Ethereum Classic haalde onlangs de krantenkoppen nadat het een aanval van 51 procent op zijn blockchain had geleden. Het ontwikkelingsteam van Ethereum Classic stelde zijn gebruikers snel gerust via sociale media. Sommige uitwisselingen, zoals Gate.io, zijn echter naar voren gekomen om te bevestigen dat ze geld hebben verloren door de hack. Ingenieurs van Coinbase hebben ook een rapport opgesteld dat de aanval bevestigde. Het rapport onthulde dat de dubbele uitgaven en blockchain-reorganisaties hadden geleid tot het verlies van minstens $ 1,1 miljoen.

Overigens gooide het ontwikkelingsteam van Ethereum Classic een maand geleden de handdoek in de ring vanwege gebrek aan geld. Het team kondigde op 3 december aan dat de financieringsinspanningen geen succes waren en dat het niet in staat was om zijn activiteiten te financieren. Het schreef de financieringsproblemen verder toe aan een cashcrisis in het bedrijf en de marktcrash van 2018.

Helaas kan ETCDEV in de huidige situatie niet blijven werken en moet de sluiting van onze huidige activiteiten aankondigen pic.twitter.com/N6xWnpBNJJ

– ETCDEV (@etcdev) 3 december 2018

Het ontwikkelingsteam van ETC is niet het enige team dat het buitengewoon moeilijk heeft gevonden om onder de huidige omstandigheden te opereren. Nu Bitcoin met meer dan 80 procent is gedaald ten opzichte van het hoogste punt in 2017, was financiering een grote uitdaging.

Niemand zag het aankomen

In 2017 was de cryptomarkt op zijn best tot nu toe. ICO’s brachten miljarden dollars bijeen, investeerders kochten crypto’s zonder hun waarden in twijfel te trekken, en de cryptoprijzen schoten elke dag omhoog. Er kon niets fout gaan. Behalve dat er iets gebeurde.

Sinds januari 2018 zitten de cryptoprijzen in een neerwaartse spiraal. Toegegeven, er zijn tussendoor enkele positieve prijsstijgingen geweest. Ze zijn echter van korte duur geweest en nergens in de buurt van het voorgaande jaar.

De meeste crypto-startups hebben geld ingezameld via ICO’s. Destijds werd de methode geprezen vanwege het vermogen om de tussenhandel uit te schakelen en elke investeerder de kans te geven om te investeren in veelbelovende startups. De ICO’s zamelden voornamelijk geld in via Bitcoin en Ethereum. Nu beide valuta’s met 80 procent zijn gedaald, hebben de meeste startups hun fondsen drastisch zien verminderen. Dit heeft ertoe geleid dat sommigen hun deuren hebben gesloten, terwijl anderen een deel van hun personeel hebben moeten ontslaan.

Zelfs de reuzen werden niet gespaard

De crisis heeft elke andere crypto-startup getroffen, van de reuzen tot de kleinere bedrijven. Een reus die de dip heeft gevoeld, is Bitmain. De in Beijing gevestigde mijnbouwchipsfabrikant was in 2017 een van de meest winstgevende bedrijven in de branche. Bitmain heeft meer dan 75 procent van de ASIC-markt in handen. Het bezit ook twee van de grootste Bitcoin-mijnpools, Antpool en BTC.com.

Bitmain

Mijnbouw zwaargewicht Bitmain is hard getroffen door de neergang van de cryptovaluta.

Bitmain is onlangs bezweken aan de prijsdip en de verminderde liquiditeit, waardoor een groot aantal medewerkers is ontslagen. Het bedrijf bezit een enorme voorraad crypto’s, waaronder Bitcoin en zijn vork, Bitcoin Cash. Terwijl Bitcoin is 80 procent lager, Bitcoin Cash heeft het slechter gedaan en is 96 procent gedaald.

In december vorig jaar sloot Bitmain zijn onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in Israël. Het centrum had 23 personeelsleden, die het bedrijf allemaal voor onbepaalde tijd ontsloeg. Er zijn ook berichten dat het bedrijf bijna de helft van het huidige personeel zal ontslaan. De ontslagen worden toegeschreven aan geldgebrek vanwege de dalende prijzen van crypto’s. Het merendeel van het ontslagen personeel komt uit de niet-kernactiviteiten, zoals kunstmatige intelligentie.

ConsenSys is ook het slachtoffer geworden van de bearmarkt, door een deel van zijn personeel te ontslaan in een poging de operaties te herstructureren. Het in New York gevestigde bedrijf is opgericht door medeoprichter van Ethereum, Joseph Lubin. Het incubeert Ethereum-startups. In december vorig jaar bevestigde het bedrijf berichten dat het 13 procent van zijn personeelsbestand zou ontslaan. Drie weken later bleek dat de ontslagen maar liefst 60 procent van het personeelsbestand konden treffen.

De kleinere bedrijven gaan nog sneller uit

Hoewel de grote bedrijven het zich kunnen veroorloven om de bearmarkt uit te rijden, hebben de kleinere bedrijven niet zoveel geluk. Veel kleinere crypto-startups zijn bezweken, een meerderheid van hun personeel ontslagen of volledig gesloten.

steemit

Steemit heeft 70 procent van zijn personeelsbestand ontslagen.

Een daarvan is Steemit, de gedecentraliseerde app voor sociale media die zich richtte op een eerlijke vergoeding voor makers van inhoud. Steemit heeft in december vorig jaar 70 procent van zijn personeelsbestand ontslagen. De oprichter van Steemit, Ned Scott, legde uit via een blogpost:

Gezien de zwakte van de cryptocurrency-markt, het fiatrendement op onze geautomatiseerde verkoop van STEEM afneemt en de stijgende kosten van het draaien van volledige Steem-knooppunten, zijn we gedwongen om bijna 70% van het team te ontslaan. De rest van het team blijft zich primair richten op het verlagen van de kosten van de infrastructuur waarop steemit.com draait

Het bloedbad heeft de crypto-uitwisselingen ook niet gespaard. Een van de slachtoffers is Shapeshift, de crypto-uitwisseling opgericht en geleid door Erik Voorhes. De uitwisseling heeft slechts een paar dagen geleden 37 werknemers ontslagen, waardoor het team met meer dan 30 procent is afgenomen. In een blogpost, Voorhes noemde de cryptowinter als de reden achter de ontslagen. Hij bedankte ook de medewerkers die de beurs naar het huidige niveau hebben gekatapulteerd.

Is dit hoe het verhaal eindigt?

Er zijn veel andere bedrijven die personeel hebben ontslagen, maar de meeste hiervan zijn onder de radar geweest. Ze omvatten Kraken, Coinfloor, Huobi en Spankchain.

Hoewel dit enkele van de meer opvallende namen zijn die de cryptowinter heeft beïnvloed, zijn er er nog honderden. Volgens een verslag doen van door Sky News heeft het VK maar liefst 340 blockchain- en cryptobedrijven hun deuren zien sluiten.

Dus, is dit hoe het verhaal eindigt? Hopelijk niet. De crypto-industrie heeft het afgelopen decennium een ​​lange weg afgelegd. Van een nicheconcept een paar jaar geleden, zijn crypto’s uitgegroeid tot honderden miljarden dollars. Wat nog belangrijker is, ze hebben een impact gehad op heel veel sectoren van de economie.

Nu het nieuwe jaar begint, kunnen we alleen maar hopen dat de getroffen bedrijven weer in hun oude glorie kunnen herstellen.