Het huwelijk tussen AI en blockchain lijkt duurzaam te zijn. Dit jaar is er een stortvloed aan blockchain AI-projecten die op de markt komen, waarbij de twee technologieën op verschillende innovatieve manieren samenkomen..

Het kan problematisch zijn om voor al deze use-cases duidelijke categorieën te tekenen, laat staan ​​gelijke tred te houden met elk afzonderlijk project dat er is. Dit artikel zal echter enkele van de problemen onderzoeken die AI en blockchain kunnen combineren om op te lossen – en kijken naar voorbeelden van blockchain AI-oplossingen die momenteel in ontwikkeling zijn..

Waarom blockchain en AI samenvoegen?

Simpel gezegd, blockchain kan dienen als een enabler voor AI-technologieën. AI verbruikt een enorme hoeveelheid rekenkracht en brengt aanzienlijke kosten met zich mee om op gecentraliseerde servers te draaien.

Hierdoor staat gecentraliseerde AI bijna uitsluitend onder controle van grote bedrijven zoals Google of IBM, die de budgetten hebben om in de technologie te investeren. Het decentraliseren van de rekenkracht over veel knooppunten in een netwerk brengt de mogelijkheid van AI-ontwikkeling naar kleinere startups.

Blockchain biedt ook transparantie en beveiligingsvoordelen voor AI. Beslissingen en resultaten van machine learning zijn ondoorzichtig wanneer ze plaatsvinden binnen een gecentraliseerd bedrijf. Als een AI-machine een “slechte” beslissing of actie neemt, kan het moeilijk zijn voor mensen om het weer te vertrouwen.

Erger nog, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het apparaat, zou kunnen proberen gegevens te manipuleren als een dekmantel. Blockchain kan AI-beslissingen en de gegevens die worden gebruikt om ze te besturen, veilig en transparant vastleggen. Deze transparantie zal helpen om vertrouwen in AI-machines op te bouwen.

Classificaties van Blockchain AI-projecten

Laten we eens kijken naar vier brede classificaties van blockchain AI-projecten: gedecentraliseerde intelligentie, handel, chatbots / conversatie en voorspellingen. Classificatie is geen exacte wetenschap en er zijn potentieel veel andere classificaties. Deze vier hebben momenteel echter enkele waardige projecten in ontwikkeling.

Gedecentraliseerde inlichtingendiensten

Er zijn twee opvallende spelers in dit spel: SingularityNET en DeepBrainChain.

SingularityNET is een gedecentraliseerde AI-marktplaats waarmee elke tech-startup op grote schaal AI-services kan creëren en er geld mee kan verdienen. In wezen creëert het een manier voor AI-machines om met elkaar te praten, het machine-leerproces te delen en zichzelf te ontwikkelen.

Door op deze manier intelligentie te bundelen, worden de schaalbaarheidsproblemen waarmee AI momenteel wordt geconfronteerd, overwonnen. Zoals de zaken er nu voorstaan, dient één AI-robot over het algemeen één taak, die het leerproces over verschillende machines niet optimaliseert.

Het bedrijf is het geesteskind van Ben Goertzel, die betrokken was bij de ontwikkeling van AI-robot Sophia. Sophia wordt een van de eerste use-cases van SingularityNET. De robot leert van de andere machines die op het netwerk zijn aangesloten, terwijl ze haar eigen kennis en intelligentie deelt.

(Moet dat ‘zijn leren en intelligentie’ zijn? We moeten echt een aantal correcte voornaamwoorden vaststellen voor een AI-robot!).

Als je Sophia nog niet in actie hebt gezien, bekijk dan dit interview met CNBC:

DeepBrainChain heeft een gerelateerde missie. Het bedrijf creëert een AI-cloudnetwerk met één duidelijk doel: het decentraliseren van de verwerkingskracht die nodig is voor AI. Decentralisatie verlaagt de kosten voor nieuwe spelers die de markt betreden met wel 70 procent.

DeepBrainChain en SingularityNET kondigde onlangs een partnerschap aan, het mogelijk maken van het delen van gegevens tussen beide platforms om de volledige voordelen van gedecentraliseerde AI te benutten.

Geloof het of niet, je kunt Sophia ook volgen op Instagram.

Sophia Robot Instagram

Sophia heeft haar (zijn?) Eigen Instagram-account

AI en handelen

Auton.io en AiX zijn twee blockchain AI-projecten die tot doel hebben de handelsruimte te betreden, maar op heel verschillende manieren.

Auton.io is een gedecentraliseerde, AI-gestuurde handelsbot waarmee hoogfrequente cryptohandelaren handelsalgoritmen kunnen opzetten. De AI-software bewaakt de cryptomarkten en voert automatische transacties uit op basis van door de gebruiker gedefinieerde voorwaarden.

U kunt deze software gebruiken bij transacties op veel bestaande beurzen, waaronder Kraken en Bittrex. Het bedrijf creëert ook zijn eigen gedecentraliseerde centrale.

AiX richt zich op het gebruik van AI en blockchain ter vervanging van een van de intermediaire rollen in de complexe arena van traditionele handel – de Interdealer Broker (IDB). Deze rol biedt financiële marktinformatie, zoals prijs en liquiditeit, voor transacties tussen banken waar geen formele uitwisseling plaatsvindt.

Natuurlijk is het elimineren van de noodzaak van een tussenpersoon wat blockchain het beste doet. AiX gelooft dat machine learning-expertise op de blockchain de IDB-rol kan vervangen. Het bedrijf schat dat het de commissiekosten van traditionele IDB’s met wel 50 procent kan verlagen, wat geen kleine verandering is in een markt die volgens AiX meer dan $ 6,5 miljard waard is..

Chatbot en conversatie-AI

Talla is een bedrijf dat AI-aangedreven chatbots en kennisbanken levert voor gebruik in backofficefuncties zoals IT. Het bedrijf heeft het potentieel van blockchain gezien om de “zwarte doos” van AI-besluitvorming te openen en ontwikkelt daarom Botchain.

Chatbot voorbeeld

Als je ooit een van deze pop-upchatboxen hebt gebruikt, heb je met een chatbot gesproken.

Botchain is een op Ethereum gebaseerd platform dat hoorbaarheid van op bot gebaseerde gesprekken mogelijk maakt. Decentralisatie creëert ook de mogelijkheid voor verschillende chatbots om samen te werken. Samenwerking dient om het kernaanbod van Talla-kennisbanken te verbeteren, aangezien bots intelligentie kunnen delen die is verkregen uit verschillende interacties met mensen.

Gireren is een ander voorbeeld. Het bedrijf creëert een blockchain-platform dat tot doel heeft de vaardigheidseconomie te decentraliseren. Denk aan LinkedIn, op de blockchain. Leden kunnen hun reputatiescore verhogen en tokens verdienen door hun vaardigheden en projecten toe te voegen en die van anderen te onderschrijven.

Indorse voorziet dat chatbots kunnen worden gebruikt om vaardigheden te verifiëren. Een chatbot kan bijvoorbeeld iemand met ontwikkelaarsvaardigheden vragen om enkele regels code te verstrekken die in een bepaald scenario van toepassing zijn. Machine learning en natuurlijke taalverwerking zullen de nauwkeurigheid van de chatbots verbeteren om vaardigheden in de loop van de tijd te bepalen.

AI voor voorspellingen

Ten slotte zijn er twee blockchain AI-projecten die gericht zijn op het genereren van voorspellingen en voorspellingen in kristallen bolstijl Endor en Senno. De twee projecten hebben enkele verschillen: Senno is gebouwd op de NEO-blockchain, terwijl Endor zijn eigen keten heeft. Beiden hebben echter een vergelijkbare visie: gebruikers in staat stellen om voorspellende vragen te stellen en een nauwkeurig antwoord te krijgen op basis van de wijsheid van het publiek.

Vroeger was ‘crowd wisdom’ (of ‘sociale fysica’ in de taal van Endor) alleen beschikbaar voor grote bedrijven zoals Facebook. Dergelijke bedrijven hebben toegang tot enorme hoeveelheden gebruikerssentimentgegevens, samen met de budgetten om de benodigde verwerkingskracht te financieren.

AI-bedrijven zijn echter van plan gebruik te maken van het andere element van decentralisatie – de distributie van gegevens – macht over meerdere knooppunten. Combineer dit met AI-kenmerken zoals natuurlijke taalverwerking en machine learning, en de systemen kunnen enorme hoeveelheden gebruikersgegevens verwerken op een manier die een krachtige voorspellingsengine creëert.

Futuristische technologie

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van blockchain AI-projecten. Er zijn veel andere nieuwkomers die deze combinatie van nieuwe technologieën ook gebruiken om hun ideeën te vernieuwen. Door blockchain en AI samen te brengen, ontstaat iets veel groters dan de som der delen.

De combinatie van AI met andere nieuwe technologieën, zoals het internet der dingen, kan in de toekomst nog belangrijkere ontwikkelingen opleveren. Deze convergenties zijn de allernieuwste van futuristische technologie, waardoor het een opwindende tijd wordt voor zelfs de meest informele waarnemers.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me