Bitcoin-mijnbouw en -fraude zijn een ongelukkige realiteit die we als industrie onder ogen moeten zien. Van dingen als Bitconnect tot Butterfly Labs tot zelfs Onecoin, er zijn veel oplichting en fraude rondzweven.

Deze schema’s laten mensen hoog en droog achter met verloren geld en geen geleverde producten of diensten. Ze spelen in op de hebzucht van mensen en de irrationele verwachtingen van winst, ondanks overdreven beloften van winst.

Uiteindelijk zaaien deze schema’s het wantrouwen onder gebruikers en wekken ze woede op van toezichthouders in een prille industrie waar iedereen al op eieren loopt..

Voordat we dieper ingaan, laten we de categorieën onderverdelen waarin deze Bitcoin-mijnfraudeurs vallen:

  • Vaporware – Hardware die wordt “verkocht” maar eigenlijk slechts een idee is en niet een daadwerkelijke creatie die wordt gemaakt of als het wordt gemaakt, blijft er weinig tot geen waarde over in de hardware (bijvoorbeeld Butterfly Labs)
  • Cloud Mining – Met het aanbieden van aandelen en andere constructies is het gemakkelijk om mensen digitale eenheden van in wezen niets te verkopen. Door consistente rendementen aan te bieden, creëert dit een vals gevoel van veiligheid dat meestal eindigt met exit-scams (bijv.BitClub)
  • Robo Trading, Tumblers en HYIPs – Dit model is meestal een farce en beweert dat er een team of algoritme achter de schermen “handel” is. Uit deze activiteit geven ze je een specifiek% dagelijkse winst (bijvoorbeeld Bitconnect)

Vaporware

Hoewel velen bedrijven als Bitmain beschouwen als slechte bedrijven, realiseren veel mensen zich niet hoe vaag de mijnscene was in de begintijd, vooral 2010-2014.

Het waren stillere tijden met minder (bijna geen) manie zoals vandaag met ICO’s. De media hadden geen idee en in plaats daarvan had je waarschijnlijk iets dat leek op de begintijd van het web. Dit betekent voornamelijk hardcore techneuten en enthousiastelingen, maar er waren ook sluwe oplichters en zwervende Crypto-hacker-bandieten die de munt van mensen probeerden te stelen.

Omdat veel voorzorgsmaatregelen niet beschikbaar waren, had het een ‘darknet’-achtige sfeer waarbij je niet echt zeker wist wie of wat veilig was. Bijvoorbeeld, veel altcoins waren in 2014 voornamelijk oplichting, vooral de anonieme cryptocurrencies.

De BTC-mijnbouw- en ‘investeringsscène’ heeft sinds het begin een subtiele maar constante dreiging van oplichting gehad. Helaas zijn de meesterbreinen achter dergelijke initiatieven alleen maar intelligenter en sluwer geworden in hun methoden.

Hardware die niet bestaat, ook wel vaporware genoemd, is de laatste tijd minder gebruikelijk geweest, omdat er nu veel meer legitieme opties zijn voor het vinden van mijnbouwhardware zoals Bitmain of Halong Mining.

Een van de eerste en meest flagrante oplichting met vaporware was met Butterfly Labs. Butterfly Labs nam geld van klanten, bouwde machines, ontgonnen ze en leverde ze aan klanten toen de winstgevendheid van de mijnbouw in wezen waardeloos was.

In 2016 is dit zorgde ervoor dat de regelgevende hamer neerkwam in de vorm van een rechtszaak

FTC-logo

Kop Bitcoin-mijnfraude

FTC Rechtszaak Document

“Butterfly Labs en twee van zijn operators zijn overeengekomen om de aanklachten van de Federal Trade Commission te schikken dat ze duizenden consumenten hebben misleid over de beschikbaarheid, winstgevendheid en nieuwheid van machines die zijn ontworpen om de virtuele valuta die bekend staat als Bitcoin te minen, en dat ze de consument op oneerlijke wijze in bedwang hebben gehouden. – vooruitbetalingen ondanks het niet leveren van de machines zoals beloofd.

Volgens de voorwaarden van de schikkingen, Butterfly Labs en zijn mede-eigenaar en vice-president van productontwikkeling, Sonny Vleisides, en zijn algemeen directeur, Darla Drake, Het is verboden om aan de consument verkeerd voor te stellen of een product of dienst kan worden gebruikt om Bitcoins of een andere virtuele valuta te genereren, op welke datum een ​​consument het product of de dienst zal ontvangen en of het product nieuw of gebruikt is. De schikkingen omvatten ook monetaire vonnissen die gedeeltelijk worden opgeschort vanwege het onvermogen van de beklaagden om te betalen.

“Zelfs in de snel veranderende wereld van virtuele valuta zoals Bitcoin, kunnen bedrijven mensen niet bedriegen over hun producten”, zegt Jessica Rich, directeur van het Bureau of Consumer Protection van de FTC. “Deze schikkingen zullen voorkomen dat de beklaagden consumenten misleiden.”

Afbeelding van de makers van Butterfly Labs

Nasser Ghoseiri (links) en Sonny Vleisides (rechts) zijn de medeoprichters van Butterfly Labs

Na een boete te hebben gekregen en het bedrijf te moeten sluiten, was Butterfly Labs voorbij. Maar wat voor verhaal kunnen de klanten? Helaas niet veel.

Sindsdien heeft de markt een grotere intelligentie en bewustzijn van eerlijke aanbiedingen, vooral met de komst van legitieme ASIC-leveranciers.

Cloud Mining

Hoewel het delven van Cryptocurrency zelf absoluut geen oplichterij is, zijn sommige constructies en services die door tussenpersonen worden geleverd absoluut dat wel. Cloud mining is waar u digitale aandelen in een mijnbouwoperatie wordt beloofd en “rendement” voor uw investering wordt geboden. Hoewel er legitieme spelers in deze ruimte zijn, zijn er ook de bedriegers.

Omdat er bijna geen manier is om te bewijzen dat u een daadwerkelijke plek in een datacenter krijgt, is cloudmining een serieus probleem. Natuurlijk kunt u controleren of u uitbetalingen in uw portemonnee ontvangt, maar in termen van de daadwerkelijke mijnbouwbackend is het bewijs op zijn best twijfelachtig.

Bit Club-logo

Een voorbeeld van een Cloud Mining-programma dat veelbelovende rendementen uit uw investering oplevert

Hoe Cloud Mining werkt

Het uitgangspunt van Cloud mining is simpel: u koopt een bepaalde hoeveelheid hash-energie, vaak “shares” genoemd, waarmee u toegang krijgt tot een deel van het datacenter voor mijnbouw (vergelijkbaar met het huren van een kamer).

Meestal krijgt u een menu te zien met een paar opties voor cryptocurrency en algoritmen die zijn gekoppeld aan mining. Bijvoorbeeld Bitcoin (SHA-256), Monero (CryptoNight) of Zcash (Equihash).

In ruil voor uw gekochte hash van de specifieke cryptocurrency, krijgt u vervolgens een X hoeveelheid cryptocurrency, die rechtstreeks naar uw portemonnee wordt gestuurd. U kunt een winstgevendheidscalculator gebruiken op basis van de huidige marktprijs, moeilijkheidsgraad en netwerkhashrate, om te bepalen wat een uitbetaling zou zijn.

Uitbetalingen kunnen variëren in frequentie, afhankelijk van uw aanpassingen en kunnen elk uur (als een voldoende hoge drempel is bereikt), dagelijks of wekelijks plaatsvinden.

Dit is een van de gemakkelijkste oplichting die je kunt verzinnen, aangezien de hele constructie van het kopen van digitale aandelen van een bedrijf “ergens daar” een behoorlijk dubieuze basis is voor een investering..

Desalniettemin hebben we zeker enkele flagrante oplichting gezien, vermengd met schijnbaar legitieme operaties die een eerlijke marktwaarde van producten en diensten opleveren. Dit kan ervoor zorgen dat Bitcoin-cloudmining-fraude moeilijk te detecteren is voor sommige investeerders die moeite hebben om door de ruis heen te filteren.

Robo trading en HYIP-schema’s

Dit zijn een van, zo niet de meest sluwe Bitcoin-zwendel van allemaal. De reden hiervoor is dat deze bewerkingen gebruikmaken van neppe maar goed werkende websites om gebruikers te overtuigen met een mooie gebruikersinterface, snelle dagelijkse uitbetalingen en opnames..

2017 leek een grote stijging te zien in hoogrentende investeringsprogramma’s (HYIP’s) zoals Bitpetite, Davor en het beruchte Bitconnect.

BitPetite-dashboard

Bitpetite, beweerde een tumbler te zijn die u rendement op uw geleende crypto zou opleveren

De manier waarop ze werkten, is dat je een account opzet met een portefeuilleadres (vergelijkbaar met uitwisselingen) waar je je munt naartoe zou sturen. Cryptocurrencies zoals BTC, LTC, ETH en zelfs XMR werden algemeen geaccepteerd en gaven dit saldo aan zodra het was verzonden.

Het platform via een dashboard zou dan uw investering laten zien, evenals hoeveel u met uw investering hebt verdiend. Dus als het platform 5% rendement per dag beloofde, zou uw investering van $ 100 $ 5 aan inkomsten in uw account laten zien.

Het uitgangspunt van hoe deze opbrengsten werden verdiend, omvat een verscheidenheid aan verhalen, zoals Bitcoin-mijnbouw en handelsalgoritmen om zelfs diensten te tuimelen. Maar meestal is dat alles wat ze zijn, verhalen om ervoor te zorgen dat onwetende gebruikers deze oplichter met plezier draaien.

Het ding over deze setups is dat de goede extreem soepel en naadloos werken, wat een vals gevoel van vertrouwen opbouwt bij gebruikers die aannemen “nou, omdat het uitbetaalt, moet het legitiem zijn”. Hoe langer deze poppenkast duurt, hoe langer gebruikers zich zekerder voelen in deze wankele investering.

Bitconnect Wat is Infographic

Bitconnect was iets complexer, maar leek sterk op de opzet van Bitpetite

Bitconnect wordt beheerd door u in staat te stellen te storten in BTC, dat vervolgens zou worden ingewisseld voor BCC (Bitconnect-munt), die vervolgens zou worden gebruikt om te investeren in een robotachtige handelsbot en algoritme. Dit “algoritme” zou naar verluidt voor u handelen en ongeveer 1% per dag aan uw investering verdienen.

Er was een functie waarbij u uw winst kon herinvesteren, waardoor de hoofdinvestering op het werk zou toenemen en uw uitbetalingen zouden toenemen op basis van uw verhoogde geïnvesteerde bedrag.

Dit leidde tot een hele hausse in YouTube als “miljonairs” Trevon James, een van de meest bekende Bitconnect-shills. Uiteindelijk zijn Trevon James en een aantal andere promotors van Bitconnect benaderd door de FBI en SEC voor een hoorzitting.

Dit kan zijn voor het mogelijk promoten van wat een ponzi-zwendel is geworden en lijkt onderdeel te zijn van een groter onderzoek.

Wat echt triest is aan Bitconnect, is het valse gevoel van vertrouwen dat het creëerde, waardoor mensen echt gekke dingen deden, zoals hun spaargeld verliezen.

Laatste gedachten

Hoewel fysieke Bitcoin-mining-scams grotendeels zijn geëlimineerd, zijn er nieuwe, intelligentere scams die hun plaats hebben ingenomen.

Vaporware dupeert gebruikers met niet-bestaande of waardeloze hardware (bijvoorbeeld Butterfly Labs)

Cloudgebaseerde Bitcoin-mijnbouw biedt digitale datacenteraandelen en contracten die een consistent rendement beloven.

Robo Trading en HYIPs beweren algoritmen te gebruiken achter de schermen “handel”. Uit deze activiteit geven ze je een specifiek% dagelijkse winst (bijvoorbeeld Bitconnect)

Het goede nieuws is dat veel van deze schema’s gemakkelijk te herkennen zijn.

Rode vlaggen zijn onder meer: gegarandeerde beloften van winst en rendement, specifieke procentuele, verwijzings- of MLM-stijlprikkels achter het model en een website die het uiterlijk, het gevoel en de functionaliteit nabootst van andere bewezen zwendel die vergelijkbare voordelen biedt.

Het is nog steeds een wild, wild crypto-Westen, dus wees voorzichtig daarbuiten.

Afbeelding via: een detail van het schilderij van Charles M. Russell “Big Nose George and the Road Agents.” JONATHAN BLAIR / CORBIS / GETTY IMAGES

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me