeft meer dan $ 320.000 opgehaald op Kickstarter om hun visie op een Hearthstone-achtig spel uit te bouwen. Het project is gebouwd op en door het Loom Network en is momenteel gesloten voor early adopters.

Waar nu heen?

Speculatie als de dominante use-case zal waarschijnlijk doorgaan terwijl alternatieve toepassingen groeien en in populariteit inhalen. Idealiter zullen de speculatie en prijsactie de algehele acceptatie vergroten. Als de acceptatie over de hele linie kan groeien, is het mogelijk dat er meer ontwikkeling en innovatie volgen.

Blockchain is veel beter geschikt om ons leven te verbeteren buiten speculatie en handel. Net zoals e-mail en surfen op het web de eerste toepassingen van internet waren; cryptocurrencies zijn het eerste gebruik van blockchain. De werkelijk spannende dingen is wat er volgt.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me