Blockchains en cryptocurrencies zijn oorspronkelijk ontworpen om de behoefte aan centrale autoriteiten weg te nemen. Gecentraliseerde beurzen (CEX’s) zoals Coinbase zijn echter in tegenspraak met deze waarde en geven de controle weer in handen van bedrijven die op dezelfde manier functioneren als banken..

Bovendien zijn hackers de afgelopen vier jaar op de vlucht geslagen met miljarden dollars aan cryptocurrency, waarbij ze zich met succes hebben gericht op marktleiders zoals Bitfinex, Poloniex en Bitstamp. En op veel van deze handelsplatforms wachten gebruikers soms maanden om hun accounts te laten verifiëren om te beginnen met handelen.

Onnodig te zeggen dat CEX’s gepaard gaan met grote problemen en risico’s. Onder beveiligingsbedreigingen, hoge vergoedingen, dreigende geografische voorschriften die hen dreigen te sluiten en andere factoren, is het duidelijk dat dergelijke uitwisselingen een ondermaats product bieden. In de ogen van de cryptogemeenschap zijn gedecentraliseerde uitwisselingen (DEX’s) het antwoord op veel van de nadelen van hun tegenhangers.

Wat is precies een DEX, & Hoe verschilt het van een CEX?

Er zijn veel verschillende soorten gedecentraliseerde uitwisselingen, maar een eenvoudige manier om een ​​DEX uit te leggen, is als een platform dat de peer-to-peer (P2P) -handel in cryptocurrency van de ene portemonnee (die je controle geeft over je sleutels) naar de andere mogelijk maakt. In plaats van geld te geven aan een CEX, geeft u ze aan een escrow-achtige service zoals een smart contract (gebruikt op de Ethereum-blockchain) dat de transactie uitvoert.

In wezen nemen DEX’s de behoefte aan een derde partij over. Voordelen zijn onder meer het overslaan van het Know Your Customer (KYC) verificatieproces, het vermijden van opname- / handelslimieten en hoge kosten, en het verkleinen van het risico dat iemand de exchange hackt en je tokens steelt.

CEX-systemen zoals Coinbase vereisen dat u een enkele entiteit vertrouwt om uw geld / informatie te beschermen en transacties correct uit te voeren. Met een IOU-achtig systeem heeft u alleen controle over uw geld wanneer u het opneemt in een privéportemonnee.

Als u een DEX gebruikt, zorgt u ervoor dat u altijd de controle heeft over uw privésleutels en dus uw munten. Omdat CEX u uw privésleutels niet geeft, vertrouwt u in wezen op de trouw van zijn werknemers om uw geld correct te beheren.

Mt. Gox is het klassieke voorbeeld. Hackers en het verduisteren van fondsen leidden ertoe dat investeerders in totaal meer dan $ 450 miljoen verloren. Gebruikers verloren hun investeringen en de CEO ging de gevangenis in.

meme met privésleutels beheren

Bovendien brengen single points of failure in gecentraliseerde systemen gebruikers het risico dat ze geen toegang hebben tot hun accounts, waardoor ze moeten wachten tot het probleem is opgelost. Omdat DEX een gedecentraliseerd systeem gebruikt, is er geen single point of failure en kunnen de operaties soepel blijven verlopen in geval van gebeurtenissen zoals natuurrampen of onderhoudsupdates.

Het is duidelijk dat DEX beter presteert dan hun gecentraliseerde tegenhangers. Dus, wie zijn de verhuizers en shakers die een revolutie teweegbrengen in de manier waarop we cryptocurrency verhandelen? Laten we eens kijken naar een paar bedrijven die DEX’s werkelijkheid maken.

AirSwap

De in Brooklyn gevestigde startup AirSwap is een gedecentraliseerd P2P-handelsplatform waarin de kerninteractie privé wordt gehouden tussen twee mensen buiten de keten. Draait op de Ethereum-blockchain, iedereen (ondanks de geografische locatie) kan het handelsplatform gebruiken en transacties in de keten afwikkelen.

airswap dex

Airswap is uniek omdat het geen orderboek gebruikt. In plaats daarvan gebruikt het een systeem dat ‘intentie om te handelen’ wordt genoemd. Door het orderboeksysteem te vermijden waarin koop- en verkooporders aan alle gebruikers worden getoond, verwijdert AirSwap de marktmanipulerende praktijk van frontrunning. Uiteindelijk wordt de handel eerlijker en vooral gunstig voor marktmakers.

Omdat AirSwap op de Ethereum-blockchain draait, kunnen ERC20-tokens (die geschikter zijn voor P2P-transacties omdat ze allemaal hetzelfde transferprotocol gebruiken) worden verhandeld door een “maker” en een “taker”. De maker laat zien welke tokens hij wil verhandelen op de “indexer” en de nemer vult de bestelling. Met de hulp van een ‘orakel’ dat API’s gebruikt om prijzen samen te voegen, kunnen de maker en nemer een eerlijke prijs bedingen.

De enige vereiste om een ​​transactie op de indexer aan te kondigen, is dat een maker AirSwap-tokens (AST) moet hebben, wat het token zijn waarde geeft. Naast het kopen van AST-tokens voor het aankondigen van intenties om te handelen en om gasprijzen te betalen, zijn er geen kosten.

Kyber-netwerk

Net als AirSwap volgt Kyber Network een op Ethereum gebaseerd protocol en verwijdert het orderboeken. In tegenstelling tot AirSwap biedt het onmiddellijke liquiditeit door gebruik te maken van meerdere reserves. En in plaats van privé te onderhandelen over P2P, kennen Kyber Network-gebruikers de conversieratio van tevoren en beslissen ze vervolgens of ze door willen gaan met de transactie.

Het biedt ook betalings-API’s waarmee handelaren elk ERC20-token kunnen accepteren en automatisch kunnen laten converteren in de cryptocurrency van hun keuze. Dus als een handelaar een shirt verkoopt en ETH wil ontvangen, maar de klant wil betalen in Tronix (TRX), ontvangt de handelaar ETH bij aankoop van het shirt door de klant met TRX.

Aangezien er naast de gaskosten geen vergoedingen op de beurs zijn, kunnen het Kyber-netwerk en ‘reservebijdragers’ (meestal marktmakers) winst ontvangen van een verspreiding. Reserves van derden worden beheerd door “reservemanagers” die hun eigen prijs kunnen bepalen voor de tokenparen die ze ondersteunen.

Kyber-netwerk

Dankzij het “Kyber-contract” kan voor elke transactie de beste koers uit alle reserves worden gebruikt. Om ervoor te zorgen dat reservemanagers geen misbruik maken door valse wisselkoersen te implementeren, zijn off-chain en on-chain mechanismen ingevoerd om dubieuze activiteiten op te sporen en oneerlijke transacties te voorkomen.

Om winst te maken met de spread op het platform, moeten reservebijdragers het Kyber Network Crystal (KNC) kopen. Een kleine hoeveelheid KNC van elke transactie wordt verwijderd uit de reserves van de bijdrager en naar het Kyber Network-platform gestuurd. Nadat de operationele kosten zijn gedekt, wordt de resterende KNC die wordt verzameld verbrand, waardoor de waarde van KNC toeneemt.

In de toekomst plant het team de introductie van geavanceerde financiële tools zoals opties en forwards. Ze zijn ook van plan om cross-chain trading te implementeren, waardoor cryptocurrencies op twee verschillende blockchains (zoals bitcoin en ether) kunnen worden uitgewisseld zonder dat een derde partij nodig is..

0x

0x is opgericht in 2016 en volgt een open-source, toestemmingsloos protocol dat de architectuur biedt voor de ontwikkeling van DEX’s met behulp van slimme contracten. In feite stelt het iedereen in staat om een ​​DEX te bedienen, een functie waarvan de oprichters menen dat deze nodig is in de toekomst van massale tokenisatie en de huidige interoperabiliteit tussen DEX’s.

Net als AirSwap gaat 0x off-chain bij het matchen van transacties en gaat het on-chain voor ERC20-transactie-afwikkelingen. In tegenstelling tot AirSwap gebruikt 0x een orderboek en geen indexeerder. De manier waarop het protocol werkt, lijkt erop dat 0x meer is afgestemd op snellere bestellingen / kleinere transacties, terwijl AirSwap meer is afgestemd op marktmakers.

Ook laat 0x iedereen (hoogstwaarschijnlijk ontwikkelaars) een relayer zijn. Een relayer host orderboeken openbaar of privé om makers en afnemers (bekend als uitzendorders) off-chain te matchen, gestimuleerd door kosten in rekening te brengen in de eigen valuta van 0x (ZRX) voor hun diensten. Degenen die ZRX bezitten, kunnen ook stemmen over het bestuur van 0x, wat verder waarde toevoegt aan het ZRX-token.

0x DEX

Point-to-Point-bestellingen stellen makers in staat om via vrijwel elk communicatiemedium, zoals e-mail of Facebook-messenger, bestellingen te genereren en naar een specifieke afnemer te verzenden. De nemer ontvangt de bestelling en beslist vervolgens of hij deze cryptografisch wil ondertekenen (invullen) of niet. De veiligheid is gegarandeerd aangezien alleen het adres van de afnemer is toegestaan ​​om de bestelling op te nemen.

Door de Point-to-Point-methode te gebruiken, kunnen makers / takers de relay-vergoedingen die in uitzendopdrachten worden gevonden, omzeilen. Op dit moment heeft het 0x-team een ​​product genaamd 0x OTC, een P2P DEX waarin ERC20-tokens kunnen worden verhandeld zonder een relayer.

Golven

Een groot verkoopargument van Waves ‘DEX is dat het gebruikers in staat stelt niet alleen cryptocurrencies te verhandelen, maar ook gateways biedt voor het opnemen en storten van fiat-valuta’s zoals de Amerikaanse dollar, de euro en de Turkse lira. Zoals de meeste cryptohandelaren weten, zijn er maar weinig uitwisselingen die gebruikers de mogelijkheid bieden om in en uit fiat te gaan, zoals Coinbase en Gemini toestaan. Toch brengen deze CEX’s hoge kosten met zich mee voor hun lucratieve diensten. Waves biedt een lage vaste prijs van 0,003 WAVES per transactie, ongeacht de grootte.

golven dex

Net als AirSwap beschermt Waves gebruikers tegen frontrunning door bestellingen te verbergen. Met behulp van “matcher” -knooppunten worden bestellingen off-chain gekoppeld in een gecentraliseerde server en vervolgens uitgevoerd op de blockchain voor een extra beveiligingslaag en eerlijkheid.

Op zoek naar een passief inkomen? Golven kunnen u helpen rente te verdienen door middel van mijnbouw. Volgens hun site gebruiken “Waves een Proof-of-Stake-algoritme waarin de WAVES die je bezit (of die aan jou zijn geleasd) je mijnkracht weerspiegelen. Hoe meer u bezit, hoe groter uw kansen om het volgende blok te verwerken en de transactiekosten als beloning te ontvangen. ”

U hebt echter minimaal 1.000 Waves nodig voor deze functie. De andere manier om passief inkomen te verdienen met minder geld, is door gebruik te maken van hun ‘Leased Proof-of-Stake (LPoS )’-protocol, waarmee gebruikers elke hoeveelheid WAVES aan een knooppunt kunnen leasen.

Last but not least stelt de Waves DEX je in staat om je eigen aangepaste token te maken en deze vervolgens in een handelspaar te ruilen met een ander Waves-token. Volgens hun website zijn er geen technische vaardigheden nodig voor een gebruiker om het aangepaste token in slechts een minuut te maken.

Eervolle vermeldingen:

  • EtherDelta
  • Toekomstige OmiseGo DEX
  • Toekomstige Binance DEX

Gevolgtrekking

Als het gaat om het UX-ontwerp van DEX, hebben ze nog veel werk voor de boeg vergeleken met CEX’s. Bovendien troef CEX DEX’s in hun vermogen om fiat-valuta, klantenservice en over het algemeen hoge liquiditeit te accepteren.

Het gebrek aan wachttijden voor accountverificatie of stortings- / opnamelimieten, anonimiteit van de gebruiker, lage kosten, structuur zonder grenzen, verbeterde beveiliging en 24/7 uptime zijn slechts enkele van de lange lijst met voordelen van DEX’s..

Rekening houdend met de recentheid van blockchain-technologie en meer in het bijzonder DEX’s, moet men rekening houden met de enorme vooruitgang die in de branche is bereikt. Met wat ze willen bereiken, kunnen banken en tussenpersonen tot het verleden behoren. Onthoud dat DEX’s werk in uitvoering zijn en dat de toekomst naar gedecentraliseerde economieën aan de gang is.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me