De digitale economie bloeit grotendeels dankzij de concepten die in de Bitcoin-whitepaper van Satoshi Nakamoto zijn uiteengezet. Deze whitepaper introduceerde het concept van een gedecentraliseerde cryptocurrency op de markt en luidde de digitalisering van de wereldeconomie in. Daarom zouden veel mensen beweren dat de Bitcoin-whitepaper terecht de titel van een historisch document.

Dit uniek document is begonnen met een tien jaar durende digitale transformatie van het traditionele financiële systeem door de wereld een levensvatbaar alternatief te bieden voor de huidige modellen in de praktijk. Laten we even de tijd nemen om deze baanbrekende whitepaper te bekijken.

Het abstracte

Het eerste deel van de Bitcoin-whitepaper is een samenvatting van het doel van BTC, inclusief hoe het de behoefte aan externe financiële instellingen verlicht. Deze inleiding tot het concept van Bitcoin is ook het meest geciteerde deel van de whitepaper. Hier stelt Satoshi met betrekking tot Bitcoin:

“Met een puur peer-to-peer-versie van elektronisch contant geld kunnen online betalingen rechtstreeks van de ene naar de andere partij worden verzonden zonder tussenkomst van een financiële instelling.”

Satoshi legt vervolgens in het kort uit hoe een hash-gebaseerd proof-of-work-systeem functioneert. Hij geeft een beschrijving van hoe de langste ketting als de geldige ketting wordt beschouwd. De geldige keten is de keten waaraan het netwerk transactiegegevens zal blijven toevoegen tijdens het mijnproces. Satoshi noemt ook als eerste de afhankelijkheid van de blockchain van eerlijke knooppunten. Eenenvijftig procent van het totale hashvermogen van het netwerk moet eerlijk blijven, wil het netwerk van BTC veilig blijven.

De inleiding

In dit gedeelte legt Satoshi de problemen uit met het huidige op vertrouwen gebaseerde economische model. Concreet noemt hij het onvermogen om onomkeerbare transacties uit te voeren, ook al zijn veel geleverde diensten onomkeerbaar. Door deze onomkeerbaarheid is er behoefte aan meer bescherming van derden die de transactiekosten verhogen. Satoshi zag deze maas in de huidige economische status als een manier voor centrale bankiers om het lot van de economie voor onbepaalde tijd te beheersen.

Na te hebben gewezen op de fouten in het huidige model, legt Satoshi uit hoe een hash-gebaseerd algoritme de behoefte aan vertrouwen in het systeem kan wegnemen en vervangen door een wiskundige vergelijking. Deze cryptografische vergelijking zou kunnen worden gebruikt om de geldigheid van de virtuele valutatransacties te verifiëren. Satoshi noemt nogmaals het belang om te voorkomen dat ten minste eenenvijftig procent van de hash-kracht gecentraliseerd wordt om de veiligheid van het netwerk te waarborgen

Transacties

In het gedeelte over transacties van Satoshi’s whitepaper worden de problemen uitgelegd die gepaard gaan met dubbele uitgaven. Hij bespreekt hoe de huidige methode om dubbele uitgaven te verminderen een gecentraliseerde bank of munt vereist om alle transacties te onderhouden en te controleren en ervoor te zorgen dat de fondsen beschikbaar zijn. Dit systeem is uitsluitend afhankelijk van het vertrouwen van de derde partij.

Bitcoin White Paper transactieprotocol diagram

Bitcoin Whitepaper Transactieprotocoldiagram

In dit scenario zijn het de banken die de gegevens bijhouden en transacties valideren. In Satoshi’s visie keert het scenario om. Alle transacties worden geverifieerd via een grootboek met behulp van een hash-gebaseerd proof-of-work-systeem. Dit systeem geeft de financiële structuur van BTC meer transparantie door een open grootboek te creëren waar iedereen op de blockchain een transactie kan verifiëren via het mijnproces.

Tijdstempelserver

Satoshi stelt voor om een ​​server met tijdstempel te gebruiken om een ​​record van de transactie-hashes vast te leggen en deze vervolgens te publiceren. Het tijdstempel levert hard bewijs dat de gegevens op dat moment bestonden. Elke tijdstempel bevat gegevens van de vorige tijdstempel. Een gedistribueerd grootboek dat bekend staat als een blockchain, is waar de blokken met tijdstempel worden gepubliceerd.

Proof-of-Work

Satoshi citeert Adam Back’s vroege cryptocurrency-poging, Hashcash, wanneer hij het proof-of-work-gedeelte van de Bitcoin-whitepaper introduceert. Het proof-of-work-systeem omvat een wiskundige vergelijking. Knooppunten strijden tegen elkaar om de vergelijking te achterhalen, waardoor ze het volgende blok aan de blockchain toevoegen. Bitcoin gebruikt het SHA-256-hash-algoritme. Het antwoord op deze vergelijking moet beginnen met vier nullen en vereist een intensieve hoeveelheid rekenkracht.

Satoshi legt uit hoe het netwerk zijn integriteit zou behouden zolang de meerderheid van de knooppunten eerlijk blijft. Zolang eenenvijftig procent van de knooppunten niet samenwerken om een ​​aanval op het netwerk te orkestreren, blijft de blockchain van Bitcoin veilig. Naarmate de hash-kracht toeneemt, wordt het netwerk moeilijkheid neemt ook toe. Deze moeilijkheidsgraad zorgt ervoor dat de bloktijd van BTC rond de 10 minuten blijft.

Bitcoin-beloningsgegevens via Bitcoin-blokbeloning

Bitcoin-beloningsgegevens via Bitcoin-blokbeloning

Netwerk

Het Bitcoin-netwerk is verrassend simplistisch van opzet. Satoshi heeft dit gedeelte gebruikt om de exacte stroom van het netwerk te plannen. Hier zijn de zes stappen die hij opsomt:

  1. Nieuwe transacties worden naar alle knooppunten verzonden.
  2. Elk knooppunt verzamelt nieuwe transacties in een blok.
  3. Elk knooppunt werkt aan het vinden van een moeilijk proof-of-work voor zijn blok.
  4. Wanneer een knooppunt een proof-of-work vindt, zendt het het blok naar alle knooppunten.
  5. Knooppunten accepteren het blok alleen als alle transacties erin geldig zijn en nog niet zijn uitgegeven.
  6. Knooppunten geven uiting aan hun acceptatie van het blok door te werken aan het maken van het volgende blok in de keten, waarbij de hash van het geaccepteerde blok als de vorige hash wordt gebruikt

Nakamoto legt uit hoe het BTC-netwerk reageert in geval van conflicterende ketens. Knooppunten moeten de langste ketting beschouwen als de geldige ketting. Transacties worden op de keten toegepast op basis van hun volgorde van binnenkomst. Als twee knooppunten tegelijkertijd conflicterende ketens uitzenden, wordt de langste keten gevalideerd. De andere ketting wordt opgeslagen, en als het de langste ketting wordt wanneer het volgende blok wordt toegevoegd, is het de geldige ketting.

Incentive

Knooppunten ontvangen beloningen omdat ze als eerste het proof-of-work-algoritme hebben opgelost en het volgende blok aan de blockchain hebben toegevoegd. Oorspronkelijk waren dit vijftig Bitcoin. Tegenwoordig is de mijnbeloning 12,5 Bitcoin. Nakamoto legt uit hoe mijnbouw voor BTC vergelijkbaar is met mijnbouw voor goud, in die zin dat je middelen uitgeeft om beide mijnactiviteiten uit te voeren. Met andere woorden, mijnwerkers betalen voor hun inspanningen op het gebied van rekenkracht en elektriciteitskosten.

Dit incentivesysteem maakt het onpraktisch dat een hack van eenenvijftig procent plaatsvindt. Satoshi legt uit dat de aanvaller er meer baat bij zou hebben om door te gaan met mijnen en nieuwe BTC te ontvangen in plaats van het systeem te ondermijnen, wat bijgevolg hun rijkdom zou ondermijnen..

Schijfruimte vrijmaken

Satoshi was zich er terdege van bewust dat de blockchain gigantisch kon worden. Om toekomstige opslagproblemen weg te nemen, stelde hij een methode voor waarbij oude blokken opslaan en het merendeel van hun transactiegegevens wordt verwijderd. Satoshi beschrijft hoe de gemiddelde pc in 2008 2 GB aan werkgeheugen gebruikt. Vervolgens schatte hij volgens de wet van Moore een toename van 1,2 GB per jaar in rekenkracht..

Vereenvoudigde betalingsverificatie

Satoshi stelt vervolgens een methode voor waarbij knooppunten snel transacties kunnen verifiëren zonder de volledige transactiegeschiedenis van de blockchain te bevestigen. Het is knooppunten toegestaan ​​om een ​​blokheader van de transacties van de langste keten te behouden. Nogmaals, Satoshi noemt het belang van het gedecentraliseerd houden van de BTC-blockchain. Deze keer beschrijft hij hoe een aanvaller het netwerk voor een bepaalde periode kan overmeesteren als hij eenenvijftig procent controle krijgt.

Waarde combineren en splitsen

Bitcoin-transacties bevatten meerdere inputs en outputs waarmee u transacties kunt combineren of splitsen om congestie op de blockchain te verminderen. De meeste transacties combineren invoer van meerdere locaties. Er zijn maar twee uitgangen. De ene is de betaling en de andere is elke wijziging van de transactie.

Privacy

Bitcoin is niet anoniem. U kunt Bitcoin-transacties volgen en traceren met behulp van een aantal forensische blockchain-tools. De whitepaper van Satoshi bevat echter een sectie over het anonimiseren van BTC. Hier legt hij uit dat je de openbare sleutels privé zou kunnen maken. Op deze manier zou BTC op dezelfde manier kunnen werken als de aandelenmarkt, in die zin dat mensen de transactiegrootte en -richting konden zien, maar niet in staat zouden zijn om de afzender of ontvanger te bepalen.

Bitcoin Whitepaper Privacydiagram

Bitcoin Whitepaper Privacydiagram

Berekeningen

Het gedeelte over berekeningen van de whitepaper bevat enkele vergelijkingen voor hacking-scenario’s. Satoshi beweert dat het netwerk kort kan worden gehackt, maar die eerlijke knooppunten zouden het netwerk uiteindelijk terugbrengen naar zijn integrale staat. Hij gebruikt ook complexe vergelijkingen om te laten zien hoe de gefabriceerde ketting niet de langste ketting kan blijven, zolang eerlijke knooppunten informatie blijven toevoegen aan de geldige ketting..

Gevolgtrekking

De conclusie van de Bitcoin-whitepaper gaat over de mogelijkheid om externe organisaties uit transacties te verwijderen. Satoshi legt uit hoe zijn systeem ervoor zorgt dat een knooppunt komt en gaat wanneer het nodig is. Hij eindigt met een beschrijving van hoe u het consensusmechanisme moet gebruiken om eventuele prikkels of regelwijzigingen in het Bitcoin-protocol te bepalen.

Referenties

Satoshi heeft aan het einde van zijn whitepaper een korte sectie met verwijzingen. Veel van de personen die verantwoordelijk waren voor zijn geciteerde werken, zoals Adam Beck, werden belangrijke ontwikkelaars in het BTC-project.

Satoshi en de Bitcoin Whitepaper

De meesten zijn het erover eens dat de Bitcoin-whitepaper de eerste stap was in de digitalisering van de wereldeconomie. Sinds het negen jaar geleden op de markt kwam, is Bitcoin erin geslaagd een begrip te worden. De cryptomarkt bevindt zich nog in de kinderschoenen, maar velen voorspellen dat BTC relevant zal blijven.