Het volgende is een gastpost die is ingezonden door ICOBox

Elon Musk weet hoe hij in de krantenkoppen moet blijven. Alleen al in 2018 tweette Musk zijn weg naar een Boete van $ 20 miljoen dollar, had een affaire met een popster en bleef voortsjokken op zijn veelzijdige zoektocht om te redden de mensheid.

Maar hoewel er bijna geen dag voorbijgaat zonder dat Musk of een van zijn bedrijven de krantenkoppen haalt, bleef een bijzonder gelikte zakelijke stap relatief onopgemerkt: de uitrol van Tesla Model 3 Reservation..

Model 3 bestellingen bij 180.000 binnen 24 uur. Verkoopprijs met gemiddelde optiemix is ​​waarschijnlijk $ 42k, dus ~ $ 7,5 miljard per dag. De toekomst van elektrische auto’s ziet er rooskleurig uit!

– Elon Musk (@elonmusk) 1 april 2016

Het reserveringsprogramma veroorzaakte massahysterie toen het voor het eerst werd aangekondigd in 2016. Consumenten haastten zich om hun plekje in de rij te krijgen voor de sportieve elektrische auto door een aanbetaling van $ 1.000 te betalen. Tesla haalde in de eerste 24 uur meer dan 200.000 bestellingen binnen en haalde ongeveer $ 7,5 miljard op, ervan uitgaande dat alle reserveringen uiteindelijk waren vervuld.

Pre-order pandemonium ging door gedurende de rest van het programma, en hoewel productievertragingen en andere tegenslagen ertoe leidden dat sommige klanten hun reserveringen introkken, was het totale aantal meer dan 450.000.

Model 3-hype domineerde de krantenkoppen, maar de contant geld De slimme voorverkoopstrategie van de automaker, die diende als een griezelig vergelijkbare voorloper van de Initial Coin Offerings (ICO’s) die het jaar daarop van start gingen, bleef relatief onopgemerkt.

Utility-certificaten?

Net als veel andere blockchain-startups had Tesla een groot idee en had ze een manier nodig om het te financieren. “Het ontwikkelen van geavanceerde technologieën is prijzig, of je nu een beroemde fabrikant van elektrische voertuigen bent of een gedistribueerd grootboeknetwerk”, zegt Dima Zaitsev, Head of International PR bij ICOBox. “Musk deed in wezen wat veel blockchain-startups een jaar later zouden doen – wendde zich tot hun klantenbestand en voerde een enorme crowdsale uit. En dat was een briljante zet! ”

ICO’s verkochten utility-tokens. Tesla heeft reserveringscertificaten verkocht.

Het uitgangspunt achter een utility-token is dat de functies ervan de versnellingen van het bovenliggende blockchain-systeem smeren, zoals het kopen van postzegels om het postsysteem te gebruiken. Het kopen van een utility-token garandeert de gebruiker een bepaald niveau van functionaliteit wanneer het bijbehorende blockchain-netwerk uiteindelijk live gaat. Tokens worden omgezet in diensten of goederen.

De reserveringscertificaten van Tesla deden in wezen hetzelfde. Certificaten (plus de openstaande betaling) worden op een later tijdstip omgezet in auto’s.

Door de verkoop te orkestreren, konden zowel Tesla- als blockchain-startups het geld ophalen dat ze nodig hadden om hun projecten te blijven financieren.

Aftermarket-handel

Veel ICO’s werden door de Securities and Exchange Commission opgevangen omdat ze de Howey-test niet hadden gehaald. Kopers kochten tokens met de verwachting dat ze in waarde zouden stijgen door de inspanningen van een derde partij (het opstarten van de blockchain), waardoor de tokenverkopen onderhevig zijn aan effectenwetten.

De meeste van deze tokens waren gekoppeld om te worden verhandeld op cryptocurrency-beurzen (die op dezelfde manier functioneren als aandelenbeurzen), en met het enorme aantal schetsmatige ICO’s dat werd uitgevoerd door startups die snel geld probeerden te verdienen, moest er iets worden gedaan om de speculatieve waanzin van 2017 en 2018.

Terwijl bedrijven die ICO’s runnen zwaar leunden op de belofte van aftermarket-handel als onderdeel van het verkooppraatje, probeerde Tesla doorverkoop te voorkomen door te verbieden dat certificaten worden overgedragen aan iemand anders dan familieleden en reserveringen te beperken tot twee per klant. Desalniettemin ontstond er een aftermarket op internet met certificaten die overal vandaan werden verspreid forums naar eBay.

Tesla op ebay

Reserveringscertificaten werden voor twee tot drie keer hun oorspronkelijke prijs doorverkocht toen enthousiaste enthousiastelingen probeerden zich een weg naar de voorste linie te kopen. Tesla deed weinig om de online doorverkoop te stoppen tot einde het reserveringsprogramma en iedereen in staat stellen een bestelling te plaatsen (effectief reserveringscertificaten veranderen in verzamelobjecten voor iedereen behalve ongeduldige klanten).

Tesla op ebay

De Proto-ICO

Hoewel pre-order en voorverkoop niets nieuws zijn, volgden Tesla’s reserveringsprogramma en het ICO-fenomeen vrijwel identieke paden: massale verkoop van een toekomstig product via een representatieve entiteit, gevolgd door de ontwikkeling van een opgeblazen aftermarket. Beide soorten verkopen trokken sterk verdeeld klantenbestand aan, van diehards die geïnteresseerd waren in het daadwerkelijke product tot opportunistische speculanten.

Met de stagnatie van de ICO-markt kunnen blockchain-startups het een en ander leren van het model van Musk, voornamelijk het vermogen van de verkoop om grote hoeveelheden aandacht te trekken naar het product (het Model 3) in plaats van de speculatieve waarde van het actief. ICO-manie lijkt voorbij en de markt heeft geweldige netwerken en applicaties nodig, geen torenhoge dromen.

Tesla staat echter voor zijn eigen reeks uitdagingen in de nasleep van de verkoop. Door het aantal reserveringen niet te beperken, heeft Tesla een grote hoeveelheid geld kunnen vergaren, maar het astronomische aantal voorbestellingen kan te veel blijken voor het bedrijf, nu al worstelen met tegenvallers in de productie. Meer vertragingen leiden tot terugbetaalde reserveringen. 450.000 auto’s is veel te leveren en het lot van Tesla hangt af van de vraag of ze hun verheven beloften kunnen nakomen.

Tesla en blockchain hebben veel te bewijzen in 2019. Fondsenwervingsstrategieën zullen blijven evolueren. Aangezien de ICO-markt bijna tot stilstand is gekomen en Tesla zijn reserveringsprogramma heeft beëindigd, zullen bedrijven die financiering nodig hebben, andere opties gaan onderzoeken, zoals Security Token Offerings (STO’s) om in de toekomst geld op te halen..

Dima legt uit: “STO’s gaan startups en bedrijven toegang geven tot ongekende investeerderspools door middel van wettelijk conforme beveiligingstokens. Beveiligingstokens verlagen de instapprijs voor investeringen en bieden een hyperefficiënt platform voor een nieuwe generatie effecten. ”

Succesvolle STO’s vereisen deskundige juridische begeleiding en nauwkeurige bedrijfsplannen, maar kunnen een duurzame fondsenwervingsstrategie zijn voor bedrijven zoals Tesla en andere bedrijven met ideeën die groter zijn dan hun portemonnee..

Hoewel het lijkt dat Tesla en blockchain-startups zullen moeten zoeken naar nieuwe manieren om geld in te zamelen totdat ze hun producten kunnen afleveren, stelde het reserveringsmodel van Tesla (en veel ICO’s een jaar later) hen in staat om het kapitaal te helpen behouden om hun visie verder te ontwikkelen. – bewaar een beetje gas in de tank, of beter gezegd, een beetje sap in de oplaadbare batterij.