Vergeleken met januari 2018 zijn de prijzen van cryptovaluta’s de afgelopen maanden iets gedaald. De zogenaamde bitcoin dip heeft bij sommige investeerders enige scepsis gewekt. Is dit slechts een kortstondig probleem of maakt het deel uit van een grotere trend??
Met constante berichtgeving in de media over prijzen “bijna nul”, vragen veel beleggers zich af: “Is investeren in bitcoin het waard?” In dit artikel zullen we een paar verschillende verhalen bekijken die te maken hebben met wat economen en academici te zeggen hebben over investeren in cryptocurrencies. We zullen ook proberen een beter begrip te krijgen van wat van invloed is op deze evaluaties.
Kunnen economen de prijzen van cryptocurrency nauwkeurig voorspellen?
Economen spelen een belangrijke rol bij het voorspellen van de toekomst van de wereldeconomie. Ze hebben van oudsher een belangrijke rol gespeeld bij het helpen van regeringen, bedrijven en individuen bij het nemen van beslissingen die van invloed zijn op de wereld. Nu beginnen veel economen te onderzoeken en te voorspellen hoe de toekomst van cryptocurrency en blockchain financiële diensten eruit zal zien.
In de cryptocurrency-markt zijn er een aantal factoren die de marktvooruitzichten bepalen. Voor veel economen (en ook voor investeerders) heeft prijsvolatiliteit als gevolg van technische beperkingen, regelgeving en marktacceptatie het behoorlijk moeilijk gemaakt om prijsveranderingen te voorspellen.
Bijvoorbeeld, in januari 2018, professor economie aan de Yale University Robert Shiller zei: “[bitcoin] zou volledig kunnen instorten en vergeten worden, en ik denk dat dat een goede uitkomst is, maar het kan nog lang aanhouden, het zou hier over 100 jaar kunnen zijn.”
Hoewel deze voorspelling verre van zeker is, is het een indicatie van hoeveel economen de markt voor cryptocurrency bekijken. We zien ook dat het toegenomen pessimisme de recente markttrends lijkt te volgen.
Robert Shiller, hoogleraar economie aan de Yale University, gelooft dat de prijs van bitcoin waarschijnlijk naar nul zal dalen, maar het kan 100 jaar duren om daar te komen.
Wat zeggen economen na januari 2018?
Flash-forward voorbij het hoogste prijspunt van januari voor veel cryptocurrencies, en er zijn veel nieuwe rapporten en citaten van economen die cryptocurrency in een negatief daglicht stellen. Wat belangrijk is om te begrijpen, is dat sommige worden ondersteund door onderzoek. Bijvoorbeeld, zeiden twee economen in juli 2018 dat de prijs per Bitcoin slechts rond de $ 20 zou moeten zijn, in plaats van de $ 7.000 (prijs medio juli 2018).
Dit aantal houdt rekening met een aantal verschillende factoren, zoals het huidige aanbod van Bitcoin in omloop en het dagelijkse gebruik bij transacties. Volgens deze twee economen zou het gebruik van Bitcoin 1000x moeten toenemen om ervoor te zorgen dat de werkelijke prijs gelijk is aan de huidige waarde..
In maart 2018, Harvard-econoom Kenneth Rogoff zei, “Kortom, als je de mogelijkheid van het witwassen van geld en belastingontduiking wegneemt, is het feitelijke gebruik van [Bitcoin] als transactiemiddel erg klein.” Rogoff zei ook dat de prijs van Bitcoin eerder $ 100 dan $ 100.000 zal zijn.
Een kwestie van perspectief: Bitcoin Bubble of Bitcoin Dip?
Een van de grootste vragen die we moeten stellen, is of we momenteel in een bitcoin-bubbel zitten of alleen in een bitcoin-dip. Veel economen en financiële experts keken naar de prijsdaling die plaatsvond in januari 2018 als een teken van het uiteenspatten van de grote zeepbel. Anderen, zoals het bovenstaande voorbeeld, beschouwen het als slechts een deel van een grotere luchtbel. Toch is het gemakkelijker om te zeggen dat de prijzen zullen instorten tot ‘bijna nul’ als ze constant omlaag zijn gegaan.
Aan de andere kant is het mogelijk om de prijsdalingen in 2018 ook te zien als slechts een bitcoin dip. Het is belangrijk om ook het werk te delen dat wordt gedaan door economen die pro-cryptocurrency zijn.
Econoom en Wiskundige werkt nu op het gebied van cryptocurrency
Myron Scholes
Hoewel veel economen alle cryptocurrencies als onstabiel en vluchtig hebben bestempeld, nemen Myron Scholes en andere grote namen in de traditionele financiële wereld het tegenovergestelde standpunt in. Myron Scholes is een Nobelprijswinnaar voor economie die creëerde de Black-Scholes-formule, het meest bekende model voor prijsbepalingsopties en derivaten.
Nu raakt Scholes betrokken bij de wereld van cryptocurrency met de lancering van een nieuwe stablecoin, Saga. Aangezien stablecoin-prijzen stabiel moeten zijn, is het niet belangrijk dat investeerders investeren tijdens een bitcoin-dip of een bullmarkt.
Myron Scholes
Hoewel beleggers niet kunnen verwachten dat ze grote winsten zullen maken met investeringen in stablecoins, helpen deze projecten de algehele markt voor cryptocurrency om problemen met prijsvolatiliteit te verminderen..
Bovendien vertegenwoordigt de beslissing van Scholes om aan een cryptocurrency-project te werken de mogelijkheid dat economen, die meestal in een fiat-economie hebben geleefd, beginnen te werken aan het creëren van een nieuwe cryptocurrency-economie. Scholes en andere crypto-economen beginnen te werken aan innovatieve projecten die veel van de problemen met traditionele financiële en gecentraliseerde banksystemen oplossen.
Charles Hoskinson
Charles Hoskinson is een voorbeeld van een wiskundige / technoloog die gelooft in de ontwikkeling van cryptocurrencies. Terwijl Scholes in 2018 aan cryptocurrency-projecten begon te werken, werkt Hoskinson al een paar jaar aan grote projecten. Hoskinson, een van de acht oorspronkelijke mede-oprichters van Ethereum en de oprichter van Cardano, is een van de grootste namen in cryptocurrency.
Volgens Hoskinsons LinkedIn, hij studeerde analytische getaltheorie, wiskunde en cryptocurrency. Hij heeft gewerkt aan complexe wiskundige problemen, zoals het Goldbach-vermoeden. Het verhaal van Hoskinson is het bewijs dat iemand die begint in de academische wereld een carrièreswitch kan maken naar ondernemerschap en een aanzienlijke impact kan hebben op cryptocurrency.
Charles Hoskinson
Gevolgtrekking: Zullen meer economen in de toekomst cryptocurrencies ondersteunen?
Als we bedenken dat veel economen sceptisch staan tegenover cryptocurrencies in 2018, moeten we onderzoeken waarom dit het geval was. Het is belangrijk om te begrijpen of economen al dan niet in cryptocurrencies investeren. Ongeacht of men investeert in de bitcoin dip of niet, het is voor elke onderzoeker essentieel om de markt zo objectief mogelijk te bekijken.
Ten eerste maken prijsvolatiliteit en algemene onvoorspelbaarheid op de markt investeringen riskant. Iedereen kan zeggen dat de prijzen zullen stijgen en dalen. Economen proberen echter over het algemeen nauwkeuriger te zijn met cijfers die worden ondersteund door uitgebreide gegevens en onderzoek. De realiteit is dat het moeilijk te voorspellen is of en wanneer er solide gegevens zullen zijn om de markt voor cryptocurrency voorspelbaarder te maken voor economen..
Ten slotte is het mogelijk dat sommige economen beslissingen nemen op basis van wat de huidige markt doet, in plaats van waar de markt in de toekomst naartoe kan. Als we vooruitgang blijven zien in gebruikersacceptatie, bruikbaarheid, schaalbaarheid en meer, is het mogelijk dat meer economen, wiskundigen en anderen in de academische wereld optimistisch zullen worden over waarom cryptocurrencies de moeite waard zijn om in te investeren.