De cryptomarkt heeft een lange weg afgelegd sinds de begindagen van het delven van BTC vanaf uw pc thuis. Tegenwoordig is mijnbouw BTC extreem competitief en zonder de juiste hardware kan het erg moeilijk zijn om succes te behalen. Application Specific Integrated Chip (ASIC) -platforms, zoals de Antminer S9, domineren momenteel de mijnbouwsector. Eén bedrijf in het bijzonder, Bitmain, is verantwoordelijk voor het maken van deze speciaal ontworpen chips tot de nieuwe industriestandaard.

Pre-Antminer

In het begin was er Bitcoin. De cryptomarkt stond toen nog in de kinderschoenen en de mijnbouw werd gedegradeerd tot kleine groepen techneuten. Deze vroege miners waren slim genoeg om als eerste het potentieel van blockchain-technologie te erkennen. Velen zijn niet meer weg te denken uit de cryptogemeenschap, zoals de medeoprichter van Bitmain, Micree Zhan.

Micree Zhan

Micree Zhan is het technische brein achter de ASIC-mijnbouwinstallaties van Bitmain. Voordat hij Jihan Wu, de andere mede-oprichter van het bedrijf, ontmoette, was Zhan gericht op het verkrijgen van financiering voor zijn startup, DivaIP, die gespecialiseerd was in hardware voor tv-naar-pc-streaming. Daarnaast werkte Zhan aan de ontwikkeling van microchips.

Micree Zhan Twitter

Micree Zhan Twitter

Jihan Wu

Jihan Wu is het zakelijke brein achter de Bitmain-gigant. Hij studeerde aan de Universiteit van Peking en studeerde af met een graad in economie en psychologie. Beide vaardigheden zouden essentieel blijken te zijn voor het succes van Bitmain.

De BCH-gemeenschap moet een harde les leren. Wees bevriend met andere concurrerende munten, leer ervan en maak BCH beter. Speel geen haat, wens concurrerende munten niet ziek. Wens gewoon en probeer BCH beter te maken.

– Jihan Wu (@JihanWu) 10 november 2017

The Fortune of Chance

Het was een toevallige ontmoeting in 2010 in een straat in Peking die alles zou veranderen voor deze twee innovatieve individuen. Zhan benaderde Wu aanvankelijk op zoek naar advies over hoe hij beter geld kon inzamelen voor zijn project. Dit vroege partnerschap was minder vruchtbaar en binnen een paar maanden waren de twee uit elkaar gegaan.

Een jaar later ontdekte Wu BTC tijdens het online surfen. Hij was gefascineerd door het concept van een gedecentraliseerde valuta, en in een interview met Quartz (QZ) hij beschreef hoe BTC aan hem werd voorgesteld als ‘het gevaarlijkste open-sourceproject ooit’. Wu begon meteen BTC te kopen; tot het punt dat zijn familie zich zorgen maakte dat hij misschien werd opgelicht.

In 2013 steeg de marktwaarde van BTC van $ 20 naar $ 900 per BTC. Deze vroege winsten zouden goed worden gebruikt. Wu besloot dat het winstgevender zou zijn om BTC te maken in plaats van te kopen. Hij nam zijn verdiensten en begon te investeren in BTC-mijnbouwplatforms. Wu was niet tevreden met zijn eerste opbrengsten, dus besloot hij dat het tijd was om te investeren in een efficiënter mijnsysteem.

Wu herinnerde zich de enthousiaste programmeur die hij het jaar ervoor had ontmoet, Zhan. Hij nam onmiddellijk contact op met Zhan en begon hem op de hoogte te brengen van BTC. De eerste taak die Zhan kreeg, was het maken van een ASIC die was geprogrammeerd om SHA-256-vergelijkingen uit te voeren. SHA-256 is de hashcode van BTC. Wu begreep dat een door ASIC aangedreven machine het paar een enorm voordeel op de markt zou geven.

Bitmain’s eerste ASIC

In november 2013 maakte de wereld kennis met de Antminer S1. Het bedrijf maakte in deze begindagen een explosieve groei door. De markt was niet overbelast en de enige echte concurrenten waren ASICMiner en Butterfly Labs. Beide bedrijven hadden Bitmain verslagen; zij produceerden met succes ASIC-chips sinds 2012.

Antminer S1

Antminer S1

Het was het epos Mt. Gox hack die de reeks gebeurtenissen op gang bracht die uiteindelijk zouden leiden tot de dominantie van Bitmain op de markt. Mt. Gox was ‘s werelds grootste BTC-beurs in 2014. Een verwoestende hack in hetzelfde jaar zou leiden tot de ondergang van deze cryptogoliath. De hack leidde ook tot een marktcrash waarbij BTC in minder dan 24 uur de helft van zijn waarde verloor.

De crash vernietigde jarenlang de interesse in de mijnbouwsector. Het verliet ook de concurrentie van Bitmain op zoek naar andere zakelijke ondernemingen. Hierdoor kon Bitmain meer marktaandeel veroveren. De release van de Antminer S5 in 2015 katapulteerde Bitmain weer in de schijnwerpers en weer in de winst. Wu heeft openlijk toegegeven dat zijn bedrijf een winstmarge van 50 procent op dit product waardeerde. Hierdoor kon Bitmain hun productontwikkeling op een ongekende schaal voortzetten.

De Antminer S5 werd zo populair dat Bitmain uiteindelijk de controle gaf over 70 procent van het totale hashvermogen van het netwerk op dat moment. Vandaag de dag is het bedrijf nog steeds behoudt een groot percentage van de markt dankzij het succes van hun ASIC-mijnbouwinstallaties. Ze bezitten ook Antpool, btc.com, en ViaBTC.

Bitmain vandaag

Bitmain is niet langer een tweemansoperatie. De cryptogigant heeft nu een staf van meer dan 600 mensen. Bitmain is gevestigd in een kantoorgebouw van vier verdiepingen in een van de hightechparken van Peking en verkoopt elk jaar honderdduizenden ASIC-mijnwerkers. Ze beheren ook enkele van ‘s werelds grootste mijnbouwactiviteiten, waaronder hun megafaciliteit in Binnen-Mongolië.

BTC Power Struggle

Bitmain stond centraal in het centralisatiedebat dat momenteel gaande is binnen de BTC-gemeenschap. Critici van de mijnbouwgigant beweren dat Bitmain te veel heeft controle via het BTC-netwerk. Deze klachten bereikten vorig jaar een koortsachtige toon toen mede-oprichter van het bedrijf Wu de “Overeenkomst van New York.​

De overeenkomst van New York is een opschalingsvoorstel dat de BTC-blokgrootte zou verhogen tot 2 MB na activering van het Segregated Witness-protocol. Hoewel dit project zich nooit heeft ontwikkeld, heeft het uiteindelijk geleid tot de beruchte Bitcoin Cash-hard fork van 1 augustus 2017. Degenen die tegen de fork waren, beschuldigden Wu ervan de belangrijkste pleitbezorger te zijn voor de manoeuvre, en velen gingen op sociale media om de uitgesproken oprichter te bashen. Als antwoord stuurde Wu een aanstootgevende Tweet die sindsdien een meme.

2015 Mijnbouwdistributie

Mijnbouwdistributie 2015 – Afbeelding via Cryptomining-blog

Bitmain heeft een ongelooflijke macht in het BTC-netwerk en daardoor kunnen ze mogelijke software-upgrades naar BTC goedkeuren of blokkeren. Dit heeft Bitmain geholpen om toekomstige dominantie in de mijnsector te verzekeren. Het bedrijf is erop gebrand alle wijzigingen in het BTC-protocol te stoppen die de prestaties van hun product zouden kunnen schaden.

Bitmain kijkt naar de toekomst

Bitmain is nu op zoek om hun ASIC-technologie toe te passen op een ander ontluikend veld, kunstmatige intelligentie. ASIC-chips zijn een primaire component bij het maken van AI-computers. Bitmain ontwikkelt momenteel een ASIC deep learning-chip die de meest populaire AI-algoritmen zal bevatten. De technologie zal beschikbaar zijn voor zakelijk gebruik. Google heeft al een soortgelijk project in de maak genaamd AlphaGo.

Het is een ASIC-wereld

Het is moeilijk te zeggen waar deze nieuwste ontwikkelingen het Bitmain-team zullen leiden. Ze zijn momenteel controle tussen 30 en 51 procent van het totale hashvermogen van BTC op een bepaald moment. Hun nieuwste rigs zijn krachtiger en efficiënter dan de Antminer S5. U kunt dus verwachten dat de moeilijkheidsgraad van de mijnbouw blijft toenemen zolang de Antminer-lijn de BTC-mijnsector domineert.