Een evolutie van geld naar het digitale tijdperk

Het verhaal van het potentieel van cryptocurrency is hetzelfde als de evolutie van geld zelf. Geld heeft in de geschiedenis van de mensheid vele vormen aangenomen, maar de kern van het nut ervan is het vermogen om menselijke productie op te slaan en te communiceren.

Kortom, menselijke productie is een combinatie van onze tijd en energie (calorieën). Tijd plus energie is gelijk aan productie. Geld is dus de weergave van onze tijd en energie.

Geld is een idee. Het is een collectieve afspraak dat een item of idee onze menselijke productie kan vertegenwoordigen. We verhandelen geld om goederen en diensten te verwerven die we anders niet zelf zouden kunnen of zullen produceren. In ruil voor deze goederen en diensten verhandelen we onze opgeslagen productie aan anderen.

“Geld is een gedeelde culturele hallucinatie. Het is een gedeelde waanvoorstelling. ” – Andreas Antopolous [Internet of Money]

Geld kan van alles zijn, op voorwaarde dat er een consensus is dat een bepaalde gemeenschap het ook gebruikt. Toen economieën echter exponentieel complexer werden, kwam de behoefte aan geschiktere vormen van geld naar voren.

Hoewel de evolutie van geld niet perfect is, is zijn relatief lineaire groei het verhaal van zijn verschillende iteraties. Nieuwe vormen van geld hebben succes boven hun gevestigde exploitanten wanneer ze beter kunnen aansluiten op de behoeften van hun gebruikers.

Het ontdekken van het beste medium om geld te vertegenwoordigen, is een historische strijd geweest om zes kernkenmerken in evenwicht te brengen: duurzaamheid, draagbaarheid, deelbaarheid, uniformiteit, schaarste en aanvaardbaarheid. Het potentieel van cryptocurrencies begrijpen, is observeren hoe deze worden nagestreefd.

Hoe beter een valuta deze kenmerken kan weergeven, hoe nuttiger het is.

De kenmerken van geld

De kwaliteiten van geld die het het meest succesvol maken, zijn die die het beste weergeven hoe de gebruikers ermee omgaan. Simpel gezegd, superieur geld heeft de beste gebruikerservaring.

1. Deelbaarheid

Geld moet kunnen worden gebruikt voor grote en kleine aankopen zonder beperkingen van het valutamedium zelf.

Een kleine steen of schelp kan bijvoorbeeld handig zijn voor dagelijkse aankopen zoals brood of melk. Maar als het gaat om het kopen van grote activa zoals vee of een huis, zou de handel in zeeschelpen er veel meer van vereisen dan redelijkerwijs te hanteren is.

Omgekeerd is het aannemelijk om goudstaven te gebruiken als geld om grote stukken land te kopen. Het gebruik van goudstaven als ruilmiddel voor dagelijkse aankopen wordt echter niet gemakkelijk verkleind.

2. Duurzaamheid

Al het goud dat ooit door mensen is verwerkt, bestaat nog steeds tot op de dag van vandaag. Zeker, misplaatst of vergeten, maar het bestaat nog steeds allemaal.

Het zwakste geld wordt door de industrie verbruikt of gaat gemakkelijk verloren door natuurlijke aandoeningen.

3. Draagbaarheid

Mensen bewegen zich rond, het is slechts een van die dingen die we doen. Het zou een zeer slechte gebruikerservaring zijn als het geld dat ik verdien in de ene regio niet in een andere kan worden gebruikt, simpelweg omdat het niet draagbaar is.

Papieren bankbiljetten zijn veel gemakkelijker mee te nemen dan edelmetalen en stenen. Bits en bytes bevinden zich in een heel andere klasse.

4. Fungibiliteit

Een beetje een modewoord in blockchain. Simpel gezegd betekent fungibiliteit dat elke geldeenheid identiek is aan elke andere. Dit is een belangrijk kenmerk van geld om de waarde in een economie te standaardiseren.

Beschouw het op deze manier, het zou behoorlijk onhandig zijn om voor onze te dure koffie te betalen als elk dollarbiljet dat we bezaten verschillende waarden had vanwege zijn individuele uniekheid.

We willen dat onze koffie uniek is, niet ons geld.

5. Schaarste

Het beste geld is beperkt in circulerend aanbod en valt ergens in het bereik van extreem moeilijk tot onmogelijk om er meer van te creëren.

Hoe voorspelbaarder de circulerende geldvoorraad is, hoe sterker de basis van de hele economie wordt.

Volgens cryptocurrency-nieuws van Bitcoin omhoog, hoe minder corrupt de productie van geld is, hoe sterker de economie. Rijken, naties en regeringen zijn gevallen wanneer hun geldvoorraad wordt overspoeld door interne actoren of externe invloeden.

6. Aanvaardbaarheid

Spreek je Oudnoors, Akkadisch, Middelengels of Oud-Egyptisch? Waarschijnlijk niet, en dat komt doordat de netwerken van deze talen kleiner werden en werden vervangen door meer algemeen aanvaarde talen.

Geld, een communicatiemiddel zoals een taal, profiteert ook van het netwerkeffect van aanvaardbaarheid. Hoe meer mensen een gemeenschappelijke taal spreken, of in dit geval een gemeenschappelijke munteenheid, hoe meer mensen we gemakkelijk kunnen communiceren.

potentieel van cryptocurrency

Het potentieel van cryptocurrency als een vorm van geld

De reden voor het potentieel van cryptocurrency ligt in het vermogen om die zes kenmerken te verdedigen: deelbaarheid, duurzaamheid, draagbaarheid, vervangbaarheid, schaarste en aanvaardbaarheid.

Doorgewinterde blockchain-enthousiastelingen vullen hier misschien al de lege plekken in, maar hier is het kort.

Neem bijvoorbeeld het Bitcoin-netwerk en zijn cryptocurrency, bitcoin.

  1. Deelbaarheid: Er zijn honderd miljoen satoshis per bitcoin.
  2. Duurzaamheid: De Bitcoin-blockchain is onveranderlijk.
  3. Draagbaarheid: Het is mogelijk om een ​​privésleutel in het geheugen vast te leggen. U kunt het dus overal mee naartoe nemen. De Loci-methode misschien?
  4. Fungibiliteit: In theorie zijn alle bitcoin hetzelfde. Bitcoin heeft echter een transactiegeschiedenis van adressen die naar en van ontvangen zijn. Er zijn recente kritiek op dit feit en bitcoin-mixers lijken een tijdelijke oplossing te zijn.
  5. Schaarste: Eenentwintig miljoen bitcoin. Dat is alles (vorken niet inbegrepen).
  6. Aanvaardbaarheid: Het debat gaat door. Bitcoin stopt niet.

Bitcoin staat natuurlijk niet op zichzelf. Andere cryptocurrencies worden afgeleid van Bitcoin of ontwikkelen zich er apart van. Deze andere projecten zijn voor het grootste deel bedoeld om ofwel een specifieke niche te vullen, zoals Zcash en Monero als privacymunten, of om rechtstreeks te concurreren met bitcoin als een vorm van geld..

Concurrerende cryptocurrencies zullen doorgaans betekenen dat we de waargenomen tekortkomingen van Bitcoin verbeteren en de zes kenmerken van geld anders benaderen. Bitcoin Cash en Litecoin hebben bijvoorbeeld gehoopt de acceptatie te versnellen door transactiesnelheden te verhogen. Bovendien hebben blockchains zoals Dash de fungibiliteit van munten vergroot door zich te concentreren op privacy in de keten.

Het potentieel van cryptocurrency – Zal het winnen?

De menselijke geschiedenis van geld is een constante zoektocht naar geschiktere methoden om waarde over te brengen. Van de tastbare schelpen, stenen of edele metalen tot het etherische moderne fiat-valutasysteem. Elke iteratie bracht zijn doel in evenwicht met de zes kernkwaliteiten van geld.

Gezien de nieuwe onveranderlijkheid van cryptocurrencies, bescherming tegen dubbele uitgaven, verifieerbare schaarste en andere baanbrekende kenmerken, is het aannemelijk dat het potentieel van cryptocurrencies de optimale vorm van geld is.

Voorlopig blijft de toekomst onduidelijk, aangezien niet alle fundamentele kenmerken van geld kunnen worden ontworpen en beveiligd met code. Een bitcoin kan deelbaar, duurzaam, draagbaar, vervangbaar en qua ontwerp schaars zijn. Dat doet er echter allemaal niet toe als het geen aanvaardbaarheid kan bereiken.