Je hebt de laatste tijd veel gehoord over decentralisatie, maar wat is gedecentraliseerd internet precies? En wat willen mensen als ze ernaar zoeken?

Het internet bestaat uit een netwerk van netwerken en als er een stuk uitvalt, blijft het internet als geheel functioneren. Het kan zijn dat u tijden heeft meegemaakt dat u niet kon inloggen op uw internetaccount, bijvoorbeeld. Misschien is een server gecrasht. Of misschien een losgekoppelde kabel. Maar toen je weer inlogde, zag je dat het internet zonder jou bleef functioneren. En zo draait de wereld. Het internet bestaat om te beginnen als een gedecentraliseerde structuur.

Sommige aspecten van internet opereren echter onder een gecentraliseerde autoriteit. Als je bijvoorbeeld een nieuwe website wilt publiceren, moet je een domeinnaam kopen bij een provider omdat een centrale autoriteit de domeinnamen beheert.

Maar schreeuwen mensen om peer-to-peer-beheer van domeinnamen? Denken mensen überhaupt aan het beheer van domeinnamen? Laten we dat van dichterbij bekijken.

Infrastructuur

Het internet definieert een infrastructuur, vergelijkbaar met loodgieterswerk of een elektriciteitsnet. Een sanitairsysteem onderhoudt een reservoir met drinkwater en een netwerk van leidingen en bedieningselementen. Als een nieuw huis stromend water verlangt, bestaat er een protocol om dat huiswater te brengen. Zo is het met internet.

Eisen gebruikers echter nieuw sanitair? Wanneer mensen hun computer aanzetten, maakt het internet verbinding, zaken doen zaken, werkt alles normaal, en dat lijkt voldoende te zijn voor het grootste deel van de bevolking.

Het wereldwijde web

Als mensen het hebben over gedecentraliseerd internet, klinkt het soms meer alsof ze verwijzen naar het world wide web. Tim Berners-Lee creëerde het web in 1989 en het functioneert als een laag bovenop het internet. Het functioneert voornamelijk als een gebruikersinterface en biedt browsers en links zodat mensen naar websites kunnen navigeren.

U denkt misschien dat een gedecentraliseerd internet dan een betere gebruikersinterface kan bieden. Maar iedereen die de gebruikersinterface van typische cryptocurrency-portefeuilles en blockchain-sites ervaart, is misschien sceptisch.

Het web implementeerde een aantal ontwerpkeuzes waar redelijke mensen tegen zouden kunnen argumenteren. Maar centralisatie speelt nauwelijks een rol. Gebruikers kiezen vrij hun eigen browser. Ze beslissen of ze een browser willen van een groot gecentraliseerd bedrijf zoals Microsoft of Google of van een kleiner product zoals Tor.

Het Tor-project

Tor Browser

Tor Browser

Mensen die een gedecentraliseerd internet vragen, zoeken privacy en controle over hun eigen gegevens.

Computerwetenschappers hebben het Tor Project in december 2006 met de missie om anonieme communicatie mogelijk te maken. Het is duidelijk dat anonieme communicatie de privacy afdwingt. Tor, een acroniem voor “de ui-router”, beschermt tegen netwerkbewaking en verkeersanalyse.

De ui-router biedt anonimiteit met een algoritme van lagen langs de communicatieroute. Elke laag kent alleen de laag ervoor en de laag erna. De herkomst en eindbestemming blijven voor de tussenliggende lagen onbekend. In cryptocurrency implementeren sommige privacymunten, zoals Monero, een vergelijkbaar algoritme.

Tor publiceert veel producten, waaronder de Tor-browser. De Tor-browser bouwt voort op hetzelfde fundament dat Firefox gebruikt, en Tor biedt het aan als gratis en open source software. Maar niets komt ooit echt gratis.

Gebruikers van zakelijke browsers betalen door die bedrijven toe te staan ​​gebruikersgegevens te verzamelen. Gebruikers van de Tor-browser betalen voornamelijk met tragere reactietijden en een over het algemeen omslachtigere gebruikerservaring. Bovendien vereisen sommige websites gebruikersaanmeldingsaccounts, dus u geeft uw identiteit toch aan hen door.

OpenBazaar

OpenBazaar's startpagina.

OpenBazaar’s startpagina

Gerichte reclame komt naar voren als een van de meer vervelende aspecten van het verstrekken van uw persoonlijke gegevens op internet. Elke aankoop die u doet, definieert een exploiteerbaar aspect van uw persoonlijkheid, en adverteerders blijven achter u aan.

OpenBazaar biedt een online peer-to-peer-marktplaats zonder tussenpersonen en zonder kosten voor het gebruik van het platform. U koopt en verkoopt op OpenBazaar door hun app te downloaden. Dit maakt u een knooppunt op het netwerk en in tegenstelling tot traditionele e-commercesites, geen regels voor centrale autoriteiten.

U kunt betalingen doen met meer dan vijftig verschillende cryptocurrencies. En uw transacties zijn veilig en anoniem.

Om oplichting te voorkomen en klanttevredenheid te garanderen, maakt OpenBazaar gebruik van een functie van Bitcoin die bekend staat als escrow met meerdere handtekeningen. De koper en verkoper komen overeen met een wederzijds vertrouwde derde partij alvorens zaken af ​​te handelen. De betaling gaat naar een geblokkeerde rekening. Als de transactie zowel koper als verkoper tevredenstelt, wordt het geld vrijgegeven. In geval van een geschil regelt de vertrouwde derde de zaak.

Zwevend boven de wolk

Het internet regeert als een platform om zaken te doen, en bijgevolg gaan bedrijven over op decentralisatie door middel van cloud computing. De clouddienstenorganisaties door virtuele, configureerbare computerbronnen aan te bieden. Dit betekent dat bedrijven niet over hun eigen servers en mainframes hoeven te beschikken (in de branche bekend als ‘big iron’) en dat ze geen resources hoeven te kopen van een fysiek datacenter..

Met cloudproviders kunnen gebruikers virtuele computers in software maken en configureren. Gebruikers creëren daardoor servers die zo krachtig of bescheiden zijn als hun behoeften voorschrijven.

Maar de cloudproviders zoals Amazon Web Services (AWS) en Microsoft Azure bezitten de enorme hoeveelheid apparatuur die voor deze taak nodig is. En hoewel de cloud bedrijven bevrijdt van de noodzaak om hun eigen grote strijkijzer en servers aan te schaffen en te onderhouden, zijn clouddiensten duur.

Kunnen gedecentraliseerde blockchain-computing de cloud vervangen??

De eenvoudigste service die door cloud computing wordt geboden, is schijfruimte voor bestandsopslag. Zet een bestand op een systeem in de cloud en haal het later op.

In een blockchain-bestandsopslagscenario bestaat er een peer-to-peer-netwerk. Knooppunten met overtollige schijfcapaciteit leasen schijfruimte aan klanten. Klanten uploaden, bewaren en downloaden vervolgens naar behoefte bestanden. Gebruikers betalen met cryptocurrency op een blockchain. Klantbestanden worden versleuteld, waardoor de host of iemand anders geen privégegevens kan lezen. De bestanden zijn ook opgedeeld in meerdere delen en verdeeld over meerdere knooppunten. Deze distributie dwingt ook de privacy af, aangezien een host slechts een fragment van de gebruikersinformatie heeft.

Merk op dat in dit proces geen enkele gecentraliseerde autoriteit de schijfruimte controleert of verkoopt. Peers verkopen beschikbare schijfruimte aan andere peers.

Meerdere bedrijven bieden nu platforms voor opslag met behulp van gedecentraliseerde blockchains. De Sia-opslagplatform gelanceerd in 2015, en Siacoin stimuleert de handel op hun netwerk. Evenzo biedt Storj ook gedecentraliseerde opslag en gebruikt Storj-munten. Ten slotte vertegenwoordigt het Filecoin-project ontwikkeld door Protocol Labs een andere populaire keuze.

Gedecentraliseerd internet – Afsluitende gedachten

Decentralisatie zit tot op zekere hoogte in de ogen van de toeschouwer.

Het blockchain-netwerk voor Bitcoin is gedecentraliseerd in termen van het consensus-algoritme. Maar gezien de kosten van hardwaremiddelen en elektriciteit, is rijkdom vereist om het te delven. En eenvoudig gezond verstand vertelt ons dat het grootste deel van de rijkdom van Bitcoin is gecentraliseerd in een relatief klein aantal welvarende early adopters.

Wanneer mensen het hebben over een gedecentraliseerd internet, lijkt de kern van de zaak het gebrek aan privacy op internet, het gebrek aan controle over onze persoonlijke gegevens en het verlangen naar betaalbare bronnen te zijn..

Geen enkel product definieert het gedecentraliseerde internet, maar blockchain-technologie biedt op zijn minst enkele mogelijkheden om deze doelen op verschillende functionele gebieden te bereiken. De tijd zal leren of de aangeboden producten voldoen aan de verwachtingen van de gebruiker of niet.