Toen Airbnb en Uber ten tonele verschenen, werd er veel gepraat over hoe deze bedrijven een nieuw tijdperk van peer-to-peer sharing aankondigden. We gingen ervan uit dat we de komende jaren geen dingen meer zouden kopen als grasmaaiers of elektrisch gereedschap. We zouden in staat zijn om dergelijke items in gemeenschappen te delen, door het internet te gebruiken om degenen die het hebben te verbinden met degenen die het nodig hebben. Het zou efficiënter zijn en minder afval veroorzaken. Maar de deeleconomie is op deze manier niet echt geëvolueerd, en dat is deels te wijten aan bedrijven in de deeleconomie.

De problemen van de huidige deeleconomie

Een paar grote spelers domineren de deeleconomie. Tien jaar na hun oprichting zijn dit voornamelijk Airbnb en Uber, hoewel er nog een paar zijn. Beide bedrijven hebben in de loop der jaren met problemen te kampen gehad en er zijn er tegelijkertijd nog een paar bijgekomen.

Geen directe verbindingen en hoge kosten

De term deeleconomie, en de voordelen die door bedrijven in de deeleconomie worden aangeprezen, logenstraft het feit dat er weinig echt delen bij komt kijken. Het is waar dat deze bedrijven platforms bieden met een fatsoenlijke gebruikersinterface om mensen met elkaar in contact te brengen. Individuen mogen echter niet met elkaar communiceren buiten het platform zonder de servicevoorwaarden te schenden.

Bedrijven in de deeleconomie ontvangen ook een gezond deel van de inkomsten van de individuen die hun activa uitlenen. Deze vergoedingen hebben de snelle uitbreiding van zowel Uber als Airbnb mogelijk gemaakt.

Blockchain maakt een peer-to-peer-verbinding mogelijk, waardoor er geen tussenpersoon zoals Uber of Airbnb nodig is. Blockchain-services verminderen of zelfs elimineren de tussenpersonenkosten. Hierdoor kunnen degenen die iets te delen hebben, rechtstreeks contact maken met degenen die willen lenen. De partijen komen de prijs overeen en dragen deze veilig over in cryptocurrency.

Veiligheid en criminaliteit

Zelfs als je nog nooit persoonlijk problemen hebt ondervonden bij het gebruik van Airbnb of Uber, is de kans groot dat je iemand kent met een verhaal. Hoewel deelbedrijven beveiligingsmaatregelen en -controles hebben ingevoerd, doen zich nog steeds gruwelijke incidenten voor. CNN meldde eerder dit jaar werden tot nu toe 103 Amerikaanse Uber-chauffeurs beschuldigd van aanranding of misbruik, en bijna een derde daarvan had eerdere strafrechtelijke veroordelingen. Er zijn meldingen van soortgelijke incidenten door andere carpoolbedrijven zoals Ola in India en Grijp in Maleisië. Ondertussen zijn er hele websites gewijd aan horrorverhalen van Airbnb van zowel gasten als verhuurders.

Uber-stuurprogramma

Hoe kun je echt weten door wie je rijdt??

Om eerlijk te zijn tegenover de deeleconomiebedrijven, de Airbnb-website wijst er terecht op dat antecedentenonderzoeken afhankelijk zijn van gegevens van publieke organisaties die vaak gefragmenteerd en slecht onderhouden zijn.

Verificatie van identiteit en achtergrondcontrole is effectiever op een blockchain-platform. Vooral als overheidsorganisaties ertoe overgaan zaken als strafbare feiten en rijbewijzen en registratie op onveranderlijke blockchains vast te leggen, zouden antecedentenonderzoeken voor de deeleconomiebedrijven betrouwbaarder en robuuster zijn..

Op blockchain gebaseerde bedrijven in de deeleconomie kunnen ook profiteren van het vastleggen van achtergrondcontroles op de blockchain. Dit zou de cheques vertrouwd en fraudebestendig maken.

Gegevensbeveiliging en privacy

Eind 2017, Bloomberg heeft het verhaal verteld dat Uber al meer dan een jaar een enorme datalek voor zijn klanten had verborgen. Hackers hadden beveiligingsmaatregelen rond de servers van het bedrijf gekraakt en de gegevens van ongeveer 57 miljoen gebruikers gestolen. Het bedrijf ontsloeg vervolgens zijn Chief Security Officer omdat hij een rol had gespeeld bij het doen van een stille betaling van $ 100.000 aan de hackers.

Terwijl Uber is verre van alleen door het onderwerp te zijn van een dergelijke hack, dient het voorbeeld om nog een ander argument te creëren voor bedrijven in de deeleconomie om te decentraliseren met blockchain. De decentralisatie van databases over meerdere knooppunten houdt de gegevens beter beveiligd, waardoor veel van de kwetsbaarheden van gecentraliseerde servers worden vermeden.

Bovendien, als een dergelijke aanval op een gedecentraliseerd systeem zou plaatsvinden, zou het veel moeilijker zijn om het te verbergen. Zelfs als 51 procent van de blockchain-knooppunten kwaadaardig zou blijken te zijn, zou een cover-up ervoor zorgen dat 100 procent niet piept.

Toekomstige vooruitzichten voor Blockchain Sharing Economy-bedrijven

Ondanks al deze problemen zien de vooruitzichten voor de groei van de deeleconomie er rooskleurig uit. Een studie verklaarde dat de markt naar verwachting zal groeien van ongeveer $ 14 miljard in 2014 tot meer dan $ 335 miljard in 2025. Blockchain-startups hebben snel de mogelijkheid gezien om een ​​einde te maken aan de dominantie van de industrie door grote deeleconomiebedrijven. Twee van dergelijke blockchain-startups zijn Origin en ShareRing. Beiden zien het potentieel van een netwerk dat transacties voor het delen van een breed scala aan goederen en diensten aanbiedt.

Oorsprong

Oorsprong is een open-source, op Ethereum gebaseerd protocol voor het creëren van marktplaatsen voor deeleconomieën. Het stelt ontwikkelaars in staat om aangepaste dApps te maken voor verschillende soorten delen van goederen en diensten (bijv. Taken, thuis delen, ritten delen) of voor verschillende locaties. Origin lanceert zijn eigen dApp op het platform. Deze app fungeert als een consumentenmarktplaats en verbindt mensen die zaken willen doen. Het systeem maakt gebruik van slimme contracten om transacties en betalingen voor goederen en diensten te regelen.

Origin Protocol-startpagina

Origin Protocol-startpagina

De website laat zien hoe het ontbreken van een tussenpersoon ervoor zorgt dat gebruikers transacties kunnen uitvoeren zonder aanzienlijke kosten te maken. Origin werkt al samen met bedrijven die het platform zullen gebruiken om hun eigen deelmarkten te bouwen. Het bedrijf voert zijn tokenverkoop uit in samenwerking met SEC-geregistreerde Coinlist Capital. Het runnen van een conforme ICO stelt het in staat afstand te nemen van de proliferatie van zwendel-ICO’s die de markt hebben geteisterd.

Deel Ring

Deel Ring heeft vergelijkbare doelen als Origin, maar ontwikkelt zijn eigen blockchain om een ​​dual-token-systeem te lanceren. Het dual-token-mechanisme is bedoeld om de wrijving te verminderen bij het onboarding van nieuwe (niet-crypto) gebruikers in het systeem.

ShareToken is het utility-token van het systeem. Het is de stimulans die de blockchain aandrijft, evenals de munt die wordt gebruikt om in het systeem te kopen door mensen met goederen om te verhuren. SharePay is het andere token en is gekoppeld aan de waarde van fiat. Gebruikers kunnen fiat inwisselen voor SharePay met behulp van het ShareRing-platform. Degenen die via ShareRing willen huren, kunnen hun SharePay-saldo vervolgens “aanvullen” met hun creditcard.

ShareRing startpagina

ShareRing startpagina

ShareRing heeft wortels in het Australische carpoolbedrijf Keaz. Als zodanig kreeg het onlangs toegang tot het automotive blockchain-consortium MOBI.

Monopolies zijn precair

Monopolies domineren de huidige deeleconomie en markten zoals deze zijn rijp voor ontwrichting. Door de opkomst van blockchain worden tussenpersonen overbodig, zodat slimme startups kopzorgen kunnen veroorzaken voor mensen als Uber en Airbnb. De grote bedrijven in de deeleconomie, evenals andere online marktplaatsen, moeten ervoor zorgen dat ze deze ontwikkelingen volgen, willen ze aan de top blijven..