Zowel Iran als Venezuela worden momenteel geconfronteerd met een golf van financiële sancties die zijn opgelegd door de Verenigde Staten. Zoals je zou verwachten, zijn hun respectieve regeringen actief op zoek naar manieren om ze te omzeilen.

Dat gezegd hebbende, zou het gebruik van digitale valuta handelspartners in staat stellen transacties uit te voeren met de twee landen, buiten het standaard internationale monetaire systeem om en hun economie open te houden..

Dit lijkt op dit moment absoluut het antwoord, maar zou deze strategie kunnen werken?

De situatie in Venezuela

Sinds 2015 is Venezuela aan het bijkomen van de sancties die zijn opgelegd door de regering-Obama onder Executive Order (E.O) 13692, die gericht was op “het blokkeren van eigendommen en het opschorten van de toegang van bepaalde personen die bijdragen aan de situatie in Venezuela”.

Volgens een verklaring afgegeven door het Witte Huis, de sancties zijn ingesteld om te voorkomen dat de Venezolaanse president Nicolás Maduro en zijn regering misbruik maken van het Amerikaanse financiële systeem om zijn land te plunderen.

De regering van de Verenigde Staten beschuldigde de regering van Maduro ervan oppositieleden op te sluiten en geweld te gebruiken om de vrijheid van meningsuiting te onderdrukken.

De wijdverbreide corruptie onder overheidsfunctionarissen en pogingen om openbare middelen te liquideren, leidden ook tot de uitvoering van de sancties.

Op het moment van de oplegging werd een meerderheid van de bevolking van Venezuela geconfronteerd met ernstige voedseltekorten en had ze extreem beperkte toegang tot medische zorg en basisvoorzieningen. Dit is helaas nog steeds het geval.

Venezolanen lijden onder slopende armoede. De afbeelding hier toont een Venezolaanse wijk gebouwd op een heuvel met onderaan een snelwegtunnel.

Amerikaanse sancties en wijdverbreide corruptie hebben de Venezolaanse economie geteisterd.

De laatste sanctieronde werd in mei opgelegd nadat Maduro de presidentsverkiezingen had gewonnen. Ze beletten bedrijven en Amerikaanse burgers om de schulden van Venezuela te kopen of betrokken te raken bij overheidsvorderingen.

Inflatiepercentage van Venezuela

Volgens de laatste statistieken van het IMF, de Zuid-Amerikaanse natie zal tegen eind 2018 een inflatiepercentage van ongeveer 1.000.000 procent hebben.

In februari lanceerde het land zijn eigen cryptocurrency, Petro, blijkbaar gesteund door de minerale en oliereserves van het land. Dit was in een poging om Amerikaanse sancties te omzeilen.

Een groot voordeel van digitale valuta voor de economie is dat, hoewel ze volatiel zijn, de Venezolaanse bolívar veel erger is. Het bloedt bijna elke dag waarde.

Er zijn echter enkele problemen met het adopteren van cryptocurrency, omdat het minimumloon te laag is om op korte termijn een betekenisvolle impact te hebben op de Venezolaanse crypto-economie..

Dit houdt rekening met het feit dat het maandelijkse minimumloon van het land ongeveer is $ 1,61. Dit is ongeveer 0.00020 bitcoin. Dat gezegd hebbende, wordt gezegd dat de Dash-cryptocurrency zeer goed wordt ontvangen in het land, en het gebruik ervan overtreft alle andere cryptocurrencies.

Volgens Dash Force News, meer dan 500 verkopers zouden de nu wijdverspreide digitale peer-to-peer-valuta gebruiken, die meer dan 10.000 gebruikers telt.

Iran en cryptocurrencies

In tegenstelling tot de Venezolaanse economie, die geteisterd is door corruptie en sancties, en letterlijk op haar knieën zit, is de Iraanse economie aan het aftellen naar het opleggen van sancties door de Verenigde Staten..

Dit volgt op de terugtrekking van Amerika uit de nucleaire deal met Iran in mei, waarbij de eerste ronde van sancties het land waarschijnlijk op 6 augustus 2018 treft..

Gebieden die in dit geval zullen worden getroffen, zijn onder meer de aankoop van Amerikaanse dollars, handel in goud en andere edele metalen, luchtvaart en de auto-industrie.

Nu minder landen handel willen drijven met Iran uit angst voor het straffen van sancties van de Verenigde Staten, lijken cryptocurrencies de logische optie. De natie in de Arabische Golf heeft echter een haat-liefdeverhouding met digitale valuta.

In april verbood de centrale bank van het land banken om te handelen in cryptocurrencies vanwege zorgen over geldwasserij. Om de effecten van de dalende waarde van zijn valuta te verzachten, maakte Iran het ook illegaal om buiten zijn banksysteem geld te wisselen.

Volgens de Iraanse minister van Informatie- en Communicatietechnologie, Mohammad Javad Azari-Jahromi, was het doel niet volledig afschaffen het gebruik van digitale valuta helemaal, maar om te voorkomen dat vreemde valuta het land verlaten.

Dat gezegd hebbende, lanceerde de regering tegelijkertijd ook op experimentele basis een lokaal cryptocurrency-project. Het project werd gestart om manieren te testen waarop crypto de economie zou helpen steunen zodra Amerikaanse sancties toeslaan.

Momenteel accepteren sommige Iraanse instellingen naar verluidt cryptocurrency-stortingen. Volgens Cryptoslate moedigt het online hotelboekingsplatform, HotelsInIran, het gebruik van Bitcoin, Cash Bitcoin en Ethereum aan om accommodatie in Iran te boeken.

Maar dit is duidelijk niet illegaal, aangezien dit voornamelijk deposito’s zijn, en er in het land geen valutawissels plaatsvinden.

Iran zet zich schrap voor Amerikaanse sancties en inflatie. Deze afbeelding toont de stad Teheran, de hoofdstad van Iran, met bergen en mist op de achtergrond.

Iran lanceert mogelijk binnenkort zijn eigen cryptocurrency te midden van dreigende Amerikaanse sancties.

VS nemen activa van Iraanse cryptohouders in beslag

De Amerikaanse regering heeft onder onduidelijke omstandigheden bitcoin van Iraniërs in beslag genomen. Deze zorgwekkende trend heeft geleid tot de betrokkenheid van de Iraanse Blockchain Association. Ten minste 500 bitcoin ter waarde van $ 5,77 miljoen zijn tot dusver in beslag genomen.

De Iraanse regering is echter niet bij de kwestie betrokken, aangezien de handel in digitale valuta in het land illegaal is.

Gevolgtrekking

Over de vraag of cryptocurrencies de situatie in Venezuela kunnen oplossen, het land heeft op dit moment gewoon te veel interne problemen om zijn economie op korte termijn geen significante vooruitgang te laten boeken..

Wat Iran betreft, het land exporteert veel olie naar economisch invloedrijke landen zoals China, dat ongeveer 650.000 vaten per dag importeert.

Door gebruik te maken van deze hulpbron en importerende landen te overtuigen om zijn cryptocurrency (die het nog moet lanceren) te gebruiken, zou zeker helpen om de Iraanse economie te bufferen tegen de sancties, in ieder geval theoretisch.

Maar in werkelijkheid zou een combinatie van economische krachten uiteindelijk over haar lot beslissen.